Vietnam Deel 2

Buurtwinkeltje

De dame in het Levi’s T-shirt sprak redelijk Engels, dus via haar lukte het met veel moeite om wat foto’s te maken.

HCM 5.jpg


HCM 6.jpg


HCM 7.jpg


HCM 8.jpg
 
Queen

Gezien de prijs (ca. €6) zal dat wel exclusief "queen" zijn. O-)

Hoe het tegenwoordig is weet ik niet. Vroeger was het officieel verboden, maar was het ook al bijna overal mogelijk. Inside info van de eigenaresse van het familiehotel waar we vroeger altijd verbleven. Ook zij bood kamers voor 1 of 2 uur aan. Ik vermoed, dat ze hiervoor ook de politie moest betalen om een oogje dicht te knijpen. Nooit gevraagd, omdat je toch geen antwoord krijgt.

En in de lades van het meubel in onze kamer van het hotel, waar we de laatste jaren verbleven, vond ik de laatste keer ook condooms. Ongetwijfeld gelijk afrekenen met de na afloop gebruikte drankjes uit de koelkast.

HCM 12.jpg
 
Zou het?

Ik kwam deze kort geleden ergens tegen. Ik weet niet of dit fake is. Of misschien een heel oude foto. Dit mede omdat er de Zuid-Vietnamese overheid staat. En volgens de communisten is er maar één Vietnam: de socialistische republiek Vietnam.

Smile 1.jpg


Niettemin, ik help het met haar hopen. Maar ik vrees, dat ze ongelijk heeft.

Zaken kunnen snel veranderen, ik weet het. Maar wat mij betreft is er op dit moment echt helemaal niets, dat er op zou kunnen wijzen, dat er op termijn een democratisch gekozen regering gaat komen. Het kleine groepje, dat zich op dit gebied laat horen wordt moeiteloos onder de duim gehouden met zeer forse gevangenisstraffen. En de rest interesseert het geen bal..


O ja, de container is onderweg. *O*
 
Zou het?

Ik kwam deze kort geleden ergens tegen. Ik weet niet of dit fake is. Of misschien een heel oude foto. Dit mede omdat er de Zuid-Vietnamese overheid staat. En volgens de communisten is er maar één Vietnam: de socialistische republiek Vietnam.

Bekijk bijlage 1825840

Niettemin, ik help het met haar hopen. Maar ik vrees, dat ze ongelijk heeft.

Zaken kunnen snel veranderen, ik weet het. Maar wat mij betreft is er op dit moment echt helemaal niets, dat er op zou kunnen wijzen, dat er op termijn een democratisch gekozen regering gaat komen. Het kleine groepje, dat zich op dit gebied laat horen wordt moeiteloos onder de duim gehouden met zeer forse gevangenisstraffen. En de rest interesseert het geen bal..


O ja, de container is onderweg. *O*
Hier iets meer over haar:

 
Hoe gaat het verder met je Fred? Al een beetje neergedaald in het feit dat je keuze nu (tog nog) werkelijkheid is geworden?
Of kriebelt nog het idee dat je hier nu op vakantie bent? mag via pm uiteraard.
Welcome Back in ieder geval!
 
Had ik het toch goed dat het fake was. *O*














Maar dat was dan ook het enige goede. Volgende keer zal ik mijn huiswerk beter doen en netjes mijn research uitvoeren.

Ze was gewoon een overtuigd communiste. ☹
 
Apple Music

Heb je een iPhone of iPad, dan kun je nu de update naar iOS 16.2 en iPadOS 16.2 downloaden. Niet alleen krijg je dan toegang tot de compleet nieuwe brainstormapp Freeform, maar ook Apple Music heeft iets nieuws.

Met de muziekapp kun je vanaf nu karaoke doen. Met deze functie krijg je de liedtekst in beeld te zien. Daarnaast krijg je ook een slider om de zang zachter te zetten zodat je zelf beter bent te horen.

Niet alle muziek wordt ondersteund door Apple Music Sing, zoals de functie officieel heet. Apple heeft daarom verschillende playlists gemaakt met liedjes die wel werken, met nummers van onder anderen Adele, ABBA, Beyoncé en Mariah Carey.

Helaas werkt Apple Music Sing niet op oudere apparaten. Je hebt minimaal een iPhone 11, derde generatie iPhone SE of een snelle iPad nodig.


