Byzondere en Historische Tankstations

Doe ik er ook nog eentje.
De Torengarage in de Torenstraat in Den Haag is het eerste gestapelde garagegebouw van Nederland. Het gebouw is een monument.
Ook het parkeerprobleem deed zich toen al voor. De Torengarage werd in 1930 gebouwd. Op de gevel stonden vier grote letters: RIVA, hetgeen Reparatie Inrichting Voor Automobielen betekende. Op de benedenverdieping was oorspronkelijk een autoshowroom gevestigd en er waren werkplaatsen. Er was ook de eerste remmen-testbank van Nederland. Het gebouw had meerdere verdiepingen waardoor er ongeveer 400 auto's geparkeerd konden worden.
Architect van het gebouw was Jan Greve. De ronde uitbouw met koepeldak was bestemd voor een autodealer. In 1990 is het gebouw gerenoveerd, waarbij de stalen ramen vervangen werden door geperforeerde staalplaten en de entree van de garage verplaatst werd naar het zijstraatje. De parkeergarage bleef maar beneden kwam een horeca-etablissement, eerst Grand-Café Greve (1991-2008), ingericht door Marlies Rohmer, en later sushi restaurant Shabu Shabu.
 
Laatst bewerkt:
Hier nog een kleine afzwaaier van tankstations naar autobedrijven ,maar ik gok dat de tankstationliefhebbers dit ook wel interessant vinden
Als topic starter ben ik wel de laatste die daar moeilijk over doet, mods kunnen me natuurlijk ovrrrulen. Ik had niet verwacht dat die paar stomme benzinestations toch nog nwijs intetrssant blijken te zijn... echt leuk
 
Bekijk bijlage 1963842

"Tankstation Keulsepoort in Venlo is het oudste tankstation van Nederland en dateert uit 1933. Het werd gebouwd als Servicestation voor The American Petroleum Company. De bouw was indertijd revolutionair en hypermodern te noemen. Het is een voorbeeld van het Nieuwe Bouwen uit de tijd tussen 1920 en 1940 en herinnerd aan Amerikaanse roadmovies. Het tankstation speelde voor Venlo een hoofdrol in de Rally van Monte Carlo vóór 1940, toen daar een tussenstop was. Vandaag de dag zit er een ijssalon in gevestigd."

Ut Tankstation (IJsco Fantastico) · Keulsepoort 3, 5911 BX Venlo

Omroep Venlo - Oudste tankstation heeft nieuwe invulling
images.jpeg-1.jpg
 
Was de benzine toen niet goedkoper?

Mijn herinnering is dat mijn vader het goedkoopste tankte voor fl 0.35/ liter. (weet niet super of normaal?)
Datum weet ik niet meer precies, maar vlgs mij wel NA 1960.

22 liter zou dan ca 8 gulden zijn.
 
Tankstation in een dorpje op een berg in Toscane
Bekijk bijlage 1964082
Ik zou bijna zweren dat ik daar heb getankt.
Is het niet ver van Livorno. Ik schat een km of 30 het binnenland in?

Avond ervoor kwam ik van de ferry en ben op zoek gegaan naar hotel. Veel gereden, maar toch geen bed gevonden.
Intussen was de tank (bijna) leeg. Zoeken naar een pomp. Opeens was 't klaar met de FZ. Benzine was op.
Geluk was dat het boven op een heuvel was met iets verderop een dorpje naar beneden. Mezelf erheen laten rollen.
En tsja, toen kwam ik bij deze pomp uit. Een oud dametje met een mini-winkeltje met een POMP!!!
 
Ik zou bijna zweren dat ik daar heb getankt.
Is het niet ver van Livorno. Ik schat een km of 30 het binnenland in?

Avond ervoor kwam ik van de ferry en ben op zoek gegaan naar hotel. Veel gereden, maar toch geen bed gevonden.
Intussen was de tank (bijna) leeg. Zoeken naar een pomp. Opeens was 't klaar met de FZ. Benzine was op.
Geluk was dat het boven op een heuvel was met iets verderop een dorpje naar beneden. Mezelf erheen laten rollen.
En tsja, toen kwam ik bij deze pomp uit. Een oud dametje met een mini-winkeltje met een POMP!!!
Het zou heel goed kunnen, wij hebben daar een weekje in een soort kasteel gezeten, 30 km van Firenze vandaan. Ik ga nog eens zoeken waar het precies was.
Gevonden, ik had de folder nog, het is in Palaia tussen Pisa en Florence in: Il Palazzo at Borgo di Colleole.
 
Laatst bewerkt:
Krommenie.png


Ik heb jaren naast deze voormalige garage met tankstation gewoond. Helaas kan ik online geen betere foto's vinden, maar achter de Kever zie je de pomp nog net. Ik heb ergens een boek waar een betere foto in staat, maar die kan ik helaas niet vinden. De foto zal ergens eind jaren 70 gemaakt zijn. Op het braakliggende terrein links is begin jaren 80 het appartementencomplex waar ik woonde gebouwd. De pomp is al tientallen jaren weg, hoe lang precies weet ik niet, maar waarschijnlijk al voor mijn tijd. Het garagebedrijf is later een taxibedrijf geworden. Was altijd leuk, de medewerkers waren nog van de oude stempel uit de tijd dat het beroep van taxichauffeur nog iets voorstelde. Het onderhoud aan de auto's deden ze in eigen huis, ik liep regelmatig even binnen voor een praatje, om wat specialistisch gereedschap te lenen als ik het zelf niet had, of ze legden wel eens een bandje voor me om. Het taxibedrijf is een jaar of 10 geleden gestopt. Vond ik persoonlijk wel jammer, want er was altijd wel bedrijvigheid. Het pand zou tegen de vlakte gaan, maar dat is uiteindelijk niet gebeurd omdat de vergunningen niet rond kwamen en de bodem waarschijnlijk behoorlijk vervuild is. Een aantal jaar geleden begon de stoep plotseling te verzakken, en bleek dat een van de oude tanks van de benzinepomp er nog lag en was doorgerot _O- Een aantal jaar geleden is er een sportschool ingekomen, en die is er nog steeds. Het pand is nog wel te herkennen, en ziet er nu zo uit: Google Maps
 
Leuk topic!!
Dit is voor velen van ons ook een bekende met een gaaf wegontwerp: soort rotonde. Ik tankte hier al in 1986 met mijn originele oranje Honda ss50z (die zijn nu miljoenen waard als ik op mp kijk...) met 16mm carburateur.

De pomp bestaat gelukkig nog. Was toen een Shell. Nu is de hoofdweg wat omgelegd naar het zuiden.
CREST! plaatje v streetview
Screenshot_20240118_195327_Maps.jpg
 
Laatst bewerkt:
Terug
Bovenaan Onderaan