Zadel maken en bekleden How-to

BobberB

Die hard MF'er
14 jul 2009
725
0
29
Zwolle
Hoi,

Ik ben in het brikken gedeelte bezig met het bouwen van een yamaha scrambler

Xs650 Scrambler

en heb daarvoor ook zelf een zadel gemaakt. En is misschien wel leuk en handig om hier een samenvatting te geven van het hele proces. Zodat mensen die dit ooit zelf willen gaan proberen, er misschien wat aan hebben. Here we go...

Als eerst maken we een zadelplaat van plaatstaal. Dit zal natuurlijk voor elke motor anders zijn maar ik maak hier een zadel voor mijn Yamaha XS650. Ik heb 1,5 mm staal gebruikt en heb alles gelast met tig. Ieder ander lasproces kan natuurlijk ook.Vervolgens heb ik een uitsparing gemaakt voor de tankophanging. Probeer bij zulke constructies zoveel mogelijk rekening te houden met het stofferen, dit scheelt je later een heleboel gedoe. Ik heb op 6 plaatsen bouten aan de plaat gelast. Hiermee zit het zadel vast aan het frame. Om de bouten heb ik dikke rubberen ringen geplaatst waarop het zadel rust zodat de toekomstige poedercoating of laklaag niet kapot gaat.


Na een aantal keer proberen bleek de plaat teveel door te buigen, daarom heb ik er 2 dikke strips onder gelast. Tevens heb ik een aantal gaten in de plaat geboord zodat de lucht straks makkelijk weg kan uit het zadel zodat je stiknaden niet kapot gaan.


Omdat de staalplaat erg scherpe randen heeft die mogelijk de bekleding kunnen beschadigen doen we hier carrosserie-band omheen. Ik heb dit spul bij mijn stage bedrijf gevonden. Er zit een stalen kern in die je kan vastklemmen waardoor het blijft zitten.


Volgende stap is om je zadelplaat te spuiten om hem te beschermen tegen roest. Ik heb hier geen losse foto van maar spreekt voor zich lijkt me. Nu kunnen we beginnen met het bij elkaar zoeken van schuim. Ik had hier weer het geluk dat mijn stagebedrijf de wereld aan schuim heeft (stoelen fabrikant) Ik gebruik in mijn zadel 3 soorten schuim: roze schuim heeft een hele hoge dichtheid en komt direct op de zadelplaat, Het witte schuim komt daar bovenop en heeft een lager dichtheid maar is nog steeds er stevig (persoonlijke keuze) En als laatste gebruik ik de dunne strook schuim om een rand te maken (dit wordt later wel duidelijk).


Ik plak het roze schuim alleen op het rijders gedeelte omdat het hoogte verschil te groot wordt naar mijn mening. Ik heb het schuim met een los stanley mesje op maat gesneden, dit werkt prima. Nu kunnen we het gaan vastplakken, gebruik hiervoor spuitlijm of bison tix. wat je op zowel de zadelplaat als het schuim aanbrengt (dit is erg belangrijk).Nu de eerst schuimlaag erop zit snijden we een uitsparing in de volgende laag schuim. Dit is wederom gedaan met een los stanley mesje. Nu kan ik de laag los op de plaat leggen en de omtrek aftekenen om deze vervolgens weer met het losse mesje uit te snijden.


Deze laag kan er nu ook op


Omdat beide lagen niet helemaal gelijk lopen schuur ik deze met de flex mooi glad. Ik heb hier een afbraamschijf gebruikt maar een hele grove lammelenschijf moet ook lukken. Pas wel op dat je niet een hap uit je schuim flext.


Nu plak ik de dunne schuimrand om het hele zadel heenNu is kunnen we met de hoes beginnen.....
 

BobberB

Die hard MF'er
14 jul 2009
725
0
29
Zwolle
Voor de hoes gebruik ik skai (kunstleer) Dit is waterdicht en daarom een goede keus
voor een zadel. Echt leer kan natuurlijk ook, dit is nog sterker maar niet waterdicht.

Voordat we de hoes gaan maken kun je ervoor kiezen om het schuim nog te omtrekken met plastic. Alhoewel skai waterdicht is zullen de stiknaden dit niet zijn. Ik heb een open cel structuur schuim gebruikt. Dit wil zeggen dat het schuim water opneemt als een spons. (originele zadels zijn vaak van een gesloten cel structuur.) Ik heb voor mijn zadel industrieel sealfolie gebruikt. dit is erg sterk, kraak niet heel erg en kan mooi om het zadel heen geseald worden waardoor het niet gaat schuiven. Ik heb dit gedaan met zon föhn om verf te verwijderen. let wel op dat je het niet te heet maakt en laat smelten


Ik wil het zitvlak niet helemaal kaal, daarom stikken we er sierstiksels in het zitvlak. Om er een mooi reliëf in te krijgen is er een soort stof schuim achter het skai geplaatst. Wij noemen het op stage tri-pol-tri. maar zullen genoeg alternatieven zijn. De zadelhoes is door mijn moeder gemaakt. Gewoon thuis op een normale naaimachine. Een oud beesie maar wel sterk genoeg om door het skai heen te komen.volgende stap is het maken van de zijkant van de hoes. Ik heb dit simpelweg gedaan door het zadel met schuim op het leer te leggen en over te trekken. Vervolgens ga je alles eerst vastspelden om er 100% zeker van te zijn dat alles past.


Wanneer het past stik je het vast. gebruik hiervoor sterke garen. Ook belangrijk is om het aan de goede kant te stikken. Dit is vooral belangrijk bij het sierstiksel wat we later gaan aanbrengen. Wij hebben eerst de fout gemaakt om alles aan de verkeerde kant te stikken (tijdens het naaien de onderkant boven) Hierdoor kwam de onderdraad in het zicht. Ook het sierstiksel is fout gegaan op deze manier. De onderdraad begon tevens te rafelen omdat je door meerder lagen skai heen stikt. We hebben de hele hoes vervolgens opnieuw moeten maken. Bij de 2de poging heb ik het sierstiksel laten doen door een meubelstoffeerder. Deze hebben naaimachines die dit moeiteloos kunnen met een mooi en sterk resultaat.
(helaas geen fotos)

Als de hoes klaar is kan je beginnen met het stofferen. Ik heb hiervoor popnagels gebruikt met een ring er achter om het oppervlakte te vergroten. De gaten in de zadelplaat had ik al eerder geboord, dit was ik vergeten te vermelden. Daarnaast is het handig om dit met twee personen te doen. 1 kan dan het skai aantrekken terwijl de ander het vast zat met popnagels. Zorg ervoor dat je de stiknaad overal even hoog hebt. anders ziet het er niet uit wanneer je zadel klaar is.laatste stap is bewonderen van je zelf gemaakte zadel!Succes!
 

JanB

geblokkeeerd account
24 jan 2003
47.133
2
Keurig stukje werk.

Nadeel van dat plastic tussen het schuim en de skai-laag vind ik wel dat het plastic er voor kan zorgen dat de boel gaat schuiven. Dan "stroopt" het skai op en dat ziet er niet mooi uit.
 

BobberB

Die hard MF'er
14 jul 2009
725
0
29
Zwolle
Is altijd wel aan te raden om iets glads tussen het schuim en het leer te doen. Kan ook in de vorm van een soort netje. anders gaat het schuim korrelen doordat het leer er continu overheen schuurt. Ik zal binnenkort even kijken hoe ik de fotos op MF kan zetten.
 

reinhoud

MF veteraan
25 feb 2007
8.969
187
Andere kant van de evenaar
Damn, dat heb je mooi gedaan!

Ik heb voor mijn motor ook zelf een zadel moeten maken, maar die is niet zo mooi als de jouwe geworden.

Goed schuim vinden was het grootste probleem (en mijn zadel had een beroerde vorm), ik heb daarom maar van die dunne camping "matrasjes" gebruikt.
 

Nomiis

MF veteraan
2 okt 2009
3.670
0
41
Roosendaal
Nice!

Ik heb vandaag mijn zadel afgemaakt.
Hij was al een keer gemaakt, maar het was niet naar mijn zin.
Eigen schuld, verkeerde info meegstuurd naar de maker. Ik stoorde me aan de bobbel achterin.Eerst blok eruit gezaagd met een broodmes en de boel laag voor laag opgevuld:


Toen afgetekend en gaan broodmessen:


Grof voorwerk met broodmes:


Nageflext met schuurtol:


Even rondgereden met vuilniszak om te ervaren hoe de nieuwe zit is:


Daarna heel de riedel wat bijgewerkrt, laag zachter schuim van 2 cm erop en sky leertje erop:


En rijden maar............
 

diekooi

MF veteraan
29 mrt 2008
15.479
0
Nice!

