Moto Guzzi café race

philippeb

Rookie
16 jan 2012
5
0
Hi,

Ik ben van plan om ook aan een café racer projectje te beginnen. Ik ben nu al een tijdje aan het kijken naar CB750s om mee te starten. Vooral omdat die me liggen qua uiterlijk en qua prijs nog redelijk zijn.

Sinds dit weekend ben ik wat verder aan het kijken op aanraden van iemand. Moto Guzzi dan. Ik dacht dat die buiten mijn budget lagen. Maar hij raadde me aan om op zoek te gaan naar een California.
Ze hebben ook het Tonti frame, waar veel beschikbaar voor is en zijn qua prijs heel interessant te vinden. Ook beschikken ze over modernere techniek (schijfremmen, ..) dan hun voorgangers zoals de Lemans en dergelijke.

Ik ben er nu al even over aan het opzoeken. En nu klinkt starten van een California als basis allemaal heel aannemelijk. Maar is dit ook zo echt? Want buiten 1 iemand in Duitsland die de California als basis heeft gebruikt, vind ik er niets meer over terug? (die heeft ook precies er een andere motor op gezet?) Ik kan me moeilijk voorstellen dat er niemand anders op dit idee is gekomen.

Wat valt er uit te recuperen en wat is een must voor aan te passen?
De bedoeling is om er zelf een ander kontje voor te maken + frame laten doorlopen aan zitje vanachter, de driehoek vanachter open te gooien, voorvork te behouden (kan je deze wat stugger maken en mogelijk korter?) en ander stuur op te zetten, nieuwe tank, ...
Motorisch(/technisch) is mijn kennis eerder beperkt. Vandaar dat het wel interessant zou kunnen zijn om met dit eerder recent model qua techniek verder te gaan. (motor, schijfremmen, ..)
Ik heb gelezen dat de kracht van dit blok heel egaal wordt afgegeven omdat het op een cruise motor wordt gebruikt. Nu niet echt wat je zoekt in een caferacer, is dit iets dat makkelijk aan te passen is? Dus zijn de blokken wel geschikt hiervoor?
Ook zag ik dat de achterbrug van de California anders is dan zijn broertjes, is dit iets best aangepast wordt?

Hopelijk zitten er hier een paar Guzzi kenners die me hiermee wat verder kunnen helpen. Alvast bedankt!
 
Tsja, wat is in jouw ogen een 'cafe racer' ?

Een ander kontje monteren maakt er niet direct een cafe racer van. Wel zal de motor dan beantwoorden aan de algemeen geaccepteerde interpretatie van het begrip.

Een cafe racer is niet meer of minder dan een 'sneller' gemaakte standaard motorfiets. Vroeger toen mannen van ijzer en schepen van hout waren gemaakt, kon je geen GSXR/YZFR kopen in de showroom. Racen werd gedaan op sterk aangepast wegmotoren. Die look werd gekopieerd om indruk te maken op je makkers en de chica's....
Racerlooks en gelijkende aanpassingen om jouw motor net even sneller of persoonlijker te maken dan die van jouw maten.

Als je in de pure beleving wilt blijven kan je dus beter een race-rep kopen (GSXR/YZFR/etc) en wat 'snelle' stickers plakken. Dat is period-correct naar huidige maatstaven.

Wil je echter een 'oude' fiets met stoere looks dan ben je goed. Een California zal verder van jouw doel zijn dan een 'normalere' Guzzi of CB. Denk er bijvoorbeeld aan dat de voorvork van de California wat meer op comfort is ingebouwd (lengte en hoek). Wil je een vlot sturende fiets (zoals het hoort dus, steppies aan de grond en vonken trekken :P ) dan heb je hier wat extra werk. Ook kan het frame wat relaxter zijn qua vorm. Een CB is aantrekkelijk omdat het frame qua design al behoorlijk in de goede buurt komt. Een Guzzi zeer zeker ook.

Als het je gaat om een voordelige basisfiets, zou je eventueel ook een Suzuki GS kunnen overwegen.

Succes met het bouwen, maak er wat moois, maar vooral persoonlijks van.

