Honda CB 450 S of ...

aequitas

MF'er
7 sep 2003
129
0
Arnhem
Ik zit sinds 24 maart opgescheept met 2 jaar aan 25 kw beperking. En om die tijd een beetje te doden wil ik naast het berijden van mijn Honda NX 250 ook alvast gaan sleutelen aan mijn 2e motor.

Het oog is daarbij gevallen op de Honda CB 450 S. Had ik al in beeld voor ik de NX koos maar was te veel vermogen.

Ik wil een opknappertje ergens vandaan trekken en deze de komende 1,5 jaar een flink onder handen nemen. Losbouwen, geheel nakijken, spuiten, kabelboom vernieuwen, poetsen, afstellen, tunen, etc.

Nou wil ik voor ik hieraan begin zeker weten dat dit de motor voor mij is. Voor mijn is de stap van 250 naar 450 al behoorlijk wat. Maar ik weet niet of het vermogen wat de motor afgeeft genoeg zal zijn.

Is deze motor bevoorbeeld goed geschikt voor de snelweg en toeren met wat sportieve vrienden (500+)
Ik mis op mijn 250 duidelijk veel vermogen, acceleratie en topsnelheid (130 max). Op de snelweg kan ik met moeite links blijven inhalen met 120-130.

Iemand ervaring met deze motor die hij/zij met mij zou willen delen?
Of is er iemand die een motor die lijkt op deze maar in wat opzichten beter is. Mijn spreek van deze motor vooral het naar buiten stekend frame aan. En het feit dat het gewoon een mooie sportieve naked is.

Ik heb neonlampje al gemailt ;) (nog niks onvangen btw maar ik heb hem net pas gemeelt.) Hij lijkt me een echte trouwe CBEEST bezitter.
Ook had ik motofucka al gemeeld maar die verwees me weer door naar neon. :)

Ik vraag me ook alleen af of hier nog meer mensen op het forum zo'n CBEEST hebben.
 
Ik ken Lude (Neonlampje) persoonlijk, en weet je te vertellen dat zn blok in de soep is gelopen afgelopen augustus. Hij zal je daar uiteraard alles over kunnen vertellen, maar wat ik zo nog weet te zeggen is dat het kwam door gebruik van verkeerde olie, en de balansas schijnt een nogal zwak punt te zijn van dit blok.

Verders heeft de CB450S 44pk (volgens bikez.com) en zul je niet/nauwelijks mee kunnen komen als je vrienden 500+ SS's rijden....

Al gedacht aan schadefiets (600cc SS oid) te pakken en om te bouwen naar naked/fighter?

Was jij trouwens niet die lummel die mij zo ongelovelijk liet schrikken door vlak voor me dat busje te koppen? :+
 
Ja dat was the one and only me. En ben weer volkomen hersteld :)

Ik vind dit model motor wel mooi dus in eerste instantie probeer ik zo'n een te bouwen. Ik vind alleen jammer dat ie van voor er zo smal uitziet. Maarja wat wil je met 2 cilinders.

Persoonlijk heb ik niet de behoefte aan een 600+. Voorlopig athans niet. Ik zal toch voornamelijk woon/werk rijden en dan is zuinig rijden toch wel een must :) (1 op 20 was deze volgens mij)
En aan een schuurbeest heb ik toch niet zo veel als ik met een NX 250 de bocht al niet haal ;)

Trouwens vorige week briefje van de verzekering gehad. Hebben 2500 euro uitbetaald :) en mijn no-claim (had ik die dan) gaat omlaag.

Ik had ook al gelezen ergens dat deze motor veel in de verkoop is (en op markplaats klopt dat) Dus zal het makkelijk zijn dit als eerste project te doen voor het bouwen van een eigen motor lijkt me vanwege vele onderdelen.

Zolang ik deze heb kan ik dan rustig aan mijn 3e zwaardere motor beginnen (als het klussen mij bevalt dan)
En dan zo'n motor dus voor erbij eventueel. :) Waarvoor ben je anders motorfreak ?
 
Dat draadje had ik ook al gelezen. Had motofucka ook al gemeeld :)

Ben net ff bij een kennis langeweest die motorboekjes heeft vanaf het jaar 80 tot nu ongeveer. Zelf vond ik daar de GS 500E in en hij vond de Ducati M 600 ook wel wat voor mij :) Maar ik weet niet of die laatste zo goedkoop aan te komen is. Die Suzuki lijkt me net zoiets als de CB 450 S (die in dat boekje als cbs werd vermeld) maar dan wat meer vermogen. FF opzoeken wat er nog meer in deze klasse allemaal te vinden is.
 
Heb vandaag ff rondgekeken. Een GS 500E valt toch een beetje buiten mijn budget en dan moet ik al helemaal niet beginnen aan die Monster :)

Toch maar op de CB houden.

