Honda Rebel 450 (model 1987) , cmx450c

Status
Niet open voor verdere reacties.

RebelPeter

MF veteraan
16 aug 2005
2.502
0
Duiven
ATTENTIE: DEZE MF-link is (bijna) vol: ga voor nieuwe berichten naar:

en doe wat ik aan het eind van het eerste bericht vraag: zet dus voorlopig 1x precies 1 berichtje er in van jou achter mijn eerste bericht of achter andermans 1e bericht.

NB: per 22 aug 2008: het nieuwe deel 2 is voorlopig op slot gegaan tot we hier aan het maximum aantal van 2500 berichten zijn gekomen ! Dus dat je niet kunt posten tot dan op die nieuwe is dan hierbij helder !​

Zijn er nog meer berijders van deze motor: Honda Rebel, liefst de 450 en in het candy glory red (rood) zoals ik er één van heb? Laat dan wat horen hier. Punt is dat de mijne nu (aug 2005) even stil staat vanwege een technisch mankement maar straks weer moet gaan rijden en dan zou het leuk zijn om contacten te hebben. (NB: sept 2005 motor rijdt weer .. en hoe!)

Ik heb een foto in mijn profiel staan. Verder ben ik de motor aan het repareren en daarvan plaats ik fotos hier bij het onderdeel "Brikken en Klassiekers". Daar staan ook oudere 'motoren' die ik ooit bereden en onderhouden heb: een zundapp, een cb125 (K?) en een cb400f. Resp. in 1970, 1972, 1978 - 1986, daarna dus de rebel, dus vanaf mei 2005. Daartussen alleen maaar auto's ...

Intussen (oktober 2006) bezit ik een tweede (zwarte) rebel 450 en die probeer ik berijdbaar te maken. Ik zit er dicht bij maar mis nog wat zaken: lees vanaf ca. pagina 5 wat ik nodig heb! Vooral de tank blijkt de verkeerde te zijn: HELP ME!!

Ook intussen heb ik ook nog eens 2 extra blokjes open gemaakt: dus ik kom ruimer in mijn spare parts te zitten. Als je ook een rebelrijder bent en samen iets wil ondernemen, ritten maken of rebels onderhouden .. laat het me weten. Samen is altijd leuker.

Per juli 2007 heb ik zelfs 4 rebels(-frames) op mijn naam staan, waarvan 1 rijdend, 1 bijna rijdend, 1 schademotor en 1 die helemaal uit elkaar is gegaan en deels in onderdelen al weer is doorverkocht of hergebruikt: zo gaat dat! Het is mijn bedoeling om een werkpaardje te hebben (daar rijd ik woonwerk mee als het zo uitkomt) en een showpaardje, die zoveel mogelijk origineel is en vooral alle mogelijke blingbling heeft.

Laatste status is: nieuw (rood natuurlijk!) gespoten tank en spatborden, poedergecoat frame en achterbrug, mooi wielen, nieuwe knipperlampjes, meerdere blokjes waaruit ik nog een optimale moet samenstellen, dito de carburateurs, redelijk mooie set uitlaten. Met dank aan al mijn rebelvrienden die ik intussen (aug'08) heb gevonden hier op het net en die me hebben geholpen al die dingen te vinden.

Wat ik vooral nog zoek is een mooie originele accubak met de witte letters Rebel 450

ik leer de weg in rebelland al aardig kennen nu. Alle soorten reacties zijn welkom, technisch of gewoon voor de gezelligheid of een rit, dus kom maar met commentaar en misschien tot ziens!

Als je nieuw bent en deze site ontdekt hebt, neem contact op met me, ik zet je er met alle plezier bij. En of het nu een 250 of een 450 is maakt me niet uit: van beide heb ik ook service manuals en instructieboekjes die altijd ter inzage beschikbaar zijn en soms heb ik dubbele en kun je ze van me over nemen. Maar neem ajb contact op en sluit je aan.

Mijn droom is een toertocht maken met een zo groot mogelijke sliert rebels en die dan ook op één foto zien te krijgen in een 'line-up' op een mooie lokatie .... het record staat momenteel (aug'08) op 6 maar daar moet snel eens wat aan gedaan worden, dames en heren!!! Zegt het voort ..... !!!

