Rare Slijtage Bridegestone BT-010

Mr. Fazer

MF'er
10 okt 2002
64
0
Noordwijkerhout
Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen.

Ik heb onder mijn Fazer 600 een BT-010 voorband
liggen, deze zit er nu ongeveer 15000 KM op.
Nou valt mij al een tijdje op dat mijn voorband
op een rare manier slijt. Het middelste loopvlak
slijt minder hard dan de rest van mijn band. En dat
vind ik opvallend aangezien ik voor 60 tot 70 % op
snelwegen rij voor woon werk verkeer.

Nou heb ik 6000 km geleden WP voorveren geinstalleerd
maar ik kan me niet voorstellen dat het hieraan ligt.

Bijlage: http://files.motor-forum.nl/forum/download_document/120158/860ef321aacf7d1f3bf59cc212787f64 (Band.jpg)​
 
kijkt makkelijker ...

full


schijnt trouwens normaal te zijn met die 010's .....


Edit : ow, probeer die foto van je ns in Paint of iets dergelijks op maat te maken. niet moeilijk wel zo fijn
 
BT-010 is gevoelig voor 'cupping', het getrapt afslijten van je loopvlak. Nou heeft een 010 ook nog in het midden een andere (hardere) compound voor langere levensduur dus dat verklaart ook een boel. Ik had het ook met de 010 en de 020, 012 heeft er al minder last van omdat het grotere vlakken zijn.
Bridgestones zijn erg gevoelig voor de juiste bandenspanning, ook door het relatief slappe karkas, dus goed op spanning houden die in de bridgestone tabel staat (bij de motorzaak of op http://mc.bridgestone.co.jp/en/ (http<img src="/styles/motor-forum/smilies/nosmile.gif" class="smilie" loading="lazy" alt=":/" title="Nosmile :/" data-shortname=":/" />/mc.bridgestone.co.jp/en/)). Rijdt ie ook een stuk lekkerder dan met iets te lage spanning.
Als je je vering nog kunt afstellen kan dat ook helpen.
 
kijkt makkelijker ...

(Afbeelding)

schijnt trouwens normaal te zijn met die 010's .....


Edit : ow, probeer die foto van je ns in Paint of iets dergelijks op maat te maken. niet moeilijk wel zo fijn

Thanx voor de help maar ik heb net mijn pc geformateerd en heb nog geen tijd gehad om Photoshop te installeren.



Bandenspanning is oke en check ik ook regelmatig.
Ik moet er nog wel bij zeggen dat ik er twee keer mee op vakantie
ben geweest in bergachtige gebieden (Eifel, Alpen, zwarte woud en Vogezen).
Ik heb wel is ergens iets gelezen over het cuppen van een band in de bergen.
Kan dat het zijn?
 
ik heb precies hetzelfde alleen slijt bij mij de linker kant sneller, links geen profiel meer, rechts zit ik tegen het markeerblokje aan.
Ook een 010

Dat ligt aan de motor zelf, heb ik ook met mijn Fazer 1000 (alleen dan rechts), die trekt van zichzelf al een kant op. ThunderAce blijkt dit ook wel eens te hebben van fabriek af.
 
15k met een 010 ? WOW ! Ik had ze in 4000 km versleten. Ik heb onder techniek ook een topic gestart omdat mijn 010's zeer raar wegsleten. Nu heb ik in overleg met Sabra 2 verschillende banden om laten leggen. Een Michelin Pilot Power voorop en een BT014 achterop. De reden is dat het karkas van de 010 - 014 eigenlijk te slap is voor het gewicht van mijn motor. Dit komt ook uit testen. Voor de achterband heeft alleen Bridgestone een passende achterband (18" op mijn motor), vandaar geen Pilot Power koppel.

Als ik je mag adviseren:

Als je 15.000 km (!) met sportbanden rijdt... Dan kan je wellicht overstappen op een tourband. Bijv. de Pilot Road. Ik weet je velgenmaat niet, maar het beste is natuurlijk een set van hetzelfde type en merk. Mocht je toch sportbanden willen, ga dan iig voor de voorband niet meer voor de Bridgestone. Ik denk dat de Fazer ook wat zwaar is voor het karkas van de BT. De pirelli's komen samen met de Mezelers het best uit de test op droog wegdek, maar op nat wegdek hebben ze een naar onvoorspelbaar grensgebied. De michelin Pilot Power komt daar op de 1e plek. Ook qua slijtage is de Pilot beter (volgens de test). De Pilot Power is volgens Sabra een betere band om op de weg te gebruiken.

Mijn combo bevalt iig prima, zeker sturen, makkelijk de bocht in en zeer goede grip en feedback.

Succes met je bandenkeuze !

Ik weet niet of ik mag spammen, maar op www.motorbanden.nl is Sabra te vinden, een prima bandenlegger die zelf met een CBR600RR op het circuit rijdt. Hij heeft mij prima advies gegeven en ik denk dat ie voor jou ook wel een antwoord heeft. Bovendien is ie zeker niet duur. *D
 
15000 KM met 1 voorband :?

Dan rij je zeker de hele tijd op je achterwiel ?
De rare slijtage komt dan natuurlijk van het neerkomen.

