Kawasaki Z1B

Deel 16: de Wederopstanding

Zo’n 1,5 jaar geleden werd, in dit eigenste topic, de restauratie van de Kawawraki Z1B met veel overmoedige bombarie aangekondigd. Herinner u KwaSuz’s profetische woorden:
Jup, kom maar op met die plaatjes en praatjes :P ,
het gaat lukken, met de deskundige hulp hier op mf zeker.:t
Alleen..... binnen een jaar..... uit ervaring heb ik daar mijn twijfels over _O-. Maar in theorie moet het kunnen ja :+
Succes en ook ik volg *O*
In een uit onwetendheid geboren arrogantie verklaarde ik dit klusje in ongeveer een jaar tijd tot een goed eind te brengen maar, zoals zo vaak in het leven, staan er tussen droom en daad wetten in de weg, en praktische bezwaren. Praktische bezwaren als een krom frame, het ontbreken van bepaalde gereedschappen of het missen van enige relevante sleutelervaring kunnen makkelijk opgelost worden. Echter, aan natuurwetten – ze worden niet voor niets wetten genoemd – valt niet te ontkomen en de belangrijkste wet waar velen hier in deze virtuele praatbarak op hardhandige manier kennis mee hebben gemaakt, is de wet van n+1, die enige focus op de Kawawraki niet enkel onmogelijk maakte, maar ook een ernstige aanslag op sowieso al schaarse middelen – geld en plaats in m’n garage – heeft gepleegd.

Dat ik op basis van deze wet een wel erg zware veroordeling opliep komt zo: op m’n 16e had ik totaal geen interesse in brommers, dus op m’n 18e ook niet in motoren. Zodoende deed ik tot m’n 25e alles lekker op de fiets, maar dan begon m’n vrouw plots kinderen te baren en voor ik het wist was ik 36 met hypotheek en een leasewagen en kinderen en een hond, vast in de befaamde gouden-kooi-job (veel te goed betaald om op te geven, en hoewel het grootste deel van de job nog wel leuk is, zou het het mijn hobby noemen een hyperbool zijn). Kwatongen beweren dat dat het moment is waarop de midlifecrisis uitbreekt – maar wij, liefhebbers van Japanse oude troep, weten natuurlijk beter en beseffen dat crisis en opportuniteit in het Japans hetzelfde basiskarakter hebben: 危機 vs 機会. En dat is precies wat ik toen deed, een sluimerende crisis omzetten in een kans. In plaats van m’n “carriere” (wat een KUTwoord) het middelpunt van m’n bestaan te laten zijn en die stinkende bonussen op de bank te laten wegkwijnen kan ik mezelf ook richten op m’n nieuwe hobby – stinkende, oude motoren – en aldus die stinkende bonussen omzetten in stinkend, roestig oud ijzer. Dus na wat gerommel op een gammele 125cc, wat geklooi op een MT-07 lesmotor, verder gestuntel op een Z900RS, kwam er toch eindelijk een echte klassieke motorfiets: een Z1.

