XR680R

redrider013

MF veteraan
22 aug 2003
4.956
0
Tilburg
3,5 maand geleden heb ik mijn XR stuk gereden
Het verhaal heeft hier al even gestaan, dus vele kennen het al, maar na de server-crash is het weer verloren gegaan. vandaar dat ik het nog maar eens post.

na 30.000km gereden te hebben gereden (artikeltje 5 rijstijl) met mijn HRC-XR650R op slechts 1 olie(+filter) wissel (jaja ik weet het... Ik volg mijn eigen goede adviezen niet op) kreeg ik een vastloper op de linkerbaan van de snelweg.

Gelukkig had mijn linkerhand een bliksemreflex en ben ik rustig naar de vluchtstrook gerold, maar ik had al meteen door dat het goed fout was.
Na een middagje demonteren was de conclusie: mijn big-end lager had het begeven.
de drijfstang stond wat scheef op de krukas, blauw aangelopen
Het blok vol gruis en puin, etc. etc.

Dus nadat ik mijzelf voor de kop geslagen had, en belooft had voortaan keurig mijn onderhoud zou plegen, ben ik aan de wederopbouw begonnen.
dat moest volgens mijn kundig inzicht wel met een weekje of 2 rond kunnen zijn, zodat ik nog met Leo's all-road rit mee kon doen.




... tenminste dat was het idee

tegenslag 1) Mijn lokale Honda dealer (Flipsen Tilburg) wist mijn te vertellen dat de kruk-drijfstang (OEM Honda) alleen als complete unit verkocht werd voor 880euro ex. -O-

Daar ben ik niet mee akkoord gegaan aangezien ik wist dat er firma's (Carillo, Pro-X, etc) zijn die losse drijfstangen (kits) verkopen voor mijn type motor.
Ik heb een motoren-revisiebedrijf (CMT centrale motoren revisie Tilburg) gevonden die mij wel wilde helpen en een drijfstangsetje kon bestellen uit Amerika, en mijn krukas kon persen.

tegenslag 2) Er waren toch wat krassen in de cilinderwand dus had ik besloten om de cilinder op te boren en te honen en er een nieuwe big-bore (wiseco)zuiger in te steken.
Echter het reviesiebedrijf merkte dat normaal honen geen zin had op een nicasil gecoatte wand, en omdat zij daar niet de juiste middelen voor hadden, hadden ze ook de bestelling van de zuiger maar ge-annuleerd. :?

Affijn zo verstreken de geplande 2 weken al snel voorbij.
Het revisiebedrijf heeft op mijn aandringen alsnog de onderdelen besteld en geleverd, mijn krukas geperst en netjes werk afgeleverd voor relatief weinig $$
(190euro voor drijfstang + lager en 80euro om te persen)

tegenslag 3) Ik ben met de cilinder naar een ander bedrijf gegaan (ATM in Oirschot) Zij zijn gespecialiseerd in nicasil-coaten en hadden zelfs ervaring met mijn type blok en het opboren naar 680cc. dus vol vertrouwen heb ik het daar achtergelaten met de belofte dat het na een week geklaard zou zijn..

In de destijds heersende hittegolf heeft ATM (naar zeggen) 2 dagen stroomstoring gehad waardoor het iets langer zou duren.
Het heeft 4 weken geduurt.
Ze hebben uiteindelijk wel keurig werk geleverd (alleen niet erg snel)

tegenslag 4) Inmiddels had ik de carterdelen eens grondig ge-inspecteerd en opgemerkt dat er een stukje carter inwendig stukgeslagen was.
Deze (bleek later) was bedoeld om de olie op te vangen alvorend het retour gepompt wordt. vrij vertaald: zonder schotje geen wheelies meer...
Dit diende dus eerst gelast te worden.

Op advies ban ik naar Jos Verstappen (niet de off-road F1 coureur) gegaan in Boxtel, die gespecialiseerd is in alu-carterdelen.
Voor slechts 100euro wist hij de carterdelen weer keurig te lassen, slijpen, schuren tot ze er weer als nieuw uit zagen!

tegenslag 5) Ik had bij Flipsen nieuwe lagers besteld omdat ik de volgegruisde lagers niet meer wilde behouden. maar de lagers die hij geleverd had leken anders te zijn. alhans de linker krukas-lager was geleverd als een kogellager ipv een rollager. Na navraag en een print-out van de exploded view wist hij mij te overtuigen dat het waarschijnlijk een technische wijziging was en dat dit weldegelijk de juiste waren..

