TT assen 2002, de randverschijnselen

edraket

MF veteraan
12 dec 2001
10.143
0
wijk bij duurstede
www.motorfreaks.nl
hieronder de brief, welke ik heb gemaild naar [email protected]

geachte heer/mevrouw.

Na aanleiding van ons bezoek dit jaar aan de TT, en wat zich die dag allemaal heeft afgespeeld, kan ik niet anders dan u deze e-mail sturen. Reeds sinds jaar en dag ga ik, samen met een groep vrienden naar de TT, maar wat wij dit jaar echter mee hebben gemaakt, is met geen pen te beschrijven, en heeft mij besloten bij u te informeren wat U denkt hieraan in de toekomst te gaan doen.

Wat ons opvalt is dat de afgelopen 5 jaar het elk jaar erger en erger wordt met randverschijnselen die je eerder zou associeren met voetbalvandalen dan met motorsportfanaten. Elk jaar zitten wij ergens tussen Duikersloot en het meeuwenmeer, maar om meteen met de deur in huis te vallen, op deze manier is er voor ons geen lol meer aan, en blijven we liever thuis.

Allereerst was er de hele dag geen commentaar, omdat de speakers het niet deden. Ondanks dat wij altijd commentaar hebben op het hoog 'ouwejongens krentebrood' niveau van Jan de Rooy en Berry Zand-Scholten, is geen commentaar nog erger dan 'iritant' commentaar. Maar goed, dat was niet het grootste probleem. Waar het ons om gaat zijn de randverschijnselen, die elk jaar erger worden, absoluut niets met motorsport te maken hebben, en door uw organisatie oogluikend worden toegestaan, in ieder geval niet tegen wordt opgetreden.

Elk jaar worden tegen het einde van de dag overal vuurtjes gestookt, om de plastic te verbranden. En elk jaar worden deze vuren groter en groter. Dit jaar zelfs voor aanvang van de MOTOGP, je werd gewoon onwel van de rook. Daarnaast is het ook nog gevaarlijk naast, zowel als op de baan. We hoeven onze ogen hiervoor niet te sluiten, maar afgelopen weekend is in Nijmegen weer tragisch duidelijk geworden waartoe vuurtje stoken kan leiden.

En dan de deceptie van de dag: terwijl de MOTOGP race nog in volle gang was, ging er massaal publiek de baan op. iets van ons vandaan zat zelfs een groep uit Smilde die 's morgens vroeg het hekwerk al hadden stukgeknipt om de baan op te kunnen. Op andere plaatsen (zo vernam ik achteraf), werd er zelfs door de Marchalls de deuren open gedaan, zodat men op de baan kon komen.

De uitloopronde, waar iedereen toch naar uit kijkt na afloop van een wedstrijd, werd ons op deze manier ontnomen. Het leidde tot de nodige irritaties, waarbij alles wat gooibaar was op de baan werd gesmeten, en ik zag zelfs vandalen die het nodig vonden om de afstandsborden uit de grond te trekken en middendoor te trappen. De vandalen gingen het publiek uitdagen, wat bij ons escaleerde tot een heuse vechtpartij. waarbij wij ons bepaald niet prettig meer voelden, en dan heb ik het nog niet over mijn neefjes van 13 en 14 jaar, die ik voor het eerst dit jaar had meegenomen. Toen die vechtpartij ontstond, was de sfeer zo grimmig, dat het niet veel had gescheeld, of er waren meer dan 100 man met elkaar op de vuist gegaan.

Als dit is wat de TT anno 2002 moet voorstellen, dan schaam ik mij allereerst om motorsportliefhebber te zijn, en is voor mij de lol eraf om nog naar de toekomstige TT' s te gaan.

Wat ons nog het meest bevreemd, is dat uw organisatie ons inziens geen enkele actie onderneemt, om dit fenomeen, wat niet nieuw is, maar wel elk jaar erger wordt, de kop in te drukken. Sterker nog, door zelf de hekken open te stellen, werk je dit soort taferelen alleen maar in de hand, en getuigd van onverantwoord gedrag van uw organisatie. Mensen liepen gewoon over de baan richting paddock, terwijl nog wel de EK250cc race gereden moest worden.