Bron: Apps van de week: Karaoke met je favoriete muziek | Tech | NU.nl


Dit geweldige nieuws wordt vast in Vietnam met luid karaoke-gekrijs begroet. Kunnen ze in restaurants niet alleen hun eigen films bekijken tijdens het eten maar ook met volle mond meeblèren.

 
Vanaf zaterdag…

…alleen op deze site…

Terras 1.png


De container is in Rotterdam gearriveerd en wordt morgen gebracht, dus daarna kunnen we los.

Ik kan door alle drukte niet garanderen dat er iedere dag een post zal zijn.

Evenmin kan ik garanderen, dat hij nieuw en origineel is. Het kan zijn dat hij ooit al op het forum is verschenen. Maar mogelijk zijn er ook nieuwe aanvullingen aan toegevoegd. O-)

Wie zich nog situaties herinnert of verduidelijking wil: even hier posten.
 
Introductie

De toon van de muziek…
Om maar meteen de toon te zetten:
  • Vietnam is door en door ziek, corrupt en verrot.
  • Van hoog tot laag
  • Van links tot rechts
  • En het wordt met de dag erger.
Verantwoording
Tijdens mijn 12-jarig verblijf in Vietnam heb ik mij heel vaak in moeten houden bij het schrijven van mijn dagelijkse post. Dat zijn op een gegeven moment de terras-en-Dalatwijn-zaken geworden. Zaken die de overheid, de communistische partij of de politie betreffen, organisaties waar je geen commentaar op mag hebben op straffe van een lang verblijf tot 20 jaar in een gevangenis.

Minh was hierin altijd leidend (en dus ik lijdend): haar nee was ook echt nee en ging ik niet tegen in. Meestal was het duidelijk, een enkele keer vroeg ik het waarom en dan lichtte Minh dat toe. Ik wilde gewoon geen enkel risico lopen.

Uiteraard is mij in die periode veel meer ter ore gekomen dan in mijn gevleugelde kreet in de diverse bijdragen verscheen.

Hier probeer ik me zoveel mogelijk van dit soort zaken te herinneren en alsnog inhoudelijk te beschrijven. Om zaken duidelijk te maken zullen er ook delen tussen zitten die wel op het forum zijn verschenen.

Bij bestaande stukken heb ik me de moeite bespaard om ze om te zetten in de verleden tijd.

Omdat ik voor een deel mijn informatie heb gehaald uit wat ik op het forum heb gezet, kunnen er herhalingen voorkomen. Ach, dringt het meteen goed door. O-)

Dit alles is duidelijk het van mij afschrijven van een enorme hoeveelheid frustratie. Die gebeurt dus niet met enige humor, zoals ik op het forum nog wel probeerde, maar zwart-wit, cynisch, sarcastisch, nietsontziend en met de botte bijl.

Wel heb ik bijna alles geanonimiseerd. Zaken kunnen dus door de buurman zijn gezegd, maar ook door een mij verder onbekende taxichauffeur in HCM of Hanoi of een willekeurig Vietnamees in een winkel of op een terras. En door mijn ouderdom zal die bron mij ook nooit meer te binnen schieten. :+

In enkele gevallen zal ik man en paard benoemen. Die hebben het dan ook “verdiend”.

Ook zal ik enkele zaken niet vermelden om bepaalde personen te beschermen. Geen idee of dat nodig is maar ik wil geen enkel risico lopen en mensen mogelijk in de problemen brengen. Deze personen verdienen dat niet.

Lees en huiver!
 
In je aanhef scheer je het hele land over één kam. Maar je hebt in je bijdragen vaak genoeg gehad over personen waar je goed me op kon schieten zoals je lassertje en degenen in je boek over de kleine bedrijven.
Volgens mij is het grootste deel van de Vietnamezen volgzaam of zo soepel dat ze tussen de mazen van het regiem kunnen functioneren. Wat over blijft is de corruptie.
Dan is de karaoka misschien wel de vlucht uit de realiteit.
 
@jaap43
Klopt. Ik chargeer maar heel licht als ik alles en iedereen over één kam scheer. O-)

Mijn posts zijn gebaseerd op mijn westerse achtergrond en ervaringen. Maar naar mijn bescheiden mening geldt wat ik schrijf voor het gehele land. En de paar mensen, waar ik heel goed mee op kon schieten zijn de welbekende uitzonderingen, die de regel bevestigen.