(Rebel)Peter
'87 Rebel 450
Arnhem (NL)

PS: deze pagine heeft al meer dan 80 vervolgpagina's, die je linksbovenaan kunt selecteren. Omdat er steeds meer rebels bij komen (en helaas er enkele weer weggaan) zal een kaart met waar de rebelrijders wonen steeds bijgewerkt moeten worden. Dit is de meest recente Rebelmap:

full
 
Laatst bewerkt:

RebelPeter

MF veteraan
16 aug 2005
2.502
0
Duiven
haaaa dank je Stan, moet nog even uitzoeken hoe je dat gedaan hebt.
wel erg veel mooier zo.. ik bedoel mijn motor dan, he!

Peter
 

RebelPeter

MF veteraan
16 aug 2005
2.502
0
Duiven
Hierbij plaats ik meteen wat fotos van wat ik al opengemaakt heb:
foto01: sommige delen van de motor al verwijderd
full

foto02: de carburateurs
full

foto03: kop met de kleppen, bovenkant
full

foto04: kopbouten verwijderd
full

foto05: de spanner van de distributie ketting
full

foto06: de nokken-as
full

foto07: beide zuigers
full

foto08: de cilinders zelf
full

foto09: een zuiger
full

foto10: de kleppen van binnenuit
full
 

RebelPeter

MF veteraan
16 aug 2005
2.502
0
Duiven
hi Stan tis me gelukt om mijn eigen plaatjes er in te krijgen!
bedankt voor de tip. ik heb gewoon even in jouw source gekeken hoe je dat deed:
eerst het plaatje plaatsen als attachment bij een berichtje, dan krijgt ie een link op de Motorforum site, daarna deze link in je berichtje plakken met de editor en voor het berichtje dit zetten: [ i m g ] en achter het berichtje dit: [ / i m g ], maar dan met die haken en zonder die spaties. klaar *O*
 
Laatst bewerkt:

RebelPeter

MF veteraan
16 aug 2005
2.502
0
Duiven
goed zeg joooaas! ik heb er meteen op gereageerd, leuk!
Wat zouden ze met de resterende componenten gedaan hebben? Want ze hadden er twee rebels! Even navragen!
 

RebelPeter

MF veteraan
16 aug 2005
2.502
0
Duiven
heeee. moet je eens horen wat ik nu toch heb gevonden! Nu het vliegwiel los is pakte ik de stator van de dynamo eens beet en tot mijn verbazing bewoog ie!! wat blijkt: de drie boutjes waarmee die vastzat hadden zich al gedeeltelijk uit hun schroefdraad bevrijd!

Dat betekent dus dat mijn voorganger (hobbyist of pro??) die bouten nooit goed heeft aangedraaid! En dat verklaart weer waarom de motor op een gegeven moment hevig tikte en gierde en niet meer rond kwam. die bouten hebben een groef geslepen in de binnen kant van mijn vliegwiel en waren zelf glad en rond geworden .. sjeeeeeeezzzzzzzzzz.. !!!

Fotos volgen binnenkort ! *O*
 
Laatst bewerkt:

RebelPeter

MF veteraan
16 aug 2005
2.502
0
Duiven
hier is tie dan, de boosdoener: alle drie de lichtgrijze schroeven zaten los en liepen tegen de binnenkant van het vliegwiel aan!

full
 

RebelPeter

MF veteraan
16 aug 2005
2.502
0
Duiven
detail van het vliegwiel, je kunt rond het hart de ingeslepen groef (het glimt daar) zien zitten en de gaten waar de schroefkopjes over heen hobbelden, waardoor de motor dus soms luid kon gaan tikken en zelfs soms niet eens wilde starten. Best achteraf link en ik blij dat er niks echt afgebroken is op volle snelheid, wat had er dan wel niet kapot kunnen gaan....pffff:

full
O-)
 
Laatst bewerkt:

Oude Brikker

MF veteraan
7 jan 2003
8.086
18
Den Haag
Welkom! :)

Ik rijd zelf geen chopper, maar een CB400F uit'77.
Deze dus.
full


Heb ook nog een CB650SC, een zgn softchopper uit '82, maar die moet al tijden een nieuwe koppakking......

