Sammie probeert het eens anders te doen..

sammie

MF veteraan
10 nov 2003
25.449
3.402
Assen
Zo, weer een verslagje van mij na een poos dubben. (mod's best druk met de lay-out die steeds verandert en terugsp[ring naar meerdere returns?)
Afgelopen zomer ging het helemaal niet goed.. Ik ging weg maar was binnen een week of zo weer terug. Ik kon geen vakantiestemming vinden, dingen gingen mis en had er helemaal geen zin meer in. (Vandaar vorig jaar ook geen verslag van mij).
Dit geeft voor nu ook wel een soort druk; De motorvakanties zijn wel 'een ding' voor me waar ik ieder jaar weer kracht van opdeed.
Gaat het dit jaar nu wel lukken? Wat als het weer misgaat? Hoe komt dat (wat gebeurde er vorig jaar eigenlijk?) en hoe kan ik het voorkomen?

Veel over nagedacht, kom er niet uit maar ga het toch weer proberen. Met de enfield diesel. (wat ook weer onzekerheid geeft; dit ding met dit – chinese- blok heeft al best veel gedraaid en met bagage krijgt het ding best op z'n flikker.. Zal hij het volhouden of (op een rotplek) in de soep draaien?
Goed, ik ben dus al aan het stresskippen voordat ik op weg ben.. Ik weet niet of dat de juiste instelling is.

(Mijn huidige PC heeft geen poort voor een mini-SD kaartje dus neem een afgedankte smartfoon mee voor foto's, omdat ding ding steeds moet opstarten zijn er minder plaatjes dan ik wil.. ik moet hier t.z.t. wat op verzinnen, een recentere PC of zo)

Goed, we pakken de motor op en trekken zuidwaarts. Het plan is Ardennen-Vogezen-omgeving Franse alpen.
Het is een tijd terug dat ik deze kant op ben geweest. Ik heb prima reisweer. 1 klein buitje is niet erg. Ik ga niet via Eindhoven-Hasselt maar houd een meer Oostelijke route aan.

Nog in Nederland doet de voeding van de navigatie het niet meer. Inspectie bij de bedrading laat zien dat de – zeer dunne- voedingskabel van de voeding zelf bij de soldeer met de andere draad is afgebroken. Met een kabelschoentje zet ik dit provisorisch vast en we kunnen weer verder.
Via Venlo-Maastricht kom ik tussen Spa en Verviers op een camping in Theux. Ik ben blij dat ik zo ver ben gekomen en vind, ook qua kontpijn, wel genoeg is het namiddag is.
Met campings kun je het treffen, het kan ook anders, maar goed ik ben morgen weer verder dus hoe erg kan het zijn?
1601904330393.png
Het is een camping voor de lokalo's met veel oude stacaravans en erfjes 'versierd' met tuinkabouters en dat soort prut.
Ik krijg een plekje toegewezen en zet 't spul op. Ik merk dat ik mijn uitpak- (en inpak) routine nog moet opbouwen, maar met een kwartiertje heb ik alles in orde. Een douchemunt is 1,50. het sanitair is best vies en slecht.

Bij het barretje hebben ze Rochefort nr 8 en 10 voor zeer schappelijke prijzen en bestel een nr 8.
Ervoor had ik een Jupiler maar dat vind ik echt niet lekker.. aan de tafel zitten ook mensen met echt erg slechte tatouages, zoals je ook op internet wel op compilaties ziet. Best bijzonder om zo iets eens in het echt te zien..

Ik word qua ergernis meteen in het diepe gemikt als er een gezinnetje is met een kind wat alles bij elkaar gilt. Ik snap dat echt niet; 'Ja we hebben een gillend kutkind, laten we er mee naar een camping gaan zodat iedereen er last van heeft'. Ik blijf me verbazen over het asogehalte van dit volk. In de nacht moet ik me er echt aan herinneren dat het ook leuk/rustig kan zijn als het in me opkomt al op te geven en huiswaarts te gaan.
Na een wat pruttige nachtrust heb ik na een vlug ontbijt ook best haast alles op te pakken. Vanwege gegil heb ik al oordoppen in. Moe en overprikkelt zit ik op de motor. Het plan is naar Bouillon.
Ik stel de navigatie in op 'kortste' om binnenweggetjes te pakken.
De route is leuk maar onderweg 'route barrée'. De omweg is goed aangegeven maar geeft wel 120km. Extra..
Geen ramp, geen haast, is vakantie weet je nog?

De route is verder mooi. Opvallend zijn de kogelgaten/impactsporen op kerken en andere gebouwen uit W.O. 2.

Het is bewolkt als ik in Bouillon aankom. Het stadje is erg druk, veel mensen dragen een mondkapje op straat en alles doet heel toeristisch aan. De campings die Google vond voor deze plaats zijn veel verder weg? Ik herinner me de tip van een MF-er die het had over Halliru. Met wat zoeken vind ik deze camping en de omgeving is inderdaad mooi en krijg een rustig plekje aan het water.. top!
Na alles opzetten loop ik het stadje in.. allemaal restaurants en souvenirshit..en druk!

Afstand houden doen mensen niet aan, restaurantjes zitten vol en mensen vertrouwen volledig op het mondkapje. Tijdens het eten vergeten ze het hele idee.. Men heeft hier heel andere opvatting of interpretatie van het besmettingsgevaar.

Een supermarkt kan ik niet vinden en leer bij de receptie dat ik daarvoor op de motor moet naar een plaatsje verderop.. damn.. Ik vind een supermarkt op loopafstand wel erg fijn/bijna een voorwaarde zodat je niet weer op dat herrieding hoeft maar je hebt dit niet altijd voor het zeggen(en als dit een eis voor jezelf word kun je erg lang bezig zijn met een plekje zoeken.. Misschien een ding voor mij, dat ik het 'te perfect' wil.

Misschien.. heel misschien moet ik het eens proberen anders te doen.. geen tijd/km-quotum.. maar eerder een plekje zoeken, meer tijd hebben voor op je gemak een supermarkt zoeken, stukje lopen en bij de tent chillen..
Goed, eten is vlug gehaald maar oeps? Moet best nodig tanken!

Spannend is het als de dichtstbijzijnde tankstation op de navigatie (al jaren) gesloten is en de tweede gewoon niet bestaat. Uiteindelijk vind ik er 1 die open is.. om de hoek bij dezelfde supermarkt waar ik net vandaan kom .(Omdat deze motor zo zuinig is kijk je niet veel hoeveel brandstof je hebt, en daar ging het dus bijna mis.. Met bepakking pakt de diesel toch iets meer. In de bergen zal ik hier ook rekening mee moeten houden.) In de supermarkt scoor ik, naast een pen die ik vergeten was, BIC- scheermesjes. Ik vind deze erg goed maar kan ze in mijn woonplaats niet vinden.

Omdat afgelopen nacht qua rust prut was, de camping vrij rustig is besluit ik dat ik van mezelf 2 nachten blijf..
De vakantie begint. Ergens zit er een drang dat ik dit niet 'mag' niet nu al. De gedachte dat ik vooral km's moet maken omdat.. eh, ik z.s.m. naar de Alpen wil? Nee dat is het niet.. een soort rare vakantie-dwangmatigheid? Ja misschien is dat het..

In de supermarkt- en ieder ander gebouw- is een mondkapje verplicht en ik moet er erg aan wennen. Ik vind het best een benauwend rotding. Dit zal in de loop van de vakantie wat wennen maar een hobby zal het niet van me worden.
1601904370085.png
De rivier is helder en er zit erg veel vis in. Ik zie geen forel, maar wel kopvoorn en baars zwemmen. Koud is het water niet, dus niet geschikt om drinken in te koelen. Ik maak kennis met een Duits stel met een dochter van ca. 7-8 jaar achter me. Het zijn sympathieke mensen en hoewel mijn babbel in het Duits het prima doet (mijn Frans is nog wat roestig, ook dit zal in de loop van de week beter worden) vinden ze het leuk hun Engels met me te oefenen. Ze zijn ook in Nederland geweest en vinden de douwe egberts koffie erg lekker.
1601904401336.png
Voor de tent drink ik Leffe Rouge, (hebben ze niet in NL?) gekoeld uit de supermarkt en kook mijn eten (Magnetrongroenten uit de vriezer met een pot stoofvlees er doorheen gemikt. ) met uitzicht op de rivier. De rivier ligt aan een gemengd bos. Vissen moet je een vergunning voor hebben en helaas is open vuur verboden. (dat is wat ik zo fijn vind aan campings in CZ/Slo.. je mag gewoon hout sprokkelen/slopen en overal een fikkie stoken, ze doen er niet zo moeilijk) Ik heb 't best voor elkaar maar merk dat ik zenuwachtig blijf als er nieuwe mensen komen 'als ze maar geen gillend kind bij zich hebben' na afgeloepn nacht.
Blij ben ik als er fietsers naast me komen; geen koters en mensen die hun rust ook nodig hebben.
Het is hier rustig en ik omarm het!

Gisteren is mijn motorbroek nat geworden. Ik hang 'm te drogen en herinner me een vakantie waarin dat drogen niet goed ging en hoe enorm mijn broek ging stinken.
Een extra nachtje blijven is een goed plan. Er is geen druk dat ik in de ochtend moet oppakken dus als ik niet kan slapen kan ik dat in de ochtend gewoon inhalen en/of de rest van de dag kalm aan doen.

De ochtend van vertrek vertellen mijn Duitse buren iets over een covid-verklaring die je moet invullen als je België inrijdt en je bij controle, als je dat papier niet bij je hebt 250 euro boete kan krijgen. Ik vind het een erg vreemd verhaal en heb er voor vertrek nergens wat over gelezen.. zou het alleen voor Duitsers gelden?
1601904434149.png
Ik ben vroeg wakker en wil er gebruik van maken. Ik erger me wat als ik vervolgens een half uur moet wachten totdat de schoonmaakster klaar is met de sanitairruimtes. Ik vindt het geen logisch tijdstip om het bezet te houden.
Ik vertrek terwijl de nevel nog over de rivier hangt, kom onderweg langs ene prachtig oud 19de eeuws spoorweggebouw tegen en vind het jammer dat ik geen camera paraat heb voor onderweg. Ook kom ik langs een luchtvaartmuseum (de pioniers uit die tijd waren echt helden) een motormuseum en meer, maar zie het niet zitten om onderweg dit soort dingen te doen.. ook.. omdat ik en doel heb.
Als zo iets nabij een camping is waar je bent is het leuk maar onderweg, ook vanwege de bepakking, is minder ideaal.
Het plan is via Verdun - Becanson richting Jura te rijden langs de Maas. Luxemburg schijnt nu code rood te zijn dus slaan we maar over. De route is mooi, het weer is mooi, de gravillons zijn minder. Het is aangegeven, doch men heeft hier ook erg grof asfalt waardoor je slecht ziet of het los ligt of niet.

Pijnlijk is mijn herinnering van een paar jaar terug toen ik een rib brak omdat ik in Roemenië over een zandspoortje onderuit was gegaan. Met dit in het hoofd vind ik de gravel en andere prut in bochten serieus niet leuk en doe erg voorzichtig aan.
Goed, plan is natuurdingen doen en zien.. De bergen trekken toch weer.

Wat is dat toch met mannen en stimuli? Hebben we drank, vrouwen en natuur nodig om ons af te leiden van het echte leven? Slechts 1 van de drie is niet destructief.
Hoewel.. je hebt orkanen, overstromingen, eh.. ik heb niets gezegd..

Motorrijden is wat dat betreft ook afleiding.. je bent 'bezig' en je hoeft niets anders te doen.
Ik rijd binnendoor.. het gaat rustiek (vervallen) dorpje in- en uit met veel verkeersdrempels dus schiet geen kloot op maar hey.. dat zou ik niet meer belangrijk vinden.
Zo 'dwing' ik mezelf ook op tijd een plekje te zoeken en 'het anders te doen' ook al heb ik mijn verwachtte afstand nog niet gehaald.
Soms ga je een camping voorbij met 'het is nog zo vroeg' om vervolgens een hele tijd niets te vinden en te stranden op een niet zo ideale plek.
Zo kom ik tenen 14: 00 uur in een nederzetting met een camping municipal naast een sportcomplex (komt vaker voor) de receptie komt in de namiddag en intussen mag je een plekje zoeken.
Het is rustig, zowel de camping als de plek en het sanitairgebouw is loeinieuw. Een overnachting kost 7 euro.