De regel wordt nog eens versterkt na ontvangst van mijn spullen afgelopen vrijdag. Ik wist al dat de verhuis-crew in Vietnam er een zooitje van heeft gemaakt. Maar nu is pas duidelijk dat de puinhoop nog vele malen groter is dan ik al vreesde. Kom ik misschien binnenkort nog wel op terug.
 

Toelichting foto-pagina

Voor de mogelijk nieuwe lezers even een toelichting op de foto. Ik overweeg om dit alles nog een keer te bundelen tot een boekje en dat is dit het idee voor de voorpagina.


Vietnamese police captain disciplined for not helping resident seize robber


A Hanoi police officer has been warned and transferred from his current position for not helping a taxi driver seize a robber who had stabbed him.

Police in the capital's Thanh Oai District on Monday evening gave a warning to Captain Nguyen Van Lam, a police officer of Cu Khe Commune, for his irresponbility in dealing with a robbery that occured in the district a day earlier.

Lam was also transferred to a team in charge of criminal judgement execution and legal assistance of the district police.

The robbery occurred on Sunday afternoon, when 45-year-old Nguyen Tran Minh, a taxi driver, was stabbed in the chest by a man who had booked his taxi service before, according to the results of an investigation.

Despited being injured, Minh, a Hanoi resident, managed to get off the cab and struggled with the man who attempted to rob him.
When the struggle took place, Lam was standing near the scene but he did nothing to help Minh other than gluing his eyes to his mobile phone.
Locals assisted Minh in subduing the robber and handed him over to the commune police later.

A clip of the incident was posted on social media later the same day, showing a police officer who was standing nearby the scene but took no action to seize the robber.

After verification, local police confirmed the officer to be Lam and the robber to be 51-year-old Pham Sy Sau, who had been hunted by police in Thanh Hoa Province for murder.

In his report about the incident, Lam said the robbery occurred when he was on the way to perform his tasks related to citizen identification cards. Lam explained that he used his phone to call reinforcements from the commune police.

Lieutenent General Nguyen Hai Trung, director of Hanoi’s Public Security Department, told Tuoi Tre (Youth) newspaper on Monday that Lam had been warned for “being indifferent and irresponsible in helping a resident catch a robber.”

However, public opinion commented that the disciplinary action against Lam is too light and inappropriate since his behaviors are unacceptable, badly affecting the image of the police force in the public eye.

Regading such comment, Lieutenant General To An Xo, spokesman of the Ministry of Public Security, said that agencies concerned have grasped such feedback and will review the case.
“Authorities are currently reviewing the case," the lieutenant general said.
"The review will be performed in a right order."

Chairman of the Hanoi People’s Committee Chu Ngoc Anh on Monday gave a letter of commendation and a reward of VND10 million (US$435) to Minh for his bravery in seizing the robber.

Hanoi police also offered a similar letter to Minh on Tuesday.



Bron: Vietnamese police captain disciplined for not helping resident seize robber


Morgen maak ik het algemener.
 

Forum-commentaar​


Op het motorforum heb ik ooit het volgende commentaar toegevoegd:

* * * Hoe vaker ik deze foto zie, hoe iconischer ik hem vind. * * *

Hier staat in één foto, wat ik in vele posts al heb geroepen:
  • Dom
  • Egocentrisch
  • Desinteresse
Vergeet even het verhaal

Maak het algemeen.

Links zie je iemand worstelen met een probleem (hier trouwens ook letterlijk O-) ).
Kan van alles zijn.
Van heel klein tot heel groot.
Van een niet-startende motorfiets via waterlekkage tot een groot ongeluk.

Er is iemand bij die op grond van “iets vaags” verstand van een mogelijke oplossing zou moeten hebben.

Helaas is die “iemand” maar zelden in jouw probleem geïnteresseerd. En weet er vaak ook maar weinig van. Ze hebben soms een kunstje geleerd en dat wordt te pas en vooral te onpas gebruikt.

Dus na wat dom gekloot mag je voor het meestal belabberde resultaat ook nog eens betalen. En die “iemand” zal het verder een rotzorg zijn of het blijft werken.

