motor techniek

neok

MF'er
29 dec 2003
131
0
België
Kan iemand me eens duidelijk uitlgeggen wat het verschil is tussen een één-twee-drie en viercilinder ?
En wat is dan een V-twin ?

En weet iemand misschien nog een site waar een duidelijk schema/uitleg staat van het motorblok zelf,ik zou graag wat meer verstand van die dingen krijgen...

Met het zoeken kon ik niet zoveel vinden,
thanx,

greets koen
 

Zazza

MF veteraan
2 apr 2004
3.313
20
35
Deventer
een V-twin is een motorblok waar de chillinders als een V vorm staan..

dus:

chillinderKop____________ChillinderKop
___________ ____________ ___________
____________ __________ ____________
_____________ ________ _____________
______________ ______ ______________
_______________ ____ _______________
_________hier zit het huis dan________

als ik het goed heb ziet het er zo ongeveer uit bij een V-twin :) zo niet verbeter mij graag!! 8-)


EDIT: oke of je kunt op bovenstaande link kijken :+ doh
 

CBAS

MF'er
8 okt 2003
96
0
40
Antwerpen (Belgie)
www.xquizit.be
is dit een grapje ofzo?

nu ja, als je het echt niet weet... een cilinder is een metalen bus waarin een zuiger beweegt, deze wordt bewogen door ontploffingen van een lucht/benzine mengsel.dit gebeurt in 4 slagen (bij een viertakt):
-inlaatslag
-compressieslag
-arbeidsslag
-uitlaatslagbovenaan deze cilinder zitten kleppen die het lucht-benzine mengsel in de cilinder laten enerzijds en anderzijds die het verbrandde mengsel via de uitlaat naar buiten laten.

de zuigers zijn dan weer onderling verbonden met een krukas die naar de versnellingsbak loopt met een koppeling ertussen natuurlijk.

nu kan een motor verschillende "opstellingen" hebben:

de meest gangbare opstelling bij een viercilinder (dus vier van die metalen bussen) is een lijn opstelling, dat wil zeggen dat alle 4 de cilinders netjes naast elkaar staan.een andere mogelijkheid is een V opstelling of een boxer opstelling.
bij een v opstelling staan de cilinders onder een bepaalde hoek ten opzichte van elkaar bijvoorbeeld 45 graden in de vorm van de letter V dus. een V-twin is een motor met 2 cilinders in V opstelling.ook viercilinders kunnen in V staan (kijk naar de VFR en de V-Max)
bij een boxer opstelling staan de cilinders aan tegenovergestelde kanten van de krukas in 180 graden ten opzichte van elkaar. (BMW maakt veel gebruik van 2 cilinder boxers) de honda goldwing heeft bijvoorbeeld een zes cilinder boxer.hopelijk ben ik duidelijk genoeg geweest ;)

groetjes,

CBAS
 

JanB

geblokkeeerd account
24 jan 2003
47.133
4
Hm..... het verschil is natuurlijk wel duidelijk, 2 cylinders zijn meer dan één, 3 meer dan 2 etc.....maar okee......

Er zijn verschillende manieren waarop de cylinders zijn geplaatst zoals in lijn en in V-vorm. Dan is er nog water- of luchtgekoeld. Je vindt motoren in alle genoemde combinaties.

Maarreh..... het basisverschil is natuurlijk het "motorkarakter".
Hoe meer cylinders, hoe meer het een "toerenmotor" is.
Dat betekent als vuistregel dat dit soort motoren, tov een minder aantal cylinders, wat minder koppel (kracht) onderin hebben en dat ze het vermogen meer uit het hogere toerental halen, dat ze kunnen draaien. Dit soort motoren loopt wat regelmatiger, maar klinken volgens sommigen wat minder "mooi".(Ik hou daarentegen meer van die 4cylinder "jank")

Om het makkelijk te maken: het zijn maar vuistregels. Tweecylinders, met name de watergekoelde blokken, maken tegenwoordig steeds meer toeren. Viercylinders daarentegen hebben soms meer koppel onderin dan veel tweecylinders.....

