Zomertijd (24 op 25 mrt) en motorrijden

  • Onderwerp starter Anoniempje313
  • Startdatum
A

Anoniempje313

Guest
Zomertijd (in België ook vaak zomeruur) is de tijd die gedurende de zomermaanden wordt aangehouden door de klok een uur vooruit te zetten, dit wil zeggen de klok een uur voor te laten lopen op de standaardtijd (die in dit verband ook wel wintertijd genoemd wordt).

In de zomer komt de zon zo vroeg op dat het al licht is terwijl de meeste mensen nog slapen. Door de klok te verzetten lijkt de zon later op te komen en weer onder te gaan. Hierdoor is het 's morgens langer donker, en blijft het 's avonds juist langer licht. De periode van daglicht komt zo beter overeen met de periode waarin de meeste mensen wakker zijn. De gedachte achter zomertijd is dat men zo zou kunnen bezuinigen op (elektrische) verlichting. Het energiebesparende effect van zomertijd is echter omstreden.

Ongeveer 70 landen verzetten twee keer per jaar de klok. In de Europese Unie loopt de zomertijd van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober. (wiki)

Vannacht gaat de zomertijd in: is dat gedraai aan de klok wel ergens goed voor?
In de nacht van zaterdag op zondag gaat de klok weer een uur vooruit. Maar waarom verzetten we de klok eigenlijk elk half jaar? Uit onderzoek blijkt dat het meer nadelen dan voordelen heeft. Lees hier het artikel dat eerder in de krant verscheen.

Door: Anouk Broersma 24 maart 2018, 12:00

De wetenschap is eruit: het gedraai aan de klok is nergens goed voor
Stop met het gedraai aan de klok
Dit weekeinde gaat de klok weer een uur achteruit, maar waarom toch? Het verzetten van de klok is nergens goed voor, het kan zelfs schadelijk zijn.

De zomertijd is ooit bedacht om energie te besparen: 's avonds later de zon onder betekent dat de lamp minder vroeg aan hoeft. Maar een reeks studies toont aan dat nauwelijks sprake is van besparing. Zo ontdekten onderzoekers in de Amerikaanse staat Indiana, waar zomertijd pas in 2006 werd ingevoerd, dat bezuiniging op licht niet opwoog tegen extra gebruik van airconditioning en verwarming.

Uit een rapport van de Europese Commissie uit 2014 bleek dat het op zijn minst twijfelachtig is of zomertijd energiebesparing oplevert. Sommige Europese studies vinden een marginale besparing, andere helemaal geen. Mogelijke nadelen zijn er wel. Zo zou in de week na ingang van de zomertijd mogelijk een hoger risico zijn op auto-ongelukken en hartinfarcten.

Wintertijd, als we een uurtje extra slaap krijgen, lijkt het probleem niet. Dan schakelt vrijwel iedereen eenvoudig om, stelt hoogleraar chronobiologie Domien Beersma (Rijksuniversiteit Groningen). 'Maar als in het voorjaar de klok vooruit gaat, kunnen mensen er wel last van hebben, vooral avondmensen.' Hun biologische klok geeft sowieso al vrij laat een seintje dat het bedtijd is. Onder invloed van licht wordt dat versterkt.

'Als het langer licht is, kunnen avondmensen niet om tien uur naar bed. Dan vallen ze toch niet in slaap.' Sommigen hebben volgens Beersma weken last van de verandering, een enkeling de hele zomer. Andersom kunnen juist ochtendmensen het komende week zwaar krijgen als ze avonddiensten moeten draaien, voegt Neurowetenschapper Raymond van Ee (Radboud Universiteit) toe.

Eigenlijk kunnen we voortaan dus beter van de klok afblijven.
Volkskrant

Zomertijd! Een uur minder weekend: hoe erg is dat?
Komende nacht gaat de zomertijd in. Door de klok een uur vooruit te zetten gaat de zon zondag niet om 19.04 onder, maar om 20.04 uur. Het lijkt dus een uurtje langer licht. Niet iedereen is blij met die ingreep in ons bioritme, maar een rondje langs belanghebbenden leert dat het eigenlijk nauwelijks problemen oplevert.

Binnenlandredactie 24-03-18, 08:27 Laatste update: 10:02
Natuurlijk wordt er aanstaande maandag bij de koffie-automaat weer steen en been geklaagd. Een uur minder slapen, een uur vroeger beginnen, een uur minder weekend: de invoering van de zomertijd is elk jaar weer een dankbaar onderwerp voor gemopper. Maar vinden we het echt zo erg? Over de zomertijd werd zelfs in het Europees Parlement gestemd, maar tot afschaffing kwam het niet.

Waslijst aan argumenten
Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik pleit al jaren voor afschaffing van de zomertijd, met een waslijst aan argumenten: „Ochtendfiles rijden langer in het donker, wat gevaarlijker is voor het verkeer. Avondfiles rijden meer in ozon-hitte, wat schadelijker is voor het klimaat. Biologische klokken raken ontregeld, wat lastiger is voor gezinnen en veehouderijen. Afspraken worden gemist, oude klokken gaan kapot door het gepruts aan de wijzers. Noem maar op.”

