Lawaai in 5e versnelling

Electronerd

Die hard MF'er
7 okt 2004
519
0
Deventer
Hoi, 2 weken geleden heb ik een Yamaha Diversion gekocht.
Bouwjaar: 1992 Kmstand: 58000

Nu de vraag: Wanneer ik in de 5e versnelling rij, hoor ik een duidelijk hoorbaar geluid. Het is geen geratel ofzo, meer een meezingen. Het doet me denken aan een lager. Boven de 4000 toeren wordt het geluid weer zacher en is het nauwelijks meer te horen.
Duidt dit op een lager wat niet deugt, of kan het een tandwiel zijn? Of kan ik me er beter niks van aantrekken?
Wanneer het nodig is een lager oid te vervangen is het dan noodzakelijk het blok te splitsen, of kan dat gedaan worden met het blok in het frame?

Hopelijk kan iemand me duidelijkheid geven...
Ps. motor staat nu bij motorzaak voor beurt, als reparatie noodzakelijk is en niet veel werk kan ik nog snel even heen bellen.
 
Het zou "Pitting" in het tandwiel kunnen zijn.
Dit zij putjes in het oppervlakte van het tandwiel, hoe ze er inkomen is niet altijd duidelijk, maar dit fenomeen veroorzaakt wel het zingende geluid.

Het heeft geen noodzaak om te vervangen, mits binnen de normen, dus je kunt er gerust mee rond blijven rijden.
Maar als je hem net gekocht hebt, dan heb je misschien nog wel wat garantie??

Als het inderdaad het lager is, kan de dealer wel beoordelen, dan zou ik het laten zitten of als het garantie is laten vervangen.

Sterkte ermee.
 
Ik heb de motor particulier gekocht. Had wat achterstallig onderhoud, vandaar meteen de beurt. Nou heb ik voorlopig weinig behoefte om het blok open te slopen, dus als het niet schadelijk is om mee te rijden laat ik het voorlopig zo. Het geluid is alleen een beetje irritant.

Bedankt voor de reactie iig :)
 
Je rijdt diversion zie ik.
Is dit geluid er enkel in de 5de versnelling rond de 4000rpm of in alle versnellingen rond de 4000rpm ?

De diversion heeft namelijk 1 belangrijk kwaaltje, en dat is dat hij trilt rond de 4000 rpm. Komt echt vanuit het blok zelf en lees het echt overal. Als je kuip dan een tikkeltje verkeerd zit kan die gaan mee-resonneren en dat hoor je dan dus ook.
 
Ik heb geen cardan uitvoering. Het is een 600cc op 25kW...
Ik meen het ook wel eens héél lichtjes in zn 4 gehoord te hebben, maar dat is maar heel zacht. 5e versnelling gaat het dus echt om.
Het is een zingend geluid, dus niet de kuip (dat geluid was ik al van op de hoogte :) )
Het geluid is te horen wanneer je gas geeft in zn 5. Bij het laten uitrollen in zn 5 hoor je t niet. Vanaf lage toeren is het te horen en vanaf 4000 verdwijnt het. Bij 4500 toeren is het vrijwel weg.
 
Laatst bewerkt:
Het zou "Pitting" in het tandwiel kunnen zijn.
Dit zij putjes in het oppervlakte van het tandwiel, hoe ze er inkomen is niet altijd duidelijk, maar dit fenomeen veroorzaakt wel het zingende geluid.

Het heeft geen noodzaak om te vervangen, mits binnen de normen, dus je kunt er gerust mee rond blijven rijden.
Maar als je hem net gekocht hebt, dan heb je misschien nog wel wat garantie??

Als het inderdaad het lager is, kan de dealer wel beoordelen, dan zou ik het laten zitten of als het garantie is laten vervangen.

Sterkte ermee.