Daarmee ging er een voor mij totaal nieuwe wereld open. Een onontgonnen terrein van Kawasaki’s, Suzuki’s en Yamaha’s. Van Laverda’s en Guzzi’s en Ducati’s en Morini’s. Van Triumphs, BSA’s en Nortons. Van niet-mindere-goden als Gilera, Velocette, Sarolea en Ariel. Van kneusjes als BMW, Honda en Harley-Davidson. Van Mytische, onbereikbare iconen zoals Brough Superiors, MV750’s en Vincent Black Shadows. Stapels en stapels aan stinkende oude tijdschriften (1949 – 1980), digitale versies van Cycle World van 1962 tem 1979 (heb ze allemaal op .pdf dus mocht je geïnteresseerd zijn: PM me even: gouden leesvoer! (Al mis je die heerlijke stank van oud papier wel)), de complete reeks Brooklands Performance Portfolio’s en het ganse oevre van Ian Falloon plus meer specialistische werken over Laverda, Moto Morini (wat een episch boek!) en Kawasaki heb ik met heel veel smaak en plezier gelezen. Talloze beurzen ook, waarop oude, stinkende motoren in diverse stadia van ontbinding werden verkocht, en talloze particuliere schuurtjes, waarin oude, stinkende motoren in diverse stadia van ontbinding werden aanbeden, en talloze handelaars die oude, stinkende motoren in diverse stadia van ontbinding te koop aanboden, heb ik met veel heel veel interesse en nog meer plezier bezocht. Om maar te zeggen dat ik mijn persoonlijke motorloze Dark Ages tussen mijn 16e en 36e levensjaar heb moeten goedmaken in krap 3 jaar – waardoor de voortgang aan de Kawawraki niet als “gezwind” kan worden gecatalogeerd. Echter, na consumptie én vertering van al deze informatie kom ik tot volgende conclusies:
  • Een Brough Superior, MV750 of Vincent Black Shadow zal voorlopig onbereikbaar blijven. En mogelijk is het beter om mythes mythes te laten zijn, en de teleurstelling van de werkelijkheid voor te blijven (ik zag ooit een Vincent Rapide in het echie en was oprecht teleurgesteld door hoe klein die eigenlijk is)(en Madvo69 heeft ook al geen hoge pet op van de MV750s).
  • Een Kawasaki Z1 is een werkelijk waardig alternatief voor bovenstaande mythes. Het is een tijdperk-definiërende motorfiets, heeft een voor z’n tijd bovengemiddelde prestatiepotentieel en heeft een tijdloze, iconische vormgeving. Dat er nu toevallig 85.700 van gebouwd zijn, doet niets af van de intrinsieke kwaliteiten van de Z1, enkel van de prijs!
  • Buiten de Z1 zijn er nog tal van min-of-meer bereikbare motoren die er heus ooit, maar niet per se dringend, gaan komen. Staan op de shortlist: Laverda 750SF, Guzzi V7, Ducati Darmah, Morini 250 2C en een kleine 4 cilinder (Benelli 350, of, krijg ik het gezegd, een h o n d a c b 3 5 0 of toch maar gewoon een Kawasaki Z400J?). En enkel voor het geluid: een Benelli Sei (750 met kerkorgel): doe je oren een plezier en luister gewoon even naar dit filmpje – er is echt niets op twee wielen dat beter klinkt dan dit.
1669973858962.png

1669973892864.png

1669973925932.png

1669973953939.png

1669974018636.png


Maar – zoals wel vaker in dit topic: we dwalen af. De Z1 dus. Laat ik nu in de garage nog een Z1 in verregaande staat van ontbinding hebben staan, een Z1 die smacht om in zijn oorspronkelijke eer en glorie hersteld te worden. Na alle literaire en geografische omzwervingen ben ik eindelijk terug aanbeland bij start: de Kawawraki Z1. Dus laat ons niet langer de kat uit de boom kijken, maar de koe bij de horens vatten, het varkentje wassen en het kalf dempen voor de put verdrinkt. En-avant, voorwaarts, voraus of zoals mijn nonkel Berthus uit Hulst altijd zegt: affèceren of creperen! Met haastige spoed aan de noeste arbeid! Aan de horizon gloort immers een heuse d e a d l i n e, een aanleverdatum, een vervaldag en een due date, kortom een datum waarop de Kawawraki Z1 klaar moet zijn, omdat mijn geniale brein op een geniaal plan broedt, wat tegen bovengenoemde datum tot uitvoer moet komen. Een geniaal plan, waarvan ik de nadere details later nog zal ontvouwen, maar waarvan de eerste noodzakelijke stappen reeds gezet zijn. Mijn baas kreeg, toen ik hem mijn plan ontvouwde, weer die glazige, ijle blik in z’n ogen – een blik die hij wel vaker aanneemt als ik hem mijn plannen ontvouw. Uiteindelijk heb ik z’n krabbel te pakken, ben ik tussen 17 April 2023 en 21 Mei 2023 arbeidsloos, gepardonneerd, zonder dienstverband, werkeloos, verexcuseerd, gewettigd afwezig en out-of-office of samenvattend: v r i j . Een hele maand ouderschapsverlof (wie verzint die onzin???) maar aangezien ik de laatste 15jaar al volcontinue aan ouderschap heb gespendeerd kunnen mijn snoezige dochters even lekker opzouten want pappie trekt er een hele maand a l l e e n op uit. Niks geen ouderschap. En een hele maand zonder telefoon, zonder email, zonder kwartaalcijfers, zonder van de pot gerukte levertermijnen, zonder neutige aankopers, zonder drammende klanten, zonder CRM, SAP, ERP of SFDC (jahaa een SAP-CRM én SFDC!), zonder paswoorden, zonder gesprekken in kantoorjargon met 50% Engelse termen - uiteraard op z’n vlaams of hollands uitgesproken – Engelse termen waar GODVERDOMME GEWOON NEDERLANDSE WOORDEN VOOR BESTAAN dus lieve baas en lieve collega’s: ik ben even niet beschikbaar om te forecastcallen, te meeten, te targetsetten, te sparren te brainstormen of te challengen, en ik zal even geen extra mile walken, noch the needle moven, al zeker niet above and beyond gaan en ook het low hanging fruit laat ik even hangen. En jullie, lieve, lieve klantjes, jullie ga ik even niet voorzien van blackbox noch turnkey solutions, ik ga even geen synergy met je aan, laat de common interest even voor wat het is en ga je issues net zomin als je hurdles tackelen en ook wat betreft adden van value, het genereren van traction of nastreven van win-wins geef ik even niet thuis. Dus salut en de kost allemaal, ik ga lekker een maand inside the box denken!!!

Je snapt het plaatje, een maand weg van alles en een maand enkel en alleen voor en met mezelf. Het is te zeggen, met mezelf en met “een” Kawasaki Z1 en als het even kan: dé Kawawraki Z1. En als je je de laatste update van de Kawawraki Z1 herinnert, dan weet je dat er nog wat werk op de plank ligt en dat een compleet afgebouwde én ingereden Kawawraki Z1 mét zo’n 1.000km op de klok tegen 17 April 2023 nogal een challenge is. Dus ik moet dringend gaan forecastcallen, targetsetten en traction genereren zodat ik de extra mile kan gaan walken om de needle te moven en even above en beyond te gaan, zodat die plotse, nieuwe deadline gehaald wordt. Wat betekent dat ik wat minder moet gaan lullen en wat meer moet gaan poetsen. Gelukkig is hiermee reeds een start gemaakt:

  • Frame:
Eind Augustus lag het frame er nogal haveloos bij, wat sommigen hier tot wanhoop dreef en enig geloof in een goede afloop voor de Kawawraki finaal de kop indrukte. Echterrr, de aandachtige kijker had natuurlijk allang gezien dat het frame niet enkel perfect gericht en netjes gestraald was, maar bovendien voorzien van diverse, gelaste verstevigingen – er zit een PMC frame kitje op. En de lelijke slak-las op de gescheurde schetsplaat van het balhoofd is mooi bijgewerkt. Natuurlijk had de lasser, net toen mijn frame er stond, "een ernstige lek in het dak", waardoor het frame nogal geoxideerd is (yeah right, jij aap, je hebt het frame gewoon buiten in de regen laten staan). Dus nu, met een kleine 12 maanden vertraging, is het frame toch echt echt echt klaar om gelakt te worden. Of gepoedercoat. Of misschien spuit ik het zelf wel, daar ben ik nog niet helemaal uit…
1669974327542.png


  • Onderdelen:
Ondertussen heb ik wel een goed idee welke onderdelen ik nodig heb, hoe dringend ik deze nodig heb. Prioriteiten zijn nu als volgt:
  • Frame afwerken, wielen opbouwen.
  • Opbouw van het rollend frame: dan kan dit rollend frame meteen dienen als stand om het blok in op te bouwen.
  • Kop revisie en opbouwen blok (Buys, misschien heb je wel gelijk met je overmaat zuigers ipv nieuwe bussen)
  • Electra en aanhangsels (zuur: ik heb een uitlaat nodig…)
  • Remmerij
  • Lakset: voorlopig even de oude lakset gebruiken, die is eigenlijk best prima en ik zou liefst originele onderdelen sprokkelen en deze dan laten lakken. De PMC/DOREMI laksets zijn heel mooi maar niet origineel (en schuifje past niet!!!)
  • Starten? Inrijden?? Doldwaze avontuur???
M'n geprefereerde leverancier - Z-Fever.de was de afgelopen weken uit de lucht, omdat eigenaar Andre blijkbaar een hartransplantatie heeft ondergaan (pfoeweee) maar normaal gezien gaat z'n winkeltje morgen weer open. Dat wordt dus shoppen shoppen shoppen!!!