De meesten hierzo hobbelen op een oude CB van Honda.
Veel 4ooF'jes, maar ook andere, zoals Yamaha (de 3-cilinder types)etc.

Waarom staat de jouwe stil?
Vast niet wegens die losse bouten die je bij toeval ontdekt hebt.
Met een beetje geluk ben je klaar met simpelweg nieuwe erin draaien.
Anders wellicht HeliCoils erin, samen met nieuwe bouten natuurlijk; de oude zou ik wegdoen.

Succes met het weer rijdend maken!
 

RebelPeter

MF veteraan
16 aug 2005
2.502
0
Duiven
Gaaf die 400! Ik heb er vroeger ook op gereden, het was mijn eerste nieuwe motor, zo uit de showroom gekocht. herken je iets of zie je overeenkomsten? Ik vermoed dat die van jou ouder is, die van mij heb ik gekocht rond 1979.
Hier stond ie in Delft, op de 15 etage in de gemeenschappelijke ruimte gestald..moest hem altijd de lift inrijden .. :Y

full
 

RebelPeter

MF veteraan
16 aug 2005
2.502
0
Duiven
tja en vóór die honda cb125 was ik nog maar 16, 17 en mocht ik geen motor hebben ..haha.. ik had dus een 'brommer' maar owee.. daar zat wel een 70cc op .. eigenlijk is dit dus mijn eerste motor! (niet te zien nog op deze foto hieronder, omdat die set er afgehaald is in rijswijk .. door een paar akelige bromsnorren ;) . die snelle set had een waaierkop en een 19 mm carburateur en als je daar gas mee gaf dan ging dat van jeng.teng.teng teng.tengggggg .... prachtig geluid, haalde makkelijk de 95 op het rechte stuk .. over jeugdsentiment gesproken!). Mijn vriend had een kreidler .. een eitje .. was niks waard... O-)


full
 
Laatst bewerkt:

joooaaas

MF veteraan
5 feb 2005
2.539
0
Woudenberg
Gaaf die 400! Ik heb er vroeger ook op gereden, het was mijn eerste nieuwe motor, zo uit de showroom gekocht. herken je iets of zie je overeenkomsten? Ik vermoed dat die van jou ouder is, die van mij heb ik gekocht rond 1979.
Hier stond ie in Delft, op de 15 etage in de gemeenschappelijke ruimte gestald..moest hem altijd de lift inrijden .. :Y

(Afbeelding)
Mooi machien! Die kleurencombinatie zwart/rood komt mij helemaal niet bekend voor. Had je dat achteraf zo laten spuiten?
 

RebelPeter

MF veteraan
16 aug 2005
2.502
0
Duiven
Even terugkomend op je vraag: de mijne (Rebel) stond stil omdat ik na een rit plotseling (ook bij het wegrijden van een Mac) veel vermogen verloor, een akelige tik hoorde en daarna een motor had die vrijwel direct afsloeg.

Toen ik hem herstartte, lukte het haast niet om de motor op toeren te houden, een gierend geluid met lichte tikken erin. toen weer even 20 meter gereden om te proberen om thuis te komen (ik woon daar 2 km verderop) maar weer afslaan en vreselijk gieren. Daarna blokkeerde de motor, of de accu was leeg.

Nu ik weet dat die schroeven los zaten snap ik het allemaal. En ik ben blij dat het niks ergers is. Ik moest alleen toen nog wel even de motor naar huis duwen. Maar mijn dochter Larissa van 12 die achterop zat tijdens het rijden, heeft me heel goed (mentaal) geholpen het ding naar huis te duwen, dat moets ook nog eens over een viaduct van de spoorwegen heen. pfff. dat was dus even hard werken.