Lopend ga ik de stad in op zoek naar een super, ik volg aanwijzingen verkeerd op of kreeg verkeerde aanwijzingen, het duurt even voordat ik de super gevonden heb. De visafdeling is zoals wel vaker in Frankrijk geweldig en vind het jammer dat ik er geen wegwerpbarbecue kan vinden (die heb ik trouwens tijdens de hele vakantie niet gezien).
Dat ik wat aan het dolen ben is niet erg want ik ben erg op tijd en ja het is warm maar de beweging doet me goed. Er lopen hier ook van die kleine hagedisjes rond. Ik probeer er een foto van te maken maar ze zijn erg snel en tamelijk schuw. .

Teruggekomen schrijf ik me in en het valt me op dat de jonge receptioniste- best een mooie meid- ERG harige armen heeft.
Het waait, erg goed om een klein handwasje te doen en te drogen hangen, minder om eten te koken. Ik zet mijn gasdinges in de luwte van de tent en dan worden de grote garnalen wel gaar.

Er is een soort kookplaat op de camping die je -gratis schijnt - via een app kan bedienen. Dit is de eerste keer dat ik zo iets zie en vind het een leuk verschijnsel.
Dan komt er een 'buurvrouw' aanlopen en die vraagt verlegen in gebroken Engels of ik een blikopener heb. Ik geef haar mijn exemplaar (platte uitvoering, plaatje?).
Even later komt ze terug en zegt beschaamd dat ze niet weet hoe ze het moet gebruiken.
Ik 'Then give it to your husband.'
Zij; He also does not know how to use it.
Ik; You do not need a different canopener, you need a different husband! (en ik krijg een verontwaardigde blik van een bierbuikige Fransman mijn kant op!
Maar goed, ik laat zien hoe het ding werkt (aan haar) en alles komt goed.
1601904601682.png

Het blijft rustig op de camping en heb een goede nachtrust.
Ongeduldig/plandinges als ik ben, doch trots op mezelf dat ik gisteren zo vroeg een plekje heb gezocht (beviel me prima, en neem me voor dit vaker te doen) pak ik op nadat ik langs de wegens vakantie gesloten boulangerie naar de super loop om een ontbijtje en hap voor onderweg te halen.

Intussen verneem ik dat de Fransen -intussen- duidelijk meer Engels spreken dan hun Franstalige Belgische buren, doch mijn vakantie-Frans word met de dag wat beter en kan me in het wild al weer aardig redden. Onderweg kom ik ook veel klassieke auto's tegen. Niet alleen Franse, maar ook Engelse en Italiaanse exemplaren.

Ik zet eerst koers als 'tussendoel' St .Die de Vosges en als ik daar ben kijk ik afhankelijk van de tijd wat ik ga doen. Het is echter nog maar 12 uur als ik in het centrum van St. Die ben en besluit verder te rijden. Bij een parkeerplaats langs de weg stapt een kind uit een auto en springt achterwaarts 'speels' richting weg. Ik geef een kort claxonsignaal ten teken dat ik 't niet vertrouw en zie nog net dat pa het kind een standje geeft.

Ik wil de natuur in, en eens kijken waarom al die motorrijders de Vogezen zo geweldig vinden en koers via 'groene' route naar Munster. Dat is een plaatsje van enig kaliber en daar zullen ze wellicht een camping hebben?
Onderweg kom ik langs een plek waar net een ongeluk met een motor is gebeurd en het ziet er aan de brokstukken niet goed uit. En daar rijd je dan op je enfield met volledige campingbepakking en matige remmen over wegen met veel gravillons.. Ja dat geeft je wel te denken..


Het is best warm en de wegen worden steiler. Bochten worden eh, nou ja je moet goed opletten. Als ik in de spiegel zie dat er veel rook 'ergens' vandaan komt en de motor plots niet meer wil trekken schakel ik terug en laat de motor goed toeren maken (geforceerde luchtkoeling).

Als je heuvel op en – af rijdt heb je op een gegeven moment niet meer in de gaten hoe (en -of) steil je aan het klimmen bent. Ik houd de gasrespons van de motor als indicatie in de gaten.
Dan kom ik achter een camper.. Deze rijdt ERG langzaam, remt op de gekste plekken en gaat onregelmatig sturend (steeds bijsturend) de bochten door.. Ik vermoed dat de bestuurder flink bezopen is.
Als zelfs ik met de beladen enfield diesel de camper kan inhalen zie ik dat en 'gewoon' een vrouw is die het rijden erg spannend vind en een grote file veroorzaakt.
1601904553651.png
Rond 14:00 uur (jaja, het is me weer gelukt!) kom ik in Munster aan en vind zowaar de camping.
De receptie is nog niet open maar je mag alvast een plekje zoeken.
Ik ben min of meer de enige op de camping, aan de andere kant bij een klein sanitairgebouw (dat-leer ik later- is de enige die open is) staan een paar caravans maar er is verder geen leven te bekennen. Mooi, dan ga ik dichter bij het GROTE sanitairgebouw staan (wat dicht is en dicht blijft leer ik later)
1601904476084.png
Goed, dan loop ik intussen maar de stad in. Ondanks dat het geen zondag is, is de supermarkt dicht. Ik laat me vertellen dat het een katholieke feestdag is en derhalve alles dicht is op 1 supermarkt na.
Het centrum is best leuk, zoals veel Franse stadjes.. ach je moet toch na zo'n dag wat te lopen hebben nietwaar?

Ik vind zowaar de supermarkt op louter Franse aanwijzingen en hang er op rustig tempo rond want het is er heerlijk koel. Ik begin al een beetje (niet te veel) aan het mondkapje te wennen. Een oude vrouw gebaart naar mij en een product wat voor haar te hoog lig.. Onverlegen vraagt ze of ik een pak bloem voor haar kan pakken.. Ik vind het wel grappig en doe dit natuurlijk graag.. dan zegt en gebaard ze (ze heeft donders goed door dat ik 'niet van daar' ben) dat ze er nog 3 wil.
Ze bedankt me vrolijk en als we beiden de supermarkt uitlopen zwaait ze enthousiast naar me.
Op de terugweg ligt, niet ver van de camping de begraafplaats van de stad. De poorten zijn open en ik besluit de plaatselijke grafcultuur eens te bekijken. Er zijn veel oude en grote familiegraven, met foto's van de overledenen van ca.100 jaar geleden tot recent aan toe. Veel dekstenen hebben stenen/plaquettes bijgezet; vb. 'Toen en daar hebben we jullie herdacht', tot en met Homer Simpson op steen gegraveerd met 'I'll drink one to ya!'.
De grafcultuur is hier meer levend. Graven worden duidelijk vaker bezocht en stenen/gedenkvoorwerpen bijgezet. Er is meer 'interactie' met de overledenen en ik denk dat het goed is voor het rouwproces om dit wat meer lucht en ruimte te geven.
Wat ik me wel afvraag; De grond is hier erg stenig (vol gesteente) Hoe gaat dit precies met het delven in het werk en hoe gaat het bijzetten? Gebruiken ze om deze redenen wellicht hier alleen eikenhouten kisten?
1601904509549.png
Terug op de camping is de sympathieke receptionist er ook en legt me de formaliteiten uit.
Ik heb zowaar gekoeld bier kunnen scoren in de super en samen met een vishapje, radiootje en mijn schrijfselschrift vermaak ik me prima. Ik heb geen aanspraak en dat is geen probleem. Ik ben soms ergens bang dat ik me ga vervelen als ik 'te vroeg' op een camping aankom maar dat valt wel mee? Of is dat een smoes voor mezelf om maar 'dwangmatig' door te blijven kachelen, of angst om dan aan de dingen te denken waar je zo voor op de vlucht bent? Ik geef deze gedachte een half flesje bier tijd en dan zet ik 't van me af (de gedachte, niet het bier).

Die grote Franse supermarkten (supermarkt met blokker en action in 1 zeg maar) zijn wel geweldig. Ik ben vooral onder de indruk van de (verse-)visafdelingen. Ook zijn ze hier meer tuk op products regionaux.
1601904641967.png

Verder wordt er werkelijk overal nog veel jeux de boules gespeeld en valt me op dat veel ouderen erg slecht lopen.
Goed, ik ben nu op de derde plek deze vakantie en.. het gaat wel goed.. Ik krijg er langzaam weer wat vertrouwen in dat 't wel goed gaat komen.
De relatieve rust op de campings door de corona helpt hier ongetwijfeld bij.
In de avond word ik gemaakt door de dartele vluchten van dwergvleermuisjes (Pipistrellus pipistrellus) voordat ik m'n slaapzak in kruip.

Ondanks de warmte overdag was het in de nacht opvallend fris. Terwijl ik nog helemaal niet zo hoog zit? Munster ligt zelfs in een dal (waar de koude lucht inzakt.. okay..) Anyway, in de ochtend is het nog heerlijk koel en het oppakken ga vlug zonder dat ik mezelf kledder zweet voordat je op de motor zit (zoals gisteren).

Bij de receptie staat een bord dat je broodjes kan bestellen voor de volgende ochtend maar in werkelijkheid was dit niet mogelijk. Goed ik had nog crackers maar kijk uit naar verse broodjes bij een volgend ontbijt.
Het plan voor vandaag is richting Becanson. De afsluiting van een weg doen me bewegen een totaal andere route te pakken. Vanwege de hitte wil ik vooral rijden en niet druk verkeer/dorpje in/dorpje uit opzoeken.
Het is stiekum al weer veel te laat als ik besluit/denk dat bij 'dat meer' het wel leuk kamperen is. Ik kon in Becanson geen tourist info of municipal vinden en ben doorgereden. De camping waar ik aankom is ERG druk, wat duurder (op zich geen ramp) maar ook veel animatieherrie en sterft van de gezinnetjes.. eh.. De receptionist snapt me en raad me een rustigere camping, 3 campings verderop aan.
1601904671154.png
Ergens wil ik VEEL verder weg en ergens rustig ook al saai/niet aan meer maar, heb 't ook wel gehad voor vandaag.
Zo kom ik op een camping nabij een kleiner meertje, het is ook drukker dan voorgaande campings maar de sfeer lijkt open en rustig. Als ik de tent op zet in de warmte en merk dat ik moeite heb met simpele dingen besef ik dat 't hoog tijd was dat ik een plek vond en indien de nacht overleef- ik misschien weer een dagje 'pauze' moet nemen.

Goed, recent geen winkel gevonden, er is er geen op loopafstand en zit eigenlijk wel ver van alles, geen campingrestaurant dus wil mijn noodpakket opwarmen als mijn Franse buurman die mijn enfield bewonderde zegt dat ik dat niet moet doen en bij hun (plus vrouw en dochter) moet komen eten.
Ik accepteer dit spontane & geweldige gebaar van gastvrijheid en we hebben een leuke avond.
De volgende ochtend als ik m'n tent uitkruip en gapend opsta hoor ik 'Arnoow, Coffeej!?”
Check! Net wat ik nodig heb maar voordat ik er heen ga neem ik het wenselijke & wijze besluit eerst wat kleren aan te doen.
Als de vrouwen weg zijn verteld buurman dat hij ex-vreemdelingenlegionair is en we hebben wat gesprekken over politiek en 'dingen' die achter de schermen gebeuren.
1601904702305.png
Ik blijk ook Nederlandse 'buren' te hebben waar ik ook koffie mee moet drinken als ik de enfield een smeer/inspectiebeurt geef.
Het zijn 2 mannen van midden-60 die er met een camper en 2 motoren (waaronder een goldwing met een gebroken- en weer gelast- frame) op aanhanger zijn. Ze komen uit de omgeving van Katwijk en vertellen over de streng gelovige gemeenschap en de 'Katwijkse ziekte' (spontane hersenbloedingen) die het gevolg is van de inteelt die er uit voortvloeit.

Ik besluit een dagje te blijven.. dat ik vandaag op de motor moet om eten te kopen vind ik al genoeg motor voor vandaag.. Er is felle zon en ik maak de onverstandige beslissing zonder shirt te gaan zwemmen. Het water is heerlijk maar ben niet verbaasd als 3 dagen later de vellen van mijn schouders rollen.
Naast het water is het in de grote supermarkt ook lekker koel.
Ik doe een impulskoop van een sixpack blond speciaalbier. Mijn aardige NL buren die me (ook) koffie gaven hebben koeling dus ik dacht; dan hebben we ieder 2 bier vanavond.

Damn, ik heb 't op sociaal vlak best druk op deze camping? Ik vraag me af hoe het komt dat deze camping/dit gebied plots zo druk is.. echt iets bijzonders is er niet.
Mijn Franse buurman heeft me het vulkanische gebied meer centrum-Frankrijk aangeraden als erg mooi (volgens jaar?) en we kijken samen naar de kaart en routes die hij me aanraad.
In de supermarkt heb ik groenten gehaald een een 500 gr. Blik stoofvlees. Ik denk dat het uitlekgewicht de 150 gram niet haalt, maar het gaat om het idee?