  • Motorblok:
Koperwol, nat schuurpapier, dasty, een dremel met diverse draadwieltjes en polijstmopjes, messing borstels, scotch brite, Kärcher, een betweterige hoeveelheid overmoed en vele, vele uren van m’n leven die ik nooit meer terug krijg, hebben hun leven gegeven in mijn doortastende doch futiele poging om het blok proper en netjes te krijgen. En ondanks dat de makkelijk bereikbare delen best toonbaar werden, bleven de hoekjes en kantjes en holletjes en uitstulpseltjes en vinnen en glooiingen vies en vuil en geoxideerd. Dus met de gedachte “Hij is geen man, die z’n verlies niet toegeven kan” (echt zo’n uitspraak uitgevonden door één of andere loser) gooide ik de handdoek in de ring, en bracht het blok weg om te laten natstralen. Daarmee is “het poetsen” meteen afgesloten en kan er begonnen worden met de koprevisie (nu bezig) en de wederopbouw.
1669974658167.png


1669974680497.png


Wordt spoedig (laat ons zeggen binnen de 12 maanden) vervolgd...
 
Laatst bewerkt:
Ha Tony, geweldig plan en ik hoop dat het je lukt in de gestelde tijd, mij kostte het toch zo'n vier maanden, van slopen, coaten enz enz en weer opbouwen. Nog een enkele tip, breng frame en toebehoren naar de poedercoater, die stralen de roest er af daarna een anti roest laag en dan coaten of spuiten zo je wilt. Want in de tussentijd kun je dan het blok met de nodige vernieuwing/verbetering weer opbouwen, scheelt tijd. Je blok is mooi schoon maar spuit het na met water en de hogedruk reiniger, dit ivm eventuele residu van de reiniging. Toen ik het frame terug kreeg heb ik de achterbrug schokbrekers en middenbok er op gezet, het blok , dat net klaar was, op een stapel kussens gelegd (zonder uitlaat taps) en met vriend en zoonlief frame voorzichtig over het blok geschoven en de boel vastgezet, inclusief de middenbok. Daarna gemakkelijk te hanteren en recht op gezet, blokken hout onder voor en achterkant en geen krasje gemaakt. Vandaar uit rustig opgebouwd. Heel veel succes Tony en zet m op.
ps als je dan tussendoor moe bent, luister ook eens naar de Z1 zespitter van Allen Millyard, de Kawa watergekoelde zespitter en de Honda zespitter. Die Z1 klinkt geweldig en van de Honda wordt beweerd dat het de enige motor is die het geluid van een F1 benaderd.
 
He Willem, je hebt helemaal gelijk. Volgende mijlpaal is inderdaad het frame coaten, waarna het opbouwen echt kan gaan beginnen. De kop is binnen voor revisie, maar dat moet me uiteraard niet tegenhouden om het rijwielgedeelte en het onderblok al op te bouwen. Dealine is strak maar lijkt me haalbaar - zeker met mijn werkethos. En wat zou er nu mooier zijn dan een epische roadtrip met een zelf gerestaureerde motor, toch?

Tegen die zescilinder van Allan Milyard zou ik geen nee zeggen, maar ik vrees dat als er al eentje te koop zou zijn, ik hem niet zou kunnen betalen. Die Honda's vind ik een beetje méh (maar inderdaad, met de juiste foute uitlaat wel kippevelgeluid!) en tja de Z1300, ik weet niet goed wat ik ervan moet denken... Is geen universele schoonheid - die Benelli trouwens ook niet, maar die weegt zomaar 25% minder dan de Kawasaki...
 
He Willem, je hebt helemaal gelijk. Volgende mijlpaal is inderdaad het frame coaten, waarna het opbouwen echt kan gaan beginnen. De kop is binnen voor revisie, maar dat moet me uiteraard niet tegenhouden om het rijwielgedeelte en het onderblok al op te bouwen. Dealine is strak maar lijkt me haalbaar - zeker met mijn werkethos. En wat zou er nu mooier zijn dan een epische roadtrip met een zelf gerestaureerde motor, toch?

Tegen die zescilinder van Allan Milyard zou ik geen nee zeggen, maar ik vrees dat als er al eentje te koop zou zijn, ik hem niet zou kunnen betalen. Die Honda's vind ik een beetje méh (maar inderdaad, met de juiste foute uitlaat wel kippevelgeluid!) en tja de Z1300, ik weet niet goed wat ik ervan moet denken... Is geen universele schoonheid - die Benelli trouwens ook niet, maar die weegt zomaar 25% minder dan de Kawasaki...
Maar het geluid Tony, het geluid!!
 