Neem je tijd en uiteindelijk is het zo dat je zelfs van een Guzzi California bv een BMW GS kan bouwen, maar hoe verder van het einddoel de basis is, hoe meer tijd/geld je nodig hebt om het doel te bereiken.
 
Tsja, het lijkt me zeer zeker niet onmogelijk! Zoals ivokim al gemeld had is de balhoofdhoek en voorvork afgestemd op een chopper, dit is natuurlijk Aan te passen door de vorkpoten "door te steken" en de achterkant wat op te hogen.

Een Virago word ook regelmatig omgebouwd tot "caferacer" en daar zie je het in eerste instantie ook niet aan af.

Gewoon goed inlezen op internet en dan beginnen om hem op jou manier en volgens jou ideeën te verbouwen!

Ben benieuwd!
 
Steek je licht eens op bij deze club.........MGCN Forum
Kijk eens in de catalogus van Stein-Dinse GmbH Online Shop
Of ga eens langs bij Moto Guzzi, Vespa & Piaggio dealer TLM Nijmegen
The Tank Shop, Aluminium Petrol Tanks For Motor Bikes

Ik heb zelf al eens eerder een Moto Guzzi Caferacer gebouwd nu ben ik bezig van een V1000sp1 een , tja, wat is het.........andere motor te maken........
Het voordeel van die Tonti frames is, dat er zowat alles op aan en af kan.....die grotere guzzi blokken zijn dan ook nog eens voor een groot deel onderling uitwisselbaar en passen inde diverse frames.
Achterbruggen zijn uitwisselbaar evenals voorvorken en wielen.
Daarbij ligt er bij TLM een schat aan 2e hands spul en als je je weg een beetje weet binnen Guzziland is er particulier ook nog een hele 2e hands berg materiaal te verkrijgen voor schappelijke prijzen.

Omdat Guzzi in tegenstelling tot de meeste japanse merken voort bleef borduren op hetzelfde frame&blok en jarenlang modulair motoren gebouwd heeft zijn verschillende bouwjaren van onderdelen ook geen probleem.......
 
misschien is deze interessant; kwam ik tegen:

http://motor.marktplaza.nl/moto_guzzi/V65-Cafe-Racer-20215537.htm (Motor - te koop MarktPlaza.nl)
 
de meeste mensen vinden het blok met de ronde cylinders mooier , en kiezen daarom een andere guzzi om een cafe racer van te bouwen.
een california met ronde cylinders is al een gewaardeerde klassieker, die zal iemand niet snel verzagen tot een cafe racer.
daarom zie je weinig cafe racers op california basis

als jij de hoekige cylinders niet zo'n probleem vindt is een california 3 of een t5 een prima basis ,
je kunt zo'n ding goedkoop op de kop tikken,
en met een paar kleine aanpassingen ( grote carburateurs en een open uitlaat) is zo'n ding minstens zo snel als de honda waar je eerst aan dacht.
om met een ( dure ) le mans te beginnen is een denkfout, alles wat hem duur maakt ga je er bij de ombouw weer vanaf slopen.

verder is zo'n guzzi een bouwdoos , je kunt naar hartelust onderdelen van een groot aantal jaartallen met elkaar combineren om er jouw fiets van te maken.
vind je de achterbrug te lang? kun je er een andere in steken.

de guzzi's met kleine blokken ( onder de 850 cc) zou ik niet kiezen voor een cafe racer , dan krijg je een piepklein fietsje , waar je alleen lekker op past als je kleiner bent als 1,60 meter...
verder zijn de kleine blokken een stuk kritischer MBT onderhoud , en dat is bij een tweede hands motor altijd een risico.
 
Laatst bewerkt:
bovenstaande is een 6 en een halfje......een "klein blok" , ook redelijk klien fietsje, ik ben zelf 1.92........maar de voetsteunen naar achteren en clip-ons..........goed te doen.......
 