Mocht u denken dat het allemaal wel meevalt, en dat wij ons niet moeten aanstellen, dan stel ik u voor om eens de verschillende motor-sites te bezoeken, waar op dit moment diverse discussies gaande zijn aangaande deze perikelen, zoals bv op:
http://www.motor-forum.nl/forum/topiclist.php/15
http://www.vdgoorbergh.com/cgi-bin/forum/forum.cgi?board=motogp
Wij zouden graag van u vernemen, wat u denkt in de toekomst hieraan te gaan doen.
Hieronder staan enkele suggesties, die u volgend jaar zou kunnen uitvoeren, om dit verschijnsel voor eens en altijd de kop in te drukken.

1) totaal alcoholverbod tijdens de zaterdag. Op vrijdag heb ik nog nooit rotzooi meegemaakt, en dan wordt toch ook menig biertje verschonken.
2) intensief patroueren van politie of ME voor de hekken langs, en niet 4 agenten die over de zandpaden achter de talut lopen, want daar gebeurt het niet. op deze manier kunnen de raddraaiers er meteen worden uitgepikt, en van het circuit worden verwijderd. Laat ze maar tot maandag na de TT in de bajes zitten, en dan naar huis sturen.
3) iemand die het lef heeft om het circuit op te gaan, voor 5 jaar verbannen van elke TT.
4) meer brandweer, om aangestoken vuurtjes meteen te kunnen blussen.
5) alerter reageren van de marchalls, hun bevoegdheden vergroten, of ze in continue verbinding met de politie stellen, zodat ongeregeldheden meteen ingedamd kunnen worden.
Enkele jaren geleden, toen vanaf te talut vandalen met kurbietbussen bierblikken op de baan aan het schieten waren, ben ik naar de marchalls van meeuwenmeer gelopen, om hen hiervan op de hoogte te stellen, en te vragen om hiertegen actie te ondernemen. Het enige wat ik vernam was een erg laconieke houding van de desbetreffende marchalls, die het allemaal wel best vonden. Pas nadat de pacecar kwam en hun op de puinhoop wees, namen ze de moeite om de rotzooi op te ruimen.

In afwachting van uw reactie verblijf ik,
 

Rebelske

MF veteraan
12 dec 2001
2.133
0
Delft
Bezoek site
wow!! Wat een goed verhaal!! Ik wil ook zo'n verhaal schrijven, maar daar ben ik niet zo goed in en daarbij dekt dit de lading. Kunnen we niet nog een 'handtekeningen-lijst' van alle mensen die het hiermee eens zijn opsturen.

(Probleem was denk ik wel dat er vooral zoveel mensen op de baan waren, want eerder ging dat opzich goed, dit jaar voor het eerst niet. Maar afschaffen mogen ze het van mij ook wel hoor. Ik ging toch nooit de baan op en daarbij als Ryo niet eens kan finishen......)

Maar goed, we kunnen misschien een lijstje maken met wie het hiermee eens is, en deze ook nog ff opsturen?

Ik dus:

Elske van de [email protected]
 

Unstable

MF veteraan
5 jun 2001
1.864
0
Mijn fiets..:)
www.quickzilver.nl
Opzich best een goed initiatief, alleen je had hem wel ff op je grammatica moeten controleren voor je hem wegdeed....
Gaan we mierenneuken?...nouja, groot gelijk hoor! Het was mijn eerste TT, en ik had me toch HEEL erg verheugd op die uitloopronde!
Een melandri zien stunten!! das toch super, het bleef nu met een Wheelie over de finish nog enigzins beperkt, errug jammer! En ook Rossi had ik graag nog gezien, maarja, als iedereeen zo nodig het circuit op moet.. :( erg jammer.

Ik hoop dat het volgend jaar beter is, en dat we iig van 1 uitloopronde per wedstrijd mogen genieten!
 

