Welke Voortgezette Rijopleiding

Maverick

Die hard MF'er
17 sep 2001
330
0
Leiden
Ik heb alweer meer dan een maand mijn rijbewijs en moet zeggen dat ik al aardig vertrouwd ben met mijn ZZR600. Toch wil ik begin volgend jaar een voortgezette rijopleiding volgen. Lijkt mij dus een MUST voor iedere motorrijder.
Heeft iemand suggesties, goede/slechte ervaringen met bepaalde cursussen, zoals KNMV, NVVM, freebike etc.?
;?
 
whehe, net topgun gekeken.. leuke nick :)
verder niks nuttigs toe te voegen btw :/
 
Muis 2 the rescue :)

Kawagirl is niet zo gecharmeerd van de vrienden van de NVVM... En met haar schijnbaar meerderen...

Topic:
http://www.motor-forum.nl/forum/topic.php?id=540

In Nijmegen staat Paul Lam nogal goed bekend... Zelf les gehad, was wel goed, weet alleen niets over de voortgezette opleidingen uit eerste hand... Wel goede berichten van gehoord. Vooral over (lach niet) motorgym... Helpt blijkbaar als je de motor niet geheel de baas bent... Lijkt me bij jou dus overbodig, als ik je zo hoor :)

Maar ook de voortgezette rijopleidingen zelf moeten nogal goed zijn :)
 
Weet iemand toevallig ook hoe die opleiding van Safe is? Kreeg ik bij m\'n motor, moet alleen nog eens een afspraak maken..
 
Cursus van Safe is wel aardig. Is compleet gericht op veiligheid op de weg. Kijktechniek, positie op de weg enz... ´s ochtends even een soort motorgymnastiek. Staan op de motor zonder handen, blijven zitten maar zowel handen als benen los enz, nog een paar achtjes en dat was het dan wel. Is wel heel nuttig, maar lang niet zo leuk als bijvoorbeeld een VRO van de KNMV waar de nadruk veel meer ligt op motorbeheersing.
Bij een VRO I en in iets mindere mate VRO II rijdt je niet zoveel op het circuit(Lelystad) zelf maar meer op het binnenterrein. Daar worden uitwijk- en remoefeningen gedaan. Je mag over een wip rijden en slalommen over een stoeprand. Het laatste uur ga je daadwerkelijk op het circuit rijden. Maar bij VRO I gebruik je maar de helft van de baan zoals je op de op openbare weg ook zou doen. Bij VRO II en III gebruik je wel de hele baan. De tijd dat je op het echte circuit zit is dan ook groter. Bij VRO II ongeveer de helft van de dag en bij VRO III de hele dag. Ik kan je die VRO´s aanraden. Ik vond ze alledrie ontzettend leuk om te doen. Hoewel ik nu toch de wat meer op racetechniek georienteerde cursussen wil doen. In juli een CRT gevolgd en in november komt een wens in vervulling die ik al 4 jaar heb. De Zeelenberg speedweek in Almeria :)
 
VRO 1 eind augustus in Veldhoven (op het militair oefenterrein). Onderdelen:
- slalom om pionnetjes
- halve draai
- over een band rijden
- over een dikke plank rijden
- motorgymnastiek (jawel!)
- over een hoge wip heen rijden
- remmen met alleen je voorrem (ongeveer 70 km)
- remmen met beide remmen tot ongeveer 70 km
- remmen met troep (zand/rubber mat) op de weg
HARDE REGENBUI en dus hierna nat wegdek en natte pakken
- remmen en uitwijken
- bochtentechniek (weg was weer redelijk droog)

Ik heb gisteren VRO II op Lelystad gereden, onderdelen:
- Stoeprandje op en af
- Helling van ongeveer 80% afrijden (ongeveer 40 graden)
- Negatieve wegverkanting: slalom
- Bermvlucht (ongeveer 80 km.)
- Remmen met hoge snelheid (tot 140 km., hoger mag ook)
- Remmen in de bocht
- Waterbak: remmen en uitwijken
- Bochtentechniek
- Achter de instructeur aanscheuren: bochtentechniek

Absoluut aan te raden op Lelystad. Het asfalt is daar LEKKERRRRRR :9~ :9~ ! Na het rondscheuren op het circuit hingen de vellen aan m\'n banden! Kortom: erg veel van geleerd en daar heb ik wel een paar natte voeten voor over en wat rubberverlies...

Alles perfect geregeld en in lekkere kleine groepen gereden (VRO I: 8 pers. VRO II: 5 pers., later 3) en veel van geleerd.

PS: Let op je kleding, er mochten van onze groep bij VRO II 2 mensen met de helft van de oefeningen niet mee doen (te gevaarlijk) omdat ze in een spijkerbroek op kwamen dagen. (Niet echt slim: staat duidelijk aangegeven in de brief.)
En over de uitlaat: als die goedgekeurd is is het geen probleem. Uitlaat zonder demper zijn ze wat minder blij mee: dit vanwege de geluidsoverlast (vergunning).
 
Laatst bewerkt:
Inderdaad Poohbeer, mijn nick is van TopGun.
Eigenlijk altijd die motor van Tom Cruise willen hebben sindsdien maar om een of andere reden had ik in mijn hoofd dat het de ZZR600 is. Blijkt het de GPZ900R te zijn!! Niet getreurd want ik vind de ZZR tig keer mooier. Maar het blijkt dus ook inderdaad dat sinds Top Gun die fietsen bijna niet aan te slepen waren.
Ik heb zelf ook de indruk dat de VRO cursussen wel nuttig zijn.
 
Lijkt me ook nog wel eens wat zo\'n voortgezette opleiding. Maar eerst ff jaartje of 2 rondtoeren en wat ervaring opdoen.
 
Ik zou niet eens zo lang wachten als ik jou was (maar dat ben ik niet ;) ). Ik heb VRO I na ongeveer 10.000 km rijervaring gedaan en Fastcruiser na een km of 200.000. Voor mij was het een perfect moment om de motor nog beter te leren kennen en beter te leren motorrijden. En hij had zo iets van: dat had ik veeeel eerder moeten doen!
Rijlessen zijn leuk maar nu heb je je eigen motor en daar is het toch anders (en leuker :9 ) mee rijden.
 
Ik zou niet eens zo lang wachten als ik jou was (maar dat ben ik niet ;) ). Ik heb VRO I na ongeveer 10.000 km rijervaring gedaan en Fastcruiser na een km of 200.000. Voor mij was het een perfect moment om de motor nog beter te leren kennen en beter te leren motorrijden. En hij had zo iets van: dat had ik veeeel eerder moeten doen!
Rijlessen zijn leuk maar nu heb je je eigen motor en daar is het toch anders (en leuker :9 ) mee rijden.

Ik heb tot nu toe misschien max 1000 km gereden, dus denk dat ik nog wel even de tijd heb.
 
Ik ben begonnen met een trainingsdag Verhoogde Rijvaardigheid bij de NVVM. Deze dag heb ik veel geleerd, echt van die dingen waarvan je zegt, waarom vertellen ze dat niet tijdens de rijles? :? Volgens mij kan je meteen met je verse rijbewijs aan zo\'n dag beginnen.
Dit jaar heb ik nog wat andere cursussen gehad op Zandvoort en Lelystad, maar tijdens die trainingsdag heb ik toch het meeste geleerd.
 
Ik zelf heb de gehele VRO (1-2 en 3) gehad bij de KNMV. Goede opzet, goede instructie, goede faciliteiten (EN INDERDAAD: Lelystad... smulluuuuhhh!).

Aanrader voor elke motorrijder.
})
 
Terug
Bovenaan Onderaan