In de avond kom ik 'mijn' bier drinken bij de Katwijkers.. We doen een babbel. Het tweede biertje komt niet en ik besluit op tijd te gaan slapen.
De volgende ochtend voelt goed aan. Het is duidelijk niet zo warm als gisteren en moet ontbijt en koffie doen bij mijn Franse buren die naar eigen zeggen 'plus de pain' hebben.
 
Laatst bewerkt:

Nejra

Schrootpiloot
Donateur
17 nov 2004
25.561
11.536
Het oosten van Zuid-Holland
Leuk verslag!

Maar er valt me eigenlijk in het hele verhaal iets op dat je zelf ook benoemt in je laatste regels:

Misschien dat het me dan lukt om het ECHT anders te doen.. slechts op 2 plaatsen ben ik langer dan 1 nacht gebleven. De andere kant is dat je minder afstand kan afleggen als je dit vaker doet..
Afstand: Afstand is alleen interessant als je ergens moet zijn, maar wat ik hier lees is eigenlijk een "zwerftocht" waarbij de weg het doel is, en niet de bestemming. Minder uren op je motor per dag in ruil voor tijd om dingen(Motoren, Musea, kathedralen… whatever) te bekijken onderweg?? Niks mis mee. Als het doel ontspanning is, is afstand eigenlijk irrelevant. Afstand kan een middel zijn, niet het doel van een vakantie. Je beste vakantie is die waar je de grootste smile van krijgt, niet per sé die waarbij je de meeste kilometers maakt. Het is geen wedstrijd. Je tent een paar dagen laten staan en toertjes en toerisme bedrijven in een prettige/mooie/interessante omgeving kan ook rustgevend zijn.

Gewoon als suggestie...

Fijne vakantie! Alvast voor de volgende keer ;)
 

TeamHeronSuzuki

Two Stroke or No Stroke
2 okt 2006
23.878
2.723
Mooi verslag!
Inderdaad het zit hem niet in de afstand maar in de dingen die je ziet en doet.
 

sammie

MF veteraan
10 nov 2003
25.449
3.402
Assen
Na het ontbijt wil ik mijn spul oppakken en zie dat ik bezoek heb van deze jongen.. Heel voorzichtig pak ik 'm op en zet hem op een boom waar hij door zijn schutkleur 'verdwijnt'.
1601905358962.png
1601905397349.png
Ik pak de motor op en geef mijn mailadres aan mijn Franse buren.. als ze naar NL komen zijn ze mijn gast!
Als tussenpunt ga ik richting Aix le Bains. Ik heb geen zin in de peage maar als ik met dorpje in, dorpje uit me erger aan het niet opschieten heb ik er wel wat spijt van. Onderweg is er veel gravel en om het spannender te maken is er een omleiding met veel bochten en meer gravel.
Deze gravel-angst blijft wel een ding en ook al is er geen waarschuwing voor, blijf ik er erg beducht op en let er op of er gravel opspat bij tegemoetkomende verkeer als indicatie.

Om half vier kom ik bij een camping aan een meer. Ook deze camping is vrij druk en mijn toegewezen plek is best kut (erg stenig, kale omgeving). Gelukkig is de half-Engelse receptioniste wel aardig.
Tsja, ik had verder kunnen rijden maar het blijft een gok waar je terechtkomt. Meer dan 1 nacht zal ik hier in ieder geval niet blijven beloof ik mezelf. De camping is best duur, ongeveer 2 keer zo duur als ik tot nu heb meegemaakt het het sanitair is echt ruk.. Wc's zonder bril maar vooral de beruchte hurk-wc's. De douches waren schoon, vast.. ooit, toen ze net nieuw geïnstalleerd waren.. Toen deden ze het vast ook beter. De prijzen passen misschien bij een 3 sterren camping wat het zou zijn, het sanitair hoort daar niet echt bij..


Ik schrijf mijn rapport bij na installatie en.. ik betrap me er op dat ik helemaal geen zin heb om naar het meer te gaan? Geen zin heb om rond te lopen? Gewoon geen zin...
De enfield trekt weer aandacht en een oudere man blijft enthousiast praten over Terrot, Gnome et Rhone en Motobecane die een bekende van hem(?) heeft staan.
1601905435081.png
Onderweg vandaag was best mooi maar het maakte geen indruk op me. Ik voelde me gejaagd.. Ik na ook niet de tijd/moeite om in de middag eten voor mezelf te kopen waardoor (?) ik me nog pruttiger voel. Ik ben vriendelijk en beleefd tegen de mensen die op de motor afkomen maar wil het liefst met rust gelaten worden. Na het luisteren van Vivaldi en Slayer voel ik me al wat beter maar echt vakantie-achtig voel ik me niet.
Ik denk dat de stress door de gravel ook wel een impact heeft gehad. Veel momenten was het echt even niet leuk meer.

Het campingrestaurant is erg duur.. klassieke Franse prijzen voor liflafjes. Gelukkig kan ik een hap maken van het spul wat ik bij me heb. Als ik 2 lokale biertjes wil afrekenen en mijn verbazing uit over het gegeven dat ik er 12 euro voor moet betalen krijg ik bits toegeworpen; Ziz iz restaurant, ziz is not sjop!'.

Goed, maar morgen gaan we weer verder. Ik hoop in de bergen weer leuke/rustige campings te vinden. Ik moed wel wat zin verzamelen om de bepakte enfield over bergpassen te rossen. Zeker na alle graveldingen kijk ik er niet echt naar uit..
Ik pak de volgende ochtend op.. Ik ben een half uurtje onderweg als ik in en dorp aan de babbel kom met een oudere man die een 175cc(?) Motobecane heeft. Hij geeft me de richting van iemand een half uur verder die naast een camping 10 oude motoren heeft maar.. ik ben net op weg en twijfel er aan of ik op grond van zijn aanwijzingen de plek ga vinden (en heb zowieso vandaag helemaal geen zin in onvruchtbaar gezoek) dus ik rijd verder.
Franse motorrijders doen niet echt aan motorkleding. Korte broek en gympen zijn eerder regel dan uitzondering. Samen met dat het /Franse verkeer- zeker in de bergen/onoverzichtelijke bochten- best gevaarlijk is vind ik 't best bijzonder.

En nu, richting Grenoble maar.. Misschien is het leuk daar een camping te scoren en een dagje centrum van een wat grotere stad te doen. Doch, geen camping op de navi, niet op de borden.. Wel bordjes 'tourist info' die na veel cirkelen in het drukke centrum op een parkeerplaats uitkomen? Een localo zegt dat het de bedoeling is daar te parkeren en dan -ver- het centrum/voetgangersgebied moet inlopen naar het tourist info-ding wat verder niet aangegeven staan..
Goed, dat gaan we dus niet doen.. Dan gaan we maar die natoer in.
1601905497707.png
Ik heb 9 jaar geleden de route Grenoble-Briancon ook gedaan en herinner me dat ons tevoren werd gezegd dat het een mooie route was.. Ik wil toch de bergen in en het lijkt een logische route dus we geven maar gas, misschien heeft die stad een leuke municipal? ( een camping verder buiten een stad pakken en dan uitzoeken of er wel/geen bus heen/weer gaat.. kweenieh, staat me wat tegen. Misschien omdat 't een keer misging en dezelfde buslijn onlogischerwijs niet over dezelfde route terugging of.. ik gewoon iets wat iedereen simpel vind weer verkloot had)

De weg naar Briancon is mooi maar merk ook dat ik- meer dan eerder- last heb van hoogtevrees? Vooral smalle weggetjes met van die stiepen langs de rand en het erachter RECHT naar beneden gaat, en er een bus tegemoet komt jen je dat buitenrandje wel MOET pakken en gravel en als je in paniek raakt is het over?
Dat soort dingen..
Als les van gisteren neem ik wel een stop om 'echt' even een boordje te eten dat ik vanochtend in een proxy had gekocht.

Briancon en omgeving lijkt vooral op hotels te teren. Zoals dan wel vaker het geval is, is er geen camping in dezelfde omgeving.
Tegen 15:00 uur vind ik het genoeg geweest en zoek en camping uit die via een onverharde weg te bereiken is en tussen naaldbomen en langs een rivier ligt.
Er is een zwembad maar nauwelijks mensen en besluit mijn geluk hier te beproeven/heb geen zin in verder gezoek naar een plek.
De receptioniste is aardig, mag een plek uitzoeken en dat kan veilig want volgens haar zijn er geen mensen met gillende kinderen.
Ik installeer, en zet mezelf in beweging en loop eens wat heen/weer langs de wilde rivier. Er is geen nederzetting in de buurt, noch een super maar wel een veredelde snackbar waar ik vanavond m'n hap zal scoren.
1601905534804.png
Ik zit bij de tent, ben blij met dit plekje tussen de naaldbomen en rustige omgeving als mijn buren aankomen.
Een gezinnetje met 2 dochters waarvan de jongste erg aan het krijsen is.
Ik kijk de ouders aan met een blik van 'waarom laten jullie dit toe? En ze ontwijken lafjes mijn blik. Het kind is ruim op de leeftijd dat het aanspreekbaar is voor het gedrag wat niet ophoud.

Ik verplaats mezelf naar het terrasje van de snackbar om verder weg van het gekrijs te zijn.
De receptioniste biedt welgemeend haar excuses aan en stelt voor dat ik de tent verplaats..
Omdat ik best bekaf ben besluit ik dat niet te doen, maar het is niet leuk als je overdag op de motor oordoppen in hebt en je dit tijdens je verblijf op de camping dit weer moet doen.

Eerlijk? Meer dan indringend oogcontact zoeken met de ouders weet ik ook niet in zo'n situatie wat te doen. (tips welkom) Misschien ook een stukje omdat je je blijft verbazen over de asocialiteit van de ouders..
De camping is top, de ligging is top maar zo iets verpest je verblijf waardoor een camping misschien negatief in je geheugen blijft liggen terwijl dat niet nodig is.
1601905566785.png
Voor 16,50 heb je hier een 'groot' hamburgermenu.. Het is best lekker maar ben blij dat ik nog crackers in de tent heb liggen.

Ik zit nu net ten zuiden van Briancon, waar zal ik morgen heen gaan? De opdoemende bergen onderweg waren uitnodigend om het gas meer open te trekken. Zal ik de bergen in of via Gap een haak slaan en 'niet doelgericht' een rondje rijden (ook zo iets, ik moet altijd een richting op.. heen weer of een rondje of zo iets 'onlogisch' zal ik niet snel doen)

Als ik op de kaart kijk is het best een klein stukje wat ik -redelijkerwijs- op een dag afleg. In de bergen zal dit nog minder zijn.
Na de afgelopen 2 nachten komt het toch ook even in me op al aan de terugweg te beginnen.. Maar goed, statistisch gezien is de kans dat de volgende stop leuker is groter, en als de motorvakantie 2 keer op rij mislukt.. hmm.
1601905623792.png

De volgende dag gaan we richting Vars. Door het landschap en natuur onderweg voel ik me al beter. Onderweg zijn er veel bordjes camping maar tegen de tijd dat ik wel neer wil strijken plotseling niet meer- en dan weet je dat er een god bestaat-.
Het rijden in de bergen, vooral op zo'n barrel is best vermoeiend en ik merk dat mijn concentratie minder is. De localo's rijden hier erg hard en ergeren zich duidelijk, en begrijpelijk, aan de trage, voorzichtige toeristen. Dan kom ik in Jausiers; een klein plaatjes met een camping en blah en ga niet eens verder zoeken dit is het!
Je mag niet in afwezigheid van de receptionist een plekje zoeken, maar je moet bellen vertelt een campinggast me.. Meteen belt hij het nummer(..un monsieur avec une moto ancienne..) en zegt dat hij er met 10 minuten zal zijn.

Bon, dan trek ik intussen met motorkleding uit en trek luchtiger kledij aan.
De camping oogt rustig, veel campers met ouderen en hier een daar een tentje met fietsen erbij.

Ik krijg een prima plekje op de kleine camping toegewezen en als ik na het uitrollen van de tent naar een steen zoek voor de haringen komt een oudere vrouw met een hamer aanzetten en leer met dat een hamer een marteau is.
1601905679000.png
Als mijn tent is opgezet krijg ik en blik bier in mijn handen gedrukt en laat me vertellen dat de boulangerie, pizzeria en proxy allemaal erg dichtbij is, net als de snackbar die er zo druk uitziet dat ik er een burger ga proberen want ik heb honger en de supermarkt is tot 16:00 uur dicht (dat doen ze hier..) Intussen kan mijn handwas op de camping inweken. Je moet enige tijd wachten tot je je burger met friet krijgt. Intussen raak ik aan de babbel met een jong Nederlands stel wat hier is om te fietsen. Zij hebben ook honger en wachten bij me aan tafel op hun voer.

