Motortoertocht omgeving Brabant....tips???

Dutch Steph

MF veteraan
18 mrt 2003
3.258
2
Ik ben bezig om voor de motorrijders van ons plein een motortoertocht te organiseren. We willen deze tocht rijden op zaterdag 18 september.

Aangezien ik (ondanks mijn motorervaring van ongeveer 15 jaar) nog nooit een toertocht heb georganiseerd, heb ik toch jullie kennis en ervaring hard nodig.

Even de feiten: Er gaan ongeveer 7 motoren mee (waarvan vier duo-rijders). Meeste motoren zijn "tsjopperts" dus we willen de binnendoor-weggetjes pakken en af en toe ergens op een terrasje aanmeren. Het start- en eindpunt is Tilburg (Noord-Brabant).

Heeft er iemand ervaring met leuke routes en weet iemand waar je rekening mee moet houden bij het rijden in groepen (baksteensgewijs rijden etc...)?
 

Dutch Steph

MF veteraan
18 mrt 2003
3.258
2
Kijk eens aan. Ik heb hier zelf al een antwoord op mijn eigen vraag over het rijden in groepsverband. Even surfen op internet en je komt al een heleboel tegen. Niettemin blijven tips welkom! Ik zal het eens even posten:

Het rijden in groepsverband is goed en vooral veilig als je van tevoren goede afspraken maakt.

Het beste is om "baksteensgewijs" te rijden. Uiteraard rijdt iedereen op de rechter rijbaan.

De eerste rijdt rechts van het midden van de eigen rijbaan, de volgende links van het midden, de volgende rechts, etc.

Belangrijk is dat je de goede onderlinge afstand houdt. Die is heel makkelijk te controleren.

Als je in de spiegels van de motor van degene die schuin voor je rijdt, ZIJN GEZICHT KUNT ZIEN, weet je dat je op de goede afstand zit. Bovendien weet je zeker dat hij ook jou kan zien.

Deze afstand is belangrijk, omdat het vaak gebeurt dat er TE VEEL AFSTAND WORDT GEHOUDEN. Dit is gevaarlijk omdat de overige weggebruikers dan de motorrijders niet meer als groep zien. Als de afstand te groot wordt kan het zelfs gebeuren dat er iemand tussen de groep invoegt.

De plaats van de voorste rijder is als volgt:

Op wegen met gescheiden rijbanen : 1e rijder LINKS VOOR
Op wegen zonder gescheiden rijbanen : 1e rijder RECHTS VOOR
Binnen de bebouwde kom : 1e rijder LINKS VOOR.

Als je in een groep rijdt moet je inhalen zoveel mogelijk voorkomen. Het is niet zonder gevaar om een hele groep te laten inhalen. En meestal schiet je er weinig mee op en sta je bij het volgende verkeerslicht weer naast de ingehaalde auto.

Als je toch inhaalt, haal je in per duo. Dus telkens 2 rijders tegelijk. Het is bijna onmogelijk om in één keer de hele groep te laten inhalen, dat is de reden.

Wat ook belangrijk is, is dat je na het inhalen niet meteen je gas dichtdraait, maar nog een stuk doorrijdt. Het kan namelijk zijn dat meerdere duo's inhalen en als jij je gas dichtgooit kunnen de andere inhalers nergens meer heen. Ruimte maken dus.

Ook is het belangrijk dat je het inhalen niet begint vlak achter het in te halen voertuig. Ten eerste heb je geen goed zicht als je vlak achter zo'n voertuig rijdt en ten tweede heb je geen ruimte om snelheid te maken. AFSTAND HOUDEN DUS!!!

Zodra je voldoende VRIJE ruimte aan ziet komen om in te halen, terugschakelen naar de juiste versnelling (met de meeste trekkracht) en precies timen wanneer je gas gaat geven, zodat je als je naast het in te halen voertuig rijdt een groot snelheidsverschil hebt met dit voertuig.

Op die manier verkort je de inhaalmanoeuvre.

