Langzaam AJS 500 project, aka Opa

Sebas84

Die hard MF'er
12 jun 2012
712
98
35
Hellevoetsluis
Bezoek site
Klein vraagje voor de specialisten,
Mijn dynamo Is behoorlijk gaar, dus deze wil ik vervangen, wat raden jullie aan?
Is er een moderne vervanger beschikbaar of toch de oude gelijkspannings dynamo laten overhalen?
Groet
Sebas
 

Han S

MF veteraan
11 apr 2015
9.716
8.715
Ik had gedoe met de magneetontsteking, de dynamo doet het prima. Maar ik vraag me af of het wel aan de dynamo ligt, kan ook de spanningregelaar zijn want dat is een simpel ding met contactpuntjes.

Het werkt heel simpel, de veldwikkeling van de dynamo staat in serie met het anker. Er blijft altijd een restje magnetisme over in de dynamo en als hij dan snel genoeg draait wordt de kring gesloten via de spanningregelaar. Als de spanning op een bepaalde ingestelde waarde is gekomen, trekt de spanningregelaar de contactpuntjes van elkaar en wordt de kring geopend en zakt de spanning weer.

En dat gebeurt vele honderden keren per seconde en blijft de spanning op rond 7 volt. Dat is met een stelschroefje in te regelen.

Deze dynamo's gaan zelden kapot, de koolborstels slijten en de collector moet wel eens worden opgeknapt, maar ik heb er nog nooit een stuk gehad van de vele tientallen die ik heb gehad.
 

Han S

MF veteraan
11 apr 2015
9.716
8.715
Er zijn dynamo's te koop die origineel lijken, maar 100 watt leveren en ze zijn er ook in 12 volt uitvoering. Maar die lagertjes kun je zelf ook vervangen.