zelf kleine dingen verchromen aan je motor

tweetakt

MF'er
30 mei 2004
38
0
haarlem
Een goede beschrijving van het verchromen (en andere galvanische bewerkingen) is te vinden op de site van Galvatrack te Rotterdam.

http://www.galvatrack.nl/processen.htm

Zelf verchromen?


Kleine voorwerpen (bv bouten en moeren) kun je zelf verchromen. Je hebt er een glazen pot, azijn, een blokje zuiver chroom en een spanningsbron voor nodig. De spanningsbron moet 12 tot 20 volt gelijkstroom leveren. Je kunt daarvoor dus ook een (auto-) accu gebruiken.

Ga als volgt te werk:

Maak het te verchromen werkstuk volledig schoon en vetvrij.
Vul de pot met azijn.
Verbind de min-pool van de stroombron met het te verchromen werkstuk.
Verbind de plus-pool van de stroombron met het blokje chroom.
Dompel beiden onder in de azijn.
Zorg ervoor dat je werkstuk volkomen vrij hangt in de azijn.
Schakel de stroom in.
Als alles goed is zie je wat belletjes verschijnen en wordt je werkstuk dof/blauw.
Het verchromen zal enkele uren duren. Bij een hogere spanning gaat het iets sneller.
Na het verchromen zit er een wat ruwe doffe laag op het werkstuk. Met fijn schuurpapier kun je dat opschuren. Voor een hoogglans zul je het moeten polijsten.
Bij het op deze wijze verchromen worden de chroom-moleculen door de stroom van het blokje naar het te verchromen werkstuk getransporteerd. In plaats van een blokje zuiver chroom kun je ook een oud verchroomd voorwerp gebruiken. Als dat groter is dan het te verchromen voorwerp heb je voldoende chroom om dit proces te laten werken.

Denk er aan dat het te verchromen oppervlak echt helemaal schoon moet zijn en vrij in de azijn moet hangen. Op elke plek waar nog vuil zit zal de chroom niet hechten. De hoogglans ontstaat niet automatisch. Daarvoor zal er nog driftig gepolijst moeten worden. In het echt worden te verchromen werkstukken eerst verkoperd. Dat gaat op dezelfde wijze. Uiteraard heb je dan een blok zuiver koper nodig.
 

Duccer 1098

MF veteraan
21 feb 2003
7.768
2
Belgie
koper kan je in de sanitair of electriciteitszaak vinden,vroeger op mijn werk moest ik veel koperbaren knippen en ponsen om in elektrische kasten te monteren,dat koper is niet zo heel duur,chroom zal wat duurder zijn denk ik.
 

tweetakt

MF'er
30 mei 2004
38
0
haarlem
In plaats van een blokje zuiver chroom kun je ook een oud verchroomd voorwerp gebruiken. Als dat groter is dan het te verchromen voorwerp heb je voldoende chroom om dit proces te laten werken.
 

Cobain

Die hard MF'er
10 apr 2003
504
0
Apeldoorn
het is inderdaad een electrolyse. Om precies te zijn vindt er aan de polen een redox-reactie plaats. Met zink en chroom is dat allemaal goed te doen. Goud, zilver en platina (leuk voor op je frame, maar wel een beetje duur :+ ) lukt niet zo makkelijk aanzien die een ander redox potentiaal hebben. Als je er nog meer van wil weten dan kan ik nog wel ff de reacties die aan de polen plaatsvinden uitschrijven.

groeten
 
Bovenaan Onderaan