Motor-Forum

Select Forum

Afstellen KTM 690 tuneECU --> ECU regelt te arm


Da is ook

Berichten:
470
Reg. datum:
22 apr. 2010
Ik heb een KTM 690 SMC-r 2012. Hier heb ik een kabel en de software (tuneECU) om hem af te stellen. Ik heb redelijk wat ervaring met afstellen, echter loop ik nu vast.
De motor heeft de volgende configuratie waarmee ik de zaak probeer af te stellen:
- map geladen welke bij de config van de motor past (EVO1 map)
- originele lamdasonde verwijderd + uit gezet in de ECU
- secundaire lucht uitgezet in de ECU
- breedband lambdasonde in de uitlaat, op de plek van de originele smallbandsonde
- TPS en alle andere sensoren netjes afgesteld en staan goed
- benzineinjector ultrasoon laten reinigen

Origineel staat de motor onderin veeeeeel te arm. Dit is ook duidelijk te merken en de reden waarom ik hem aan het afstellen ben (beeldvorming: 1:16 of armer stationair en lage toertallen met kleine gasopening).
EVO1 map aangepast en onderin rijker gezet. De motor loopt mooier rond en pakt veel beter op aan het gas. Problem solved zou je zeggen... maaaaaaar.....

Tijdens het laten inregelen van de motor (10 minuten laten lopen vanaf koud), gaat de motor na een minuut of 5 zonder aanwijsbare reden hem weer zo arm zetten dat hij bijna afslaat. Daarmee is alle extra peut die ik heb toegevoegd in de map weer teniet gedaan.
Hierna blijft de motor veel te arm lopen en de problemen zijn weer terug.

Wie heeft hier ervaring mee? Er lijkt iets adaptiefs in de ECU te zitten, die terwijl er geen lambdasonde meer in zit, toch de motor veel armer gaat zetten. Hier is natuurlijk niet tegen af te stellen.

Iemand enig idee? Komt dit vaker voor bij ander type motoren?

****azz kikr****

Berichten:
7.884
Reg. datum:
18 nov. 2003
Locatie:
N.O.P.
Soort automatische choke functie misschien
MOTORKLEDINGONLINE*****REISWERELDONLINE***** Clickstar Webdesign

Verdrijvingsvlakken pakken!

Berichten:
12.392
Reg. datum:
14 sep. 2008
Locatie:
Amsterdam
quote:
king okkie 25 schreef op 30 september 2017 @ 22:13:
Soort automatische choke functie misschien


Een injectiefiets regelt de mengselverhouding constant. Er is geen shoke aan of uit situatie.
Aan bovenstaand bericht kunnen geen rechten worden ontleend.
F800S 2010 - S1000RR 2012 - S1000RR 2014 - RSV4 Factory 2014
RSV4RF #65 2015
- RSV4RF 2017
Íhlins - Brembo - Akrapovič

fka Wild Chocolate

Berichten:
1.098
Reg. datum:
11 jan. 2010
Locatie:
Alkmaar
quote:
MasterTommy schreef op 01 oktober 2017 @ 02:24:

[...]


Een injectiefiets regelt de mengselverhouding constant. Er is geen shoke aan of uit situatie.


Maar wel een temperatuursensor die de motor een armer mengsel geeft wanneer hij warm is?
BMW K100RS 1986 / Yamaha XJ600S Diversion 1992 na 14 jaar trouwe dienst nu Diversion-topic onderdelenfiets

Two Sparks Inside

Berichten:
2.126
Reg. datum:
18 mrt. 2005
Locatie:
omgeving eindhoven
Wat nou als je die 10 minuten inloop niet doet ( heb ik paar maal in het begin gedaan op mijn LC8 maar daarna niet meer gewoon inladen opstappen en rijden).

Een ander mogelijk probleem (ik ken de LC4 niet) is de inlaat temperatuur sensor misschien defect? Want hoe warmer dat ding aangeeft hoe minder brandstof wordt ingespoten. Warmere lucht heeft minder lucht dichtheid dan koude lucht en heeft dus ook minder brandstof nodig.
SV650SK3 '04-'09, KTM 990SMT '10-

Da is ook

Berichten:
470
Reg. datum:
22 apr. 2010
quote:
Vonkenboer schreef op 01 oktober 2017 @ 08:23:
Wat nou als je die 10 minuten inloop niet doet ( heb ik paar maal in het begin gedaan op mijn LC8 maar daarna niet meer gewoon inladen opstappen en rijden).

Een ander mogelijk probleem (ik ken de LC4 niet) is de inlaat temperatuur sensor misschien defect? Want hoe warmer dat ding aangeeft hoe minder brandstof wordt ingespoten. Warmere lucht heeft minder lucht dichtheid dan koude lucht en heeft dus ook minder brandstof nodig.

Bedankt voor 't meedenken!
Wel leuk dat je begint over de inlaattemperatuursensor, deze was namelijk voorzien van een weerstand toen ik de motor kocht. Er stond een verkeerde mapping op en dat hadden ze proberen te compenseren (denk ik?) door een weerstand over de temperatuursensor heen te zetten. Echter werkte daardoor de temperatuursensor zelf helemaal niet meer en gaf hij dus constant dezelfde temperatuur. Deze heb ik dus weer aangesloten en gecontroleerd via TuneECU. Deze zie je keurig oplopen als de motor warm wordt...

Nadat ik het inlopen van 10 minuten gedaan heb, houdt 'ie de adaptieve waarde vast. Zelfs na 't laden van een andere mapping via TuneECU, zie je dat hij deze adapatieve waarden vast houdt.
Idee is nu om het gebied waar hij 10 minuten warm loopt (0% - 1% gas, 1000 - 2000 rpm) gewoon rijker te zetten zodat relatief gezien dit punt rijker staat dan de rest van de map, zodat hij de rest van de map dan goed staat...
DerHanzl wijzigde dit bericht op zondag 01 oktober 2017 11:18 (4%)

Da is ook

Berichten:
470
Reg. datum:
22 apr. 2010
IMG-20170930-WA0003.jpeg
Zou dit er mee te maken kunnen hebben?

Bougiedop was niet voorzien van afdichtingsrubbers... daarnaast zat de kabel redelijk los in de dop "geschroefd"...

****azz kikr****

Berichten:
7.884
Reg. datum:
18 nov. 2003
Locatie:
N.O.P.
quote:
MasterTommy schreef op 01 oktober 2017 @ 02:24:

[...]


Een injectiefiets regelt de mengselverhouding constant. Er is geen shoke aan of uit situatie.


snap ik, maar wel een motor koud/mengsels dus rijk periode

die bougie :X :X
MOTORKLEDINGONLINE*****REISWERELDONLINE***** Clickstar Webdesign

Two Sparks Inside

Berichten:
2.126
Reg. datum:
18 mrt. 2005
Locatie:
omgeving eindhoven
quote:
DerHanzl schreef op 01 oktober 2017 @ 11:10:

[...]

Bedankt voor 't meedenken!
Wel leuk dat je begint over de inlaattemperatuursensor, deze was namelijk voorzien van een weerstand toen ik de motor kocht. Er stond een verkeerde mapping op en dat hadden ze proberen te compenseren (denk ik?) door een weerstand over de temperatuursensor heen te zetten. Echter werkte daardoor de temperatuursensor zelf helemaal niet meer en gaf hij dus constant dezelfde temperatuur. Deze heb ik dus weer aangesloten en gecontroleerd via TuneECU. Deze zie je keurig oplopen als de motor warm wordt...

Nadat ik het inlopen van 10 minuten gedaan heb, houdt 'ie de adaptieve waarde vast. Zelfs na 't laden van een andere mapping via TuneECU, zie je dat hij deze adapatieve waarden vast houdt.
Idee is nu om het gebied waar hij 10 minuten warm loopt (0% - 1% gas, 1000 - 2000 rpm) gewoon rijker te zetten zodat relatief gezien dit punt rijker staat dan de rest van de map, zodat hij de rest van de map dan goed staat...


Die bougie zou ik een nieuwe voor steken staat los van dit probleem. Als ik me niet vergis zijn er 2 brandstof/mappen binnen de LC4. De LC8 heeft een map met daarin manifold druk brandstof map en een gas klep stand brandstof map. Het schakel punt tussen die 2 velden kun je instellen. Dus mijn vraag maak je de aanpassing wel in het juiste veld/map?

Maar stel je niet veel voor van die stationair 15minuten inregelen. Gewoon opstappen rijden want de ecu regelt zich toch wel bij
SV650SK3 '04-'09, KTM 990SMT '10-

Da is ook

Berichten:
470
Reg. datum:
22 apr. 2010
quote:
Vonkenboer schreef op 01 oktober 2017 @ 17:25:

[...]