Ondanks dat het best warm is klaagt zij plots dat ze het koud heeft. Ze was bezweet, bovenaan de Bonette was het knap koud en ze heeft honger; Ik durf 't er op te gokken dat ze onderkoeld is en suggereer met enige klem dat ze in de zon (we zitten in de schaduw) moet gaan zitten en haar vriend snel een snoepreep voor haar moet halen. Ze voelt inderdaad ook erg koud. Gelukkig komt ons eten snel en na enige tijd voelt ze zich al beter en nemen we afscheid. (en zeg tegen haar vriend dat ze 'r wat dit betreft goed in de gaten moet houden; Ze is een scharminkel en heeft wat dat betreft niet echt reserve).
1601905715083.png
Terug op de camping probeer ik creatief te zijn in het ophangen van de was en smeer de ketting van de motor/loop deze verder na.
Dit is dus camping le Planet te Jausiers en ik wil dit plekje onthouden! Het plekje is geweldig, sanitair is in orde en 'alles' is dichtbij. Zal ik vaker 'anders doen'? Korte stukjes in deze mooie omgeving maken en op tijd een plekje vinden? Als alternatief tot steeds weer laat doorbuffelen en dan wel/niet een extra dag ergens blijven? Ga ik dit deze vakantie mezelf nog aanleren?

Wat me opvalt , ook in deze regio is dat de vrouwen erg veel op elkaar lijken; Ze zouden allemaal elkaars zus kunnen zijn. De mannen lijken allemaal op aardappels met een grote neus.
Wat zou de oorzaak zijn van deze kleine genetische diversificatie? In de vorige regio waar ik me bevond viel me hetzelfde op.

Het scherm van mijn chinanavi begint wat los te raken en gammel te worden? Ook geeft hij soms dingen aan die er niet zijn of omgekeerd. Ik heb dit ding al een paar jaar en ben niet zo van 'weggooien' maar misschien is deze gewoon, i.i.g. Voor volgende zomer, aan vervanging toe.
Ik herinner me hoe ik de poi voor de campings in Slovenië, die er niet op stond er keer op keer op probeerde te zetten maar dit niet lukte, maar dit kan misschien ook aan mij liggen. Misschien moet je bij deze geheugenkaart op een andere manier te werk gaan dan bij andere?

De super is weer open(ze doen hier aan middagrust) en ik koop 2 lokale biertjes.
Als het tijd is voor de avondhap ga ik ´om de hoek´een pizza scoren. Je kan kiezen tussen groot en klein. Ik kies een grote met locale kaassoorten er op. Hij was erg lekker maar.. heb erna nog wel trek.
Als de zon achter de bergen weg is, en mensen al driftig met toiletgerei heen en weer lopen koelt het snel af.

De volgende ochtend scoor ik een bruin (! zeldzaam hier) broodje bij de boulangerie. Ik ben vroeg op en achteraf weet ik niet waarom ik verder wil maar ik wil verder.. Men heft het hier veel over de col de la Bonette. Gisteren had ik de Barcelonette gedaan.. veel bochten, ander verkeer, je moet zo opletten dat je niet veel van de natuur om je heen ziet.

Okay, we doen dat Bonette-ding.. deze berg is qua gesteente en begroeiing anders.. bergop rijdt er iemand zo langzaam voor me dat ik in de 1 op de koppeling moet rijden. Als ik dapper het voertuig in wil halen verslikt de diesel zich.
1601905773123.png
Er lopen schapen met van die omhoog-gewokkelde hoorns rond en de schapenpoep is het waard om in de bochten op te letten. Als ik boven ben is het serieus best fris. Motorrijders en fietsers willen hun foto bij de dinges van het hoogste punt. (You did the Bonette with this bike? You crazy motherfucker!)
1601905811895.png
De pas heeft een soort van 3 sprong en door alle bochten moet ik even goed kijken welke kant ik niet op wil. Goed, ik ben nu hier, welke kant ga ik op en waar ongeveer wil ik vandaag uitkomen?
Ik rijd.. kom onderweg veel campings tegen.. zo ook om 13; 00 uur en zoals wel vaker krijg ik later spijt dat ik die niet heb gepakt.. Je zou toch vaker kleine stukjes doen en meer rust en natuurdingen doen? Het 'anders' doen valt nog niet mee..

Mijn wenslijst van super op loopafstand van de camping kan.. als ik die eerdere camping had gekozen..
Zoals wel vaker stopt onderweg om onlogische redenen het campingaanbod en ben ik weer veel langer aan het rijden dan de bedoeling was. Ik kom aan op een camping nabij Entrevaux. De grond is stenig/kaal en er is geen gras. Het is hier rustig maar opeens zijn er veel Nederlanders? Bierbrengende buurman wijt het aan de ASCI-site waar Nederlanders campings op zoeken. De nederzetting met super ben ik doorheen gekomen en ik schat het zeker een half uur lopen vanaf deze camping. De receptionist zegt 10 minuten.. Het is een vuistregel dat je 'volgens receptionist'-tijd maal 3 moet doen en dan kom je op de werkelijke tijd. Zo gaat dat ook in dit geval op.
Het is best warm maar vind dat ik wel wat beweging kan gebruiken. De supermarkt ligt buiten het centrum van het stadje wat leuk zou zijn maar heb geen puf -met deze hitte- om toeristisch te doen.

Teruggekomen ga ik zwemmen in het meertje bij de camping met troebel, maar aangenaam van temperatuur water. Een buurman bied me weer bier aan, we hebben een babbel en.. verder gebeuren er niet echt spannende dingen. Wel mijmer ik er over dat ik onderweg steeds dezelfde fouten blijf maken qua plek zoeken maar hey.. ik kan niet voorspellen wanneer de campings ineens 'op' zijn?
Onderweg kom je hele leuke campings tegen, daar staan 'andere' tegenover. Hoe zou je dit rendement kunnen verhogen?

Voor een nacht is dit een prima plekje maar ik wil hier niet langer blijven. Morgen maar naar de Gorges du Verdon. Ook jaren geleden gedaan maar staat me niet meer erg bij. Wel is het plan morgen op tijd een plekje te vinden om er 2 nachten te blijven en.. zo zoetjes aan bepalen hoe aan de terugweg te beginnen.

De volgende dag kom ik erachter waarom de Gorges me niet bijzonder bijstonden; De weg is smal, kronkelig en rotswand aan 1 kant en stiepen/laag muurtje aan de andere; Je bent zo op de weg aan het letten dat je niet kan zien waar je nu eigenlijk bent. Wel komen er campings voorbij maar weer; het is nog vroeg, en de weg is erg druk en sta liever niet na een blinde bocht stil met achteropkomend verkeer in aantocht.

Verder onderweg vind ik ook niet zo gauw een plekje en zo kom ik- toch weer redelijk laat- aan op de Municipal van Lavines le Lac.
Ook deze camping is niet gelegen nabij een supermarkt. Op zich is na zo'n dag, ondanks moe een half uur lopen helemaal niet gek maar het hoeft niet altijd. Ik vindt de mensen in de supermarkten wel erg aardig; Mensen gaan voor je aan de kant en wildvreemden zeggen bonjour tegen je.
Vanavond eet ik eenvoudig, vissoep(waar ik wat kaas doorheen mik) en een broodje. De vissoep laat ik net wat te lang op het vuur wat het schoonmaken van de alu leger-drinkdinges een uitdaging maakt (mijn koffie zal nog zeker 2 dagen naar bouillabaisse smaken)
De bordeaux van 3,50 is zeer prima.. Ik neem een grote slok en voel wat hards in mijn mond.. Ik werk het naar mijn lippen, spuug het uit en.. het is een wesp..

Ik zit weer bij een camping aan een groot meer maar doe geen fuck met het meer. Helaas zijn er geen 1 persoons zeilbootjes te huur. (die grote meren hier zijn wel geweldig zeilwater!)
Naast de camping is er in de directe omgeving niet iets. De afstand naar de nederzetting is net wat te groot. Dus wat te doen? Hier nog een dag blijven wat ik mezelf beloofd had of dit (weer) uitstellen?

Na een goede nachtrust zit ik om 10:10 toch weer op de motor. Ik zou niet weten wat ik hier verder zou moeten. Om 11;00 kom ik een – zo op 1ste gezicht- een leuke camping tegen die voldoet aan mijn wensenlijstje maar.. is nog erg vroeg..
Tussen La mure en Grenoble is een camping (volgens de navi) en daar wil ik om ongeveer 13;30 wel zijn om dan de rest van de dag rustig aan te doen. Doch dan gebeurt er iets wat roet in het eten gooit.

In een stadje tegenover een terras slaat de diesel bij het optrekken af.. Raar..
Een blik op de amperemeter laat zien dat er geen stroom loopt.. Damn! Draadbreuk ergens!
Ik duw de motor met bepakking op de stoep en het moet nog een moment indringen wat er gebeurd; Ik heb werkelijk pech!
De claxon doet het nog wel.. ik demonteer de tank om de aders te kunnen volgen en pak mijn spanningszoekertje.
Er komt geen accuspanning bij de Amperemeter en ik zie net om het hoekje bij de 'casquette' dat de 'plus'-draad idd gebroken is.. vlak achter de soldering!
1601905871401.png

Ik verwijder de koplamp om overal bij te komen terwijl ik me besef dat ik tot mijn schande geen kabelschoentjes of ander noodreparatiespul heb (op de eerste dag ging er een setje naar de navi-voeding) om het redelijkerwijs te fixen..
Maar.. als ik de koplamp er af haal zie ik dat de draad van de A-meter naar de solenoid van de brandstofpomp ook los is? (zo'n chinees krimpkoussoldeerbuisje wat je moet verhitten en een soldeerkernringdinges dan smelt is vlak na de soldering inwendig gebroken)2 draadbreuken op precies hetzelfde moment? (beide breuken zouden verder rijden onmogelijk maken)

Op het pleintje staan meer motoren en iemand loopt naar zijn motor als hij vraagt wat er is..Ik leg het uit, laat het zien en de man vindt kennelijk dat ik in de stress ziet want hij haalt een biertje voor me aan de overkant.

Alors.. of ik even wil wachten, dan gaat hij naar huis om spullen te halen voor reparatie.. hij woont wel wat verder weg dus zou er met 3 kwartier weer zijn..
Top!
Intussen beschimp ik mezelf; Voor vertrek 'vond' ik eigenlijk nog dat ik de bedrading van deze motor nodig moest vernieuwen en logischer aanleggen.. dat heb ik verzuimt en nu krijg ik daarvoor een tick op den vinghers..
Ik heb een reserve binnenband bij me, een set bandenlepels en mini-flesje afwasmiddel als glijmiddel, reserve koppelingskabel en gaskabeltonnetje en zekeringen en.. wat dat betreft is dit dus een leermomentje..

Ik kom op het idee om een stuk draad te rooien van de aansluiting voor mijn elektrisch verwarmd vest. Als de hulp nu terugkomt met iets van kabelschoentjes kan ik alles weer fixen.
Mijn redder in nood komt terug en binnen minuten werkt alles meer.. Ik vergeet de covid-shit in mijn blijdschap even en schud hem hartelijk de hand.. Op mijn vraag hoe ik hem kan belonen/betalen zegt hij 'de rien' en gebaart dat ik moet rijden.

Wow.. Wat een supermensen kom je onderweg tegen. Dit soort dingen spoort ook aan zelf mensen te willen helpen.

Zo herinner ik me het gezinnetje in een afgetrapte Dacia in Roemenië met een lekke band. Pa kreeg -ondanks flink overgewicht- met geen mogelijkheid de wielmoeren los en de wanhoop was bij het hele nest te zien.
Ik stopte en mijn- voor daar exotische- verschijning boezemde kennelijk wat indruk want men deinsde terug voor ik kon gebaren me erbij te laten. Ik kreeg het voor elkaar het wiel te wisselen en gebaarde aan de wat verbouwereerde pa (Mijn Roemeens was nog niet zo uitgebreid) dat ze weer konden rijden. Ik kon een grinnik niet helpen toen ik weer op de jawa stapte.
Goed, dat was een anekdote, weer terug naar nu..

Ik trek het gas open en laat de Alpen achter me en de heuvels voor me, en kom om ca. 15:30 aan op een camping in St. Theoffrey- weer aan een meer, doch aan een drukke weg maar echt last heb je er niet van.
1601905957642.png
Weer de gedachte.. nachtje extra? Dit heb ik nog maar 2 keer eerder gedaan? Waarom die kippendrift? Wil ik weer terug? Waarom 'mag 'ik van mezelf geen vakantie houden? Waarom 'vlucht' ik steeds weer op de motor? Waarom wil en durf ik van mezelf die laatste vraag niet te beantwoorden?
Als er binnen 10 minuten twee wespen in MIJN bier zitten is je aandacht afgeleid.