17 April 2023 en 21 Mei 2023 arbeidsloos, gepardonneerd, zonder dienstverband, werkeloos, verexcuseerd, gewettigd afwezig en out-of-office of samenvattend: v r i j .
Goede move,ff wat tijd voor jezelf,geestelijk en lichamelijk de boel resetten,Zed sleutel therapie volgen en beoefenen.
Ben benieuwd of de doelstelling gehaald gaat worden,maar je hebt nu tenminste weer een target...............
Mensen die meer zulke projecten hebben gedaan weten dat de droom en de werkelijkheid ver van elkaar af liggen.
Projecten lopen meestal uit en kosten gaan ook over het budget heen.
Genoeg beren op de weg tijdens projecten en dan ff 3x zuchten en gewoon weer verder gaan (is mijn motto).
Sabbaticals deed ik al vanaf rond 2000.
Als de baas ff geen werk had en aan outsourcing dacht was ik al verdwenen.
Gewoon onbetaald verlof nemen en dan met de vrouw voor 6x weken door de USA trekken (tja makkelijk,geen kinderen of huisdieren en de motormaten pasten op ons huis (en maakten de garage onveilig))
Dus in t nieuwe jaar gaat Tony zijn Zedje afbouwen,inrijden en verder genieten van zijn hobby ?
Hou ons op de hoogte van je capriolen...............................de mazzel.......
 
By the way............................mooie schone gestraalde alu. delen.................:t
Fluwelen handschoenen aan en alles in elkaar zetten.......................werkplaatshandboek erbij en na een weekje..................klaar !
:Y.........................ik zeg............................doen !
 
Deel 17: Wat sei je, meer focus?

Het mag ondertussen een traditie genoemd worden: elke bijdrage in dit eindeloze topic eindigt met het vaste en goede voornemen om nu eindelijk maar eens door te pakken en met haastige spoed de Kawawraki tot een rijdend geheel te brengen. Tegelijk begint elke nieuwe post met één of ander slap verhaal waarom het ook deze keer niet gelukt is om nu eens deftig door te werken en drastische stappen richting een afgewerkte fiets te zetten.

Zo zal ook deze post weer beginnen met zwakke excuses en dwaze smoesjes die de feitelijke stilstand van het Kawawraki project moeten vergoelijken. Dit keer beroep ik me op het feit dat er een fiets, waar ik al langer een zwak voor heb, onverwachts m’n pad kruiste. Een fiets waarvan ik nooit echt had gedacht er één te bezitten en waarvan de aankoop – gegeven mijn huidige motorische en monetaire toestand – niet getuigt van een scherp financieel inzicht, noch van goed huisvaderschap.

Bij veel liefhebbers van oude, stinkende motorfietsen lijkt er een soort van erecode te bestaan om vooral ééncilinders (Elke lantaarnpaal een plof jongeuh!), maximum tweecilinders (Elke lantaarnpaal twee ploffen jongeuh!), of heel eventueel drie cilinders (Laverda 180° jongeuh!) te adoreren. Multicilinders, zeker viercilinders en al helemaal Japanse viercilinders worden met de nodige argwaan (in het beste geval) of pure minachting (in elk ander geval) bejegend. Viercilinders hebben immers geen karakter, klinken als stofzuigers, hebben een saaie want lineaire vermogensafgifte, wegen te veel… Voor mij echter, is de viercilinder hét motorfietsconcept bij uitstek: relatief eenvoudige opbouw: geen rare blokhoeken met moeilijke bovenliggende nokkenasbediening – als je al niet met stoterstangen wordt opgezadeld – heerlijk lineaire vermogensopbouw waarbij je van zo’n 3.000rpm lekker kunt doortrekken naar 9.000rpm onder begeleiding van een beschaafde, niemand voor het hoofd stotende grom bij urbaan verkeer, maar toch aanzwellend tot een kippevel-inducerende huil als je de naald voorbij de 6.000rpm duwt.

Dus ook al zou ik zeker geen nee zeggen tegen een Guzzi 250 Airone, Norton 650SS of Laverda 1000 (120°, dat dan weer wel), mijn hart klopt toch vooral voor in-lijn multicilinders. En laat er nu boven de geijkte UJM nog één overtreffende trap in-lijn multicilinder bestaan: de zes-in-lijn. Waar een vier-in-lijn al vrij soepel loopt – want elke 180° kruk-as omwenteling één arbeidsslag – loopt een zes-in-lijn nog veel mooier – want elke 120° een arbeidsslag, zodat de arbeidsslagen elkaar dus 60° overlappen. Waarbij het laatste rafeltje ruwheid dus uit het blok is weggepoetst. En het absolute argument voor een zes-in-lijn: het goddelijke geluid.

