Sportster's eigenaars/eigenaressen ;)

bicilindri

Die hard MF'er
22 mei 2002
285
0
Uden
Ook last van olie lekkage bij sportief rijden?

Standaard lijkt een Evo Sportster bij sportief rijgedrag olie te lekken naar het luchtfilter door druk opbouw in de cilinderkop.
Een Sportster lekt dan olie vanuit de bovenkant van de cilinderkop (overdruk in ruimte boven de kleppen waar de tuimelaars zitten) naar de kleppen, dus in zowel uitlaatklep langs klep en klepgeleiding (niet erg) en ook via de inlaatklep via de speling tussen alweer de klep steel en de klepgeleiding.
Deze laatste olie komt via de carburateur in het luchtfilterhuis uit en lekt via dat weer over het blok.
Oorzaak is (zover ik het weet) dat de originele oliepomp van een Sportster een kleinere retour kant van de oliepomp heeft dan de voedingskant waardoor bij sportief rijgedrag de olie niet snel genoeg naar beneden afgevoert wordt en dus een lichte overdruk in de koppen opbouwt.

Oplossing is te vinden op: http://www.mklsportster.com/xloilblowbyarticle.htm (http<img src="/styles/motor-forum/smilies/nosmile.gif" class="smilie" loading="lazy" alt=":/" title="Nosmile :/" data-shortname=":/" />/www.mklsportster.com/xloilblowbyarticle.htm)


Mijn Sportster voldoet weer niet helemaal hieraan, hij gooit olie via de bouten van het kleppendeksel eruit daar de kleppen een kleinere dan standaard speling met hun geleiders hebben ;)
Heb race kleppen/geleidingen/zittingen en mijn eigen luchtfilter blijft dus schoon, alhoewel hij dus via de bouten van het kleppendeksel (de druk moet ergens heen) de bewuste olie lekt ;)

Edit: je kan dit dus op bovenstaande manier (link) blijkbaar oplossen maar er bestaat ook een dure simpelere oplossing qua fout --> oplossing, er zijn race oliepompen voor Sportster's te koop, even grote olie retourpomp als smeerpomp in dezelfde oliepomp, kosten was geloof ik iets van 500+ euro's :(
 
Laatst bewerkt:
Heb hetzelfde probleem na ombouw tot 1200. Met onder ander ingekorte cylinders en andere nokkenas wordt er zoveel druk opgebouwd, dat tie inderdaad de olie eruit perst. Heb het slangetje dat normaal bij luchtfilter zat, nar onderen geleid en de bouten vervangen....

Rij redelijk probleemloos en niet meer al te veel olie verlies. Heeft afgelopen zomer op 7000 kilometer in de vakantie in de hitte drie kwart liter olie verbruikt.
 
Mijne verbruikt max ongeveer ook een halve liter op een zeer sportieve 5000km's en het blok zit dan net als de carburateur/onderkant tank ed onder de olie, dus verbruiken doet ze het niet, ze verliest het door lekkage alleen ;)
 
Wat zijn jouw engine mods sportsterengel?
Ben best wel benieuwd, hier volgen de mijne ;

Mijne was een 883 Hugger, nu 1200cc
-1200cc Keith Black hypereutectisch (veel siliconen bevattende extreem maatvaste alu) zuigers
-883 naar 1200cc hemisphere cilinderkoppen
-1200cc race kleppen/geleiding/zittingen
-Mikuni HSR42 (race) carburatuer
-Screamin' Eagle dempers
-K&N luchtfilter

Originele nokkenassen net als de rest van mijn bike ;)
 
is het niet zo dat d eolie er dan via de carterontluchting uit komt?
die loopt bij de latere evo sportster door de koppen, en komt via de holle bouten in het luchtfilterhuis (de holle bouten waar het luchtfilterhuis mee aan de koppen hangt)

mij lijkt dit meer voor de hand liggend, omdat de olie zo minder weerstand zal hebben dan via de de klepstelen e.d.
verder zou zoals jij het zegt de olie van de inlaat kant dus eigenlijk de verkeerde richting op door de carb lopen. lijkt me ook vreemd, omdat door de luchtstroom juist alles de andere kant op gaat.


ik heb zelf een sportster 1200 uit 1991 uit amerika, (origineel 1200 niet opgeboord)
ik hou er best van om flink door te rijden, en af en toe een sprintje te trekken.
maar van echte lekkage heb ik geen last, hoogstens dat mn luchtfilterhuis wel eens wat vochtig is vanbinnen, maar niet echt dat het mn luchtfilterhuis uit loopt.
verbruik is ook niet merkbaar.

overigens is mijn sportster zo ver ik weet motorisch nog origineel ook luchtfilter. heb alleen supertrapp pijpen er op


hebben jullie de originele broodtrommel filterhuis er nog op zitten?
met origineel filter of K&N of iets dergelijk.
of hebben jullei heel iets anders?
ZO ja, hoe hebben jullie de carter ontluchting lopen dan? (mits die door de koppen gaat)
 
Even een klein stukje uit de link geknipt die ik eerder gepost had ;)

The idea, in theory, is that this air / oil mist will be sucked back into the engine through the carb and burned up in the combustion process. The reality, however, is that this oil can sometimes build up faster than the motor can suck it in. As a result, the excess oil buildup drains to the bottom of the air cleaner assembly via gravity, and drips out onto the engine and everywhere else the wind blows it while you ride. This situation is greatly exacerbated when the bike has a less restrictive air cleaner assembly, such as the common Screamin' Eagle setup
 
och , ja , zo'n ontluchtingsslangetje helpt. Of de terugvoergaatjes iets groter boren!
Die oliepomp heeft er echt niets mee te maken. Een grotere teugvoer zorgt dat er niks te veel in t blok blijft zitten!
Tot ziens op t Sportsterforum...!?
 
och , ja , zo'n ontluchtingsslangetje helpt. Of de terugvoergaatjes iets groter boren!
Die oliepomp heeft er echt niets mee te maken. Een grotere teugvoer zorgt dat er niks te veel in t blok blijft zitten!
Tot ziens op t Sportsterforum...!?


Best heel intelligent om na 27 maanden nog eens met een antwoord te komen.........
Zieltjes aan het winnen????
 
Best heel intelligent om na 27 maanden nog eens met een antwoord te komen.........
Zieltjes aan het winnen????

Volgens mij ook; meneer heeft de zoekfunctie gevonden op MF en gaat nu (na MP helemaal sufgespamd te hebben...) hier vrolijk verder.

tekst van z'n internetsite:
With peace I throw, like a paratrooper ????, my bombs in the internetworld.

.......paratroopers die bommen gooien...?
:N
 
Ik heb hetzelfde probleem als hierboven beschreven wordt. Mijn sportster 1200 uit 1989 gooit ook olie uit de carburateur. Ik zie dat er bij verschillende leveranciers breather kits te bestellen zijn, maar allemaal vanaf model '91 (voor zover ik gezien heb). Kan iemand mij vertellen hoe dat zit? Is het mogelijk dat m'n sportster om een andere reden spuugt?

kortom; geldt het bovenstaande ook voor sportsters uit 1989?
 
Terug
Bovenaan Onderaan