Vandaag heb ik 2 keer de vraag gekregen of mijn enfield een oude BMW is en dat is toch wel opvallend... Met de dnepr was dat min of meer standaard maar met de enfield heb ik dat nog niet eerder meegemaakt..
Maar joh, iemand vind de motor leuk en wil graag een babbel.. ik vind het allang best en vind contact met de localo's -doorgaans- leuk.

De in de super gescoorde grote garnalen met wortels zijn een heel prima hapje en de overburen nodigen me later uit voor 'un vin bon' . De wijn is inderdaad erg lekker en is afkomstig van een broer zijn neef die een wijndinges heeft en blah ik kan het niet helemaal volgen..
Hij verteld dat de rits van zijn tent stuk is en bij inspectie zit hij vooral klem. Ik pak- iets slingerend na een flinke hoeveelheid wijn- mijn kettingspray en toef dit op de rits. Na wat krachtige aanmoediging doet de rits het weer en ik ben de held van de avond.

Goed, ik overweeg hier een dag te blijven doch de volgende ochtend vertellen mijn buren dat hier, en eigenlijk overal in dit land prutweer wordt verwacht.. De plui overal.. Gatverdarre, probeer ik het eens anders te doen..
Meeste kans op droogheid zou in het noorden te zijn en dit geeft mij de prikkel wel serieus aan de terugweg te beginnen.
Alles bij elkaar.. de onoverzichtelijke haarspeldwegen met gravel waren niet altijd leuk en pakken veel energie.. ik mis grover en wil weer trainen en sparren.. yup, we moesten maar eens terug.

Ik zet koers richting Bourg en Bresse en ik zie al snel serieuze regen aankomen en trek serieus snel mijn hema-regenpak aan wat.. serieus lek is.
In korte tijd is mijn leren jas ook helemaal door- en doornat.
In B&B besluit ik een hotel te scoren.. Ik kom uit bij een Ibis budget waar een overnachting toch nog 84 euro is? (plus een tientje voor ontbijt en dingesbelasting is..)
Damn, hoe doen mensen dat die alleen hotels pakken onderweg?

Hoop dat de motor en bepakking (ik haal niet alles er af) veilig staat voor vannacht. Als ik droge kleren aan heb gedaan vraag ik of ik mijn vele natte zooi kan uithangen in de Cv-ruimte of een andere ruimte. Dit mag; De deur wordt voor me opengemaakt, er liggen bakken kleerhangers voor me en hang verspreid over de ruimte mijn natte zooi uit. (morgen niet vergeten)
Mijn kisten en sokken zijn nog wel nat maar deze laten zich prima drogen door de zeer krachtige föhn in de badkamer van mijn kamer.

Goed, nat, koud, verzopen, prutweer.. en nu? Ik besluit 't beste van proberen te maken en ga gewapend met een regenponcho naar buiten op zoek naar een supermarkt om wat snacks/fruit te halen en om gewoon wat te zien. Ik ben moe en houd er rekening mee af en toe goed te kijken waar ik vandaan kom zodat ik het hotel terug vind want heb nu helemaal geen zin in verdwalen.

De intermarche is enorm en dwaal er wat op mijn gemak rond.. Intussen herinner ik mezelf er aan dat de voorrem van de enfield geen fuck doet als hij goed nat is geworden dus dat ik 'm morgenochtend eerst droog rem. (dit was onderweg vandaag af en toe ook wel een ding).

Als ik bij het hotel terugkom trek ik de hoofdzekering uit de motor voor het geval dat iemand met de lichtschakelaar gaat klooien en ik morgen met een lege accu sta (De solenoid van de brandstofpomp heeft 12V nodig).
De warme hap doe ik voor 16 euro in het hotel; een hamburger (met broodje) en soort van gebakken aardappeltjes. Het wordt aangeprezen alsof het super geweldig luxe en goed is maar wat ik uiteindelijk kreeg was matig. Doch de aardappeltjes zijn warm en dat is wat ik nodig heb,

Maar, Hoe zal het morgen gaan? Het zou prutweer blijven? En ik heb geen regenpak (en kwam niet op het idee die in de intermarche te zoeken) hoe ga ik dat redelijkerwijs trekken?
Goed, ik ben nu droog & warm op mijn kamer. Nu stressen over morgen en verder heeft geen zin.

Het ontbijt is een beetje vreemd, idd budget-hotel achtig (voor dat geld) maar de koffie is goed en veel eisen stel ik niet aan ontbijt (naast koffie).
Volgens de manager van het hotel zou het vandaag droog blijven. Ik was blij met dit nieuws maar helaas bleek het niet te kloppen en krijg ik wel degelijk een twee buien op m'n kop maar niet zo'n urenlang plensding als gisteren; Het neemt een acceptabele vorm aan.
Ik wil vandaag km's maken en kies op sommige stukken voor de péage.
Richting St. Dizier pak ik de 5b weg en dat was wel leuk rijden. Helaas heeft deze stad geen municipal als ik er om 15:30 ben. Ik besluit de eerstvolgende camping te pakken die maar liefst 25 euro/nacht voor me is. Ik vraag voorzichtig vanwaar deze prijs maar er komt een wat kribbig antwoord terug. Waarom deze camping bijna 2 keer zo duur is als de gemiddelde camping in dit land is me een raadsel; Het is nergens aan te merken.

Ik zet m'n spul op en -natuurlijk- is de tent aan de binnenkant ook vochtig, slaapzak is wat nat en die hang ik met 2 shirts over het hek heen (er is geen ophangmogelijkheid in de sanitairruimte) en leg de slaapmat op z'n kant zodat deze ook kan drogen.
Ik merk dat ik dit geprut best zat ben. Komende tijd blijft het 'wisselvallig' weer dus ook al had ik nog zin, langer hier blijven is geen optie.

Ondanks de drukte op de camping heb ik geen aanspraak en dat is voor nu prima. De camping heeft een pizza-afhaalding en besluit daar m'n warme hap te halen gezien ik geen zin heb weer op de motor te stappen voor een winkel en geen zin heb ik noodpakket-eten. Ik bestel een pizza met chorizo en zie tot mijn verbazing dat er een basispizza word afgebakken den de plakjes chorizo er – koud- op worden gemikt voor aflevering.

De ochtend is fris.. ik wil wel weg maar de schoonmaakploeg houd de hele sanitairruimte bezet en zijn drukker met kletsen dan schoonmaken en dat irriteert me wat.
Het is zondag en bewaar ene halve baguette voor de lunch. Er zal nu in België niet veel open zijn? Ik zet koers richting Verdun. Een stad die wellicht ook een apart bezoek waard is. Onderweg zie je veel kogelgaten/impactsporen uit 1 van de oorlogen. Het is (o.a.) raar door een gebied te rijden, wat er nu zo vredig uitziet doch ruim 100 jaar geleden de hel op aarde was. Een gedeelte van mijn route gaat over de Voie Sacrée. 9 jaar geleden heb ik deze route ook gereden herinner ik me en was er een gedeelte waar de oude loopgraven nog duidelijk te zien waren. Die kom ik nu niet tegen. Kennelijk was ik toen op een ander gedeelte of toch een andere weg, al lijkt dat qua route niet waarschijnlijk. (raar als hele duidelijke herinneringen niet meer lijken te kloppen).

Langs de weg zijn er veel begraafplaatsen en monumenten die naar de eerste wereldoorlog verwijzen..
'De grote oorlog'.. Na deze oorlog zou er nooit meer oorlog komen. Het moet voor de overlevenden en nabestaanden erg naar zijn geweest dat deze illusie vrij snel werd doorgeprikt.
Na onderweg even naar de stad te hebben gekeken zet ik koers richting de Maas omhoog, net een ander stuk dan ik op de heenweg heb gedaan. De lucht is grauw en dreigend en er valt af en toe wat regen maar op zich is het goed reisbaar.

Het rijden schiet op zich goed op en heb in mijn hoofd een plekje te zoeken in Vireux-Molhain waar ik 9 jaar geleden voor het laatste was; Een prima eenvoudige camping pal aan de Maas en een supermarkt op loopafstand. Stel het word morgen redelijk weer blijf ik misschien nog een dag daar? Als ik daar vandaag aankom zal het ook vrij laat zijn en een zere kont hebben (die zenuwen zijn nog steeds niet doodgegaan). Onderweg bedenk ik.. Ik heb goede herinneringen aan die plek, maar dit is nu voor het eerst dat ik er alleen heen ga.. Is het dan wel zo'n goed idee?

Het probleem lost zichzelf op als ik aankom; Het is een camperplaats geworden. Het sanitairgebouw is weg en er staan 2 campers. Damn.. dan gaan we voor de eerstvolgende plek want het is inderdaad vrij laat en heb het wel gehad.

18 km. Verder voorbij Givet kom ik bij de volgende camping; Camping castel Mosan. Er staan vooral oude stacaravans doch er is een plekje voor me. Het gaat miezeren en de receptionist gaat naar huis. Ik ben de enige levende ziel op de camping. Ik loop wat langs het water, eet mijn noodrantsoen en hang wat rond in het droge sanitairgebouw. Ik verveel me wat..
1601906060338.png
Ik smeer de ketting van de motor die het de afgelopen dagen wel zwaar heeft gehad. De kettingset is wel min of meer op. Ik heb intussen het achterwiel vrij ver naar achteren moeten spannen.
1601906019754.png
Het vervelen en miezerig weer drukt er op dat ik gewoon naar huis wil. Dat moet redelijkerwijs in 1 dag vanaf hier te doen zijn?
En dat lukte.. Ik kan niet veel bijzonderheden zeggen over deze dag (ook geen aantekeningen meer gemaakt)

Goed.. dus wil andere PC met mini-SRD kaart poort voor meer foto's volgend jaar, doch heb geen fuck verstand van PC's wat wel/niet een goede is.


Het aloude gezegde; Frankrijk is een mooi land maar jammer van die Fransen'. Vond ik absoluut niet opgaan. Ik heb erg veel erg lieve en behulpzame mensen getroffen en er wordt duidelijk wat meer Engels gesproken.
Afgelopen jaren ben ik vooral richting oost gegaan (op 2 maal Slovenië na, wat ik zonder problemen een derde keer zou doen) en stiekem ook om herinneringstechnische redenen het zuiden wat gemeden.

Frankrijk is een populair vakantieland en schaam me haast toe te geven dat ik het er prima naar mijn zin heb gehad qua landschap, natuur en mensen.
1601906091733.png

Wat ik verder heb geleerd;
Interdit; mag-niet.
Route barrée; Je gaat nog touristischer doen dan je dacht.
Toutes directions; Veel geluk.
Gravillons; Sterkte

Wellicht tot volgend jaar. Suggesties zijn welkom.
Misschien dat het me dan lukt om het ECHT anders te doen.. slechts op 2 plaatsen ben ik langer dan 1 nacht gebleven. De andere kant is dat je minder afstand kan afleggen als je dit vaker doet..


We zien het dan wel..
 

Coert65

Old-skool
Donateur
22 apr 2015
9.251
7.195
Puttershoek
Zoals altijd weer een leuk verslag Sammie! En gelukkig was het deze keer heel plezierig voor, je, en niet als een verslag wat ik eerder van je las, toen was het je echt tegen gevallen.

Bedankt voor het delen! :) :t
 

TeamHeronSuzuki

Two Stroke or No Stroke
2 okt 2006
23.878
2.723
Ik schaamde me altijd dood voor mijn pa, die snurkt namelijk als een beer in winterslaap.....
 

lonetraveler

KTM
Donateur
5 nov 2018
266
143
Leest lekker weg. Heerlijk om je gedachtenspinsels te volgen. Vaak erg herkenbaar. Ook ik heb last van teveel kilometers te willen maken. De laatste reis mezelf ook gedwongen om rond 15.00 uur camping te zoeken, maar ik ga eerst inkopen doen in de supermarkt en daarna op zoek naar de camping. Is relaxter. Via Google map vind je vaak wel iets goeds omdat je de reviews kunt lezen en er meestal ook foto's bijstaan. Tja, dat afvragen waarvoor je vlucht is herkenbaar als het genieten niet wil komen. En dat wil vaak lang op zich laten wachten en is dan ook nog eens van korte duur. En ja, de Fransen zijn oké. En ja, krijsende kinderen zijn een nachtmerrie. En ja, na een maand thuis kijk je weer uit naar een volgende reis, soms tegen beter weten in.😄
 

LePensZeur

Leipe Shit Ouwe
28 okt 2004
12.441
2.438
Ede (Gelderland)
Facebook
link
Na het ontbijt wil ik mijn spul oppakken en zie dat ik bezoek heb van deze jongen.. Heel voorzichtig pak ik 'm op en zet hem op een boom waar hij door zijn schutkleur 'verdwijnt'.
Bekijk bijlage 1550495
Bekijk bijlage 1550496
Ik pak de motor op en geef mijn mailadres aan mijn Franse buren.. als ze naar NL komen zijn ze mijn gast!
Als tussenpunt ga ik richting Aix le Bains. Ik heb geen zin in de peage maar als ik met dorpje in, dorpje uit me erger aan het niet opschieten heb ik er wel wat spijt van. Onderweg is er veel gravel en om het spannender te maken is er een omleiding met veel bochten en meer gravel.
Deze gravel-angst blijft wel een ding en ook al is er geen waarschuwing voor, blijf ik er erg beducht op en let er op of er gravel opspat bij tegemoetkomende verkeer als indicatie.