Wanneer je het nu over zes-in-lijn blokken hebt, zijn er maar 3 opties: een Italiaanse miskleun, een Honda of een Kawasaki met morbide obesitas:
1681205709073.png

Als je dan weet dat er 4 types van fietsen niet welkom zijn in m’n garage…
  • Honda’s (behalve de viercilinder CB350-F)(ach en wie maak ik wat wijs, een gouden CB750K2 komt er toch heus wel eens…)
  • Harley’s (behalve een 1957 Sportster)
  • BMW’s (behalve een R65, ah de R65, zo’n zalig sullige fiets dat zelfs BMW rijders dit een sullige fiets vinden)
  • Motoren met een vierkante koplamp (behalve de GPz900R, dé sportfiets voor sportfietsen té werden)
… dan snap je dat de Z1300 op basis van z’n koplamp (en mottige uiterlijk en lompe gewicht) af is en de CBX omwille van z’n loutere Honda-zijn gediskwalificeerd is en dus enkel de Italiaanse miskleun: de Benelli 750 Sei over blijft.

Nu zijn, alles wel beschouwd, zowel de Z1300, de CBX als de Sei dwaze fietsen. Het resultaat van de wedstrijd ver pissen die woedde tussen de mondiale motorfietsfabrikanten. Zo rond 1974, toen de Benelli werkelijk op de markt kwam, waren de Britten zichzelf reeds naar de uitgang aan het begeleiden, BMW had net een nieuw rondje Boxers ingezet, Ducati zat op het juiste L-Twin spoor, Guzzi had een winnaar met de dwarsgeplaatste Twin (al zag DeTomaso dat – verkeerdelijk – als niet verkoopbare, ouwe zooi) en de Japanners gooide de éne na de andere UJM op de markt. Om de Japanners, die zo zoetjes aan de markt aan het overnemen waren, te verslaan op eigen terrein, besloot de toenmalige eigenaar van Benelli, Alejandro De Tomaso, om ook een serie UJM’s te gaan bouwen én de nec plus ultra: een 6 cilinder. Ook Kawasaki en Honda waren al aan het ontwikkelen, om toch ook iets boven de ondertussen standaard 4 cilinder in het aanbod te creëren. Maar het kleine, nietige Benelli kwam dus als eerste met een 6 op de markt – met dank aan de Honda CB500, laat dat in elk geval duidelijk zijn.

Enkele jaren later kwamen dan ook de Big K en Honda, en ook al opereren de Z1300, CBX en Sei in dezelfde arena, toch zijn ze fundamenteel verschillend:
  • Sei: Luchtgekoelde SOHC 12 klepper (vrij conventioneel luchtgekoeld lijnblok), ca 250 rijklare kilo’s, 71pk, 0,28pk/kg
  • CBX: luchtgekoelde DOHC 24 klepper (!)(ultieme en complexe oprekking van het luchtgekoeld lijnblok), zo’n 270kg inclusief alle sapjes, 105pk, 0,38pk/kg
  • Z1300: watergekoelde DOHC 12 klepper (op het cilinderaantal na de nieuwe standaard voor de vroege jaren ’80), 322 kilootjes nat, 120pk, 0,37pk/kg
De CBX en Z1300 zijn beide krachtpatsers met mastodonteske proporties, waar de Sei een eerder petieterig slap menneke met licht overgewicht is. Onderstaande foto geeft de verhoudingen best goed weer:
1681205903309.png

De Benelli is een Italiaan met duidelijk Japanse roots, de mooiste jongen in de ring, met een extravagante doch bedenkelijke outfit die, als hij het tegen één van de andere aanwezigen in de ring zou moeten opnemen, zonder twijfel het onderspit zou moeten delven. Maar tegelijk het morele overwicht heeft. Dit is wat de journalistieke zelfkant van de maatschappij (ah, zalige gast, die Joost) er over te zeggen heeft:


Nu ben en blijf ik wel een Kawasaki Z fanboy, en blijft dit ook een Kawasaki Z topic, dus dringt een vergelijking tussen de Benelli en de Kawasaki zich op. De beste vergelijking die ik kan bedenken is naar analogie met vierwielers van dezelfde periode. De Kawasaki Z1 is de Porsche 911 (baureihe 930) van de motoren: betrouwbaar, krachtig, GT eerder dan sportief, mooi maar niet uitzonderlijk geluid, bedenkelijke stuureigenschappen (al is dit volgens mij pas een issue als je het randje opzoekt), heel veel van gebouwd en tot op de dag van vandaag immens populair: allebei terechte iconen. De Benelli Sei is eerder een Iso Grifo: een love-it-or-hate-it ontwerp van een redelijk onbekende fabrikant met een geleende motor, waarvan er maar erg weinig gebouwd zijn. Al schat ik het geluid van de Benelli wel hoger in dan de eerder vulgaire amerikaanse V8 brom van de Iso.
1681206015512.png

Mijn exemplaar is een goed lopende met hele nette lakset, maar tegelijk ook veel marge tot verbetering. Eerste taak is nieuwe keerring rond het schakelpookje, want sta je berg-op (olie achteraan in het carter) op de zijstand (olie naar links, dus naar pookje) dan druppelt er vrolijk olie naar buiten. Op termijn een grotere oliepomp en diepere carterpan (beide CB500) en een spanner voor de primaire ketting (of nieuwe primaire ketting en die om de x 1.000km preventief vervangen?). Maar de basis – zo leerde ik uit een niet geheel legaal want onverzekerd, niet ingeschreven 20km testritje – is meer dan goed. Het gaat dan ook om een fiets van een mede forumer met de nodige sleutelervaring. Helaas kocht ik hem niet van deze forumer, maar van een mannetje dat meer van geld dan van oude motoren houd. Zelfs de Benelli sleutelhanger bleek bij levering plots verdwenen. Een tikje sneu, maar ik laat het de pret niet drukken...
1681206129538.png

Als je nu gaat lopen brommen van “He Tijger wanneer doe je nou einduluk eens verder aan de Kawawraki???”, dan heb je natuurlijk helemaal gelijk. Maar ook hier heb ik uiteraard niet helemaal stil gezeten. Aangezien bovenstaande doldwazerij ervoor zorgde dat enige hoop op het af bouwen van de Kawawraki voor mijn vertrek richting zuiden op 17 April vakkundig de kop werd ingedrukt, is de strategie bijgesteld naar het gestaag restaureren/poetsen/kopen/bedelen/stelen van onderdelen om zo in de zomer werkelijk te kunnen gaan opbouwen (yeah right!). Ondertussen is zo de kop helemaal gereviseerd. Doordat de klepgeleiders helemaal uitgewoond waren heb ik deze revisie uitbesteed. Ook al zegt Kawasaki zelf dat de klepgeleiders vervangen niet meer is dan even met de hamer rossen…
1681206189552.png

…werd me links en rechts toch ingefluisterd dat dit een nogal specialistisch klusje is, waarbij de kans groot is dat je het eerst enkele keren moet verkloten voor je het echt goed kan. Verder is de kop voorzien van verse kleppen, nieuwe draadstangetjes voor de uitlaat en her en der opgelast.
1681206216277.png

Ook is al het zinkwerk van een vers laagje voorzien, waarbij vooral de “grote stukken” zullen herbruikt worden: assen, kettingspanners, …. De kleinere bouten, en dan vooral de bouten in het blok, zullen veiligheidshalve vervangen worden door nieuwe exemplaren. Een gekend adagio zegt dat je zo moet sleutelen dat het ook voor diegene die na jou aan het blok zal werken, makkelijk blijft. En aangezien de volgende die aan het blok gaat lopen klootviolen allicht ikzelf ga zijn, probeer ik nu maar al zo veel mogelijk afgebroken bouten in het blok te voorkomen.

VOOR:
1681206257830.png


NA:
1681206278989.png

En enkel omdat het zo lang geleden was heb ik nog eens een meneer die kleiner gaat wonen, geheel onbaatzuchtig, geholpen z’n zolder leeg te maken, door MOTO 73, de complete jaargangen 1973 tem 2015(losse boekjes, leest prettiger dan gebonden jaargangen) twee draaitrappen (!) naar beneden te sjouwen. Mijn vrouwtje gelijk weer extra blij met haar partnerkeuze en de daaruit volgende, chronisch volgestouwde gang (en laat ons de garage maar niet noemen):
1681206311609.png