S.O.T

MF veteraan
4 jun 2001
3.224
2
Oirschot
Bezoek site
volgens mij is dit al vele jaren .
ik weet niet anders dan dat vroeger in de nacht van vrijdag op zaterdag (toen mocht je nog op de baan overnachten ) er er overal vrolijk kampvuren rond de baan waren (soms zo erg dat zaterdags de race uitgesteld moest worden omdat al het stro op was )
op de campings kon ook alles nog (vuren burnouts klappende uitlaten wheely's)
ook toen liep het gewone volk wel eens op de baan
en stond er bij het podium ook veel volk
in de nacht van assen kon ook nog veel en was er veel lol .
nu mag er nix meer
je mag s'nacht niet meer op de baan ,geen bier ,en stunts, en in de nacht van assen is het blauw van de politie die je voor het minste even apart nemen.vroeger kon je daar nog lachen met die duitsers en engelsen.
op de campings mag ook nix meer (gebeurt gelukkig nog wel )

dus zeg niet dat het iets is van de laatste tijd.
maar feit is hoe minder er mag ,hoe gekker ze gaan doen.

vroeger was naar assen gaan nog leuk.
nu mag je vet betalen om erin te komen.daar duur eten kopen en vervolgens een paar races kijken en naar huis =is weer in de file staan.

nee dankuwwelzeerbeleefd geef mij het oude assen maar.e
 
Laatst bewerkt:

Bananeman

Admin
Crew
Leuk initiatief, ik hoop voor je dat je antwoord krijgt. Verwacht er alleen niet te veel van, want dan word je alleen maar teleurgesteld. Je zult wel eens standaardantwoord terugkrijgen over de lastige controleerbaarheid van één en ander, en de daarmee gemoeide kosten. Bovendien vond de organisatie dat de TT dit jaar prima is verlopen met weinig incidenten, etc. etc.

Dit hele verhaal had trouwens prima in één van de andere TT2002 topics gepast, maar dat terzijde.
 

Rebelske

MF veteraan
12 dec 2001
2.133
0
Delft
Bezoek site
hij heeft het over grammatica, schat. 8-)
En wat was er dan mis met de grammatica? (Ok, op wat hoofdletters na.)
Enne, grammatica...spelling... het is voor mij allemaal hetzelfde hoor. Ik ben er echt slecht in.

Ik ben het er wel mee eens dat het een stuk beter overkomt als je een brief goed opstelt (daar ga ik al...is dit goed geschreven?) Maar ik vond het toch redelijk netjes geschreven.
Overigens heeft het misschien wel zin om de brief ook per post te versturen, je weet nooit wie die info-mail ontvangt. Misschien komt hij dan niet op de juiste plaats. Je zou m bijv. ook naar Jos Vaasen (dat is toch de organisator van de TT ofzo? Hmm het is iig wel een bekende naam) kunnen sturen. En misschien ook wel naar Jaap Timmer, die zet zich wel echt in voor dingen.
 

Rebelske

MF veteraan
12 dec 2001
2.133
0
Delft
Bezoek site
Op maandag 01 juli 2002 16:16 schreef [email protected] het volgende:
volgens mij is dit al vele jaren .
ik weet niet anders dan dat vroeger in de nacht van vrijdag op zaterdag (toen mocht je nog op de baan overnachten ) waren er overal vrolijk kampvuren rond de baan (soms zo erg dat zaterdags de race uitgesteld moest worden omdat al het stro op was :) )
op de campings kon ook alles nog (vuren burnouts klappende uitlaten wheely's)
in de nacht van assen kon ook nog veel en was er veel lol .
nu mag er nix meer
je mag s'nacht niet meer op de baan ,geen bier ,en stunts, en in de nacht van assen is het blauw van de politie die je voor het minste even apart nemen.vroeger kon je daar nog lachen met die duitsers en engelsen.
op de campings mag ook nix meer (gebeurt gelukkig nog wel )
ook liep het gewone volk wel eens op de baan
en stond er bij het podium ook veel volk.
dus zeg niet dat het iets is van de laatste tijd.
maar feit is hoe minder er mag ,hoe gekker ze gaan doen.