Om half vier kom ik bij een camping aan een meer. Ook deze camping is vrij druk en mijn toegewezen plek is best kut (erg stenig, kale omgeving). Gelukkig is de half-Engelse receptioniste wel aardig.
Tsja, ik had verder kunnen rijden maar het blijft een gok waar je terechtkomt. Meer dan 1 nacht zal ik hier in ieder geval niet blijven beloof ik mezelf. De camping is best duur, ongeveer 2 keer zo duur als ik tot nu heb meegemaakt het het sanitair is echt ruk.. Wc's zonder bril maar vooral de beruchte hurk-wc's. De douches waren schoon, vast.. ooit, toen ze net nieuw geïnstalleerd waren.. Toen deden ze het vast ook beter. De prijzen passen misschien bij een 3 sterren camping wat het zou zijn, het sanitair hoort daar niet echt bij..


Ik schrijf mijn rapport bij na installatie en.. ik betrap me er op dat ik helemaal geen zin heb om naar het meer te gaan? Geen zin heb om rond te lopen? Gewoon geen zin...
De enfield trekt weer aandacht en een oudere man blijft enthousiast praten over Terrot, Gnome et Rhone en Motobecane die een bekende van hem(?) heeft staan.
Bekijk bijlage 1550497
Onderweg vandaag was best mooi maar het maakte geen indruk op me. Ik voelde me gejaagd.. Ik na ook niet de tijd/moeite om in de middag eten voor mezelf te kopen waardoor (?) ik me nog pruttiger voel. Ik ben vriendelijk en beleefd tegen de mensen die op de motor afkomen maar wil het liefst met rust gelaten worden. Na het luisteren van Vivaldi en Slayer voel ik me al wat beter maar echt vakantie-achtig voel ik me niet.
Ik denk dat de stress door de gravel ook wel een impact heeft gehad. Veel momenten was het echt even niet leuk meer.

Het campingrestaurant is erg duur.. klassieke Franse prijzen voor liflafjes. Gelukkig kan ik een hap maken van het spul wat ik bij me heb. Als ik 2 lokale biertjes wil afrekenen en mijn verbazing uit over het gegeven dat ik er 12 euro voor moet betalen krijg ik bits toegeworpen; Ziz iz restaurant, ziz is not sjop!'.

Goed, maar morgen gaan we weer verder. Ik hoop in de bergen weer leuke/rustige campings te vinden. Ik moed wel wat zin verzamelen om de bepakte enfield over bergpassen te rossen. Zeker na alle graveldingen kijk ik er niet echt naar uit..
Ik pak de volgende ochtend op.. Ik ben een half uurtje onderweg als ik in en dorp aan de babbel kom met een oudere man die een 175cc(?) Motobecane heeft. Hij geeft me de richting van iemand een half uur verder die naast een camping 10 oude motoren heeft maar.. ik ben net op weg en twijfel er aan of ik op grond van zijn aanwijzingen de plek ga vinden (en heb zowieso vandaag helemaal geen zin in onvruchtbaar gezoek) dus ik rijd verder.
Franse motorrijders doen niet echt aan motorkleding. Korte broek en gympen zijn eerder regel dan uitzondering. Samen met dat het /Franse verkeer- zeker in de bergen/onoverzichtelijke bochten- best gevaarlijk is vind ik 't best bijzonder.

En nu, richting Grenoble maar.. Misschien is het leuk daar een camping te scoren en een dagje centrum van een wat grotere stad te doen. Doch, geen camping op de navi, niet op de borden.. Wel bordjes 'tourist info' die na veel cirkelen in het drukke centrum op een parkeerplaats uitkomen? Een localo zegt dat het de bedoeling is daar te parkeren en dan -ver- het centrum/voetgangersgebied moet inlopen naar het tourist info-ding wat verder niet aangegeven staan..
Goed, dat gaan we dus niet doen.. Dan gaan we maar die natoer in.
Bekijk bijlage 1550500
Ik heb 9 jaar geleden de route Grenoble-Briancon ook gedaan en herinner me dat ons tevoren werd gezegd dat het een mooie route was.. Ik wil toch de bergen in en het lijkt een logische route dus we geven maar gas, misschien heeft die stad een leuke municipal? ( een camping verder buiten een stad pakken en dan uitzoeken of er wel/geen bus heen/weer gaat.. kweenieh, staat me wat tegen. Misschien omdat 't een keer misging en dezelfde buslijn onlogischerwijs niet over dezelfde route terugging of.. ik gewoon iets wat iedereen simpel vind weer verkloot had)

De weg naar Briancon is mooi maar merk ook dat ik- meer dan eerder- last heb van hoogtevrees? Vooral smalle weggetjes met van die stiepen langs de rand en het erachter RECHT naar beneden gaat, en er een bus tegemoet komt jen je dat buitenrandje wel MOET pakken en gravel en als je in paniek raakt is het over?
Dat soort dingen..
Als les van gisteren neem ik wel een stop om 'echt' even een boordje te eten dat ik vanochtend in een proxy had gekocht.

Briancon en omgeving lijkt vooral op hotels te teren. Zoals dan wel vaker het geval is, is er geen camping in dezelfde omgeving.
Tegen 15:00 uur vind ik het genoeg geweest en zoek en camping uit die via een onverharde weg te bereiken is en tussen naaldbomen en langs een rivier ligt.
Er is een zwembad maar nauwelijks mensen en besluit mijn geluk hier te beproeven/heb geen zin in verder gezoek naar een plek.
De receptioniste is aardig, mag een plek uitzoeken en dat kan veilig want volgens haar zijn er geen mensen met gillende kinderen.
Ik installeer, en zet mezelf in beweging en loop eens wat heen/weer langs de wilde rivier. Er is geen nederzetting in de buurt, noch een super maar wel een veredelde snackbar waar ik vanavond m'n hap zal scoren.
Bekijk bijlage 1550501
Ik zit bij de tent, ben blij met dit plekje tussen de naaldbomen en rustige omgeving als mijn buren aankomen.
Een gezinnetje met 2 dochters waarvan de jongste erg aan het krijsen is.
Ik kijk de ouders aan met een blik van 'waarom laten jullie dit toe? En ze ontwijken lafjes mijn blik. Het kind is ruim op de leeftijd dat het aanspreekbaar is voor het gedrag wat niet ophoud.

Ik verplaats mezelf naar het terrasje van de snackbar om verder weg van het gekrijs te zijn.
De receptioniste biedt welgemeend haar excuses aan en stelt voor dat ik de tent verplaats..
Omdat ik best bekaf ben besluit ik dat niet te doen, maar het is niet leuk als je overdag op de motor oordoppen in hebt en je dit tijdens je verblijf op de camping dit weer moet doen.

Eerlijk? Meer dan indringend oogcontact zoeken met de ouders weet ik ook niet in zo'n situatie wat te doen. (tips welkom) Misschien ook een stukje omdat je je blijft verbazen over de asocialiteit van de ouders..
De camping is top, de ligging is top maar zo iets verpest je verblijf waardoor een camping misschien negatief in je geheugen blijft liggen terwijl dat niet nodig is.
Bekijk bijlage 1550502
Voor 16,50 heb je hier een 'groot' hamburgermenu.. Het is best lekker maar ben blij dat ik nog crackers in de tent heb liggen.

Ik zit nu net ten zuiden van Briancon, waar zal ik morgen heen gaan? De opdoemende bergen onderweg waren uitnodigend om het gas meer open te trekken. Zal ik de bergen in of via Gap een haak slaan en 'niet doelgericht' een rondje rijden (ook zo iets, ik moet altijd een richting op.. heen weer of een rondje of zo iets 'onlogisch' zal ik niet snel doen)

Als ik op de kaart kijk is het best een klein stukje wat ik -redelijkerwijs- op een dag afleg. In de bergen zal dit nog minder zijn.
Na de afgelopen 2 nachten komt het toch ook even in me op al aan de terugweg te beginnen.. Maar goed, statistisch gezien is de kans dat de volgende stop leuker is groter, en als de motorvakantie 2 keer op rij mislukt.. hmm.
Bekijk bijlage 1550503

De volgende dag gaan we richting Vars. Door het landschap en natuur onderweg voel ik me al beter. Onderweg zijn er veel bordjes camping maar tegen de tijd dat ik wel neer wil strijken plotseling niet meer- en dan weet je dat er een god bestaat-.
Het rijden in de bergen, vooral op zo'n barrel is best vermoeiend en ik merk dat mijn concentratie minder is. De localo's rijden hier erg hard en ergeren zich duidelijk, en begrijpelijk, aan de trage, voorzichtige toeristen. Dan kom ik in Jausiers; een klein plaatjes met een camping en blah en ga niet eens verder zoeken dit is het!
Je mag niet in afwezigheid van de receptionist een plekje zoeken, maar je moet bellen vertelt een campinggast me.. Meteen belt hij het nummer(..un monsieur avec une moto ancienne..) en zegt dat hij er met 10 minuten zal zijn.

Bon, dan trek ik intussen met motorkleding uit en trek luchtiger kledij aan.
De camping oogt rustig, veel campers met ouderen en hier een daar een tentje met fietsen erbij.

Ik krijg een prima plekje op de kleine camping toegewezen en als ik na het uitrollen van de tent naar een steen zoek voor de haringen komt een oudere vrouw met een hamer aanzetten en leer met dat een hamer een marteau is.
Bekijk bijlage 1550504
Als mijn tent is opgezet krijg ik en blik bier in mijn handen gedrukt en laat me vertellen dat de boulangerie, pizzeria en proxy allemaal erg dichtbij is, net als de snackbar die er zo druk uitziet dat ik er een burger ga proberen want ik heb honger en de supermarkt is tot 16:00 uur dicht (dat doen ze hier..) Intussen kan mijn handwas op de camping inweken. Je moet enige tijd wachten tot je je burger met friet krijgt. Intussen raak ik aan de babbel met een jong Nederlands stel wat hier is om te fietsen. Zij hebben ook honger en wachten bij me aan tafel op hun voer.

Ondanks dat het best warm is klaagt zij plots dat ze het koud heeft. Ze was bezweet, bovenaan de Bonette was het knap koud en ze heeft honger; Ik durf 't er op te gokken dat ze onderkoeld is en suggereer met enige klem dat ze in de zon (we zitten in de schaduw) moet gaan zitten en haar vriend snel een snoepreep voor haar moet halen. Ze voelt inderdaad ook erg koud. Gelukkig komt ons eten snel en na enige tijd voelt ze zich al beter en nemen we afscheid. (en zeg tegen haar vriend dat ze 'r wat dit betreft goed in de gaten moet houden; Ze is een scharminkel en heeft wat dat betreft niet echt reserve).
Bekijk bijlage 1550505
Terug op de camping probeer ik creatief te zijn in het ophangen van de was en smeer de ketting van de motor/loop deze verder na.
Dit is dus camping le Planet te Jausiers en ik wil dit plekje onthouden! Het plekje is geweldig, sanitair is in orde en 'alles' is dichtbij. Zal ik vaker 'anders doen'? Korte stukjes in deze mooie omgeving maken en op tijd een plekje vinden? Als alternatief tot steeds weer laat doorbuffelen en dan wel/niet een extra dag ergens blijven? Ga ik dit deze vakantie mezelf nog aanleren?

Wat me opvalt , ook in deze regio is dat de vrouwen erg veel op elkaar lijken; Ze zouden allemaal elkaars zus kunnen zijn. De mannen lijken allemaal op aardappels met een grote neus.
Wat zou de oorzaak zijn van deze kleine genetische diversificatie? In de vorige regio waar ik me bevond viel me hetzelfde op.

Het scherm van mijn chinanavi begint wat los te raken en gammel te worden? Ook geeft hij soms dingen aan die er niet zijn of omgekeerd. Ik heb dit ding al een paar jaar en ben niet zo van 'weggooien' maar misschien is deze gewoon, i.i.g. Voor volgende zomer, aan vervanging toe.
Ik herinner me hoe ik de poi voor de campings in Slovenië, die er niet op stond er keer op keer op probeerde te zetten maar dit niet lukte, maar dit kan misschien ook aan mij liggen. Misschien moet je bij deze geheugenkaart op een andere manier te werk gaan dan bij andere?

De super is weer open(ze doen hier aan middagrust) en ik koop 2 lokale biertjes.
Als het tijd is voor de avondhap ga ik ´om de hoek´een pizza scoren. Je kan kiezen tussen groot en klein. Ik kies een grote met locale kaassoorten er op. Hij was erg lekker maar.. heb erna nog wel trek.
Als de zon achter de bergen weg is, en mensen al driftig met toiletgerei heen en weer lopen koelt het snel af.

De volgende ochtend scoor ik een bruin (! zeldzaam hier) broodje bij de boulangerie. Ik ben vroeg op en achteraf weet ik niet waarom ik verder wil maar ik wil verder.. Men heft het hier veel over de col de la Bonette. Gisteren had ik de Barcelonette gedaan.. veel bochten, ander verkeer, je moet zo opletten dat je niet veel van de natuur om je heen ziet.

Okay, we doen dat Bonette-ding.. deze berg is qua gesteente en begroeiing anders.. bergop rijdt er iemand zo langzaam voor me dat ik in de 1 op de koppeling moet rijden. Als ik dapper het voertuig in wil halen verslikt de diesel zich.
Bekijk bijlage 1550506
Er lopen schapen met van die omhoog-gewokkelde hoorns rond en de schapenpoep is het waard om in de bochten op te letten. Als ik boven ben is het serieus best fris. Motorrijders en fietsers willen hun foto bij de dinges van het hoogste punt. (You did the Bonette with this bike? You crazy motherfucker!)
Bekijk bijlage 1550508
De pas heeft een soort van 3 sprong en door alle bochten moet ik even goed kijken welke kant ik niet op wil. Goed, ik ben nu hier, welke kant ga ik op en waar ongeveer wil ik vandaag uitkomen?
Ik rijd.. kom onderweg veel campings tegen.. zo ook om 13; 00 uur en zoals wel vaker krijg ik later spijt dat ik die niet heb gepakt.. Je zou toch vaker kleine stukjes doen en meer rust en natuurdingen doen? Het 'anders' doen valt nog niet mee..

Mijn wenslijst van super op loopafstand van de camping kan.. als ik die eerdere camping had gekozen..
Zoals wel vaker stopt onderweg om onlogische redenen het campingaanbod en ben ik weer veel langer aan het rijden dan de bedoeling was. Ik kom aan op een camping nabij Entrevaux. De grond is stenig/kaal en er is geen gras. Het is hier rustig maar opeens zijn er veel Nederlanders? Bierbrengende buurman wijt het aan de ASCI-site waar Nederlanders campings op zoeken. De nederzetting met super ben ik doorheen gekomen en ik schat het zeker een half uur lopen vanaf deze camping. De receptionist zegt 10 minuten.. Het is een vuistregel dat je 'volgens receptionist'-tijd maal 3 moet doen en dan kom je op de werkelijke tijd. Zo gaat dat ook in dit geval op.
Het is best warm maar vind dat ik wel wat beweging kan gebruiken. De supermarkt ligt buiten het centrum van het stadje wat leuk zou zijn maar heb geen puf -met deze hitte- om toeristisch te doen.

Teruggekomen ga ik zwemmen in het meertje bij de camping met troebel, maar aangenaam van temperatuur water. Een buurman bied me weer bier aan, we hebben een babbel en.. verder gebeuren er niet echt spannende dingen. Wel mijmer ik er over dat ik onderweg steeds dezelfde fouten blijf maken qua plek zoeken maar hey.. ik kan niet voorspellen wanneer de campings ineens 'op' zijn?
Onderweg kom je hele leuke campings tegen, daar staan 'andere' tegenover. Hoe zou je dit rendement kunnen verhogen?

Voor een nacht is dit een prima plekje maar ik wil hier niet langer blijven. Morgen maar naar de Gorges du Verdon. Ook jaren geleden gedaan maar staat me niet meer erg bij. Wel is het plan morgen op tijd een plekje te vinden om er 2 nachten te blijven en.. zo zoetjes aan bepalen hoe aan de terugweg te beginnen.

De volgende dag kom ik erachter waarom de Gorges me niet bijzonder bijstonden; De weg is smal, kronkelig en rotswand aan 1 kant en stiepen/laag muurtje aan de andere; Je bent zo op de weg aan het letten dat je niet kan zien waar je nu eigenlijk bent. Wel komen er campings voorbij maar weer; het is nog vroeg, en de weg is erg druk en sta liever niet na een blinde bocht stil met achteropkomend verkeer in aantocht.

Verder onderweg vind ik ook niet zo gauw een plekje en zo kom ik- toch weer redelijk laat- aan op de Municipal van Lavines le Lac.
Ook deze camping is niet gelegen nabij een supermarkt. Op zich is na zo'n dag, ondanks moe een half uur lopen helemaal niet gek maar het hoeft niet altijd. Ik vindt de mensen in de supermarkten wel erg aardig; Mensen gaan voor je aan de kant en wildvreemden zeggen bonjour tegen je.
Vanavond eet ik eenvoudig, vissoep(waar ik wat kaas doorheen mik) en een broodje. De vissoep laat ik net wat te lang op het vuur wat het schoonmaken van de alu leger-drinkdinges een uitdaging maakt (mijn koffie zal nog zeker 2 dagen naar bouillabaisse smaken)
De bordeaux van 3,50 is zeer prima.. Ik neem een grote slok en voel wat hards in mijn mond.. Ik werk het naar mijn lippen, spuug het uit en.. het is een wesp..

Ik zit weer bij een camping aan een groot meer maar doe geen fuck met het meer. Helaas zijn er geen 1 persoons zeilbootjes te huur. (die grote meren hier zijn wel geweldig zeilwater!)
Naast de camping is er in de directe omgeving niet iets. De afstand naar de nederzetting is net wat te groot. Dus wat te doen? Hier nog een dag blijven wat ik mezelf beloofd had of dit (weer) uitstellen?

Na een goede nachtrust zit ik om 10:10 toch weer op de motor. Ik zou niet weten wat ik hier verder zou moeten. Om 11;00 kom ik een – zo op 1ste gezicht- een leuke camping tegen die voldoet aan mijn wensenlijstje maar.. is nog erg vroeg..
Tussen La mure en Grenoble is een camping (volgens de navi) en daar wil ik om ongeveer 13;30 wel zijn om dan de rest van de dag rustig aan te doen. Doch dan gebeurt er iets wat roet in het eten gooit.

In een stadje tegenover een terras slaat de diesel bij het optrekken af.. Raar..
Een blik op de amperemeter laat zien dat er geen stroom loopt.. Damn! Draadbreuk ergens!
Ik duw de motor met bepakking op de stoep en het moet nog een moment indringen wat er gebeurd; Ik heb werkelijk pech!
De claxon doet het nog wel.. ik demonteer de tank om de aders te kunnen volgen en pak mijn spanningszoekertje.
Er komt geen accuspanning bij de Amperemeter en ik zie net om het hoekje bij de 'casquette' dat de 'plus'-draad idd gebroken is.. vlak achter de soldering!
Bekijk bijlage 1550509

Ik verwijder de koplamp om overal bij te komen terwijl ik me besef dat ik tot mijn schande geen kabelschoentjes of ander noodreparatiespul heb (op de eerste dag ging er een setje naar de navi-voeding) om het redelijkerwijs te fixen..
Maar.. als ik de koplamp er af haal zie ik dat de draad van de A-meter naar de solenoid van de brandstofpomp ook los is? (zo'n chinees krimpkoussoldeerbuisje wat je moet verhitten en een soldeerkernringdinges dan smelt is vlak na de soldering inwendig gebroken)2 draadbreuken op precies hetzelfde moment? (beide breuken zouden verder rijden onmogelijk maken)

Op het pleintje staan meer motoren en iemand loopt naar zijn motor als hij vraagt wat er is..Ik leg het uit, laat het zien en de man vindt kennelijk dat ik in de stress ziet want hij haalt een biertje voor me aan de overkant.

Alors.. of ik even wil wachten, dan gaat hij naar huis om spullen te halen voor reparatie.. hij woont wel wat verder weg dus zou er met 3 kwartier weer zijn..
Top!
Intussen beschimp ik mezelf; Voor vertrek 'vond' ik eigenlijk nog dat ik de bedrading van deze motor nodig moest vernieuwen en logischer aanleggen.. dat heb ik verzuimt en nu krijg ik daarvoor een tick op den vinghers..
Ik heb een reserve binnenband bij me, een set bandenlepels en mini-flesje afwasmiddel als glijmiddel, reserve koppelingskabel en gaskabeltonnetje en zekeringen en.. wat dat betreft is dit dus een leermomentje..

Ik kom op het idee om een stuk draad te rooien van de aansluiting voor mijn elektrisch verwarmd vest. Als de hulp nu terugkomt met iets van kabelschoentjes kan ik alles weer fixen.
Mijn redder in nood komt terug en binnen minuten werkt alles meer.. Ik vergeet de covid-shit in mijn blijdschap even en schud hem hartelijk de hand.. Op mijn vraag hoe ik hem kan belonen/betalen zegt hij 'de rien' en gebaart dat ik moet rijden.

Wow.. Wat een supermensen kom je onderweg tegen. Dit soort dingen spoort ook aan zelf mensen te willen helpen.

Zo herinner ik me het gezinnetje in een afgetrapte Dacia in Roemenië met een lekke band. Pa kreeg -ondanks flink overgewicht- met geen mogelijkheid de wielmoeren los en de wanhoop was bij het hele nest te zien.
Ik stopte en mijn- voor daar exotische- verschijning boezemde kennelijk wat indruk want men deinsde terug voor ik kon gebaren me erbij te laten. Ik kreeg het voor elkaar het wiel te wisselen en gebaarde aan de wat verbouwereerde pa (Mijn Roemeens was nog niet zo uitgebreid) dat ze weer konden rijden. Ik kon een grinnik niet helpen toen ik weer op de jawa stapte.
Goed, dat was een anekdote, weer terug naar nu..

Ik trek het gas open en laat de Alpen achter me en de heuvels voor me, en kom om ca. 15:30 aan op een camping in St. Theoffrey- weer aan een meer, doch aan een drukke weg maar echt last heb je er niet van.
Bekijk bijlage 1550510
Weer de gedachte.. nachtje extra? Dit heb ik nog maar 2 keer eerder gedaan? Waarom die kippendrift? Wil ik weer terug? Waarom 'mag 'ik van mezelf geen vakantie houden? Waarom 'vlucht' ik steeds weer op de motor? Waarom wil en durf ik van mezelf die laatste vraag niet te beantwoorden?
Als er binnen 10 minuten twee wespen in MIJN bier zitten is je aandacht afgeleid.

Vandaag heb ik 2 keer de vraag gekregen of mijn enfield een oude BMW is en dat is toch wel opvallend... Met de dnepr was dat min of meer standaard maar met de enfield heb ik dat nog niet eerder meegemaakt..
Maar joh, iemand vind de motor leuk en wil graag een babbel.. ik vind het allang best en vind contact met de localo's -doorgaans- leuk.

De in de super gescoorde grote garnalen met wortels zijn een heel prima hapje en de overburen nodigen me later uit voor 'un vin bon' . De wijn is inderdaad erg lekker en is afkomstig van een broer zijn neef die een wijndinges heeft en blah ik kan het niet helemaal volgen..
Hij verteld dat de rits van zijn tent stuk is en bij inspectie zit hij vooral klem. Ik pak- iets slingerend na een flinke hoeveelheid wijn- mijn kettingspray en toef dit op de rits. Na wat krachtige aanmoediging doet de rits het weer en ik ben de held van de avond.

Goed, ik overweeg hier een dag te blijven doch de volgende ochtend vertellen mijn buren dat hier, en eigenlijk overal in dit land prutweer wordt verwacht.. De plui overal.. Gatverdarre, probeer ik het eens anders te doen..
Meeste kans op droogheid zou in het noorden te zijn en dit geeft mij de prikkel wel serieus aan de terugweg te beginnen.
Alles bij elkaar.. de onoverzichtelijke haarspeldwegen met gravel waren niet altijd leuk en pakken veel energie.. ik mis grover en wil weer trainen en sparren.. yup, we moesten maar eens terug.

Ik zet koers richting Bourg en Bresse en ik zie al snel serieuze regen aankomen en trek serieus snel mijn hema-regenpak aan wat.. serieus lek is.
In korte tijd is mijn leren jas ook helemaal door- en doornat.
In B&B besluit ik een hotel te scoren.. Ik kom uit bij een Ibis budget waar een overnachting toch nog 84 euro is? (plus een tientje voor ontbijt en dingesbelasting is..)
Damn, hoe doen mensen dat die alleen hotels pakken onderweg?

Hoop dat de motor en bepakking (ik haal niet alles er af) veilig staat voor vannacht. Als ik droge kleren aan heb gedaan vraag ik of ik mijn vele natte zooi kan uithangen in de Cv-ruimte of een andere ruimte. Dit mag; De deur wordt voor me opengemaakt, er liggen bakken kleerhangers voor me en hang verspreid over de ruimte mijn natte zooi uit. (morgen niet vergeten)
Mijn kisten en sokken zijn nog wel nat maar deze laten zich prima drogen door de zeer krachtige föhn in de badkamer van mijn kamer.

Goed, nat, koud, verzopen, prutweer.. en nu? Ik besluit 't beste van proberen te maken en ga gewapend met een regenponcho naar buiten op zoek naar een supermarkt om wat snacks/fruit te halen en om gewoon wat te zien. Ik ben moe en houd er rekening mee af en toe goed te kijken waar ik vandaan kom zodat ik het hotel terug vind want heb nu helemaal geen zin in verdwalen.

De intermarche is enorm en dwaal er wat op mijn gemak rond.. Intussen herinner ik mezelf er aan dat de voorrem van de enfield geen fuck doet als hij goed nat is geworden dus dat ik 'm morgenochtend eerst droog rem. (dit was onderweg vandaag af en toe ook wel een ding).

Als ik bij het hotel terugkom trek ik de hoofdzekering uit de motor voor het geval dat iemand met de lichtschakelaar gaat klooien en ik morgen met een lege accu sta (De solenoid van de brandstofpomp heeft 12V nodig).
De warme hap doe ik voor 16 euro in het hotel; een hamburger (met broodje) en soort van gebakken aardappeltjes. Het wordt aangeprezen alsof het super geweldig luxe en goed is maar wat ik uiteindelijk kreeg was matig. Doch de aardappeltjes zijn warm en dat is wat ik nodig heb,

Maar, Hoe zal het morgen gaan? Het zou prutweer blijven? En ik heb geen regenpak (en kwam niet op het idee die in de intermarche te zoeken) hoe ga ik dat redelijkerwijs trekken?
Goed, ik ben nu droog & warm op mijn kamer. Nu stressen over morgen en verder heeft geen zin.

Het ontbijt is een beetje vreemd, idd budget-hotel achtig (voor dat geld) maar de koffie is goed en veel eisen stel ik niet aan ontbijt (naast koffie).
Volgens de manager van het hotel zou het vandaag droog blijven. Ik was blij met dit nieuws maar helaas bleek het niet te kloppen en krijg ik wel degelijk een twee buien op m'n kop maar niet zo'n urenlang plensding als gisteren; Het neemt een acceptabele vorm aan.
Ik wil vandaag km's maken en kies op sommige stukken voor de péage.
Richting St. Dizier pak ik de 5b weg en dat was wel leuk rijden. Helaas heeft deze stad geen municipal als ik er om 15:30 ben. Ik besluit de eerstvolgende camping te pakken die maar liefst 25 euro/nacht voor me is. Ik vraag voorzichtig vanwaar deze prijs maar er komt een wat kribbig antwoord terug. Waarom deze camping bijna 2 keer zo duur is als de gemiddelde camping in dit land is me een raadsel; Het is nergens aan te merken.

Ik zet m'n spul op en -natuurlijk- is de tent aan de binnenkant ook vochtig, slaapzak is wat nat en die hang ik met 2 shirts over het hek heen (er is geen ophangmogelijkheid in de sanitairruimte) en leg de slaapmat op z'n kant zodat deze ook kan drogen.
Ik merk dat ik dit geprut best zat ben. Komende tijd blijft het 'wisselvallig' weer dus ook al had ik nog zin, langer hier blijven is geen optie.

Ondanks de drukte op de camping heb ik geen aanspraak en dat is voor nu prima. De camping heeft een pizza-afhaalding en besluit daar m'n warme hap te halen gezien ik geen zin heb weer op de motor te stappen voor een winkel en geen zin heb ik noodpakket-eten. Ik bestel een pizza met chorizo en zie tot mijn verbazing dat er een basispizza word afgebakken den de plakjes chorizo er – koud- op worden gemikt voor aflevering.

De ochtend is fris.. ik wil wel weg maar de schoonmaakploeg houd de hele sanitairruimte bezet en zijn drukker met kletsen dan schoonmaken en dat irriteert me wat.
Het is zondag en bewaar ene halve baguette voor de lunch. Er zal nu in België niet veel open zijn? Ik zet koers richting Verdun. Een stad die wellicht ook een apart bezoek waard is. Onderweg zie je veel kogelgaten/impactsporen uit 1 van de oorlogen. Het is (o.a.) raar door een gebied te rijden, wat er nu zo vredig uitziet doch ruim 100 jaar geleden de hel op aarde was. Een gedeelte van mijn route gaat over de Voie Sacrée. 9 jaar geleden heb ik deze route ook gereden herinner ik me en was er een gedeelte waar de oude loopgraven nog duidelijk te zien waren. Die kom ik nu niet tegen. Kennelijk was ik toen op een ander gedeelte of toch een andere weg, al lijkt dat qua route niet waarschijnlijk. (raar als hele duidelijke herinneringen niet meer lijken te kloppen).

Langs de weg zijn er veel begraafplaatsen en monumenten die naar de eerste wereldoorlog verwijzen..
'De grote oorlog'.. Na deze oorlog zou er nooit meer oorlog komen. Het moet voor de overlevenden en nabestaanden erg naar zijn geweest dat deze illusie vrij snel werd doorgeprikt.
Na onderweg even naar de stad te hebben gekeken zet ik koers richting de Maas omhoog, net een ander stuk dan ik op de heenweg heb gedaan. De lucht is grauw en dreigend en er valt af en toe wat regen maar op zich is het goed reisbaar.

Het rijden schiet op zich goed op en heb in mijn hoofd een plekje te zoeken in Vireux-Molhain waar ik 9 jaar geleden voor het laatste was; Een prima eenvoudige camping pal aan de Maas en een supermarkt op loopafstand. Stel het word morgen redelijk weer blijf ik misschien nog een dag daar? Als ik daar vandaag aankom zal het ook vrij laat zijn en een zere kont hebben (die zenuwen zijn nog steeds niet doodgegaan). Onderweg bedenk ik.. Ik heb goede herinneringen aan die plek, maar dit is nu voor het eerst dat ik er alleen heen ga.. Is het dan wel zo'n goed idee?

Het probleem lost zichzelf op als ik aankom; Het is een camperplaats geworden. Het sanitairgebouw is weg en er staan 2 campers. Damn.. dan gaan we voor de eerstvolgende plek want het is inderdaad vrij laat en heb het wel gehad.

18 km. Verder voorbij Givet kom ik bij de volgende camping; Camping castel Mosan. Er staan vooral oude stacaravans doch er is een plekje voor me. Het gaat miezeren en de receptionist gaat naar huis. Ik ben de enige levende ziel op de camping. Ik loop wat langs het water, eet mijn noodrantsoen en hang wat rond in het droge sanitairgebouw. Ik verveel me wat..
Bekijk bijlage 1550513
Ik smeer de ketting van de motor die het de afgelopen dagen wel zwaar heeft gehad. De kettingset is wel min of meer op. Ik heb intussen het achterwiel vrij ver naar achteren moeten spannen.
Bekijk bijlage 1550511
Het vervelen en miezerig weer drukt er op dat ik gewoon naar huis wil. Dat moet redelijkerwijs in 1 dag vanaf hier te doen zijn?
En dat lukte.. Ik kan niet veel bijzonderheden zeggen over deze dag (ook geen aantekeningen meer gemaakt)

Goed.. dus wil andere PC met mini-SRD kaart poort voor meer foto's volgend jaar, doch heb geen fuck verstand van PC's wat wel/niet een goede is.


Het aloude gezegde; Frankrijk is een mooi land maar jammer van die Fransen'. Vond ik absoluut niet opgaan. Ik heb erg veel erg lieve en behulpzame mensen getroffen en er wordt duidelijk wat meer Engels gesproken.
Afgelopen jaren ben ik vooral richting oost gegaan (op 2 maal Slovenië na, wat ik zonder problemen een derde keer zou doen) en stiekem ook om herinneringstechnische redenen het zuiden wat gemeden.

Frankrijk is een populair vakantieland en schaam me haast toe te geven dat ik het er prima naar mijn zin heb gehad qua landschap, natuur en mensen.
Bekijk bijlage 1550514

Wat ik verder heb geleerd;
Interdit; mag-niet.
Route barrée; Je gaat nog touristischer doen dan je dacht.
Toutes directions; Veel geluk.
Gravillons; Sterkte

Wellicht tot volgend jaar. Suggesties zijn welkom.
Misschien dat het me dan lukt om het ECHT anders te doen.. slechts op 2 plaatsen ben ik langer dan 1 nacht gebleven. De andere kant is dat je minder afstand kan afleggen als je dit vaker doet..


We zien het dan wel..
Goddomme wat een lap tekst jong. Je mag wel een typiste meehebben.
Jausiers is leuk, lekker centraal om overal te komen id omgeving.
Geniet d'r van zoveel je kan, niet alles is leuk 👍 .
 

James Bond

Die hard MF'er
31 jan 2014
947
604
B
Mooi verslag, dank voor het delen. Enne, die camping in Jausiers is echt leuk. Zie ook mijn verslag Hitte en gravel in de Alpen 2020. In augustus heb ik daar 2 nachten gestaan, evenals de jaren ervoor. Ik heb er dit jaar goed op gelet om niet te snel noordwaarts te gaan. Alles boven pak hem beet Grenoble-Bourge en Bresse valt mij dan een beetje tegen (na de Alpen dan hè). Ook om niet alleen maar kilometers te maken is mij goed dit jaar gelukt.
En respect met jouw motor!!
 

sammie

MF veteraan
10 nov 2003
25.449
3.402
Assen
Leest lekker weg. Heerlijk om je gedachtenspinsels te volgen. Vaak erg herkenbaar. Ook ik heb last van teveel kilometers te willen maken. De laatste reis mezelf ook gedwongen om rond 15.00 uur camping te zoeken, maar ik ga eerst inkopen doen in de supermarkt en daarna op zoek naar de camping. Is relaxter. Via Google map vind je vaak wel iets goeds omdat je de reviews kunt lezen en er meestal ook foto's bijstaan. Tja, dat afvragen waarvoor je vlucht is herkenbaar als het genieten niet wil komen. En dat wil vaak lang op zich laten wachten en is dan ook nog eens van korte duur. En ja, de Fransen zijn oké. En ja, krijsende kinderen zijn een nachtmerrie. En ja, na een maand thuis kijk je weer uit naar een volgende reis, soms tegen beter weten in.😄
Onderweg de super in is niet ideaal.. waar laat ik mijn boodschappen? Alle opbergdingen zijn min of meer bezet..
Dank voor je refelcties!
 

demifort

MF veteraan
20 jun 2007
6.365
2.683
Mooi verhaal Sammie!
Je schrijft beetje filosofisch en persoonlijk, leuk!
 

Frazer

MF veteraan
Donateur
4 apr 2007
8.289
4.967
Krommenie (Zaanstad)
Mooi verslag Sammie! Ben blij dat je het naar je zin hebt gehad, ondanks dat de door corona ellende in de eerste instantie geen bestemming wist te verzinnen. Ik herken veel dingen, met name jezelf moeten dwingen om niet te lang door te rijden. Lukt mij trouwens nog steeds niet. Ook als ik een keer besluit om ergens een extra dag te blijven staan, denk ik vaak na een halve dag al, wat doe ik hier eigenlijk? Het is raar, enerzijds ga je op vakantie om tot rust te komen, anderzijds leg je jezelf toch een soort van druk op.

Wat boodschappen betreft, ik doe dat ook altijd overdag. Als je geen plek in je tassen hebt, neem dan bv zo'n bagagenetje met van die haken. Wat ik ook wel eens heb gedaan toen ik eenmaal bij de motor stond er achter kwam dat ik teveel had gekocht om mee te nemen, supermarkt weer in en kijken wat voor oplossingen je kan vinden. Dat werd een waszak, zo'n zak met van die gaatjes, en een musketonhaak. Daar de lichte boodschappen in, en met die musketon aan de bagage vast gehaakt. Zag er niet uit, maar functioneerde prima.
 
Bovenaan Onderaan