Heb net ff bij de motorzaak waar ik gelest had het ding ff bekeken. Ze hadden er eentje in de showroom (eeeuh toonkamer) staan. Op het eerste gezicht ziet hij er in het echt wel goed uit (fotos is altijd lastig). Alleen het stuurtje vind ik wat lelijk dus daar gaat wat anders voor in de plaats (sowieso is het ff anders kijken als je een crosser stuur gewend bent :) ).

Ik ga nu ff lekker martkplaats e.a. in de gaten houden voor koopjes :)

En blijf dromen van de volgende fiets die ik nu al wel weer wil hebben maar nog te duur voor mij is :) VF 750 F. Maar dat kan altijd nog veranderen, het is allemaal zo mooi :D
 
lude zn cb was toch stukgelopen omdat er een stukje koppakking afgebroken was?
Ding rijdt trouwens wel leuk, alleen vond ik dat ding echt raar sturen....
 
lude zn cb was toch stukgelopen omdat er een stukje koppakking afgebroken was?
Ding rijdt trouwens wel leuk, alleen vond ik dat ding echt raar sturen....
Klopt, kwam door de conische balhoofdlagers ipv de normalen.. ik had ze wat minder vast moetten zetten (is nu volledig verholpen)

Cb is stukgelopen door die koppakking... verkeerde montage, ijzer in cil.. zuigerveertjes vast bla bla bla :)
Balansas is door verkeerde olie (óók toedoen van de vorige eigenaar)

Heb nu in 3 blokken deze verrotte balansas gezien, dus dat is echt een punt waar je op moet letten bij aankoop!!

Verder zijn ze vaak flink afgeracht, werden een tijd lang als lesmotor b.v gebruikt...

Een ideale beginnersfiets... maar een ss oid, die hou je er niet mee bij ;)
 
Raar sturen???

Je bedoelt Dat als je naar links stuurde dat ie dan naar rechts ging en andersom ? :)

Ik wil iig nog een keertje een goed model zien te vinden en die uitproberen. Zithouding zit iig wel aardig, ben er niet te lang voor volgens mij.
 
Ik ben 2:03 dus sja.. ziet er niet uit.. maar wil wel ;)

Raar sturen.. doordat het balhoofd wat teveel weerstand had moest ik hem in de bochten corrigeren etc..

Ik heb je mailtje raar genoeg niet ontvangen trouwens..
 
FF kijken welk meeladres ik hem gestuurd heb: lude@xs4all.nl volgens mij. Meeltje op een andere computer verstuurd dus die kan ik niet meer achterhalen, maar volgens mij had ik hem gewoon uit je account hier gepakt.
Kan zijn dat ik hem verkeerd heb overschreven of je spamfilter hem te pakken heeft. :)
 
"CB 450 S" is toch niet pornografisch ??

Kan ook zijn dat mijn meelservert weer een foutje heeft gemaakt.

Ik heb er nu 2 gezien waarvan me de prijs wel aanspreekt. Eentje van 100 en een van 150 euro. Alleen hebben ze allebij problemen met het blok. Eentje heeft een tik en de ander heeft volgens de verkoper versleten krukaslagers. Boven de 3000 toeren gaat het blok moelijk doen. Ik weet niet of die dingen makkelijk te verhelpen zijn en of er eventueel onderdelen voor het blok te bestellen zijn?
 
Ik was net een mailtje naar je terug aan het tikken, tot ik deze reply zag.. dus zal het ff knippen en plakken (ook nuttig voor andere mensen nl):

Hej johan,

toch wel je mailtje gekregen (ik kijk alleen bijna nooit op dit adres :) )

Cb450s, leuke motor.. wegligging is ook prima, bochten gedrag ook... alhoewel je het b.v tegen een begrenste ninja het af moet leggen (de achterband is gewoon niet breed genoeg, en de stepjes zitten te laag in verhouding)

Motorblok heeft ook wat aandachtspuntjes.. het zijn veelgebruikte motoren, wordt veel mee geragt dus een paar puntjes waar je op moet letten:
-balansassen (raar gerommel aan de voorkant van je blok, kun je horen dmv een schroevendraaier tijdens warme motor op je carter te zetten en je oor op het uiteinde zetten)
-carterdeksel, vaak gescheurd door vallen
-aftapbout, vaak het carter ingescheurd door te hard vastdraaien.