toen was naar assen gaan nog leuk.
nu mag je vet betalen om erin te komen.daar duur eten kopen en vervolgens een paar races kijken en naar huis =is weer in de file staan.

nee dankuwwelzeerbeleefd geef mij het oude assen maar.
Er is natuurlijk een rede dat ze dat hebben afgeschaft hè? Want als ze niet kunnen racen omdat de baan kapot is ofzo schiet het niet echt op.

Ik ben het wel met je eens dat de sfeer een stuk minder is. Ik ben gewoon dit jaar wakker geworden omdat het zo stil was op de camping! En ze hadden gewoon sleutels van een gozer afgepakt omdat hij stond te gassen!!!! :r
Toch denk ik dat er vroeger minder volk op de baan liep, want toen kon de uitloopronde wel afgemaakt worden toch? Ik vind het wel drastisch geen mensen op de baan, maar dit jaar was het wel heel erg vol, veel meer dan andere jaren.

Ik vond ook de sfeer minder :( Ik heb wel geteld 0 duitsers gehoord en 1 engelsman en ik was notabene de enige die voor Pedrosa stond te juichen!!!! Toen ik voor het eerst naar de TT wilde heb ik ervoor gezorgd dat ik daarvoor zoveel mogelijk wedstrijden al op TV had gezien zodat ik wist wie wie was. Maar dat is er nu ook niet bij.

Edit: PS gelukkig is er altijd nog de SBK!!
 
Laatst bewerkt:

edraket

MF veteraan
12 dec 2001
10.143
0
wijk bij duurstede
www.motorfreaks.nl
Op maandag 01 juli 2002 16:16 schreef [email protected] het volgende:
volgens mij is dit al vele jaren .
ik weet niet anders dan dat vroeger in de nacht van vrijdag op zaterdag (toen mocht je nog op de baan overnachten ) waren er overal vrolijk kampvuren rond de baan (soms zo erg dat zaterdags de race uitgesteld moest worden omdat al het stro op was :) )
op de campings kon ook alles nog (vuren burnouts klappende uitlaten wheely's)
in de nacht van assen kon ook nog veel en was er veel lol .
nu mag er nix meer
je mag s'nacht niet meer op de baan ,geen bier ,en stunts, en in de nacht van assen is het blauw van de politie die je voor het minste even apart nemen.vroeger kon je daar nog lachen met die duitsers en engelsen.
op de campings mag ook nix meer (gebeurt gelukkig nog wel )
ook liep het gewone volk wel eens op de baan
en stond er bij het podium ook veel volk.
dus zeg niet dat het iets is van de laatste tijd.
maar feit is hoe minder er mag ,hoe gekker ze gaan doen.

toen was naar assen gaan nog leuk.
nu mag je vet betalen om erin te komen.daar duur eten kopen en vervolgens een paar races kijken en naar huis =is weer in de file staan.

nee dankuwwelzeerbeleefd geef mij het oude assen maar.
Het is idd iets wat al langer is, maar wel steeds erger wordt. Wat dit jaar gebeurde,heb ik nog nooit meegemaakt, en ik ga toch al heel wat jaartjes mee.

Ik ben het wel met je eens dat het belachelijk is dat op de campings je echt helemaal nix meer mag. 5 jaar geleden deed je 's nachts geen oog dicht, en het enige wat dit jaar was, waren duitsers die met brommertjes probeerden leuke dingen te doen.
Sprokkelhout werd meteen in beslag genomen door de ME, en iemand die een burn-out wilde maken, werd meteen de motor geannexeerd. Kom zondag maar weer ophalen.

mijn mening: laat op de campings iedereen lekker z'n gang gaan.
Op de openbare weg en het circuit, indammen die zooi.
Als ik nog terugdenk aan de periode voordat de weg naar Witten was afgesloten, het was er levensgevaarlijk geworden.
Je was verplicht om een burn-out te maken, en dat elke 5 meter (dan was weer de volgende groep dronke duitsers). Ik heb motorrijders huilend op hun motor gezien, zo bang als ze waren.
dus als jij ook een van die figuren bent/was, nou stoer hoor :(
 
Laatst bewerkt:

S.O.T

MF veteraan
4 jun 2001
3.224
2
Oirschot
Bezoek site
je moet het ook niet opzoeken
als je er niet tegen kunt.

