sleutelen voor beginners?

KoffieJunk

MF veteraan
4 nov 2003
3.420
0
www.zeilplan.net
Ik vind dat bij motorrijden ook een beetje sleutelen hoort, maar ik heb hier totaal geen ervaring mee.

wie heeft er tips? waar moet ik mee beginnen? is er aanbevolen literatuur? waar moet ik vooral niet mee beginnen?oja, morgen ga ik een poging wagen om mijn ketting wat strakker te zetten. moet wel lukken, want ik heb mijn motor nog wel nodig dit weekend :)
 

=lvt=

MF veteraan
12 feb 2004
14.570
3
www.yeager.50megs.com
Probeer gewoon a/d hand van een wph en bv. mf zoveel mogelijk zelf te doen. Je leert van je fouten, onvermijdelijk bij sleutelen. Linker handen niet aanbevolen ;)
 

cdegroot

Die hard MF'er
1 okt 2004
505
0
Amersfoort
www.cdegroot.com
Ioja, morgen ga ik een poging wagen om mijn ketting wat strakker te zetten. moet wel lukken, want ik heb mijn motor nog wel nodig dit weekend :)
Da's inderdaad een mooi begin :-)

Bij ons luchthoofden is de initiatierite dat je de kleppendeksels eraf haalt (en dus voor het eerst de binnenkant van je motor bekijkt). Alles daarna volgt stapje voor stapje vanzelf.

Ik heb als basis een zooi Haynes manuals gekocht (Engels): motortechniek, werkplaatstechniek, en een boek over mijn motor. Daarnaast een hoop Internetzooi lezen, herlezen, moed verzamelen, en de steeksleutels pakken...

1 probleem: sleutelen is bijna net zo leuk als motorrijden. Lieve Mona, wat moet ik nou doen? Mijn motor uit elkaar halen en helemaal perfect krijgen of erop rijden? Groetjes, Besluiteeloosje...
 
1 okt 2003
146
0
E-L
zeg zot hoe kom jij aan €25
dat is alleen nog maar het abbonnement daarna begint het uitbetalen pas goed
€25 per uur of zie ik dat verkeerd, mag je met een abbonnement onbeperkt sleutelen en hoef je geen huur meer te betalen ?

mvg 1500vulcano
 
Laatst bewerkt:

Syhoro

MF veteraan
8 okt 2004
2.272
3
Een goede tip dan: Goed gereedschap is het halve werk en ga niet lassen in de buurt van benzine leiding. Heb al twee auto's zien afbranden hierdoor.

Twee momentsleutels, mits je een boekje met aanhaalmomenten hebt, is handig 10-50 Nm en 40-1xx Nm. Niet goedkoop maar wel goedkoper dan een grote beurt. Set goede ring/steeksleutels. Uiteraard een dremel en de standaard gereedschappen zoals: schroevendraaier, kruiskop, blablablabla.

Als je al wat meer goeroe bent: Lager/poelie trekkers, nauwkeurig meetgereedschap, voelertjes om spelingen te kunnen meten, spanningsmeter, enz.

Gereedschap is niet echt goedkoop maar je hoeft niet het duurste van het duurste, zolang je geen pro bent. Verder moet je natuurlijk ook locktite, wd40, kettingvet enz. kopen.

Nou goed, je kan je lol op als je gaat sleutelen. Daarna nog leren hoe je je motor kan (fijn)tunen en dan kun je voor jezelf beginnen ;)

Het ergste van sleutelen is: Dingen niet los kunnen krijgen of schroefdraad kapot draaien.
 

Syhoro

MF veteraan
8 okt 2004
2.272
3
Goeie tip uit 'Zen and the Art of Motorcycle Maintenance': als het niet los gaat, stoppen en de volgende dag verdergaan...

OBTW TS: ketting weer strak?
Prachtig boek, hoewel het met motoronderhoud niet echt iets te maken heeft.
 

jb37

MF veteraan
30 nov 2003
7.893
1
54
Houten
Als je na het schoonmaken al je vingers nog hebt dan heb je het goed gedaan voor de eerste keer! :)
 

cdegroot

Die hard MF'er
1 okt 2004
505
0
Amersfoort
www.cdegroot.com
Prachtig boek, hoewel het met motoronderhoud niet echt iets te maken heeft.
Heh. Ik ben er ook ingerold door de misleidende titel maar idd toch een prachtig boek. Kan me maar twee dingen qua motoronderhoud herinneren: die tip van een vaste schroef een nachtje over slapen (geweldig advies) en 's ochtends in de schaduw kleppen stellen (nogal overdreven...).

TS: Blij dat de ketting weer goed staat en je tandwielen geen vingers gegeten hebben. Je hebt trouwens wel een tube van die Bison handenreiniger oid gehaald? Werkt geweldig en beter dan terpentine...
 

Syhoro

MF veteraan
8 okt 2004
2.272
3
Komt meteen weer een indirecte sleuteltip boven borrelen:

Handjes wassen met koffieprut en wat afwasmiddel erdoor, dreumex eat your heart out *D
Of koop een doos van die latexhandschoenen bij de apotheek. Wel wat nichterig maar het werkt echt goed. Of smeer VAN TEVOREN je handen in met afwasmiddel.
 

=lvt=

MF veteraan
12 feb 2004
14.570
3
www.yeager.50megs.com
Of koop een doos van die latexhandschoenen bij de apotheek. Wel wat nichterig maar het werkt echt goed. Of smeer VAN TEVOREN je handen in met afwasmiddel.
Zeer nichterig. Die iele dingen zijn bij mij in no-time gescheurd. En verder is het net als met n**ken; je wilt toch die 'feel' hebben ;) .
 

janchopperman

Rookie
9 nov 2004
27
0
herentals
tip: als ge er niks van kent blijf er dan af is niet zo simpel als ge denkt
vooral voor het motorblok en de ontsteking

koopt een 50cc honda amigo(4takt) en vijst da eerst ma is uit mekaar
en zorg voor een handleiding