Vonkverbreder- placebo of werkt het écht?

Sjaap

MF veteraan
20 dec 2001
4.699
0
Groningen
Ik hoor hier en daar sterke verhalen over zogenaamde vonkverbreders die je vermogen met tientallen procenten doen stijgen, maar ook verhalen dat het helemaal niks uit maakt. Heeft iemand hier wel eens mee gereden?? Is het het aanschaffen waard??

(vonkverbreders: \"kastje\" tussen bobine en bougies voor betere vonk en meer vermogen, kost 150 piek ofzo toch?)
 
stukje opgezocht van de alfa site (dan moet ik ook maar niet blaaten als ik er nix van afweet)

\"In Merosi\'s design the second spark plug overcame the limits posed by both the anti-igniting property of the petrol of the day and the energy available in the ignition system.\"

bestond al in 1914!
 
Twin Spark betekent toch dat je twee bougies per cilinder hebt? Bij dikke tweecilinders willen ze die geintjes volgens mij ook wel eens uithalen.

ik geloof dat je gelijk hebt

je hebt wel ook speciale bougies (splitfire bougies )die een gespleten kop hebben die ook voor wat groter \"vuurwerk\" zouden zorgen (grotere vonk) en dus betere verbranding van het mengsel

sparkvonk1.gif
 
Aangezien ik Twin spark op mijn fiets heb gezet, wil ik wel effies reageren.

Twin spark staat puur en alleen voor 2 bougies per cilinder. Bij motoren vaak toegepast aan beide kanten van de kop, bij auto\'s vaak, één bougie aan de zijkant, en één bougie midden in de kop, hoewel ik ook auto\'s gezien heb die het volgens het motorfiets principe toegepast hadden. Dit wordt inderdaad vaak boij dikkere twins gedaan, aabgezien je A: toch behoorlijk veel ruimte moet hebben om dit grapje uit te halen, en B: het bij kleinere verbrandingsruimtes gewoon weing tot geen zin heeft.

Die splitfire bougies geven een vermogens winst van tussen de 0 en de 3%. Het werkt namelijk alleen maar als de massa elektrode de juiste kant op gericht staat ( en de vonk dus de juiste richting opgestuurd wordt ). Wat gewoon beter werkt zijn iridium bougies van NGK. Ik heb daar test sheetjes van gezien ( uitgevoerd door BMW Stuttgart ) die inderdaad beter werken. Niet zo zeer in PK winst, alswel in een wat beter koppel, en het sneller en beter oppakken van de motor.

Wat ook lekker werkt is wat Nitromax op zijn motor heeft toegepast. Dat zijn speciale Nology bougiekabels. Die hebben om de normale mantel, nog een extra mantel met een grote massakabel eromheen gewikkeld. Die massakabel is gemonteerd vlakbij de bobines, en de bougies, en geeft een snoeiharde knalwitte vonk. Aangezien deze modificatie samen met vele andere is uitgevoerd is het effect van alleen deze kabels niet appart gemeten....helaas.
 
Twinspark helpt geen bal. Kost alleen maar veel geld. Sommige motoren lopen er zelfs slechtert door.

Koop maar gewoon Bosch of NGK\'s, weet je zeker dat het goed is!

Helaas moet ik je teleurstellen. Mijn eerste modificatie aan mijn motor was twin spark. De motor reageert veel beter op het gas, pakt veel beter op, en loopt veel mooier en rustiger stationair. Ook het verbruik was iets afgenomen.
Als je een dikke twin hebt, is dit zeker een modificatie die ik iedereen aan kan bevelen.

Ik vrees bij deze dat je twin spark en splitfire door elkaar haalt.
 
Wat ook lekker werkt is wat Nitromax op zijn motor heeft toegepast. Dat zijn speciale Nology bougiekabels. Die hebben om de normale mantel, nog een extra mantel met een grote massakabel eromheen gewikkeld. Die massakabel is gemonteerd vlakbij de bobines, en de bougies, en geeft een snoeiharde knalwitte vonk.