Daarna op vakantie gegaan en nu dan de dwarsliggende rebel geopereerd en gelukkig de oorzaak gevonden denk ik zo! En passant ook nog even de oliekeering aan de versnellingsbakas vervangen, want daar lekte de rebel een beetje olie.

Nu is het wachten op de pakkingset die in bestelling staat, de zaak weer in elkaar zetten en dan rijden maar weer!!

Bye the way, zijn jullie binnenkort in de buurt van Arnhem? Hoe plannen jullie samen ritjes, misschien wel leuk om een aan te sluiten.

Groetjes
Peter

full
 
Laatst bewerkt:

RebelPeter

MF veteraan
16 aug 2005
2.502
0
Duiven
Mooi machien! Die kleurencombinatie zwart/rood komt mij helemaal niet bekend voor. Had je dat achteraf zo laten spuiten?

Nee, ikke niet maar moterhuis Mercuur zoals die zaak heette in Den Haag, had dat speciaal gedaan vanwege een of ander jubileum die ze hadden. Of dat motorhuis nog bestaat weet ik niet, ze zaten op de route naar de Spuistraat, als je vanaf hollandspoor kwam, zeg maar. ik zal eens kijken of ze nog bestaan. Ik studeerde toen in delft, vandaar dat ik in den haag kwam.

Peter
 

RebelPeter

MF veteraan
16 aug 2005
2.502
0
Duiven
test: wil ook zo'n regeltje onderaan met mijn signature .. kwam er eerst maar niet in maar nu wel. ook mijn geboorte datum wil niet blijven hangen in het profiel. of wordt dat onzichtbaar gehouden?
 

RebelPeter

MF veteraan
16 aug 2005
2.502
0
Duiven
wow, ik heb een plaatje van de AMiGO gevonden:
alleen de kleur waar ik op reed was creme, dus iets anders:

full
 

Oude Brikker

MF veteraan
7 jan 2003
8.086
18
Den Haag
Natuurlijk herken ik de 400F; uit duizenden! :Y

De 125 trouwens ook, een neef van me is daarop begonnen, half jaren '70.

Ik ben pas in 2003 een RBW A rijk geworden.
Rijkelijk laat, dat wel natuurlijk.....

In "79 in de vakantie gewerkt bij een gast die 2e hands Honda's importeerde en ook "grijze" nieuwe. Reimo heette dat bedrijfje, het zat in de 2e sweelinkcstraat in Den Haag.
Ik moest ze ontkratten, schoonmaken in elkaar zetten etc.
Toen geen RBW en geen poen voor een motor :N (scholier).
Wel vond ik ze allemaal schitterend!
Vooral de 400F en natturlijk de 750 :9 .

Mijn auto RBW in '79 betaald door de wagens van de rijschool te wassen.

Daarna? Ach je weet hoe het kan gaan, andere prioriteiten.

Tot 2003 dus, toen ik eindelijk maar eens gepoogd heb op de motor te stappen.
Uiteraard een 400F gekocht; eentje met kenteken uit feb. '78, dus welhaast zeker eentje met bouwjaar 1977.

Mag helaas net geen blauwe plaat meer op '(
Met de huidige "bekeuringenhonger" van oom agent waag ik het er maar niet op; ze kunnen je vlgs mij pakken voor rijden zonder goedgekeurde kentekenplaat.
Dat geld gooi ik liever in mijn tank.

Vorig jaar mijn blok in de puin; een ruilblok *D erin gezet.
Laatst de carbs gesynchroniseerd, de juiste maat sproeiers erin en hij loopt als een zonnetje! :]
 

RebelPeter

MF veteraan
16 aug 2005
2.502
0
Duiven
oude brikker, laat nog eens wat meer zien van je 400F, ik wil de andere kant wel eens zien en misschien dat je wat dichterbij kan komen met de camera. dan heb ik een vergelijkbare foto als die van mijn ouwetje (toen splinternieuw). :]
 

RebelPeter

MF veteraan
16 aug 2005
2.502
0
Duiven
Zo, de fout(en) zijn gevonden en hierna kan de rebel weer in elkaar en rijdend gemaakt! Er zaten maar liefst op 3 plaatsen bouten los:

1. de 4 bouten waarmee de uitlaten vast zitten aan de cilinders;

2. de 3 bouten waarmee de spoelen in de stator van de generator
aan het carter vast zitten: deze bouten waren er al een cm uit gekomen;

3. de 3 bouten waarmee het koppelingshuis van het aantrek
gedeelte (koppeling) van de startmoter vastzit aan de krukas. Ook deze
bouten staken meerdere mm uit hun zitting, eentje zoveel
dat daardoor de krukas zeer zwaar langs één punt liep, namelijk daar
waar de schroefkop uitstak.

de bouten van de uitlaat hadden de uitlaat los kunnen laten schieten onder het rijden, linke soep dus!

de bouten van de stator liepen al tegen de binnenkant van het vliegwiel aan en hebben daar een ondiepe groef in uitgeslepen. iets erger is dat er precies in die groef al drie gaten van het vliegwiel zitten en dat veroorzaakte het tikken als er weer eens een boutje langs zo'n gat ging

de bouten in de koppeling van het startermechanisme maakten dat het starter-tandwiel bij elke omwenteling klem raakte tussen het carter en de krukas, waardoor de krukas zwaar ging lopen en bijna niet meer rondkwam: hij was met de hand daar haast niet meer doorheen te draaien.

ik moet er niet aan denken wat er was gebeurd als een van die bouten was afgebroken. .. brr .dat had een ellende in het motorblok kunnen geven!

Gelukkig is alles te vervangen, het zijn geen moeilijke onderdelen, ik verwacht dat er zeker soortgelijke bouten te vinden zijn, originele zou ik liever hebben maar zullen wel moeilijk te vinden zijn. Ik probeer nog een tweede sloop rebel te vinden dan kan ik daaruit putten, zeker ook wat betreft de schroomdelen die niet meer zo mooi zijn. want nu wil ik de rebel ook echt weer mooi hebben!

Omdat het motorblok nu open ligt tot op het bot, probeer ik de motor meteen zoveel mogelijk te voorzien van nieuwe slijtage gevoelige onderdelen: pakkingen en oliekeerringen en kettingen e.d. Ook de pakkingen en O-ringen moet vervangen worden, daar heb ik al een set van aangeschaft.

Verder had ik soms speciaal gereedschap nodig of moest ik even langs mijn favoriete motorzaak in Arnhem ("De Pitstop", hulde voor je steun, Paul!): die gaf me af en toe net voldoende tips en prikkels zodat ik weer een stap verder kon. Want het is allemaal niet zo vanzelfsprekend geweest dat ik het hele motorblok open ging maken: steeds weer twijfelde ik of ik door zou gaan als ik weer eens een minder prettige bericht kreeg over wat er allemaal mis zou (kunnen) zijn. Maar door steeds het gezonde verstand en de ogen te gebruiken, door te overleggen met de mensen die het konden weten, deden de handen het feitelijk ontmantelwerk en kwam ik steeds een stap verder.

Het hebben van de service manuals is goud gebleken: ik kon steeds vooruit leven wat me te wachten stond en als ik iets uit elkaar haalde keek ik eerst hoe weer in elkaar moest. Ik heb steeds foto's gemaakt en die heb ik geplaatst op deze yahoo groep:

http://autos.groups.yahoo.com/group/Rebel-Riders.

Je moet daar lid van worden en als je dat doet kun je bij de Files sectie, in de map Peter's Rebel, heel veel fotos zien van allerlei onderdelen en tussenstappen.

Hieronder een plaatje van de krukas en wat spullen daar in de buurt:
full

De slijtage op de zijkant (hier te zien) van het tandwiel is zichtbaar: daar hebben de drie boutjes die je eronder ziet en die bijna geen draad meer hebben, steeds langs geschuurd. de koppen van die boutjes zijn dan ook gedeeltelijk afegschuurd. pfff tis maar goed dat ik dit nu uit elkaar gehaald heb, stel je voor als er stukken van een schroef op reis gaan in het blok!
 
Laatst bewerkt:
Status
Niet open voor verdere reacties.
Bovenaan Onderaan