Volgens Schreijer is het argument van energiebesparing door de zomertijd ook al lang achterhaald: „Energie besparen kan beter door huizen te isoleren, meer zonnepanelen te leggen of te zorgen dat auto’s het werkelijke verbruik aangeven.”

Melkritme
Geert Stevens, melkveehouder in Holten, kan wel lachen om Schreijers argument dat de koeien van slag raken door de zomertijd. „Welnee. Ik melk ze elke dag om zes uur ’s morgens en zes uur ’s avonds. Als de tijd wisselt verschuif ik dat eerst een half uurtje en dan nog een half uurtje. Binnen twee dagen zijn ze gewend. En ik ook. Ja, als boer moet je je wel vaker aanpassen en wel aan ergere dingen dan de zomertijd. Ik hoor mijn collega’s er ook nooit over dus volgens mij heeft niemand er last van.”


© Lex De Meester
Medicijnen
Ook in het ziekenhuis blijkt niemand wakker te liggen van de zomertijd. Maar hoe zit het dan met medicijnen, die om de zoveel uur moeten worden ingenomen? En gevoelige medische apparatuur? Woordvoerder Lars Wormgoor van het MST: „Het blijkt in de praktijk nooit een probleem. Bij de inname van medicatie is etensritme veel belangrijker dan de klok. Sommige medicijnen moet je na het eten innemen, andere juist ervoor. Dus als je etenstijd verandert als gevolg van de zomertijd verandert ook je medicatie-inname.”

De moderne medische apparatuur blijkt ook al helemaal ingesteld op zomer- en wintertijd: „Dat wordt bij de meeste apparaten automatisch aangepast. En waar dat niet het geval is weten we dat en gebeurt het handmatig.” Tot slot: houden de roostermakers van het ziekenhuis rekening met het uurtje extra? Wormgoor: Nee. We gaan er van uit dat je een keer per jaar pech of geluk hebt met je rooster. Het is niet anders. En we horen er nooit klachten over.”

Minder slaap
Zomertijd
Zomertijd © PZC
En op een kinderdagverblijf dan? Met name jonge ouders worden hard geconfronteerd met de zomertijd omdat de kleintjes ’s morgens gewoon een uur eerder uit bed klimmen. Merken professionals iets van het uurtje minder slaap bij hun cliëntjes? Lizette Trip en Dineke Schippers van kinderdagverblijf De Sumpel in Almelo zijn heel beslist: „Nee, niks. Kinderen vertonen in die week echt geen ander gedrag, ze zijn niet sneller geïrriteerd of moe. We hebben ook geen overgangsperiode, we houden gewoon het normale ritme aan. We eten op hetzelfde tijdstip fruit, de kinderen gaan op dezelfde tijd naar bed. En dat geeft geen problemen.”

Bioritme
Blijft over het feit dat de ultieme deskundige, prof. Dr. Domien Beersma van de Rijksuniversiteit Groningen, wel pleit voor afschaffing van de zomertijd. Hij is chronobioloog en dus gespecialiseerd in het bioritme van de mens. Volgens hem is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat er in de week na de zomertijd meer mensen worden getroffen door hartinfarcten dan in andere weken van het jaar. Een gevolg van een verstoord bioritme. Maar volgens deze professor zouden we ons niet alleen rond de wisseling van zomer- en wintertijd druk moeten maken, maar het hele jaar rond: „We moeten veel meer rekening houden met wat voor chronotypen we zijn: ochtend- of avondmensen. Wat heeft een baas eraan als zijn werknemers zich met de ene kop koffie na de andere staande moeten houden? Wat heeft een leraar eraan als een groot deel van zijn leerlingen onuitgeslapen in de bankjes zit? Ik zeg: laat mensen werken wanneer ze dat het beste past. Dat levert niet alleen gezondheidswinst op, maar ook economisch voordeel. Als we niet allemaal om negen uur beginnen met werken, staan we minder lang in de file, bijvoorbeeld.”
AD
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Mijn god!!!
De discussie heeft z'n weg gevonden naar het motor-forum. Hier wordt ik een beetje verdrietig van...
 
Mijn god!!!
De discussie heeft z'n weg gevonden naar het motor-forum. Hier wordt ik een beetje verdrietig van...
Ach, mij was het ter attentie bedoeld. Met wat achtergrond info.

Daarbij mag t voor mij direct afgeschaft worden. Twee keer per jaar gedoe en risico's. Nut is nul.

Maak er vannacht een half uurke van, en klaar :t Kan ik tenminste 30 min langer blijven liggen dan in de huidige situatie O-)
 
Staat toch in de Volkskrant? Wat is de beweegreden om een compleet artikel te kopiëren naar een nieuw topic met geen enkele relatie tot motor rijden?
 
