verblind door de zon

Daffy Duck

MF veteraan
Donateur
1 jun 2004
2.685
7.645
Bergschenhoek
Heerlijk, echt nederlands soepkippen-weer. Al dat zon-gedoe zijn we hier ook niet gewend.
@lionofjudah, jouw tips werkten wel voor mij in het verleden wel maar nu niet meer. Met het stijgen van de jaren (en het toenemen van staar) wordt het er niet beter op. Ik heb helaas een hoge sterkte en de kans op staar op jongere leeftijd is dan veel hoger. Helaas zijn de normen voor eens staar-operatie (geloof iets van 50% visus) meer gericht op de normale staar-patienten dwz 70 - 80 jarigen. Die hoeven (hopelijk) niet meer te werken of veel onderweg te zijn. Ik wel dus ik baal ervan dat ik al 2 jaar op een wachtlijst sta omdat ik er nog niet 'slecht' genoeg aan toe ben. Laagstaande zon blijft voor mij voorlopig nog een groot probleem. Zo erg dat ik liever niet de weg op ga bij laagstaande zon. In ieder geval niet met de motor. De auto gaat nog wel; zonneklep helpt aardig. Misschien toch maar eens naar zo'n spleetjes bril kijken. Die waren in het verleden ook populair bij de hip-hoppers wegens cool.....

Je hoeft niet speciaal te wachten……je kan t ook zelf regelen en betalen als je budget t toelaat.
Paar jaar geleden had ik t helemaal gehad met mijn multi focale bril (regen, beslaan, van stoepjes donderen omdat je voeten niet in beeld zijn🤬) en ben op een vrijblijvend informatie bezoek geweest.
Daar kwam aan t licht dat ik in een aantal jaren toch ook aan een staar operatie moest gaan denken, maar ook dat een RLE al meteen kon….al mijn condities waren in orde.
Was 3 weken later al aan 1 oog geholpen, en er ging letterlijk weer een stukje wereld open, 3 weken later t andere oog, en ben superblij dat ik een RLE heb laten doen.
Paar duizend € armer, maar afgezet tegen elke paar jaar een dure MF bril, totaal geen spijt, en vooral veel gemak ervan.
Heb nu alleen een goedkoop leesbrilletje nodig als er niet al te veel licht is, maar auto, motor, fiets rijden, TV kijken, normaal “leven” zonder bril…..geweldig.

 

Vtwinner

MF veteraan
10 jun 2006
2.028
569
Cranendonck
Helaas, zo simpel (nou ja, simpel?) is het bij mij niet anders had ik het geld er graag voor over gehad. Zeker om ook van die jampotten af te komen nu ik mijn lenzen niet meer kan gebruiken.
Bij de staaroperatie moet namelijk ook gelijk een glasvochtoperatie gedaan worden vanwege het grote risico op netvliesloslating en daar heeft de prive kliniek (FYEO) nog geen toestemming voor gekregen van de zorgverzekeraars. Is namelijk een heel stuk kostbaarder dan alleen een lensvervanging. De oogarts van FYEO voert notabene dezelfde operaties ook uit in het MMC. Helaas is daar de wachtlijst nog langer en moet de operatie per oog in twee keer. Moet ik dus voor twee ogen 4x onder het mes. Bij de kliniek doen ze de staar en glasvochtoperatie gelijktijdig per oog. Ben ik dus in 2x klaar. Heb al wat alternatieven bekeken: MMC+ in Maastricht; wachten tot het netvlies scheurt voordat ze ingrijpen. Oogziekenhuis Eindhoven; niet aankomen want de uitkomst van opereren is onzeker. Tja, wachten maar en hopen dat de boel heel blijft. En de ongemakken zoals laagstaande zon en last bij het beeldschermwerk maar voor lief nemen. Dus wachten geblazen en wat schipperen met rijden tot die tijd. Vandaag is het wel een goede dag om te rijden. Alleen een beetje nat en koud.
 

blarp

Die hard MF'er
13 nov 2007
839
291
Breda
Ca. 9 jaar geleden had ik het probleem dat bij de opticien geen goede bril aangemeten kon krijgen => lichte staar.
Ik kon het zo laten, maar de staaroperatie werd vergoed (toen iig) door de verzekering. (Ziekenhuis Eindhoven)
Beide ogen op oneindig laten zetten (je mag kiezen wat je voorkeur is)
Operatie was snel, aan de lopende band, wachtkamer vol - productie werk :-)
Wel 1 oog per keer, andere oog een paar weken later.
Nu nog steeds pret van, kan rijden zonder bril (lezen niet natuurlijk).
Een glasvocht operatie is mij onbekend, vermoedelijk alleen nodig bij bepaalde oogcondities?
 

Rob RD

De Blèje Rèswèkâh........ Vaak Ben Je Te Bang
Donateur
25 aug 2002
57.468
96.403
Rèswèk
Mouches volante, maar dan wordt het vocht vervangen door stikstof
 

Vtwinner

MF veteraan
10 jun 2006
2.028
569
Cranendonck
Yep, bij een glasvochtoperatie of vitrectomie wordt de vloeistof uit het oog gehaald en vervangen door gas of olie. Het lichaam vervangt dat dan in een aantal weken weer door gewoon oogvocht. In die tijd is het zicht vrijwel nihil. In mijn geval is het oogvocht troebel en moet ook aan het netvlies (achterkant) gelaserd worden. De boel is aan het rafelen (atrofie). Met het verwijderen van het vocht is ook de spanning van de aanhechting van de zenuw. Maar gelukkig rook ik niet :)
 
Bovenaan Onderaan