Ik heb vandaag mijn zadel afgemaakt.
Hij was al een keer gemaakt, maar het was niet naar mijn zin.
Eigen schuld, verkeerde info meegstuurd naar de maker. Ik stoorde me aan de bobbel achterin.

[afbeelding]

Eerst blok eruit gezaagd met een broodmes en de boel laag voor laag opgevuld:
[afbeelding]

Toen afgetekend en gaan broodmessen:
[afbeelding]

Grof voorwerk met broodmes:
[afbeelding]

Nageflext met schuurtol:
[afbeelding]

Even rondgereden met vuilniszak om te ervaren hoe de nieuwe zit is:
[afbeelding]

Daarna heel de riedel wat bijgewerkrt, laag zachter schuim van 2 cm erop en sky leertje erop:
[afbeelding]

En rijden maar............
zelf ook met een nieuw zadel aan de hobby. maar waar halen jullie het schuim/vulling vandaan?

dat roze is dus polypress
en hier een site gevonden voor de rest van het schuimrubber
 
Laatst bewerkt:

BobberB

Die hard MF'er
14 jul 2009
725
0
29
Zwolle
Misschien bij een schuimrubber zaak in de buurt? Ik kreeg het van me stage destijds dus hoefde niks te kopen. Wat je ook koopt, zou wel stevige soort nemen. Een zadel dat te zacht is is vervelend.
 

Deanevo

MF veteraan
28 jun 2009
7.126
43
Polypress inderdaad.
De zadelmakers gebruiken het ook.
Voor het vastzetten van de overtrek kun je ook een electrisch nietapparaat gebruiken.
Ik weet niet waar je woont, maar ik haal de spulletjes altijd hier.

http://www.leerlooier.nl/lederhandel.html#
Legio aan sky en leer overtrekjes

http://www.polpal.nl/polyether.html
Voor de polypress etc.zelf ook met een nieuw zadel aan de hobby. maar waar halen jullie het schuim/vulling vandaan?

dat roze is dus polypress
en hier een site gevonden voor de rest van het schuimrubber
 
Laatst bewerkt:

diekooi

MF veteraan
29 mrt 2008
15.479
0
de bodem is klaar. en voor 5 euro pootjes eronder gezet en de rest lag allemaal al in de schuur :Y
en net even 25km gereden en eigenlijk zit zon kale plaat niet eens zo verschrikkelijk _O- nu nog even wachten tot me schuim binnenkomt :Ygebruikt:
-plank hout 35x70cm
-stukje vulhout. tussen de voor en achterkant.
-wigje waarop het slotbeugeltje geschroefd zit.
-3mm dik hoekprofiel met een gat erin waar het slot inhaakt.
-2 verbogen stukjes staal waar hij voor vast haakt
-handje schroeven

evt. uit 1 plaat te maken. maar dan loopt hij schuiner naar voren
 
Laatst bewerkt:

Piet LF

Rookie
28 apr 2012
2
0
Amsterdam
Een schuurschijf op de boor of slijp machine werkt goed om het schuim in model te krijgen .Alle soorten schuim in A'dam , Elandsgracht 107 of even vragen in het cafe !
 

Lady_Di

MF veteraan
1 okt 2010
5.900
469
53
Nieuw-Buinen
Als vrouw meng ik me er ook even in:
Als je skai of leer naait met een naaimachine zonder boventransport (dus een gewone huis-tuin-en-keukennaaimachine), kan de zaak gaan trekken omdat het voetje van de naaimachine niet mooi over het skai glijdt.
Je kunt dat voorkomen door (patroon-)papier mee te naaien. Dat scheur je er na die tijd eenvoudig af.

Ik kreeg in een stoffenwinkel ook de tip om het leer met afwasmiddel in te smeren. Werkt ook als een tierelier....totdat je een maand later weer je naaimachine tevoorschijn haalt. Hele binnenwerk geoxideerd, machine kon bij het schroot :(
 
Laatst bewerkt:

diekooi

MF veteraan
29 mrt 2008
15.479
0
zoals hij er nu bijstaat. geen topkwaliteit maar hij is voornamelijk voor als ik wat steviger moet staan. dus winterdag en als ik de bagger induik.
en de handige bodem :} zo kan ik even me schaapje loshalen en het schuim wijzigen *O*
 

BobberB

Die hard MF'er
14 jul 2009
725
0
29
Zwolle
Dit vind ik dus super gaaf! Wit zou nog beter zijn. Alleen wordt je niet kledder nat als het keer heeft geregend? Is wol toch?