Ok, zover was ik net gekomen dus... voor 100 en 150 euro kun je niets verwachten, het motorblok is dan gewoon in puin gelopen, en hij zal zwaaar achterstallig onderhoud hebben (dus dan moet je hem compleet demonteren, en alles van voorwiel-lagers tot zuigerslotjes ongeveer moeten vervangen)

Onderdelen zijn nog goed te verkrijgen, er zit alleen een lange levertijd op (ik ben nu nog steeds aan het wachten op zuigers, balansas, nok-ket, pakkingset, drijfstang-glijbussen, etc... )

De krukas hangt trouwens niet in lagers, maar in een drietal glijbussen die je redelijk makkelijk kunt vervangen.. net nadeel is alleen, als ze al zover zijn doorgereden dat er speling op zit.. dan vraag ik me af of de overbrengings-tandwielen en/of je koppelingshuis nog wel goed zal zijn! (En helemaal een ramp, als je carter rot is)

Ik heb me bij de aankoop van mijn motor ook later verleiden door de lage prijs, maar voor hij reed was ik 1000 euro verder, en met de huidige schade komt er nog een 500 overheen.. wat het totaal dus wel op een 1900 breng...

Mijn tip is gewoon, geef een paar honderd euro extra uit, en koop gewoon direct een goed blok! Scheelt je echt veel zorgen, en poen 8-)

Ohja, en op de vraag of ik sleutelervaring heb ik jou emailtje...
plaatje spreekt voor zicht lijkt mij:
http://ralf.snoutweb.net/lude/Plaatjes/Motor_Auw2015.jpg (http<img src="/styles/motor-forum/smilies/nosmile.gif" class="smilie" loading="lazy" alt=":/" title="Nosmile :/" data-shortname=":/" />/ralf.snoutweb.net/lude/Plaatjes/Motor_Auw2015.jpg)
http://ralf.snoutweb.net/lude/Plaatjes/Motor_Auw2018.jpg (http<img src="/styles/motor-forum/smilies/nosmile.gif" class="smilie" loading="lazy" alt=":/" title="Nosmile :/" data-shortname=":/" />/ralf.snoutweb.net/lude/Plaatjes/Motor_Auw2018.jpg)
 
Wat ik uit mijn ervaring geleerd heb is als je iets duurders koopt dat het ook niet altijd goed is. Ik heb een NX 250 gekocht een maand of wat terug voor 700 pleuries. Liep allemaal harstike goed. Toch zat het me niet lekker.

Ff door teun de beun na laten kijken. Bleek dat er in het motorblok problemen waren met de krukas en pistonpen en de distributieketting was te erg versleten en in het blok gaan slijten. Heb er toen maar een nieuw blok in gezet omdat repareren anders te duur zou zijn.

Dus dat iets duurder is wil niet per se zeggen dat het ook goed is.

Ik denk wel dat ik gewoon de gok neem en voor 100 euro zo'n fiets koop als ie voor de rest wel in goede staat verkeerd. Je hebt zo iig reserve onderdelen. En met een beetje geluk is het probleem met het blok ook nog te fixen.

Anders heb ik altijd nog mijn oom die nog al wat motor technisch is. Alleen probleem is dat hij niet altijd beschikbaar is en het meerst verstand heeft van oude 3 cilinder 2takt kawa's. Hij heeft zelf een eigen blok ontworpen. Dus als er echt iets is wat ik zelf niet zo kan fixen kan ik hem altijd ff laten kijken. Misschien weet hij wel een oplossing die voor mij goedkoop uitvalt :)
Uitlaten maakt hij ook zelf dus daar kan ik ook redelijk op bezuinigen :)

Ik ben zelf ook niet bang om de hele motor uit elkaar te nemen. Hoewel ik nog niet veel sleutelervaring heb lijkt het me geen probleem om zo'n blok eens onder handen te nemen. En ziedaar ik de komende 1,5 jaar toch niet met het ding zal mogen rijden hebben die reserveronderdelen ook niet zo'n haast.

Trouwens domme vraag van de sleutelervaring ja. Had je topic ook gelezen daarover.
 
CB450S is leuk, heb er 20 jaar geleden mijn rijbewijs op gehaald (model was toen splinternieuw, en ikzelf was toen ook nog een stuk meer bij de tijd :+ ). Best een vlot ding, zal niet veel onderdoen voor een GS500 waarvan het blok rechtstreeks uit de GSX400/450 stamt, destijds directe concurenten van de CB. Inderdaad mechanisch niet zo sterk als modernere constructies, bij 40.000 km zit je vaak wel tegen nieuwe zuigers aan te kijken en ook de balans-as zoals eerder genoemd is een zwak punt. Een kapotte olie-plug is een gemengd (on)genoegen: De CB400/450(S) staan er bekend om dat ze graag regelmatig verse olie willen hebben, als de plug slijtage vertoont dan is de kans groter dat dat wel snor zit ;)

Kijk anders ook es of je misschien een oude NTV650 kan vinden: Een hoge km-stand is hier minder alarmerend, rijdt ook erg goed en heeft best wat pit zonder je ermee te overdonderen.

Succes!
 
Terug
Bovenaan Onderaan