olie verversen en doorspoelen

Auke

MF veteraan
3 jun 2001
1.014
1
Fryslân
Het wordt weer tijd dat er wat nieuwe olie in mijn R6 komt. Natuurlijk direct ook een nieuw filter.
Is makkelijk zelf te doen.

Maar nu heb ik een vraagje. Een kennis van mij kreeg de tip van een monteur om nadat je de oude olie er uit hebt laten lopen, het blok even door te spoelen met goedkope (aldi) olie. Zodoende haal je meer de vuiligheid uit je blok.

Goede tip dacht ik zo. Maar... Er blijft altijd wel iets van die olie achter, en je vult weer met een andere soort olie.

Mag dat :?
 

BertV

MF veteraan
21 mei 2001
11.489
4
40
Amersfoort
juistum...

dus spoelen met duurdere motorfiets olie...


enneh... dat filter is dat dus echt makkelijk te doen?
 
Ja, die filter haal je er makkelijk af. Trouwens waarom spoelen als je een nieuwe filter monteert. Het vuil zal wel in je filter zitten moet geen schrik hebben. En aan je oliedop daar zit een magneet in, die meetaalschilfers aan trekt dus deze ook eens afkuisen en al het vuil is er zo uit.
 

jkoehorst

MF veteraan
5 dec 2001
6.667
1
40
Hengelo (ov.)
Als je gewoon op tijd de olie ververst met dezelfde soort lijkt me spoelen een heel overbodige zaak die alleen maar tijd en olie kost. |(

Het kan nuttig zijn als je er een andere soort olie in wilt doen. Dan spoel je de oude soort er uit met de nieuwe en vul je hem daarna af. Ben je vrij zeker dat er maar 1 soort in zit en geen mengsel (doe-het-zelf-multigrade :P ).

Als je je olie aftapt zal er (denk ik) ongeveer 1% in je blok blijven hangen. Als het echt belangrijk is om dat kleine beetje vuile olie er uit te krijgen had je al veeel eerder de olie moeten verversen omdat je altijd al met die vuiligheid hebt gereden.

Gr. Jeroen
 

lexe

MF veteraan
11 nov 2001
4.765
7
48
vlodrop
Bezoek site
als je olie goed warm hebt voor het aftappen, motorfiets goed horizontaal
en je laat de olie goed naar beneden zakken blijft er wienig oude olie achter in het blok.
 

4strokerules

MF veteraan
30 nov 2001
19.089
457
Waar ter wereld ik ook kwam.
Persoonlijk zou ik niet te lang wachten met nieuwe olie erin te gooien, omdat je de kans loopt dat ook de oliepomp "helemaal" leegloopt.
Als dat gebeurt duurt het met nieuwe olie alleen maar langer voordat de olie rondgepompt wordt.
Die laatste 100cc ouwe olie is niet zo belangrijk.