Motor tunen wat is er mogelijk

3 feb 2015
6
0
Ik vroeg mij af wat voor mogelijkheden er zijn om je motor te tunen. Ik heb een Honda VFR 800, wat kun je hiermee laten doen en wat wordt aangeraden. Ik wil wel graag serieuze winst.

Vorig jaar heb ik mijn Renault Megane laten tunen bij Proline, en hoewel ik echt tevreden ben over dat resultaat heb ik mij wel voorgenomen om in de toekomst toch meer voor de echte serieuze winsten te gaan, ook als dat wat duurder is.

Ik kwam deze site tegen http://unlimitedbiketuning.nl/ , maar weet echt niet wat wijsheid is op motorgebied. Ik kom hier ook niet echt veel info over tegen op google. Wat zijn jullie ervaringen en tips?
 

Dutch

MF veteraan
5 mrt 2003
8.371
638
Boxmeer
Ik heb een Honda VFR 800
Eerste generatie of Vtec?

De meer realistische opties zijn al genoemd. Ook wat verdergaande en zelfs een paar minder eh "voor de hand liggende" opties, mag iedereen zelf weten of het voor hem/haar doenbaar dan wel betaalbaar is.

- Injectie goed af laten stellen zodat de motor in elk toerenbereik goed loopt. Al dan niet in combinatie met ander luchtfilter en/of aftermarket uitlaatdemper.

- Zorgen dat de algehele staat van onderhoud tip-top in orde is. 160 pk is leuk maar wat brengt het als b.v. de balhoofdlagers versleten zijn

- Goede vering eronder en die goed afgesteld hebben scheelt heel veel in weggedrag en rijplezier.

- En zoals de Amerikanen zo mooi zeggen "the weakest link in motorcycles is the nut that connects the handle bars to the seat". Oftwel investeer in je eigen kunnen door b.v. voortgezette rijopleidingen te volgen.
 

vampire

Die hard MF'er
1 sep 2006
967
7
neede
:Y

Koppen flowen, compressie verhogen,andere nokkenassen, grotere kleppen, sterkere klepveren, krukas balanceren, ....
dat noem ik tunen.
Of wat denken diegene die het houden bij drukvoeding of ''ander uitlaatje en pc'' dat ze in de racerij doen ?
Wat slechts relatief kleine vermogenwinst oplevert, mocht vermogenswinst je doel zijn. Dan is jouw definitie van tunen wat meer beperkt. Omdat in de motorsport binnen de regels soms geen drukvulling mag worden gebruikt , wil dat nog niet zeggen dat het niet onder tunen valt. Of valt formule 1 , dragrace etc. motorisch niet onder tuning?
 

HaagseRay

Die hard MF'er
25 sep 2015
264
46
Zoals ik uit het bericht van TS begrijp heeft ie zijn auto laten chip-tunen en wil hij weten of dit voor zijn motor ook mogelijk is. Zich waarschijnlijk niet realiserende dat er nog zo veel meer is dan chip-tuning dat veelal bij auto's gebruikt wordt.
 

Mit46

MF veteraan
Donateur
12 mei 2008
11.545
912
Hi Bastian,

Een dergelijke vraag neerleggen op een forum zorgt in de regel niet dat je er erg wijzer van wordt. Er zijn hier op het forum wel mensen die er iets van weten, maar als je een echt zinnig antwoord wilt kun je beter je licht kunt opsteken bij de pro's i.p.v. (met alle respect) de fanatieke amateur.
Doe een bel-rondje met Ten Kate motoren, Paul Ritzen Motoren en Jan Smit Power Parts. Het gaat je namelijk serieus geld kosten en dit zijn de mannen die het echt weten.
Ik weet het iig niet (zeker);)

Suc6

Grt. Rob.

Jan Smit, toen dat nog in Wormverveer was" ben ik vaak geweest. Ook wezen kijken op Drachten toen het team van hen daar moest rijden.

Bijzonder indrukwekkend die Suzuki blokken met giga "vrachtwagen" turbo's en hoe dat allemaal in elkaar gebakken wordt op een motor.

Dat is nog eens vakman! Straalt niet altijd alle vrolijkheid van de wereld uit, maar daar hebben specialisten wel vaker last van in Motorland. :o
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan Onderaan