Ik vind die zomertijd echt kut. Het voelt steeds weer alsof je overdreven vroeg naar bed moet. De natuurlijke tijd (zon op hoogste punt = 12 uur 's middags) komt er niet mee overeen, en zoals ze in het berichtje al stellen, krijg je dan moeite met op tijd in slaap vallen. En dan ook met op tijd uit bed komen...

Mag van mij zo snel mogelijk worden afgeschaft, die zomeravonden zijn ook heerlijk als het al donker is.
 
Lange zwoele zomeravonden, zwierend op de motor door berg en dal!
Los van zomer en wintertijd: ik ben wel toe aan zomer :Y

Idd lekker lang licht, fijnere temperaturen. Net wat meer zin en energie om naar buiten te gaan. Rondje rijden, rommelen in het hok, of zitten op een terrasje :t
 
Staat toch in de Volkskrant? Wat is de beweegreden om een compleet artikel te kopiëren naar een nieuw topic met geen enkele relatie tot motor rijden?
Eeeh, het aantal uren dat je met verlichting op je motor moet of kunt rijden, in relatie tot daglicht en levensduur van de H4 of H7 lamp :?
 
'Zomertijd' > 'Zomertijd (24 op 25 mrt) en motorrijden'
O-)
 
En zo heeft het in 1x weer alles met :] _O-
ik vindt het verder nutteloos "zomertijd", als t dan in 1x ook zomer werd dan was t nog wel :t
 
Waarom heet dit topic eigenlijk "ZOMERTIJD (24 OP 25 MRT) EN MOTORRIJDEN"?
 
Laatst bewerkt:
Ik vind die zomertijd echt kut. Het voelt steeds weer alsof je overdreven vroeg naar bed moet. De natuurlijke tijd (zon op hoogste punt = 12 uur 's middags) komt er niet mee overeen, en zoals ze in het berichtje al stellen, krijg je dan moeite met op tijd in slaap vallen. En dan ook met op tijd uit bed komen...

Mag van mij zo snel mogelijk worden afgeschaft, die zomeravonden zijn ook heerlijk als het al donker is.
:N Totaal niet mee eens! Geef mij de zomertijd maar als standaardtijd!
 
Waarom heet dit topic eigenlijk "ZOMERTIJD (24 OP 25 MRT) EN MOTORRIJDEN"?
Dan zal ik het even kloppend maken.
Ik heb net alvast de klok van de motor vooruit gezet want morgen is de openingsrit van de club en dan wil ik niet halverwege naar het startpunt denken dat ik veel te vroeg ben en daarom maar ergens ga ontbijten (normaal ben ik een bruncher).
 
Ik kijk elk jaar uit naar de zomertijd. Heerlijk die lange zomeravonden. En mensen die zo ongezond zijn dat ze bezwijken aan de gevolgen van dat uurtje tijdverschil zullen zonder dat verzetten van de klok wel dood gaan aan iets anders lulligs. Verder wordt ik doodmoe van weer een oeverloze discussie. Heeft er wel eens iemand over nagedacht dat er misschien wel veel meer voorstanders dan tegenstanders zijn maar dat die voorstanders belangrijker dingen hebben om zich druk over te maken?
 
~[/quote]
Mag van mij zo snel mogelijk worden afgeschaft, die zomeravonden zijn ook heerlijk als het al donker is.
~
Niet dus. Laat maar lekker zo blijven, lekker lang licht, blijft ook langer warm en rijden is veel leuker bij licht.
 
Zeker nu dat alle klokjes in mijn buurt volautomatisch overschakelen merk ik het vaak niet eens.
 
Mijn god!!!
De discussie heeft z'n weg gevonden naar het motor-forum. Hier wordt ik een beetje verdrietig van...

had je liever een zwarte piet discussie ?


Algemeen: rijden bij licht is net iets veiliger... dus hoe langer licht hoe beter.
Maar verder: boeit mij niet zo.

GMT etc.. alsjeblieft gelijke uren houden in EU...
dat praat + werkt wel zo makkelijk.
de indiers zitten zelfs op 3.5 hr.. wat een gedonder, en dat alleen maar om het ego van die politici...
Stel je voor dat de catalanen of de sicilianen straks hun eigen tijd gaan aanhouden.
 
Laatst bewerkt:
Zeker nu dat alle klokjes in mijn buurt volautomatisch overschakelen merk ik het vaak niet eens.

check morgen even je motor...
het opeltje van mijn ouders is aanzienlijk ouder (10 jr?) dan mijn motor maar schakelt wel zelf over..
ik moet het op de F nog zelf doen.
 
Laatst bewerkt:
check morgen even je motor...
het opeltje van mijn ouders is aanzienlijk ouder (10 jr?) dan mijn motor maar schakelt wel zelf over..
ik moet het op de F nog zelf doen.
O ja, de FJR schakelt niet automatisch over inderdaad, goed dat je het zegt.
 
Schaf dan de wintertijd maar af.

Heerlijk toch? Weer lekker lang licht 's avonds.

Heb je tenminste ook het gevoel dat de zomer er aan komt.
 
Terug
Bovenaan Onderaan