tegenslag 6) Ik had niet het goede gereedschap om 2 van de oude lagerschalen uit de carterdelen te krijgen, dus ben ik teruggegaan naar Flipsen in de hoop dat die wel de special-Honda-tools zouden hebben.
Die hadden ze dus niet.. Maar hij kon toch de lagerschalen voor mij verwijderen, dus OK, carter achtergelater, en later die middag telefoon: de lagerschalen zijn verwijderd.. maar... een onderliggend busje is ook gesneuveld (hij bleek ze met een dremel kapot geslepen te hebben |( )

tegenslag 7) Ik baalde er al stevig van dat ik die zaterdag niet verder kon maar goed het is niet anders, busje besteld, weekje later terug om busje op te halen.
tref ik een briefje op de ruit: wegens vakantie 3 weken gesloten :(

tegenslag 8) 3weken later terug om dat verrekte klote busje op te hale en nu eidelijk aan de wederopbouw te kunnen beginnen, merk ik op dat er op het printje van de exploded view nog een afdek-ring naast de gewijzigde krukaslager afgebeeld stond en dat ik die niet geleverd gezien had. Kijkt hij nogmaals in zijn computer, zie ik keurig een rollager staan.
wat blijkt: had die joker mij alle lagers van een XR600 verkocht :z
Op 1 of 2 na, allemaal verkeerd!

tegenslag 9) affijn weer een week later terug, de goede lagers opgehaald.
sta ik ze later voorzichtig in mijn carter te persen... krak.. scheur in mijn carter.. GDVR-D-GDVR
kon ik weer terug naar Jos Verstappen in Boxtel

tegenslag 10) na de beloofde week was hij nog niet klaar,
na de daarna beloofde week was hij de helft vergeten, na de daarna beloofde week was hij zeilen B| terwijl afgesproken was dat ik het carterdeel zou komen halen... <zucht>

Maar uiteindelijk.. 3,5 maand verder had ik dan eindlijk alle onderdelen bij elkaar en na 2 middaagjes sleutelen kwam er weer een bekende roffel uit de uitlaat: DE XR LEEFT WEER!!!
 
Laatst bewerkt:
full

olie aftappen -> goh, da's ook niet veel :X
 
Laatst bewerkt:
full

drijfstang staat een klein beetje scheef (en vast) in de kruk, en beide zijn blauw uitgeslagen
 
Laatst bewerkt:
full

XR680R
Wiseco 102,5mm 1:11 compressie
HRC nokkenas (klepveren, kopp-plaat veren, nokk kett spanner, etc)
Iridium NGK bougie
Edelbrock Quicksilver vlakschuifcarb met ovale doorlaat 38/42mm en acceleratiepomp
twin-air filter
standaard voorpijp
50mm RVS open uitlaat
Compaq ventilatoren voor extra koeling

dyno test volgt (na het inrijden)
 
Laatst bewerkt:
en nu?


Nu ben ik weleens benieuwd naar het prijskaartje :Y




-O-

Ik voel met je mee, heb tot gisteren toe ook al 3 maanden niet meer kunnen rijden. Gelukkig loopt hij nu weer; en zuiverder dan ooit tevoren *O*

Zalig gevoel hé ;)
 
Nu ben ik weleens benieuwd naar het prijskaartje :Y
drijfstang 190
krukas persen 80
laswerk carter 2x 100
zuiger 153 ex
boren, honen en nicasil +/-200
lagers, pakkingen, O-ringen, etc. +/-160
oliepomp, olie, filter 90
koelvloeistof, vloeibare pakking, scotchbrite, remreinger, boutjes, moertjes, etc

totaal zo'n 1100euro
 
cool,k ben wel benieuwd hoe die rijdt zometeen met die 680 wiseco.
Hoe bevalt die quicksilver eigenlijk ,zit nog te dubben tussen de edelbrock en de mikuni.

Ik zie dat je nog met de originele bochtenset rijdt icm een getuned blok ??
Ik heb bij de mijne een setje abp racing bochten gemonteerd en 4 gaten in de airbox deksel gemaakt en hij/zij loopt een stuk beter in de hogere toerentallen.
En een minimaal beetje koppel onderin in moeten leveren,maar er zijn nog meer dan genoeg NMs aanwezig om in se derde versnelling t voorwiel te liften })
 
drijfstang 190
krukas persen 80
laswerk carter 2x 100
zuiger 153 ex
boren, honen en nicasil +/-200
lagers, pakkingen, O-ringen, etc. +/-160
oliepomp, olie, filter 90
koelvloeistof, vloeibare pakking, scotchbrite, remreinger, boutjes, moertjes, etc

totaal zo'n 1100euro
Dan is preventief onderhoud plegen toch iets minder begrotelijk.... :+ :+ :+

Maar ja, hij loopt weer. Dus da's goed. :) :) :)
 
cool,k ben wel benieuwd hoe die rijdt zometeen met die 680 wiseco.
Hoe bevalt die quicksilver eigenlijk ,zit nog te dubben tussen de edelbrock en de mikuni.