Die bougie zou ik een nieuwe voor steken staat los van dit probleem. Als ik me niet vergis zijn er 2 brandstof/mappen binnen de LC4. De LC8 heeft een map met daarin manifold druk brandstof map en een gas klep stand brandstof map. Het schakel punt tussen die 2 velden kun je instellen. Dus mijn vraag maak je de aanpassing wel in het juiste veld/map?

Maar stel je niet veel voor van die stationair 15minuten inregelen. Gewoon opstappen rijden want de ecu regelt zich toch wel bij

Je hebt helemaal gelijk, er zijn 2 mappen. Om het niet te ingewikkeld te maken, heb ik hem zo ingesteld dat hij alleen gebruik maakt van de TPS map, niet van de MAP inspuitings-map.
Ik doe dus alle aanpassingen in de TPS map, en je ziet ook dat hij deze toepast. Rijker zetten, levert een rijker mengsel op, echter na 5 minuten stationair lopen gaat hij toch weer hetzelfde arme mengsel opzoeken. De motor begint dan ook hoorbaar slechter stationair te lopen en pakt slechter op. Je stelt hem zo in dat hij rond de 1:13 staat stationair, daar loopt hij heerlijk op (dan is de verrijking er al af). Na enige tijd, zie je spontaan de motor armer gaan lopen, tot het moment dat hij bijna afslaat. Stationair toerental regelt hij dan nog bij, om te voorkomen dat hij afslaat (wat wel soms gebeurd). Typisch komt hij dan uit rond de 1:16,5, veel te arm voor zo'n motor als dit.

Two Sparks Inside

Berichten:
2.126
Reg. datum:
18 mrt. 2005
Locatie:
omgeving eindhoven
quote:
DerHanzl schreef op 01 oktober 2017 @ 20:30:

[...]

Je hebt helemaal gelijk, er zijn 2 mappen. Om het niet te ingewikkeld te maken, heb ik hem zo ingesteld dat hij alleen gebruik maakt van de TPS map, niet van de MAP inspuitings-map.
Ik doe dus alle aanpassingen in de TPS map, en je ziet ook dat hij deze toepast. Rijker zetten, levert een rijker mengsel op, echter na 5 minuten stationair lopen gaat hij toch weer hetzelfde arme mengsel opzoeken. De motor begint dan ook hoorbaar slechter stationair te lopen en pakt slechter op. Je stelt hem zo in dat hij rond de 1:13 staat stationair, daar loopt hij heerlijk op (dan is de verrijking er al af). Na enige tijd, zie je spontaan de motor armer gaan lopen, tot het moment dat hij bijna afslaat. Stationair toerental regelt hij dan nog bij, om te voorkomen dat hij afslaat (wat wel soms gebeurd). Typisch komt hij dan uit rond de 1:16,5, veel te arm voor zo'n motor als dit.


Ik weet van de LC8 dat het switch point op '0' zetten zodat de ECU alleen de TPS map gebruikt niet (goed) werkt.
Daarom passen velen een switch point van 5% toe in de lage toeren en pas bij hogere toeren '0' (ik heb dit gewoon standaard gelaten)
Mogelijk dat dit zelfde ook op de LC4 is, dus probeer eens dezelfde trim op het MAP veld en zet die switch point op minimum 5%
SV650SK3 '04-'09, KTM 990SMT '10-

Da is ook

Berichten:
470
Reg. datum:
22 apr. 2010
quote:
Vonkenboer schreef op 03 oktober 2017 @ 12:23:

[...]


Ik weet van de LC8 dat het switch point op '0' zetten zodat de ECU alleen de TPS map gebruikt niet (goed) werkt.
Daarom passen velen een switch point van 5% toe in de lage toeren en pas bij hogere toeren '0' (ik heb dit gewoon standaard gelaten)
Mogelijk dat dit zelfde ook op de LC4 is, dus probeer eens dezelfde trim op het MAP veld en zet die switch point op minimum 5%

Dat klinkt interessant. Heb in inderdaad de switching table aangepast om zo alleen de TPS map aan te hoeven passen, de MAP pagina zegt zo ontzettend weinig (geen gevoel bij MAP waarde t.o.v. belasting/gasstand).
Ik zal dezelfde waarden eens in de MAP tabel gooien.

Select Forum

© 2001-2017 Motor-Forum - Served by Webserver 2

Cookies?

Motor-Forum maakt gebruik van cookies om de website correct te laten functioneren, voor analyse en verbetering en om relevante advertenties te tonen.
Door gebruik te maken van Motor-Forum geef je aan hiermee akkoord te zijn. Klik hier voor meer informatie of om je instellingen aan te passen.