Zo raar is de slijtage trouwens niet, heb ik ook.
Al heb ik het al na pakweg 2000 KM.


Ik heb het nog even nagekeken de band zit er zelfs al ruim
17000 km onder. De vorige band ging zelfs 19000 km mee.
Ik rij veel op de snelweg ik weet niet hoeveel dat scheelt,
verder remde ik vroeger nooit extreem hard met de voorrem.
Sinds ik stalen remleidingen heb doe ik dat wel veel harder
om stoppies te maken.

Mijn achterband gaat ook altijd vrij lang mee, en dat terwijl
ik toch behoorlijk sportief rij, geen schaamranden achter. Veel
stoplichtsprintjes.
 
Ongelofelijk !

Ik ben echt benieuwd hoe je dat doet, ik fik mijn banden op in 4000 km wat niet eens zo heel gek is voor dit soort banden en dito zware fiets, maar 17k met BT010's ?

Als ik het goed begrijp dan rij je dus de helft van de tijd op je achterwiel en de andere helft van de tijd op je voorwiel, dan rij je 7,5 k per band en daar kan ik met een beetje moeite ook wel op komen.

:}

Maar.. Als je band er toch al 15k op zit, waarom vervang je hem dan niet gewoon als ie raar afgesleten is ? Kijk dan ook eens naar een ander merk en type ? Want 5 jaar geleden telde je niet mee als je geen Bridgestone onder je fiets had, maar die banden zijn nu wel achterhaald en ingehaald. Bridgestone is in veel gevallen niet (meer) de beste band.
 
Maar.. Als je band er toch al 15k op zit, waarom vervang je hem dan niet gewoon als ie raar afgesleten is ? Kijk dan ook eens naar een ander merk en type ? Want 5 jaar geleden telde je niet mee als je geen Bridgestone onder je fiets had, maar die banden zijn nu wel achterhaald en ingehaald. Bridgestone is in veel gevallen niet (meer) de beste band.

5 jaar geleden was de bt 010 ook al een kutband.
Heb ze er 1 keer onder gehad, maar dat dus nooit meer. Geef mij maar pirelli's.
 
Lijkt mij ook cupping. Dat ik een van de redenen dat ik geen 010, 012 etc. meer wil. Volgens Bridgestone zou het profiel van de 014 zodanig zijn gekozen dat deze hier geen last meer van heeft. Idem bij de Michelin Power.

Trouwens ik dacht dat alleen de 010 achterband dual compound was, de voorbanden hebben dat niet.
 
3 bt 010`s versleten, alle 3 last van cupping, doorvoor bt 57 gehad, no problemo, nu diabolo`s, en ook nergens last van.

En na 4000 km versleten? profiel op, of ook cupping?
beeetje weinig lijkt mij
 
Ongelofelijk !

Ik ben echt benieuwd hoe je dat doet, ik fik mijn banden op in 4000 km wat niet eens zo heel gek is voor dit soort banden en dito zware fiets, maar 17k met BT010's ?
Och, valt wel mee hoor. Mijn BT010 achterband zit er nu 10500 km om. Is nu ook wel behoorlijk versleten, maar het kan nog net.
Mijn rijstijl is ook behoorlijk sportief. Geregeld klaverblad rijden, eigenlijk altijd en overal (net iets) te hard rijden, 3 rondjes ring met leuke snelheid, 8 rondes op het stratencircuit op het Isle of man, weekendje Eifel. Ook wel veel snelweg en vakantie km-ters.

Ik let wel altijd goed op bandenspanning. Altijd 2,8 tot 3,0 bar achter. Ik probeer ( :) ) niet altijd stoplichtsprintjes te doen.

In Oktober nog ff naar Hamburg op en neer, en daarna gaat er achter een nieuwe slof onder. BT014


edit: Bij BT010 voorband had ik ook heel erg veel last van cupping. Bij nieuwe BT019 slof veel minder. Zag gister dat mn achterband ook iets cupt, maar geen last van tot nu toe
 
als ik zoveel km met een 010 zou kunnen rijden zou ik de goden er innig dankbaar voor zijn... snap je probleem dan ook niet.. Gewoon vervangen die band! doe ik ook om de 5000, dus jij bent al 'gematst' ;)
 
Wufje is zuinig, en rijd ook veel kilometers. als de band in het midden wat versleten is, laat ik hem gewoon een stukje leeglopen, en dan slijt hij in het midden niet meer, waardoor ik ook nog een deel van de randen gebruik. bij mij is zon slijtage alleen het gevolg van een te zachte bandenspanning dus.
meestal doe ik 10-15k met achterband en 15-20k met voorband. rijd niet super sportief natuurlijk, en van hard rijden gaat een band juist minder slijten, dus daar zal het verschil wel te vinden zijn. :+
 
Terug
Bovenaan Onderaan