Heb zelf eigenlijk een Guzzi ook nog nooit als klein ervaren, maar ja, ben zelf dan ook maar 1,78m dus dat scheelt :-P
 
kleine guzzi´s worden ook omgebouwd. Vriend van me is rond de 1,95 en is bezig met een v50...gewoon omdat iedereen al dikke guzzi´s neemt. Dit gezegd hebbende moet ik bekennen dat er wel al 2 racers bij hem op basis van 1000Sp´s staan maar toch. De kleine guzzi was een keer wat anders en sinds hij zich wat meer in de materie heeft verdiept wordt hij er telkens enthousiaster over. Samen met een kennis is er al behoorlijk wat informatie bij elkaar gesprokkeld wat betreft combinaties van koppen (v75) cylinders (v50) en krukassen (geen idee welke)wat dan een leuk samenspel maakt met elkaar en tot de meeste PK´s komt. Dit blok met een lario bak erachter kan het menig "dikke" guzzi nog behoorlijk moeilijk maken denk ik. Sowieso rijdt een kleinere fiets veul lekkerder dan een grote zware is mijn ervaring
 
Bedankt voor de nuttige antwoorden!
Dit was initieel de bedoeling (voor de CB750). Wat (snelle) photoshops:
cb750f.jpg

cb750w.jpg


Maar aangezien mijn eerder beperktere kennis van techniek, kan het interessant zijn voor te starten van bijvoorbeeld de California. Aangezien ik dan kan starten van een recente motor, schijfremmen staan er al op, ...)
Ik heb nog niet de tijd gehad voor iets uit te tekenen. Maar van idee komt het in de buurt van deze:
machine3_1xl.php

http://www.kaffee-maschine.net/html/en/html/machine3_1.php
Gewoon een cleane motor, zonder alle troep erop. Zoals in de oude stijl.

Goed om te horen dat dit geen slechte basis is!
Misschien een domme vraag, maar ik probeer wat meer te begrijpen over het blok. Is het 1100 blok dan exact hetzelfde als in andere sportievere modellen? Waar zit er juist verschil. Als de California dan zijn pks heel zacht en gespreid afgeeft.
Is het enkel de carburateurs en uitlaat. Of zijn er ook verschillen in vliegwiel en dergelijke? Daar ga ik helemaal de mist in. Wat ben je dan kwijt om dit ook wat op punt te krijgen?
(Dan bedoel ik niet om carbs van 600 € erop te steken, dus eerder budget oplossingen)

Ik heb ook al gehoord dat je de veren in voorvork kan aanpassen om ze stugger te maken. Kan je dan ook zoals Motofahrer zei de 'vorkpoten "door te steken" '. Het stuk dat erdoor komt er af laten snijden? Of is dit wat kort door de bocht? :P
 
misschien is deze interessant; kwam ik tegen:

http://motor.marktplaza.nl/moto_guzzi/V65-Cafe-Racer-20215537.htm (Motor - te koop MarktPlaza.nl)

Ziet er inderdaad niet slecht uit. Maar een groot deel van de fun zit er voor mij in het zelf ontwerpen en bouwen! *D
 
Ik heb ook al gehoord dat je de veren in voorvork kan aanpassen om ze stugger te maken. Kan je dan ook zoals Motofahrer zei de 'vorkpoten "door te steken" '. Het stuk dat erdoor komt er af laten snijden? Of is dit wat kort door de bocht? :P

Dat gaat niet echt op die manier denk ik...weet ik wel zeker. Hoe het bij guzzi voorvorken zit durf ik niet met zekerheid te zeggen maar het basisprincipe is eigenlijk voor alle vorken gelijk. Als je de bovenkant wegzaagd zaag je ook het draad wat erin zit gelijk weg, is niet leuk als je naderhand de vork wil monteren. Beter, of eigenlijk de enigste manier om inwendig de demperbuis wat te verlengen..even simpel gezegd zodat de aanslag lager komt te liggen en de vork niet zo ver terug kan veren. Wel handig is om dan een extra oliekanaaltje in je demper te boren anders komt het geheel wel erg langzaam terug na het inveren....
 