Wittem was ook voor mij tot verboden gebied verklaart.(er werdt daar toen ook wel eens geschoten )

je mag tegenwoordig alleen als een mak schaap daar gaan staan en hun zakken vullen.
nee dank uw
niets is meer zoals het was '(

ps: ik keur het ook niet goed dat er van die randdebielen op de baan rondlopen die proberen een coureur zijn kloffie als aandenken mee te nemen .
 
Laatst bewerkt:
Even over dat mierenneuken.
Wat maakt het dat het niet helemaal klopt, het gaat toch over de inhoud.
Het toch geen solicitatiebrief (die trouwens ook om de inhoud gaat maar dat even terzijde).

En over het nut van dit soort dingen kan ik kort zijn. Als niemand het doet en alleen maar loopt te klagen ,gebeurd er ook niks.Dus het proberen waard en als meerdere mensen dit zouden doen dan zou het wel eens opgepakt kunnen worden, want samen sta je sterk.
Solidariteit broeders. ;) ;) ;) ;)
 

The Saint

MF veteraan
21 mei 2001
5.716
1
Dorp
Ik ben het compleet met de brief eens. Ik heb nooit een nacht van Assen mee gemaakt dus over dag gedeelte kan ik niet oordelen.

Maar die vuren e.d. bewaar die lekker voor na de race. Ik zit ook niet graag tijdens de race in de rook.

Ja, ik heb mij geergerd ( via TV ) dat de mensen de uitloop ronde verstoren. Dat is juist het mooiste wat er te zien is. De Wheelies en burn-outs....

Ik moet bekennen dat ik de afgelopen 2x ook de baan opgeweest ben. Als een stomme koe achter de meute aan gelopen. Toch maar niet meer doen...
 

Desmo

MF veteraan
19 dec 2001
2.170
0
48
Bayern
Even over dat mierenneuken.
Wat maakt het dat het niet helemaal klopt, het gaat toch over de inhoud.
Het toch geen solicitatiebrief (die trouwens ook om de inhoud gaat maar dat even terzijde).
...
omdat ze dan een rede hebben om niet te hoeven reageren. omdat je dan (vreemd genoeg) bij velen niet serieus genomen wordt.
 
je moet het ook niet opzoeken
als je er niet tegen kunt.

Wittem was ook voor mij tot verboden gebied verklaart.(er werdt daar toen ook wel eens geschoten )

je mag tegenwoordig alleen als een mak schaap daar gaan staan en hun zakken vullen.
nee dank uw
niets is meer zoals het was '(
En ook hier zit een kern van waarheid in, maar het moet niet te worden. Mensen moeten idd een beetje lol kunnen trappen.Bier, wat vuurtjes, lol trappen met motors en de hele nacht harde muziek, horen daar nu eenmaal bij, anders moet je niet op de camping gaan staan. Maar zoals ik al zei het kan ook te worden. Ik zou zeggen maak verschillende campings zodat mensen kunnen kiezen wat ze willen en bij de race zelf moeten mensen zich gewoon een beetje gedragen.
 
omdat ze dan een rede hebben om niet te hoeven reageren. omdat je dan (vreemd genoeg) bij velen niet serieus genomen wordt.
Alsof zij nooit fouten maken.
En het klopt wel wat je zegt, maar het is volgens mij heel dom om zo te redeneren.
Alsof iemand die wat minder goed in gramatica is niet slim genoeg zou zijn om een fatsoenlijke reaktie te geven. Zoiets van, u heeft de oplossing om alle armoede de wereld uit te helpen maar u spelling is niet goed ,dus daarom doen we er maar niks mee.
 