Ten slotte heb ik André Melcher – wat een top kerel! - een bezoekje gebracht en ben met een nieuw partij’tje onderdelen weer naar huis gereden. Kabelboom, zadeldekje, berg klein grut en een Delkevic 4-in-4 (ja, deze heeft dus ingeslagen nummertjes) én het vlinderwieltje voor mijn setje carburateurs. Stond niet te koop, maar hij had het toch liggen!
1681206335903.png

1681206347391.png

Nu enkel nog snel verder werken om de Z1B – die andere, niet de Kawawraki – reisklaar te krijgen. Want binnen minder dan een week vertrek ik voor een maandje zwerven doorheen Europa. Was nog even spannend wat betreft de beschikbaarheid van de kofferdrager. Tot mijn grote vreugde is de beschikbaarheid sinds eind vorige week verandert van “preorder” naar “add to shopping bag”. Aangezien ik voor het werk nog twee dagen naar Karlsruhe moet, maak ik morgenvroeg een tussenstop en ga bij Hepco/Becker GmbH op de koffie om de drager in de fabriek op te halen. De Nederlandse importeur ging immers niet helemaal mee in mijn urgentie…
1681206388766.png
 
Leuk verhaal weer Tony, ga er vooral mee door. Goed bezig met het zinkwerk, kop revisie en de aanschaf van de uitlaten.

Hier ook iemand die van oudsher een Honda hater was. Ooit toch gevallen voor de CBX en als ik die mooie foto samen met de Sei en de Z1300 zie, weet ik gelijk weer waarom: de CBX heeft wat mij betreft het mooiste blok ooit gemaakt.


C37BB158-EC93-49B7-846F-FC6CA8D8C96B.jpeg


Jouw Benelli is trouwens prachtig, goede aankoop!
 
Laatst bewerkt:
De CBX1000 is bij mij ook de uitzondering, normaal ben ik niet zo Honda-minded :P
Maar Tony heeft voor zichzelf de juiste keuze gemaakt, daar twijfel ik niet aan.
 
Zo @MoMoNero, ben jij dat op die foto??? Wheelie op een CBX, hoedje af! Ben trouwens geen Honda hater hoor. Als je je een beetje in de geschiedenis verdiept dan kan je alleen maar respect hebben wat Honda in de racerij heeft gedaan in de jaren ‘60 met hun RC166/RC174 zescilinders en hun indrukwekkende reeks innovaties op straatmotoren:
- 1965: CB450, DOHC
- 1969: CB750, 4-cilinder
- 1971-‘72: CB500, CB350: middeklasse 4-cilinders
- 1975: GL1000 Goldwing: watergekoelde 4-cilinder boxer
- 1978: CBX1000 DOHC 6-cilinder
- 1981: CL500 “gedraaid Guzzi blok”
- 1982: VF(R) V-4-cilinder (die met de nokkenassen van chocolade)
En ja allicht kan je alle bovenstaande innovaties wel terugvinden op één of andere obscure, vooroorlogse fiets, maar dan mis je het punt. Het “probleem” is dat Honda, ondanks alle innovatie, nooit in slaagde - of nooit de ambitie had - om er ook een echt spannende fiets van te maken. Er kleeft aan al deze Honda’s, net zoals aan zowat alle BMW’s, toch een beetje een “dienstfiets imago”. Dus haten: nee, maar echt warm voor lopen: ook niet. Toch hebben de CB750 en CB350 wel een plekje in m’n hart, dus hoop er GEEN tegen te komen :+
 
Prachtige motor zo'n Benelli Sei, heerlijk geluid ook. Heb vroeger bij de introductie eens gelezen dat het blok zo mooi stationair liep dat er een gulden op z'n kant op de tank kon blijven staan. Weet helaas niet meer welk krantje het was, maar het maakte wel indruk op mij
 
Als officieuze bibliothecaris/archivaris van stinkende oude boekjes vanaf de late middeleeuwen tot pakweg 2000 kan ik je met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zeggen dat het Moto73 nummer 8, jaargang 2, verschenen op 19/04/1974 was.
IMG_4871.jpeg
IMG_4872.jpeg
IMG_4873.jpeg
IMG_4874.jpeg

(Illustreert ook mooi de wet van de remmende voorsprong: Motor had al decennia het rijk voor zich alleen, maar werd met de komst van het glossy, 4-kleuren gedrukt Moto73 op slag gedegradeerd tot archaisch vodje)(Blijven allebei heerlijk leesvoer!)
 
Terug
Bovenaan Onderaan