Ik zie dat je nog met de originele bochtenset rijdt icm een getuned blok ??
Ik heb bij de mijne een setje abp racing bochten gemonteerd en 4 gaten in de airbox deksel gemaakt en hij/zij loopt een stuk beter in de hogere toerentallen.
En een minimaal beetje koppel onderin in moeten leveren,maar er zijn nog meer dan genoeg NMs aanwezig om in se derde versnelling t voorwiel te liften })
gasrespons is in vergelijk met de originele carb is beter, maar dat zal met elke vlakschuifcarb + acc pomp zo zijn.
ik kan je geen vergelijk geven tussen de Mikuni en de Edelbrock
maar Bruce wel: http://www.xr650r.borynack.com/dynocharts.htm

Waarschijnlijk zul je het verschil tussen de 2 niet direct merken, maar de Edelbrock heeft als verschil een ovale doorlaat welke de voordelen van een kleine doorlaat (lage toeren hoog koppel), met die van een grotere doorlaat (hoge toeren hoog vermogen) combineerd.
Persoonlijk vind ik het wel handig met afstellen daar je slechts één naald hebt die je extern kunt verstellen. dus niet moeilijk doen met openschroeven en sproeiers wisselen enzo.
Waarschijnlijk kun je juist daardoor een mikuni beter afstellen per toerenbereik, maar ik houd wel van de simpliciteit en het externe verstelknopje.

uitlaat is het volgende op mijn lijstje maar je snapt dat het budget even op is. ;(
Bruce heeft goede resultaten bereikt met het Moriwaki-systeem.
Daarnaast lijkt mij de IDS2 van Supertrapp
http://www.supertrapp.com/product_sections/detail.asp?CatID=22&ItemID=613-3651 (http<img src="/styles/motor-forum/smilies/nosmile.gif" class="smilie" loading="lazy" alt=":/" title="Nosmile :/" data-shortname=":/" />/www.supertrapp.com/product_sections/detail.asp?CatID=22&amp;ItemID=613-3651)
samen met de power- of megabomb voorpijp van FMF
http://www.btosports.com/p/FMPBHPS (http<img src="/styles/motor-forum/smilies/nosmile.gif" class="smilie" loading="lazy" alt=":/" title="Nosmile :/" data-shortname=":/" />/www.btosports.com/p/FMPBHPS)
ook wel een lekkere combi. :9
maar wel weer prijzig B|
 
Ach je kunt het ook positief bekijken je hebt +/- 10 olie wissels van ongeveer €25,00 bespaard :+
 
25,45 om precies te zijn ;)
( keb net de spullen gehaald )

Ik zag net op de foto`s dat je 2 koelers op je brommer hebt ?
Why ?

LEO
 
25,45 om precies te zijn ;)
( keb net de spullen gehaald )

Ik zag net op de foto`s dat je 2 koelers op je brommer hebt ?
Why ?

LEO

Om bij veel stapvoets rijden en hoge buiten temperaturen toch voldoende koeling te hebben.
Wat overgens niet veel voor gaat komen na deze "Grote" onderhoudsbeurt :+

Mzl

Xl Rider 013
 
Om bij veel stapvoets rijden en hoge buiten temperaturen toch voldoende koeling te hebben.

Hoi siddarta,
Kwas even vergeten dat deze fiets zowel voor bagger als voor dagelijks woonwerk / toerittenfiets gebruikt wordt in de 013 sectie.
Veel stoplichten werk.


Wat overgens niet veel voor gaat komen na deze "Grote" onderhoudsbeurt :+

;)

Kan jij hem zo om het halfjaar ook even wijzen op zijn olieverversbeurtje ?
Of hem zo`n HM CRF450X 1000km terugtel digidashboardje laten monteren :+

LEO
 
He bolle,

Weet je al of er andere naalden te krijgen zijn voor je Edelbrock carburateur?

Mzl

Xl Rider 013
He dikke,

ik weet zeker dat er andere te krijgen zijn!
ik weet nog niet of ik die wel nodig heb voor mijn 680 mod?
ik heb Bruce een mailtje gestuurd, misschien dat hij meer weet?!
 
Ik wil ook een ander carbje, of weet je iets met de afstelling om het te verhelpen?
Het punt van geen gas naar een beetje gas kost veel kracht en gaat altijd met een harde tik in de aandrijflijn, het is heeel moeilijk om smooth in de bocht van geen gas naar de bocht uit gaan op het gas.
Hebben er meer hier last van of is dat een dingetje van de mijne?

Waar haal je die edelbrockjes en wat kosten ze? Ik wil vooral smooth vermogen bij zo'n laag mogelijk verbruik. mijn eerste tank was errug snel leeg vond ik...

Wat was jouw snelhijd op de snelweg bij de standaard vertanding/motor?

Jaja, ik heb een hoop vragen over mijn nieuwe speeltje :)
 

Vergelijkbare onderwerpen

Terug
Bovenaan Onderaan