Oh ja, V-blokken (zowel 2 als 4 cylinders) lopen over het algemeen wat "rauwer" dan de "in lijn" blokken. Staat tegenover dat het koppel/vermogen weer wat beter "uitgesmeerd" is over het hele toerengebied.

Om het nog makkelijker te maken: het aantal kleppen "doet" ook nog iets aan het motorkarakter (meer kleppen leveren vaak meer vermogen in de hogere toeren, maar weer minder koppel onderin) en dan is er ook nog de tandwielverhouding en de versnellingsbakverhoudingen.

Kortom, ik hoop dat je ziet dat je vraag niet zo één twee drie te beantwoorden is.

Oh ja: eencylinders zijn natuurlijk lekker licht en vrij goedkoop in onderhoud, maar leveren vrij weinig vermogen. Met tweecylinders (met name in V-vorm) hebben ze gemeen dat ze compact in bouw zijn.

Luchtgekoelde blokken hebben als voordeel dat ze eenvoudiger van constructie en onderhoud zijn. Door het ontbreken van de waterkoeling kan er nu eenmaal minder stuk.
Nadeel is dat de blokken meestal vrij groot en zwaar zijn (er is veel oppervlak nodig voor de koeling) en dat de onderdelen (zuiger/cylinder), omdat de blokken veel grotere temperatuurverschillen hebben, vrij grote toleranties moeten hebben. Daardoor leveren die blokken over het algemeen minder vermogen dan een vergelijkbaar watergekoeld blok.
 

neok

MF'er
29 dec 2003
131
0
België
misschien nog iemand die me het gegeven "koppel" kan uitleggen ?
ik weet natuurlijk wel wat de koppeling is,maar wat wordt bedoeld met aantal koppel ?

ik weet het,ik weet er niet veel van,juist dat is de reden dat ik nu vanalles zit te vragen...(ben 16 jaar)

greets koen en alvst bedankt hé
 

Kanarie

MF veteraan
4 sep 2003
36.694
1
40
Koppel is vooral belangrijk in lage toerentallen.
Heb je veel koppel ter beschikking, dan komt hij makkelijk van zijn plek.
Zoals mijn fiets is een 1000cc V-Twin. Die heeft ontzettend veel koppel in de lage toerentallen in verhouding met 4 cilinders. Dus al draait ie 3000 toeren (wat weinig is voor een sportfiets) is hij al heel snel en trek je vele anderen eruit. Op topvermogen moet je vaak dan weer inleveren, daar winnen de 4 clinders het weer mee.
 

cdegroot

Die hard MF'er
1 okt 2004
505
0
Amersfoort
www.cdegroot.com
misschien nog iemand die me het gegeven "koppel" kan uitleggen ?
Koppel geeft aan hoeveel kracht je motor op de aandrijfas kan uitoefenen - hoe meer kracht, hoe sneller je as sneller gaat draaien dus hoe harder je wegtrekt. Koppel wordt in Nm (Newton meter) uitgedrukt.

Vermogen is hoeveel werk je motor kan verzetten om alle wrijvingskrachten te overbruggen (wind, banden, lagers, assen, ketting/cardanas, etcetera). Hoe meer vermogen, hoe meer gecombineerde tegenwerking je motor aan kan, hoe hoger je topsnelheid. Vermogen wordt officieel in kW (kiloWatt) uitgedrukt, maar de 'oude' vorm pk (paardekrachten) kom je ook nog vaak tegen. Vermogen is koppel maal toeren, dus hoe meer toeren je motor draait hoe meer vermogen.

Er is een los verband tussen koppel, vermogen en cylinderinhoud. Verdere faktoren zijn: toerental, compressieverhouding (zeg maar de druk in de cylinders), vorm van de cylinder (slag en boring), inspuiting of carburatie, het aantal cylinders waarover de totale cylinderinhoud is verdeeld, inlaat- uitlaat- en ontstekingstijdstippen, het aantal kleppen en bougies, supercharger/turbocharger/nitro, etcetera.

Einde memorydump ;)
 
Laatst bewerkt: