• Hallo,

    Je ziet deze melding omdat je onze banners blokkeert. Motor-Forum kan alleen maar bestaan dankzij inkomsten uit advertenties. Vandaar ons verzoek om Motor-Forum te "whitelisten" in je bannerblocker.

Rondje Baltische Staten en Scandinavië

12 mei 2018
11
0
39
Utrecht
#1
In de zomer van 2017 had ik de mogelijkheid om twee hobby's met elkaar te combineren.
Dit heeft geleid tot een mooie reis met de motor. Zie hieronder het reisverslag.

Dit had ik allemaal mee:

Portemonnee
Cash
ID
Rijbewijs
Kentekenbewijs
Verzekeringspapieren
Credit card
Bankpassen
Telefoon + lader
Kleding
Slaapzak
Matje
Tent
Kaarten
Leesboek
Schriftje + Pennen
Toilet
Tie ribs
Waterflesje
Ehbo
Plastick tassen
Bril + lenzen
Zakmes
Zaklamp
Handdoek
Zwembroek
Toiletpapier
Power bank
Reservesleutel
Kettingsmeer
Olie
Bandenplakset
Ductape
Gereedschapset
Sloten
Eten
 
Laatst bewerkt:
12 mei 2018
11
0
39
Utrecht
#2
Vrijdag 14-07-17

Vrijdag aan de late kant (10.30) vertrokken, omdat het donderdag toch weer te laat was geworden. In de stromende regen vertrokken daardoor. De regen ingehaald en de rest van de dag net voor gebleven. Bij pauzes betrok het weer en begon het te druppelen. Snelweg gepakt tot Enschede en vanaf Duitse grens binnendoor. Reis ging redelijk voorspoedig maar toch pas na 8-en bij pension Der Tourstop. Hartelijke ontvangst en eten stond klaar. Lekker geouwehoerd met 3 jongens die een weekendje bochtjes aan het draaien waren in het Hartz. Niet te laat gemaakt en sliep prima. Zaterdag iets eerder rijden. Kwam erachter dat ik schoonmaak spul had meegenomen i.p.v. kettingsmeer. Om niet af te gaan maar besloten om niet bij anderen te vragen en nog een dag mee te gaan rijden. Onderweg wel ergens busje kopen. Ook deze tweede dag weer 8 uren op de weg. Stukje file en lekker toch ertussendoor gereden. Rond 6-en in Waren en leuk om iedereen weer te zien. Klaar voor een weekje Tai Chi en het lichaam weer soepel te maken. Bus kettingsmeer bij Kawasaki-dealer gekocht en ketting weer lekker gesmeerd.
 
Laatst bewerkt:
12 mei 2018
11
0
39
Utrecht
#3
Zaterdag 22-07-17

Na 6 dagen Tai Chi op zaterdag weer verder. Vroeg vertrekken blijkt niet echt mijn ding. Uiteindelijk na een tweede kop koffie om half 11 rijden. Stuk op B-wegen naar Poolse grens bij onuitspreekbare plaats aangekomen. Bleek pondje te moeten pakken. Weg weer gevonden. In Polen blijken er geen autosnelwegen te bestaan. Maar alleen wegen die lijken op autoweg. Door dorpen heen dus steeds weer snelheid eruit. Weet ook niet precies hoe snel je hier mag. Maar niemand lijkt zich hier ook aan de snelheid te houden, dus rijd maar met de snelste mee. Slechte wegen ook en inhalen op andere weghelft en auto’s die je ineens je tegemoet rijden op jouw weghelft is even schrikken maar went ook wel weer. Plan was om een camping te vinden. Dit is een budget-vakantie. Maar ook gewoon zin om in een tent te slapen. Na zo’n 2 uur zoeken een camping gevonden bij Gdanya in de buurt. Mooie plek aan de Oostzee. En ook waar ik ongeveer wilde komen vandaag. Tent stond pas om 21 uur. Dus nog net tijd om bier te drinken en te eten. Misschien morgen iets eerder op weg? Route uitgestippeld en verwacht weinig drama. Waarschijnlijk grootste deel weer autowegen naar Litouwen.
 
Laatst bewerkt:
12 mei 2018
11
0
39
Utrecht
#4
Zondag 23-07-17

Wat is het toch met vroeg opstaan, of beter: te lang blijven liggen? Vakantie is geen excuus; er moeten kilometers gemaakt worden. Vandaag in de stromende regen. Pak is echt niet waterdicht en tot op het ondergoed nat en koud. Veel zoeken bij Gdansk.

Rijden in Polen:
1 slechte wegen
2 niemand houdt zich aan de snelheid
3 continu inhalen op tweebaanswegen (zo zie je dus ineens met 140 een Mercedes op je af rijden op jouw baan: even wennen is dat)
4 de autowegen gaan door dorpen met stoplichten
5 er zijn zebrapaden op autowegen
6 let op onbewaakte spoorwegovergangen
7 bewegwijzering in dorpen ontbreekt geheel

Uiteindelijk een autosnelweg gevonden die het opschieten een stuk makkelijker maakte. Bij grensovergang naar Litouwen nog de restanten van een ooit strengere overgang. Maar nu kun je dus gewoon doorrijden. Bij Kaunas vroeg ik een stel Italiaanse bikers op Goldwings of zij een camping wisten. Na op de TomTom gekeken te hebben bleek er een heel dichtbij. Ik kreeg zelfs een escorte dus camping snel gevonden. Na tent opgezet te hebben dacht ik nog een uur te hebben om bier en pizza te halen. Maar wegens het tijdsverschil en het feit dat ze hier na 10-en geen alcohol verkopen werd dat pizza en een frisje. Misschien daardoor morgen vroeger op? Nu eerst lekker slapen.
 
Laatst bewerkt:
12 mei 2018
11
0
39
Utrecht
#5
Maandag 24-07-10

De verwachting was een korte rit en dat werd het ook. Meteen snelweg gepakt en Riga stond al aangegeven: 280 km in een uurtje of 6 (incl. Uur in Riga en zoeken naar camping). Lekker doorgereden dus op fijne autowegen. Op grens van Letland opnieuw Italianen op weg naar de Noordkaap. Even geouwehoerd en foto’s genomen en weer op weg. Dieet van Marsen en koffie werkt goed. Nu op camping. Voorbij Riga morgen meteen de snelweg op. Verhaal is weer E67 all the way. Beetje hetzelfde dus als vandaag. Rijden is overigens niet erg spannend. Maar geen tijd of zin om de (onverharde) binnenwegen te nemen. Fles olie gevonden die hard nodig was :-).
 
12 mei 2018
11
0
39
Utrecht
#6
Dinsdag 25-07-17

Spullen gepakt, koffie gedronken en olie bijgevuld (niet te veel gedronken :-) en ketting gesmeerd (behoorlijk gedroogd). Om ca. 10.30 op weg. Wordt weer korte rit: uurtje of 3 - 4. Koude en natte voeten voor de rest droog en goed weer ook. Hele dag weer E67 gevolgd tot Tallinn. Daar hield de bewegwijzering waar ik op gerekend had op en was het zoeken en vragen. Als eerste even de boot Terminal A opgezocht en van daaruit camping gezocht. Na even zoeken beide gevonden. Op de city camping ingecheckt en op grasveld gaan staan waar al 3 Goldwings (waarvan 2 met aanhanger) stonden met 3 grote tenten en alles wat je maar kunt bedenken bij een uitgebreide camping gelegenheid. Even de mensen (uit Duitsland) aangesproken. Zij adviseren mij om de bus te pakken naar Tallinn. Zo bevolen zo gedaan en even later wandel ik door een pittoresk oud stadscentrum. Eenvoudig doch lekkere kip met bier gegeten en gedronken en dan toch eindelijk ook een Estlandse wodka gedronken (Estse?). Bus weer terug gepakt en even later weer thuis. Bij de Duitsers wordt mij nog bier aangeboden en natuurlijk wordt er tot in den treure geouwehoerd over motoren, camperen en nog weer andere motoren. Dan trek ik mij terug en leg mij te ruste.
 
Laatst bewerkt:
12 mei 2018
11
0
39
Utrecht
#7
Woensdag 26-07-17

Vandaag staat de overtocht van Tallinn naar Helsinki op de agenda. Mijn tentbuurman blijkt dezelfde boot te nemen, dus we rijden samen even na 9 richting Terminal A. Daar veel te vroeg aangekomen is er nog niemand te bekennen. Na enige tijd worden we vergezeld door een groeiend aantal andere bikers met uiteenlopende machines en landen. Na het inchecken richting ferry. Maar eerst nog enkele keren half uurtje wachten totdat we daadwerkelijk aan boord gaan. Motoren vastgesnoerd gaan we ontbijten en koffie drinken. Na een overtocht van een uur of 2 gaan we aan land in Helsinki. Nog even op zijn TomTom naar de VVV. Daarna scheiden onze wegen. Ik ga vast kijken waar morgen de cursus start en dat is nog lastiger dan gedacht. Bij de school niemand aangetroffen dus maar hostel opgezocht. Prima bunk in een niet te overvolle slaapzaal. Zal vergelijken met matje van 2,5 cm heerlijk slapen ;-). Nog even van de gelegenheid gebruik gemaakt om mijn stinkende kleren te wassen. Maar nu nog een uur wachten tot de droger vrij is. De komende dagen radiostilte. Want staat weer puur in het teken van Tai Chi. Maar zal zeker van de gelegenheid gebruik maken om af en toe Helsinki te verkennen. Tot maandag!
 
12 mei 2018
11
0
39
Utrecht
#8
Maandag 31-07-17

Cursus Tai Chi voltooid en weer terug in hostel CheapSleep. Wekker gezet, want het was nog niet gelukt om naar de sauna te gaan. Om 9.15 op weg. Eerste keer voor mij en is prima bevallen. Enige minpuntje was de prent die aan mijn stuur bevestigd zat. In Nederland betaalde ik ooit € 40,- voor een parkeerovertreding. Deze kun je in Helsinki dus verdubbelen. Thuis maar even nakijken of ik deze moet gaan betalen. Om 11 uur op weg naar Turku. Relatief korte rit van 3,5 uur. Ruim tijd om te eten en koffie te drinken. De laatste bekomen aan een kiosk. Eigenaresse had haar 80e verjaardag en heeft mij het een en ander bij kunnen brengen van de WOII en haar familie in die tijd. Na een half uur voorzichtig afgebroken, omdat ik toch echt de boot moest halen. Ruim op tijd bij de terminal, alwaar (alweer) twee Goldwings stonden te wachten met hun eigenaren: een Fransman en een Belg. Uur staan lullen met de Fransman en mijn Frans bijgespijkerd. Na inchecken nog veel meer wachten. Eenmaal in de boot bleek mijn 4-persoons gedeeld een luxe eenpersoons te zijn met een tweepersoons bed. Maakt de parkeerbon niet goed maar wel minder belangrijk. Bier op het zonnedek en rustig aankijken hoe het Schip naar de ruime zee manoeuvreert. Eten en nog meer drinken. Uur winst, want weer Nederlandse tijd. Maar toch te laat gaan slapen, omdat er een Bond op TV was en een leuke doc. over fraude bij antieke wijn verkopen. Wekker gezet. Maar word pas wakker als er op de deur werd gebonkt. Snel opstaan dan maar.
 
12 mei 2018
11
0
39
Utrecht
#9
Dinsdag 01-08-17

Uit de boot gekomen rijd ik een nog slapend Stockholm in. Gelukkig wel een espressobar open. Daar was grote behoefte aan. Lekker doorgereden, maar ook veel gestopt, omdat ik niet echt wakker was. Besloten om toch van de lange dag gebruik te maken en goed door te rijden naar zuid-Zweden. Ca. 150 km van Malmö op zoek gegaan naar een plek om mijn tentje op te zetten. Ik was immers vast van plan om van het allemansrecht gebruik te maken. Vriendelijke man biedt mij zijn veld aan. Klassiek vuurtje gemaakt om noodles en elandengoulash op te warmen en instant espresso erbij en een goede slok brandy. Kan niet meer stuk. Ga nu het vuurtje uit laten branden en vroeg op stok. Morgen kijken of ik een dag in Kopenhagen blijf.
 
12 mei 2018
11
0
39
Utrecht
#10
Woensdag 02-08-17

Na korte rit inderdaad om 11.30 in Kopenhagen een VVV en stadscamping gevonden. Kleine tegenvaller, omdat ik € 25.- teveel heb betaald voor de brug Malmö - Kopenhagen (omdat ik in de verkeerde rij stond). Tentje opgezet en bus naar centrum gepakt. Uitgestapt op centraal station en geïnformeerd welk museum ik het beste kon bezoeken. En waar de bars zitten buiten te toeristische centrum. Museum werd de National Gallery: groot museum met kunst uit renaissance en moderne periode uit voornamelijk Denemarken en Noorwegen. Zeker de moeite waard en ruim 2 uur lang vertoefd. Daarna die bars opgezocht en een paar bier en een lokale sterke drank (naam vergeten maar leek op grappa) gedronken. Betaalbare lasagne gegeten en bus weer terug gepakt. Nu de grote vraag ofwel de pont ofwel de brug te pakken naar Duitsland. Even informeren bij een Duitse buurman. Deze adviseert de pont te pakken, omdat deze een stuk sneller is. In een dag door naar NL? Maar even kijken hoe het gaat...
 
12 mei 2018
11
0
39
Utrecht
#11
Donderdag 03-08-17

Half 10 uit Kopenhagen vertrokken. Was inderdaad goede keuze om de pont te nemen. Eenvoudig betalen en erop rijden. Motor aangespannen en wat warms tot me nemen. Het regent namelijk al de hele ochtend en ik ben weer nat... Na koffie en hotdog aan betere hand. Ondank aanspraak van mede-bikers die dezelfde route rijden lekker alleen gaan rijden. Ondanks file door boom op bovenleiding over snelweg wordt het steeds meer duidelijk dat ik hem vanmiddag doortrek naar Nederland. Regelmatig gestopt wel voor warme koffie berekend dat ik om 9 aankom in Utrecht. Prima! Onderweg inmiddels opgedroogd ben ik om half 10 weer thuis. Home sweet home na 12 uur op de weg. Bier wel verdiend! Volgende reis?
 
9 apr 2006
94
0
Uden
#13
Leuk artikel.
Het begint bij mij ook weer te kriebelen: via de Baltische Staten (nogmaals) naar de Noordkaap.
Alleen nog iemand zien te vinden die mee wil.
:}