Op reis met de motor? Bereid je goed voor!

1709235799926.png

Ga je binnenkort op reis met de motor? Geweldig idee! Niet is beter dan het gevoel van vrijheid wanneer je op twee wielen de wereld verkent. Het lijkt misschien een makkelijke stap om met de motor naar het buitenland te gaan, maar er komen toch een heleboel dingen bij kijken. Als motorrijder moet je je altijd goed voorbereiden, of je nu een weekendje weg gaat of een rit naar Oostenrijk maakt. Met de juiste kleding, een werkende motor en een uitgestippelde route kom je al een heel eind. Toch liever iets anders? Je kunt dan altijd nog gewoon een auto huren op Mallorca, of waar je ook bent. Laten we kijken naar een aantal tips om ervoor te zorgen dat je reis soepel verloopt en je optimaal kunt genieten van je rit.


Controleer je motor​

Voordat je vertrekt, moet je de motor grondig controleren. Alles moet in orde zijn om problemen onderweg te voorkomen. Controleer de bandenspanning voor een veilige rit. Volgens de dealer is de simpele regel meestal 2,5 bar voor de voorbanden en 2,8 of 2,9 bar voor de achterbanden. Maar dit is wel een heel beknopte uitleg. Controleer ook het oliepeil en vul indien nodig bij, en test de remmen om er zeker van te zijn dat ze goed werken. En dan hebben we de verlichting. Werkt alles nog? Check de koplampen, remlichten en richtingaanwijzers, zodat het correct functioneert. Inspecteer ook de algemene staat van je motor op tekenen van slijtage of schade. Als je twijfelt, breng je motor dan naar een gekwalificeerde monteur voor een grondige controle en eventuele reparaties.

Plan je route​

Het plannen van je route is erg leuk. Kies je voor bochtige wegen en prachtige landschappen? Of ga je door bossen en langs meren? Plan ook regelmatig rustpauzes en overnachtingsplaatsen, en boek accommodaties vooraf, vooral tijdens drukke vakantieperiodes. Boek je route via handige apps zoals de MyRoute app of Kurviger. Super handiger navigeren zo. Je kunt ook altijd via websites zoals die van easyterra op locatie een vervoermiddel huren. Je kunt dus bijvoorbeeld eerst een vlucht pakken en dan daar een auto of motor huren.

Neem de juiste uitrusting mee​

Neem de juiste uitrusting mee voor je motorreis. Een goede motorhelm (integraalhelm, systeemhelm of jethelm), beschermende kleding, handschoenen en laarzen zijn nodig voor je veiligheid. Ze beschermen je bij een val of ongeval. Vergeet ook niet om een regenpak mee te nemen, voor het geval dat het weer omslaat. En wat nog meer? Een set gereedschap natuurlijk, voor moeilijke situaties onderweg.

Wees voorbereid op weersomstandigheden​

Wees altijd voorbereid op onvoorspelbaar weer tijdens lange motorreizen. Neem een regenjas en waterdichte kleding mee. In de bergen kan een extra laag kleding handig zijn voor als het koud wordt.

Veiligheid voorop​

Veiligheid op de motor is prioriteit nummer één. Neem de juiste voorzorgsmaatregelen voordat je de weg op gaat. Draag altijd een goedgekeurde motorhelm, beschermende kleding, handschoenen en stevige schoenen om jezelf te beschermen bij een val of ongeval. Zorg ervoor dat je motor regelmatig wordt onderhouden en controleer voor elke rit de bandenspanning, remmen en verlichting. Wees defensief in het verkeer, houd voldoende afstand tot andere voertuigen en let op mogelijke gevaren. Blijf alert en geconcentreerd tijdens het rijden, vermijd afleidingen en rij nooit onder invloed van alcohol of drugs. Door deze veiligheidsmaatregelen te volgen, kun je genieten van een plezierige en veilige motorrit!
 
Laatst bewerkt:
Terug
Bovenaan Onderaan