Toch ff een fotootje dat we genomen hebben van een testopstelling van Nology kabels:

nology.jpg


Voor het broodnodige verschil!!
 
Precies wat ik bedoelde Max, ik kon alleen dat plaatje niet zo snel op je site vinden ( wordt ook wel een beetje errug groot he... *D )

Maar je ziet dus duidelijk het verschil ja.

En voor de oplettende lezers onder ons, dat is de linkerhand van Mustang Sally daar in beeld...weer een stukje van mijn indentiteit prijsgegeven ;)
 
Kan iemand mij de werking van Nology bougiekabels uitleggen ? Wie kan mij vertellen waarom sommige Top-Fuel dragsters van Dyna ontstekingen en bobines met nology kabels overgegaan zijn naar Mallory magneetontstekingen met gewone bougiekabels ?
Wat info is te vinden op:
www.nology.com en http://home.hetnet.nl/~doorn-andre/magneet.htm (http<img src="/styles/motor-forum/smilies/nosmile.gif" class="smilie" loading="lazy" alt=":/" title="Nosmile :/" data-shortname=":/" />/home.hetnet.nl/~doorn-andre/magneet.htm)
Specifieke vragen wat betreft dragracers kun je kwijt op www.explosion.nl
 
Toch ff een fotootje dat we genomen hebben van een testopstelling van Nology kabels:

http://home01.wxs.nl/~mverver/nology.jpg (afbeelding)

Voor het broodnodige verschil!!

Mijn broer is beetje autogek zonder er een sikkepit van te kennen maar hij beweert dus dat er geen betere bougiekabels voor zijn AUTO bestaan. Rijst bij mij de vraag als zulke kabels per auto moeten gemaakt worden, zijn de jouwe dan volgens jouw eige specs gemaakt of heeft die firma zulke dingen voor een nogal serieus uprated vmax standaard liggen?


ps: ben nu dat rolstoelverhaal van jhon williamsons aan\'t lezen.. kerel met boel verstand, echt knap.
 
Laatst bewerkt:
Ja, dit idd z\'n linkerhand !! Z\'n rechterhand is veeel gespierder Hahahahaaaaaaaaaaaaa :+
Op vrijdag 28 december 2001 21:31 schreef Mustang Sally het volgende:Tsja, iedereen weet tenslotte dat een Guzzi een echte mannenmotor is met een zware gashandle, zeker met die twee dikke carburateurs erop ;)
Komt dat door DE trekker of door HET trekken ?

Maar een Vmax heeft 4 dikke carbos erop hoor ;)
 
Laatst bewerkt:
Mijn broer is beetje autogek zonder er een sikkepit van te kennen maar hij beweert dus dat er geen betere bougiekabels voor zijn AUTO bestaan. Rijst bij mij de vraag als zulke kabels per auto moeten gemaakt worden, zijn de jouwe dan volgens jouw eige specs gemaakt of heeft die firma zulke dingen voor een nogal serieus uprated vmax standaard liggen?


ps: ben nu dat rolstoelverhaal van jhon williamsons aan\'t lezen.. kerel met boel verstand, echt knap.
Gaaf die site hè van Williamson. ( adres stond in een ander topic overigens, die Pooh ziet ook alles :) :http://www.dynopower.freeserve.co.uk/nitrous_oxide/ )
Mijn Nology kabels zijn speciaal voor de VMax gemaakt ( niet voor die van mij, gewoon standaard te koo voor VMax ).
Ik zal Mustang Sally nu met rust laten!
 
Laatst bewerkt:
Maar weer even on-topic:
de zx12 heeft NGK bougies met 2 aarde-electrodes en een platinum (vandaar dat die krengen zo duur zijn ;( ) electrode in het centrum. Het vergroten van het aantal electrodes zal dus best ergens goed voor zijn...
 
Terug
Bovenaan Onderaan