:^

Ze kunnen misschien wat langer met auto olie gereden hebben, krijg je ook zoiets :X
 
Okeej dan, dan zal ik het voorlopig maar negeren :)
Zo heel vaak heb ik de 5e versnelling ook niet nodig in de lage toeren, en anders maar in zn 4. Wil ie ook wel :9

Ben benieuwd hoe ie morgen na de grote beurt rijdt... Nieuwe olie, bougietjes, kleppen controle, carb synchro, btje speling op t balhoofd hopelijk weg, overige dingetjes wat smeren *D
Vorige eigenaar was niet zo netjes met de beurten geloof ik, en t was nog wel een MF'er.. Foei ;) :P
 
Laatst bewerkt:
Nou, motor net weer terug van beurt. Wel een aardig verschil. Loopt stukje beter allemaal.
Die kerel begon zelf nu ook over dat lawaai in 5e versnelling. Is een tandwiel of lager dus, zoals jullie al zeiden. T kon nog wel een tijd goed gaan, hoefde ik me nog niet zo heel druk om te maken. Voor vervanging moet hele blok eraf en doormidden.
Verder blijkt mn balhoofdlager wat versleten te zijn. Speling was er niet meer uit te krijgen. Wel istie nu beter afgesteld, wat echt een wereld van verschil is met rijden. Hij stond veel te zwaar...
Nieuwe bougies zijn aardig aan de prijs: €34,- voor 4 stuks... Type CR8E. Normaal?
Verder ben ik aardig tevreden :)
 
Misschien iets?

http://www.lare.nl/productinfo/nedprodi.htm (http<img src="/styles/motor-forum/smilies/nosmile.gif" class="smilie" loading="lazy" alt=":/" title="Nosmile :/" data-shortname=":/" />/www.lare.nl/productinfo/nedprodi.htm)
 
Ondertussen weer een tijdje later. Lawaai nog hetzelfde..
Nu las ik zojuist een topic over olietoevoegingen
motor revitalisatie

Zou zo'n goedje mijn lawaaiig tandwiel kunnen "herstellen"? Heeft er iemand ervaringen met zo'n goedje? Ik doel dan vooral op dat Xado..

Fury postte eerder ook al een link naar zoiets, maar zonder uitleg heb ik er weinig aan...
 
Laatst bewerkt:
je zou eens kunnen lezen wat er zoal op die link staat,vergeet nooit dat iets wat beschadigd is of versleten NOOIT meer gerepareerd kan worden met een goedje, maar als daarmee het geluid mindert of zelf weggaat dan is het misschien iets voor jou.Ik persoonlijk heb ook dat zingen in z`n twee en die gebruik je veel meer dan z`n 5,heb er geen last van aangezien het geluid niet meer wordt, maak ik me er echt niet druk om. Heb zelf GEEN goedje in m`n blok zitten behalve Belray 10W40 EXP olie.Mocht het blok meer kuren vertonen dan zou ik misschien overpeinzen om er iets in te doen maar dat is een keus voor jezelf.In principe is de olie zo goed dat je die goedjes niet echt nodig hebt.
 
Ik had het linkje al wel gelezen ja. Maar ergens anders had ik ook gelezen dat je met TSL je koppelingsplaten sloopt.
Dus dan zou ik wel graag iemand willen horen die er goede resultaten mee behaalt heeft. Maar dat heb jij dus niet helaas.

Je zegt dat iets wat beschadigd is, niet gerepareerd kan worden met zo'n goedje. Dan zal dit dan toch ook niet het geluid kunnen stoppen? Want dat komt juist van die beschadiging op het tandwiel (waarschijnlijk...)

Het geluid is dan misschien niet ernstig, maar ik vind het wel hinderlijk. Erger is het geloof ik niet geworden in de 1500km die ik nu met de motor gereden heb.
 
Het goedje zou misschien het geluid kunnen wegnemen volgens het verhaal zouden de oneffenheden gepolijst moeten worden wat dus het geluid zal doen afnemen, maar als TSL je koppelingsplaten sloopt dan zou ik het uberhaupt niet gebruiken! Heb je voor mij misschien de link waar TSL je koppelingsplaten sloopt staat?Er zit waarschijnlijk niks anders op dan de boel vervangen,misschien dat er mensen op het forum zijn die met andere olie soorten het geluid wat doen vervagen.
 
Terug
Bovenaan Onderaan