Ervaringen met Traction Control/ABS

7 mei 2013
3
0
"Wij" studenten van de TU/e zijn voor het vak ‘driver centric innovation’ bezig met een onderzoek naar veiligheidssystemen op tweewielers.
Want ook motorrijders vertegenwoordigen een redelijk deel van de bestuurders op de openbare weg en hebben zo ook hun eigen rijgedrag en ervaringen. Tegenwoordig vinden er veel innovaties plaats op het gebied van veiligheidssystemen, maar op motoren zien wij deze veel minder terug. dit is deels te verklaren omdat motorrijders een ander soort groep rijders is, met een auto wordt veel meer zakelijk gereden waar motorrijders bijna alleen maar plezierrijders zijn. Hierdoor hebben motorrijders vaak andere behoeften als het gaat om wat de rijder te doen heeft tijdens het rijden, en wat de elektronische systemen op zich nemen.

Wij zijn erg nieuwsgierig wat jullie vinden van veiligheidssystemen op motoren. Systemen als ABS zijn systemen die wel gewenst zijn bij veel rijders, ook al kan men zonder ook rijden. Maar wat vinden jullie bijvoorbeeld van adaptive cruise control (of überhaupt cruise control) en systemen die zelf remmen als er een ongeluk dreigt plaats te vinden volgens de computer? Is dit realistisch (aangezien een motor natuurlijk om kan vallen)?

Ook is een belangrijk aspect van ons onderzoekt, of deze systemen juist negatieve effecten heeft op de veiligheid van de bestuurder, denken jullie dat door het toepassen van traction control/ABS oid mensen juist harder gaan rijden en later gaan remmen, wat dus juist tegenstrijdige effecten heeft?
Verder zouden we graag ook eigen ingevingen zien van andere veiligheidssystemen en eventueel andere systemen die het rijden ‘gemakkelijker’ maken. Misschien is het daarbij ook handig aan te geven wat voor soort rijder je bent, ben je meer een racer of een tourer?

Bij voorbaat dank
 
In iedere handleiding staat ook dat je ABS op onverhard uit moet zetten, daar is die knop ook voor op enduro's. :W


:W

Uiteraard, maar hoeveel mensen lezen daadwerkelijk een handleiding? Bij hoeveel motoren is de documentatie nog compleet na bijv. de derde eigenaar?
En misschien nog wel belangrijker, wie denkt er daadwerkelijk aan om tijdens het rijden zijn ABS uit te schakelen bij recent bestraatte of door boeren vervuilde wegen of als je een bordje passeert einde verharding over 100m?

Los daarvan is het helemaal niet relevant of dit wel/niet te voorkomen is door het systeem uit te zetten. Het is een op zichzelf staand feit dat een bestuurder kan vergeten het systeem uit te zetten of dat de schakelaar om het systeem uit te zetten defect is (maar die kans is wel héél héél klein natuurlijk) en daardoor ten val kan komen. Het is aan de TS om in zijn onderzoek te kijken of dit een aanvaardbaar risico is of zelfs nagenoeg verwaarloosbaar wanneer afgewogen tegen de voordelen van een ABS systeem.
 
Laatst bewerkt:
in de nieuwe motormagazine staat een 125cc scooter aangekondigt, met abs, en jawel ook traction control _O- _O- _O-
hij heeft zeker ook een kooi zoals de c1

enfin... alle gekheid op een stokje. ik heb gelest op een ABS en dat is leuk als je de standaard gecontroleerde noodstop wil doen. Maar ik heb vaak genoeg mensen gesproken die wel gewoon het kruispunt overschoten omdat de abs dacht dat er te hard geremd werdt.

anders dan met een auto heb je bij een motor maar 2 meetpunten. Dat maakt het lastig om een goede beslissing te nemen. De kunst van abs en adaptive braking is dat hij het zodanig doet dat de gebruiker het niet merkt.
 
Laatst bewerkt:
in de nieuwe motormagazine staat een 125cc scooter aangekondigt, met abs, en jawel ook traction control _O- _O- _O-

Ja probeer het maar eens te lezen en niet te lachen :+ maar toch als je nagaat dat het binnenkort misschien wel verplicht is (geen idee of daar al een besluit in is genomen) kan je daar als fabrikant waarschijnlijk beter op voor lopen en bijv. al een model met die verplichte meuk uitvoeren. Dan straks achter de feiten aan lopen en alles versneld door moeten voeren.
 
Je hebt gelijk Testa-Rossa hoewel abs door de jaren heen zoveel beter is geworden zijn er inderdaad situatie's waar het minder handig is, om maar te noemen: elk voordeel heeft zijn nadeel
 
We zijn een beetje aan het eind gekomen van ons onderzoek en onze conclusie is dat de innovatie op de motor erg klein is. Er kan nog erg weinig worden toegevoegd aan de motor aangezien het een evenwichtsvoertuig is. Dus systemen zoals lane-departure en CACC zijn niet mogelijk op een motor. Het laatste waar we ons bezig mee willen houden in dit onderzoek, zijn waarschuwingssystemen. Dus systemen zoals headup-displays op het vizier van je helm die waarschuwt voor onveilige plekken die eraan komen op de weg, deze informatie wordt dan verkregen van andere auto's of motoren via een groot netwerk, te vergelijken met CACC.
Met deze systemen zou je dus de rijder kunnen waarschuwen en dan kan hij/zij zelf hierop reageren. Wat is jullie mening hierover, is dit een goed plan? of belemmerd dit teveel de rijervaring of zicht?
 
Terug
Bovenaan Onderaan