Voor de voorrijder is het belangrijk dat hij doordacht rijdt. Als hij in de verte een verkeerslicht ziet dat al een tijdje op groen staat, geen gas geven, maar er juist rekening mee houden, dat het op rood springt. Als dat midden in de groep gebeurt, ben je meteen de achterste helft kwijt. OP TIJD STOPPEN DUS!!!!

Nog een tip voor als je elkaar kwijt raakt:
Elke rijder controleert voortdurend of de rijder achter hem er nog is. Zodra hij die mist, naar de kant en stoppen. De voor hem rijdende rijder mist zijn achterrijder, gaat naar de kant en stopt etc. Als iedereen zich aan deze regel houdt en regelmatig in zijn spiegels kijkt, kun je nooit iemand kwijtraken. Al rijd je met 8 rijders, dan nog staat de "trein" binnen 2 minuten stil. De voorste rijder constateert het verlies van zijn groep, stopt, draait en rijdt terug, nummer 2 ziet hem voorbijkomen, draait ook en sluit aan bij de voorrijder, nummer 3 ook, etc. Zo rijdt de hele groep terug en vindt vanzelf de pechvogel.

Ben je zelf die pechvogel (stoplichtje gemist) volg dan rustig de weg TOT JE BIJ EEN KRUISING KOMT. Daar stop je wacht op de groep. Je weet nooit welke kant ze zijn opgegaan.

Als laatste: De voorrijder moet een ervaren rijder zijn. Niet alleen moet hij uiteraard motorrijden, maar hij moet ook de route lezen en volgen en vooral ook de rest van de schaapjes van zijn kudde in de gaten houden.

Heb je minder ervaren motorrijders in de groep, LAAT DEZE DAN NOOIT ACHTERAAN GAAN RIJDEN.

Zet ze direct na de voorrijder. Dat is om te rijden de makkelijkste plek en de voorrijder kan ze makkelijk in de gaten houden en tijdens pauzes wat tips geven.

De achterste rijder moet ook een ervaren rijder zijn. De achterrijder moet altijd bijtrekken want bij een kruising kunnen er behoorlijke gaten vallen, die moeten worden dichtgereden.

De voorrijder kan daar veel aan doen. Bijvoorbeeld door op rechte stukken even rustig aan te doen en niet juist het gas open te draaien.

Sowieso is hardrijden op een recht stuk niks. Dat kun je zelfs een chimpansee leren. Zet hem op een motor, leg aan het eind van het rechte stuk een tros bananen en moet je eens kijken hoe snel hij dat door heeft.

Echte motorrijders genieten van BOCHTEN.

Oh ja, als laatste: Als je in bergachtig terrein rijdt kun je baksteensgewijs rijden vergeten. Doordat je goede lijnen wilt rijden kom je daar niet aan toe.

In die gevallen geldt een andere belangrijke regel: HOUDT AFSTAND !!!!

Rijdt minstens 20 tot 30 meter van elkaar af. Als er dan iets gebeurt (als is het maar een schrikreactie van de voor je rijdende rijder) dan heb je tenminste de tijd om te remmen en/of uit te wijken.

Het staat zo slordig. zo'n hoopje op elkaar gereden motoren. (Wel goed voor het groepsgevoel, alhoewel..............)

En voor degenen die nu denken, ja maar bij het baksteensgewijs rijden zei hij juist dat je niet teveel afstand mocht houden: In dat geval gaat het niet om de afstand tot de motor die schuin voor je rijdt, want daat heb je geen last van. De afstand die daar telt is de afstand tot de volgende motor, die aan dezelfde kant rijdt. En dat is (als je het goed doet) ongeveer 20 meter.
 

Dutch Steph

MF veteraan
18 mrt 2003
3.258
2
...en heb ook al een route in gedachte (ik zit hier wel tegen mezelf aan te lullen, zeg ...gezien de reacties ;) ). Ik zit te denken aan de Taxandriaroute. Is wel aan de korte kant met z'n 130 km., maar wellicht dat ik 'm zelf wat kan verlengen.
 