Laatst bewerkt:
~

Goed om te horen dat dit geen slechte basis is!
Misschien een domme vraag, maar ik probeer wat meer te begrijpen over het blok. Is het 1100 blok dan exact hetzelfde als in andere sportievere modellen? Waar zit er juist verschil. Als de California dan zijn pks heel zacht en gespreid afgeeft.
Is het enkel de carburateurs en uitlaat. Of zijn er ook verschillen in vliegwiel en dergelijke? Daar ga ik helemaal de mist in. Wat ben je dan kwijt om dit ook wat op punt te krijgen?
(Dan bedoel ik niet om carbs van 600 € erop te steken, dus eerder budget oplossingen)



ga maar eens een proefrit maken , guzzi's zijn karakterfietsen , daar moet je van houden.
draai dan ook het gas van zo'n california maar eens open.
het zou mij verbazen als je vermogen tekort komt .

maar om op jouw vraag terug te komen , er zijn wel degelijk verschillen tussen de verschillende motorblokken ,
en california 3 heeft 64 PK , een guzzi 1100 sport heeft 90 Pk.
dat verschil zit uiteraard niet alleen in een set carburateurs.

in de praktijk levert een california blok met een goed stel carburateurs ( tweede hands van een sportievere guzzi) en een mooi uitlaatsysteempje ruim voldoende vermogen voor een cafe racer. .
helemaal standaard zonder enige aanpassing heeft een california al even veel vermogen als de honda 750 die je in gedachten had.
en die had een nog veel minder inspirerende vermogensafgifte als de guzzi.

groet,
Huub
 
Zo even uit het hoofd heb je de keuze uit verschillende Tonti-frames. Wil je die lage look als in je voorbeeld zou ik een vroege tonti kiezen. Ik bedoel vanaf 1972 tot ongeveer 80. In dit rijtje horen de V7Sport en zijn derivaten, de LM1 - 2 en 3(vierkant blok die op zijn beurt al de langere achterbrug heeft), T-serie (T3 (California) - T4), SP, G5, ... Vanaf de vierkante blokken, zoals California2, SP2, T5, LM4 - 5 heb je een hoger balhoofd wat de motor iets groter maakt en die scherpe caferacer blik ietwat teniet doet. Mijn gedacht.

De keuze voor een California blok (1000-1100) is zeker niet mis. Je kan er ook best mee raggen. Al zijn het allemaal dezelfde blokken, onderling is er heel wat verschil te merken. Een 1100 California blok loopt zoetjes bijna 200. Het is natuurlijk niet om de topsnelheid te doen maar je merkt het in iedere versnelling en op iedere snelheid dat er veel meer leven in zit.

Naast een Cali-blok zijn er best nog alternatieven. Een T5 (850) bvb kun je voor veel minder vinden en heeft een heel smeuig karakter. Het hangt er natuurlijk maar van af hoeveel je wilt spenderen. Bedenk dat je vanaf een Cali of een T5 ofzo veel meer zal moeten verbouwen (dus meer kosten) dan bvb vanaf een LM2 of 3. Een California frame heeft zo bvb treeplanken ipv stepjes, een lange zijstandaard en nog wel dingen die minder wenselijk zijn bij een racer. Veel hangt natuurlijk weer af wat jouw definitie van caféracer is.
 
Ik heb een SP 1000 staan van '86 als basis voor een caferacer. Die heeft voor mij bijna alle ingredienten die ik zoek; het vroege lage Tontiframe inderdaad zonder treeplank bevestigingen en lange zijstandaard, 1000cc blok met ronde cilinders en schijfremmen. Ik ga er wel gespaakte wielen in zetten.
 
Guzzi's en caféracers.............blijft een gouden match........zeker omdat de Tonti frames aanvankelijk bedankt waren om mee te racen...........
 
Naast een Cali-blok zijn er best nog alternatieven. Een T5 (850) bvb kun je voor veel minder vinden en heeft een heel smeuig karakter. Het hangt er natuurlijk maar van af hoeveel je wilt spenderen. Bedenk dat je vanaf een Cali of een T5 ofzo veel meer zal moeten verbouwen (dus meer kosten) dan bvb vanaf een LM2 of 3. Een California frame heeft zo bvb treeplanken ipv stepjes, een lange zijstandaard en nog wel dingen die minder wenselijk zijn bij een racer. Veel hangt natuurlijk weer af wat jouw definitie van caféracer is.

Ik ben de laatste dagen aan het zoeken op het net naar een interessante. Maar ik heb de indruk dat de oudere modellen zoals een T5 voor redelijk veel geld gaan, als je ze al vind..
Van de California zijn veel meer te vinden en soms ook voor minder geld.

