zuiger vervangen

RagingRob

MF'er
7 mrt 2004
171
0
Steenbergen
omdat er reeds 14k kilometer mee is gereden wil ik de zuiger van mijn rs 125 vervangen. laten doen schijnt al gauw aardig wat te gaan kosten, daarom ben ik van plan het zelf te gaan doen. schijnt niet zo heel moeilijk te zijn. heeft iemand nog tips?
 

DJ Pierre

MF'er
30 mrt 2004
77
0
Zwolle
Zorg dat je ook nieuwe pakkingen hebt en werk zorgvulgig. Je kan vrij gemakkelijk je zuiger beschadigen bij het plaatsen van de borgveren. Verder zou ik de zuiger goed met tt-olie insmeren bij montage. Inrijden is essentieel, ik zou zo'n 350 km rustig aan doen met flink wisselende toerentallen. Na 100 km mag je soms wat verder doortrekken, ervoor zou ik hem onder de 7000/8000 tpm houden.
 

Ins4ne

Die hard MF'er
30 dec 2003
273
0
je kan doen zoals mij en je motorblok demonteren van je frame en daarna dat blok binnendoen bij je garagist. Dat scheelt ook direct weeral een paar werkuren en euro's. Ik heb daarmee zo'n 180 euro bespaart. En dat is toch al de moeite
 

Anthro

Die hard MF'er
12 jul 2004
337
0
Kapellen (Antwerpen) .BE
als je echt 0,0 ervaring hebt met 2takt cilinders en zelf werken aan je fiets zou ik het niet doen. Het is een watergekoeld blok en daar kan meer fout gaan dan bij een luchtgekoeld blok. Of je moet iemand kennen die je wil helpen uiteraard.. :)

tip: als je het wel zou doen, duw een doek in je carter zodat die circlipsjes voor je piston vast te zetten er niet in vallen want dan kun je gaan vloeken en heb je kans dat heel je blok uiteen moet..
 

ZX-6Erie

Die hard MF'er
4 mrt 2004
957
0
Leerdam
Hoi,
Ik heb een maand of 2 geleden ook zelf de zuiger van mijn appie RS vervangen, en je bespaart zekker een hoop geld, ik was voor de zuiger 100 Euro kwijt en de pakking set was dacht ik 25 euro.

Er is alleen een nadeel dat je overal zo slecht bij kan, maar met het juiste gereedschap lukt het wel. en zoals de andere al zeiden duw wel een doek in je carter en maak alle onderdelen goed schoon als je alles weer gaat monteren

als laatste let op de richting van de zuiger natuurlijk en ook van de power valve (schuif boven de uitlaat poort)

Veel succes.

Greets GSX-Erie
 

RagingRob

MF'er
7 mrt 2004
171
0
Steenbergen
je had dus niet eerst je blok eruit gehaald? lijkt me wel makkelijker om te sleutelen en is niet echt veel meer werk.(als je kijkt hoeveel minder prutsen het is dan) Ravevalve zelf al een keer vervangen en dat gaf verder geen problemen. hoe ontlucht je trouwens het koelsysteem? gewoon kwestie van laten draaien en bijvullen? verder nog tips?
 

dj

MF'er
20 aug 2004
68
0
Heey,

Ik heb al eens samen met een kameraad de zuiger vervangen van een aprilia rs125..
Dit kan vrij gemakkelijk door de tank te verwijderen.. (kun je er aardig goed bij)

Het is wel verstandig om bij het aandraaien van de kop om ze kruislinks aan te draaien...

Maare ff een ander vraagje.. Kan iemand mij aan een kop (of alleen kap over de kop) helpen???? :) Is namelijk niet goed aan mijn RS125 uit 1996..

Mzzl DJ 8-)
 

RagingRob

MF'er
7 mrt 2004
171
0
Steenbergen
kruislings aandraaien lijkt me inderdaad verstandig, maar hoe zit het met het aantal newtonmeters waarmee die bouten moeten worden vastgedraaid? of is het gewoon een kwestie van zo vast mogelijk aandraaien?
 

BasE

Banned User
17 jul 2002
13.202
0
kruislings aandraaien lijkt me inderdaad verstandig, maar hoe zit het met het aantal newtonmeters waarmee die bouten moeten worden vastgedraaid? of is het gewoon een kwestie van zo vast mogelijk aandraaien?

wat dacht je van een werkplaatshandboek?
 

ZX-6Erie

Die hard MF'er
4 mrt 2004
957
0
Leerdam
Hoi,

Als je het blok niet onder de appie vandaan heb gehaald, maar gewoon zo de zuiger vervang (trouwens als ut blok er onderuit is ook nie)kom je niet met een momentsleutel bij de bouten van de cilinder, alleen met een ring en/of steeksleutel :?

Het is een beetje tobben geblazen maar ut lukt wel vooral als je niet al te grote handen heb, dan kom je er helemaal nie goed bij.

Veel sucses GSX-Erie

Appie RS 125 Rules :}
 

kaatje

Die hard MF'er
23 jan 2004
420
0
Hoenderloo
zuiger vervangen kan makkelijk zelf, bespaart j een hoop geld.. tof om te weten dat er meer MFers zijn met een aprilia 125, heb er helaas niet 1 gezien op de megameeting. jammer
 

dj

MF'er
20 aug 2004
68
0
Gewoon handvast aandraaien, niet overdreven hard aandraaien, anders loop je ook nog eens de kans dat je de draadeinden afknapt en dan ben je verder van huis...

Wel altijd overal nieuwe pakingen tussen doen.. (en goed oude pakkingen verwijderen)
Ook zou ik de naaldlager (pistonpenlager) vervangen, kost nix en dan gaat dat in ieder geval ook niet fout... 8-)

Wat je ook kunt doen is de uitlaatpoort van de cilinder (ook de klep) ff schoonmaken, scheelt je weer vermogen ;)

Mzzl DJ *D
 
Laatst bewerkt:

Rambabbel

MF veteraan
17 mrt 2004
22.241
53
Luttenberg
Je zou tog denken dat als je iemand probeerd verder te helpen een bedankje meer op zijn plaats is dan kritiek... B|

maahrja |(
 
Bovenaan Onderaan