ScheurMaus

MF'er
9 jul 2003
183
0
Noord-Brabant
...en heb ook al een route in gedachte (ik zit hier wel tegen mezelf aan te lullen, zeg ...gezien de reacties ;) ). Ik zit te denken aan de Taxandriaroute. Is wel aan de korte kant met z'n 130 km., maar wellicht dat ik 'm zelf wat kan verlengen.

Ergens halverwege staan nog bordjes van de oude taxandria route. Kweenie meer waar, maar het was een groot kruispunt.... Dan is de route gelijk 30km. langer.
 

sictc

MF veteraan
11 nov 2003
3.425
0
is het niet de 8 ZALIGHEDENroute ?

enne, pas op met TE dicht op de andere rijden... je ziet vluchtheuvels, wegversmallingen en drempels dan soms veel te laat en als je gewicht verkeerd komt vlieg je de lucht in en probeer hem dan maar eens te houden, zeker als iemand extra op je fiets zit. (dat te dicht op de voorligger rijden doen ook voornamelijk newbees.

lijkt me wel een leuke route... kun je uitbreiden met stukken belgie..
eten onderweg in een pannenkoekenhuis in irsel, of het hardrockcafe daar (lekker burgers) of bij willie's hamburgers in achel.
 

DeeDee76

Die hard MF'er
15 aug 2004
327
0
Gelderland
'k heb nog een route die door de volgende plaatsen loopt...

oud empel, gewande, den bosch, bokhoven, herpt, heusden, oudheusden, heesbeen, doeveren, waalwijk, drunen, helvoirt, haaren, boxtel, schijndel, heeswijk, vinkel, heesch en oss...

als het je wat lijkt, kan ik hem inscannen en mailen!

Dan kan je hem zelf nog wat verbouwen naar Tilburg toe!
 

sictc

MF veteraan
11 nov 2003
3.425
0
die flitspalen is nog niet erg maar sinds een jaartje of 2 VULLEN ze die ook nog met een radarunit van Gatso, ipv dat ze allemaal leeg waren.
 

[email protected]@ST

MF veteraan
13 mei 2003
1.808
28
Best
Ik kan de kempen route aanbevelen, mooi gebied en je hoeft alleen maar de bordjes
"kempenroute"te volgen, dus geen routerol of kaartlezen of GPS of iets dergelijks
:] :]
 

Dutch Steph

MF veteraan
18 mrt 2003
3.258
2
Ik kan de kempen route aanbevelen, mooi gebied en je hoeft alleen maar de bordjes
"kempenroute"te volgen, dus geen routerol of kaartlezen of GPS of iets dergelijks
:] :]

Ik zie dat de Kempenroute en de Taxandriaroute heel mooi op elkaar aangesloten kunnen worden. Dus wellicht is het leuk om deze twee te combineren. Dan hebben we een langere route en dus dagvullend.
 

blade954

Die hard MF'er
27 aug 2003
321
0
berkel-enschot
als je interesse hebt
ik heb div boeken van motortochten ook anwb bewegwijzerd
dus dat is beter dan kaartlezen op de motor laat maar ff
iets weten of over de gewone mail kan kopieeren en als bijlage iets toevoegen
grtjs redblade :]
 

"ons Lianneke"

MF veteraan
22 mrt 2003
4.774
0
Goirle (NB)
Je kan inderdaad bestaande routes kiezen maar het is toch ook leuk om er zelf 1 uit te stippelen :? Vanuit tilburg kan je toch handig binnendoor naar Oisterwijk, moergestel, oostelbeers, middelbeers, casteren, hoogeloon, duizel enz enz leuke weggetjes om te rijden met een sjoppert. De andere kant op is ook aan te raden, dus loon op zand, de moer, waspik enz.

succes


[me]"ons Lianneke" gaat binnenkort ook een ritje in elkaar flansen voor een toerke met begin en eindpunt Goirle ;) [/me]
 
Bovenaan Onderaan