Ik heb toevallig wel een Lemans (4?) 1000 van 1987 gevonden in goede staat. Hij vraagt 2750. Als er nog wat over de prijs te praten valt, valt hij misschien wel binnen het budget dat ik er voor wil geven. En is inderdaad misschien interessanter omdat er minder moet aangepast worden. Zoiezo wil ik wel een nieuwe tank, zitje en spaakwielen steken. Maar dan kan ik wel voorvork, stepjes, ... recuperen.


Ik heb een SP 1000 staan van '86 als basis voor een caferacer. Die heeft voor mij bijna alle ingredienten die ik zoek; het vroege lage Tontiframe inderdaad zonder treeplank bevestigingen en lange zijstandaard, 1000cc blok met ronde cilinders en schijfremmen. Ik ga er wel gespaakte wielen in zetten.

Is dit gemakkelijk te doen spaakwielen te steken?
Op marktplaats zijn er wel gemakkelijk te vinden, bv: http://motoren.marktplaats.nl/onderdelen-overige/520391212-mooie-set-spaakwielen-voor-laverda-moto-guzzi-ducati-etc.html (http<img src="/styles/motor-forum/smilies/nosmile.gif" class="smilie" loading="lazy" alt=":/" title="Nosmile :/" data-shortname=":/" />/motoren.marktplaats.nl/onderdelen-overige/520391212-mooie-set-spaakwielen-voor-laverda-moto-guzzi-ducati-etc.html)
Maar zijn die makkelijk te plaatsen?
 
de wielen van marktplaats zijn niet voor een guzzi, dus dat wordt een uitdaging.
de spaakwielen uit een california zijn zonder problemen over te zetten in een le mans , dat is alvast makkelijk
 
Mooi man, goed plan. Volg sowieso de tip van PaulthePig, lees je wat in in de Guzzi materie en ga inderdaad eens rijden op zo'n ding! Bij voorkeur een proefrit op een California, dan zal je merken hoe dat stuurt. Het ziet er misschien "chopperig" uit, maar t is gewoon een treeplankschraapmotor voor ouwe lullen :-D

Daarmee, die Le Mans 1000 is een supermotor (degelijk en snel), en door de algemene opinie niet de mooiste bevonden, dus een mooi verbouwobject. Ik wens je veel sleutel- en rijplezier.
 
De originele Guzzi spaakwielen zijn Borrani's en die worden heden wel naar waarde geschat. Sommigen vragen er een vermogen voor, en soms kun je wel eens een koopje doen. Internationale verkoopsites in de gaten houden!

Ik ben de laatste dagen aan het zoeken op het net naar een interessante. Maar ik heb de indruk dat de oudere modellen zoals een T5 voor redelijk veel geld gaan, als je ze al vind..
Van de California zijn veel meer te vinden en soms ook voor minder geld.

De meeste modellen zijn redelijk waardevast. Van de Cali staan er echter veel te veel te koop dus daar moeten de prijzen wat anders verkoopt niemand iets. Een minder gewaardeerd model zoals de T5 (onterecht trouwens) moet je toch echt voor nog minder kunnen vinden.
De vraag is dan maar, wat kun je er nog allemaal aan veranderen tegen dat je aan het bedrag van die LM4 zit, die dan toch wel de betere is?
 
Ik ben dit weekend naar de Le Mans 4 gaan kijken.
Hij was echt wel in een zeer goede staat! Perfect onderhouden, net nog een groot onderhoud van +600 euro bij Moto Guzzi. (nieuwe bobijn, batterij, ...) Onder de 2600 euro valt er echter niet over te praten. Op zich wel een eerlijke prijs denk ik?
Alleen een beetje te veel geld voor hem dan weer om te bouwen naar een café racer dus..

Er is ook nog een G5 waar ik deze week is naar ga kijken. Misschien net iets minder interessant om mee te starten. Is het makkelijk te doen om de pedalen te verzetten naar achteren? Hij is in goede staat en vraagt 2500. Lijkt me wat veel geld of is dit ongeveer de prijs?
 
Terug
Bovenaan Onderaan