Vietnamezen zijn met voorsprong het meest egocentrische en ongeïnteresseerde volk dat ik ken.


Domheid
Even voor alle zekerheid, voordat het halve forum over mij heen valt.
Domheid wordt doorgaans omschreven als het gebrek aan verstand, intelligentie of wijsheid. Een gebrek aan kennis wordt eerder aangeduid als onwetendheid. (Wikipedia)

Ik noem mijn eerste tandarts en een bekende met een PhD ook dom. O-)
Dit in tegenstelling tot bv. Hai, mijn lasser.
 
Vietnamese overheid

Structuur in Nederland​

In Nederland kennen we de Bestuurlijke driehoek: Burgemeester, Politie en OM. De burgemeester is het hoofd van de driehoek. De verantwoordelijkheden liggen dus vast.


Structuur in Vietnam​

In Vietnam kent men ook een soort van Bestuurlijke driehoek: Dorpshoofd, Politie en Communistische partij. Hier ligt geen enkele verantwoordelijkheid vast. Bij een ramp moet je dus maar afwachten of iemand het initiatief neemt. Niets van verwachten, dan kan het alleen maar meevallen.

Er is wel een soort van impliciete hiërarchie. Die is in feite gebaseerd op de macht die er achter zit. In volgorde:
  • Dorpshoofd. Daar zit niets achter dus heeft nauwelijks tot beter gezegd absoluut niets te vertellen. Ze kunnen hooguit “vriendelijk verzoeken”.
  • Politie. Daar zit een veel grotere macht achter en is dus behoorlijk belangrijk.
  • Communistische partij. Dat is de echte macht. Die schrijft alles voor. Als de leiders dus niets aan de geluidsoverlast doen omdat ze zelf in een dure en stille buurt wonen, gebeurt er dus echt helemaal niets.
Het hoofd van ons gehucht is motorfietsbewaker van beroep en doet het werk als dorpshoofd erbij. Kun je moeilijk een bestuurlijke zwaargewicht noemen. Of deze constructie vaker voorkomt weet ik niet. Denkelijk veel meer dan verwacht.

De consequentie is dat de man niets te vertellen heeft en ook aangaf, niets meer te kunnen of willen doen. Hij heeft het zeker geprobeerd en we hebben hem daarvoor indertijd een doos Birdnest gelei gegeven. Niet dat het veel heeft uitgemaakt. Maar goed, eigenlijk kun je het de man ook niet eens kwalijk nemen. Ook naar hem luistert niemand. Frustrerende baan.

Openbaar bestuur​

Eerst maar even een Nederlandse omschrijving.
“Openbaar bestuur is het geheel van structuren en processen waarbinnen voor de maatschappij bindende beslissingen worden genomen. Beslissingen zijn bindend als degenen op wie zij zich richten zich niet aan de werking ervan kunnen onttrekken. Het openbaar bestuur bevat bestuurlijke gezagsdragers en het ambtelijk apparaat. Het maakt deel uit van het maatschappelijk systeem: het geheel van opvattingen, gedragingen en posities in de maatschappij. Bron: Wikipedia”

Dat zou ook voor hier moeten gelden. Helaas, hier in de omgeving zijn de bestuurlijke gezagsdragers een incompetent en corrupt zooitje egotrippers zonder enige interesse voor de bewoners.

Naar mijn mening kun je een groot deel van de mensen bij de lagere overheden (Nederlandse term voor gemeenten) als dom beschouwen. Dat is ook gemakkelijk te verklaren. Bij het werken bij de overheid, zeker de lagere, wordt je in het keurslijf van de communistische partij geperst. Die bepalen alles. De wat intelligentere mensen voelen daar niet zoveel voor.
De heel intelligente verdwijnen –vaak beginnend met studie- naar het buitenland. Amerika blijft wat dat betreft het beloofde land.
De iets minder intelligente proberen iets in het bedrijfsleven te vinden.
Dus blijft voor de overheid alleen de vijver met “domme” mensen over om in te vissen.
En dat merk je.

Ik ben bv. hier in mijn arme omgeving nog geen overheidsdienaar tegen gekomen die wat Engels spreekt. Wel een dame die op de fiets lege blikjes en karton ophaalt.
 
Terug
Bovenaan Onderaan