Maximum

Banned User
6 sep 2001
5.267
1
Sweet Lake City
Tja...je kan het dom vinden...maar zo reageer ik ook, als een brief vol zit met spelling en grammatica fouten leest het niet lekker...ben je al geirriteerd, en dan heb je nog minder zin om naar het gezeur te luisteren....
 

Desmo

MF veteraan
19 dec 2001
2.170
0
48
Bayern
Tja...je kan het dom vinden...maar zo reageer ik ook, als een brief vol zit met spelling en grammatica fouten leest het niet lekker...ben je al geirriteerd, en dan heb je nog minder zin om naar het gezeur te luisteren....
p'cies
 

Rebelske

MF veteraan
12 dec 2001
2.133
0
Delft
Bezoek site
je moet het ook niet opzoeken
als je er niet tegen kunt.

Wittem was ook voor mij tot verboden gebied verklaart.(er werdt daar toen ook wel eens geschoten )

je mag tegenwoordig alleen als een mak schaap daar gaan staan en hun zakken vullen.
nee dank uw
niets is meer zoals het was '(

ps: ik keur het ook niet goed dat er van die randdebielen op de baan rondlopen die proberen een coureur zijn kloffie als aandenken mee te nemen .
Wij zijn het best eens met elkaar.

Enne, kom je ook naar de SBK?? Sfeer is veel beter. Minder geneuzel. Veel echte fans. Ook leuk op de camping. En minder duur, alhoewel het eten wel net zo achterlijk prijzig zal zijn.

Op maandag 01 juli 2002 17:02 schreef Maximum het volgende:
Tja...je kan het dom vinden...maar zo reageer ik ook, als een brief vol zit met spelling en grammatica fouten leest het niet lekker...ben je al geirriteerd, en dan heb je nog minder zin om naar het gezeur te luisteren....
Maarreh, het zijn toch niet zo heel veel fouten, of ben ik nou blind? Ik zie er eigenlijk weinig fouts aan.
 
Tja...je kan het dom vinden...maar zo reageer ik ook, als een brief vol zit met spelling en grammatica fouten leest het niet lekker...ben je al geirriteerd, en dan heb je nog minder zin om naar het gezeur te luisteren....
Das dan jammer, want zo mis je misschien belangrijke info. Dat je geen spelfouten moet maken en dat het niet netjes staat, ben ik het volledig mee eens.Maar gezeur vind ik geen goed woord voor deze brief, het is gewoon een opmerking die meerder mensen delen.Als ze iets meteen als gezeur betitelen, kan ik me idd voorstellen dat ze het niet serieus nemen en dan maakt het niet meer uit of je wel of niet een paar spelfouten maakt. Mensen kunnen nu eenmaal moeilijk tegen gepaste kritiek en als ze dan een excuus hebben om het niet serieus te nemem, gebruiken ze dat.
 

Froggy

MF veteraan
13 aug 2001
10.430
1
38
Noord-Limburg
Leuk initiatief, ik hoop voor je dat je antwoord krijgt. Verwacht er alleen niet te veel van, want dan word je alleen maar teleurgesteld. Je zult wel eens standaardantwoord terugkrijgen over de lastige controleerbaarheid van één en ander, en de daarmee gemoeide kosten. Bovendien vond de organisatie dat de TT dit jaar prima is verlopen met weinig incidenten, etc. etc.
:^
 

CBRgirl

Die hard MF'er
12 jun 2001
542
0
40
Opheusden
Op maandag 01 juli 2002 17:09 schreef HElske het volgende:Enne, kom je ook naar de SBK?? Sfeer is veel beter. Minder geneuzel. Veel echte fans. Ook leuk op de camping. En minder duur, alhoewel het eten wel net zo achterlijk prijzig zal zijn.
:^ En je vergeet veel 'leipe' Engelsen natuurlijk met de SBK :)