Vietnam

Status
Niet open voor verdere reacties.
Minh en ik zijn beide stadsmensen dus we hebben geen flauw idee of hij giftig was. Gelukkig heeft Bugi dat probleem voor ons opgelost. Het is ook een intelligente en tegelijkertijd eigenzinnige hond. Hij gehoorzaamt zolang het hem goeddunkt. In situaties als dit treedt hij eigenmachtig op en luistert absoluut niet. Ruby, zijn even oude broertje is veel meer een knuffelkonijn. Die volgt wat Bugi doet
 
Speech

Vaak neem je op voorhand op basis van “ervaring” al dingen aan, waarvan je achteraf zoiets hebt van “tja, dat kan ook....”.

We hebben de afgelopen tijd 4 bruiloften gehad. Bij een bruiloft is het hier de gewoonte dat de vader van de bruidegom –en een enkele keer de vader van de bruid- een speech houdt. Ik versta er uiteraard geen bal van, maar ik kan wel zien en horen of het een beetje boeiend is. Na afloop overleg ik altijd even met Minh en mijn indruk is vrijwel altijd juist.

Bij twee van de bruiloften was de persoon, die de speech afstak, hoogopgeleid. Eén ervan geeft Socialistische Economie op de universiteit hier in Nha Trang. De andere twee zijn boer hier in de omgeving.

Je zou dus verwachten dat de docent, die per slot gewend is om voor een groep te spreken, daar wel even een gloedvol en humoristisch betoog zal houden. Nou, ik heb medelijden met zijn studenten: het was in hoge mate slaapverwekkend.

Nee, dan de vader -van de bruid in dit geval- van de laatste bruiloft: de man van de vrouw bij wie Minh haar bananen koopt. Hij stond uiterst relaxed op het podium, en zorgde diverse malen voor gelach bij het publiek. Minh vond dat hij niet alleen qua presentatie, maar ook qua inhoud verreweg de beste van de vier was.

Ik ben heel nieuwsgierig naar de eerstvolgende bruiloft, ergens rond Tet volgend jaar. Verwacht ik veel van. Ik laat het weten.
 
Maagverkleining geneest helft van diabetes-2 gevallen

Maagverkleiningsoperaties lijken een effectieve aanpak voor diabetes-2 bij obese patiënten. De helft van de patiënten blijft ook op langere termijn diabetesvrij.
Dat blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in medisch blad The Lancet.
Eerdere studies wezen al uit dat maagverkleiningen kunnen helpen om op korte termijn van diabetes type 2 af te komen. Dit nieuwe onderzoek keek of het effect van een operatie ook na vijf jaar nog stand hield en of de patiënten dus op langere termijn nog diabetesvrij waren.
Zestig proefpersonen met diabetes deden mee aan het onderzoek. In de helft van de gevallen bleven de geopereerde patiënten gedurende vijf jaar helemaal diabetesvrij. Ze vertoonden minder hartproblemen en over het algemeen een hogere kwaliteit van leven.

Volgens de onderzoekers duidt dit erop dat een maagverkleining op de lange termijn effectiever is voor zwaarlijvige patiënten met type 2 diabetes, dan een dieet en medische begeleiding. Wel verdient het aanbeveling bloedsuikerniveaus te blijven monitoren, omdat in de periode tussen twee en vijf jaar bij verschillende patiënten een terugval optrad.

De onderzoekers noemen diabetes 2 de 'pest van de 21e eeuw' en vinden dat operatieve behandelingen voor meer mensen toegankelijk moet zijn.


Bron: 'Maagverkleining geneest helft van diabetes-2 gevallen' | NU - Het laatste nieuws het eerst op NU.nl



Even heel erg out-of-the-box redeneren.

• Vietnamezen, zelfs de graatmagere, kunnen ongelofelijke hoeveelheden voedsel verstouwen.
• Er komt teveel antibiotica via het voedsel binnen.
• Van antibiotica krijg je diabetes-2.
• Een maagverkleining geneest je van diabetes-2
• Met een maagverkleining eet je minder en krijgt dus minder antibiotica binnen.
• Dus is de kans, dat je geen diabetes-2 krijgt, nog groter.

Dus preventieve maagverkleiningen door een clubje MLD-artsen in het kader van ontwikkelingshulp? Dat bespaart minimaal de medische begeleiding, die hier toch al niet zo geweldig is. O-)

Zou de WHO dezelfde vooruitstrevende denktrant hebben? Dan kunnen er hier in Vietnam nog mooie tijden aanbreken.
 
Ziekenhuis voor tropische ziekten

We zijn er pas kort geleden achter gekomen dat op 1 oktober 2015 Khanh Hoa een ziekenhuis heeft geopend, dat is gespecialiseerd in tropische ziekten. Het ligt in Dien An, ca. 10 km. van Nha Trang.

Oorspronkelijk was dit het ziekenhuis van Dien Khanh, maar dat is nu verhuisd naar een andere en grotere locatie.

Dit is het derde ziekenhuis in Vietnam dat zich specialiseert in tropische ziekten. De andere twee bevinden zich resp. in Hanoi en Ho Chi Minh city.
 
'Astma verdwijnt na maagverkleining'

Mensen met ernstig overgewicht die astma hebben, profiteren nog meer van een operatieve maagverkleining dan obese mensen zonder astma. De astmatische klachten verdwijnen en de longen gaan aanzienlijk beter functioneren.
Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Astrid Aardenburg van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).
Van 27 patiënten met overgewicht die een operatieve maagverkleiningondergingen, mat ze de longfunctie om te bepalen of zij aan astma leden. Na de operatie mat ze de longfunctie opnieuw. Ter controle bepaalde ze ook de longfuncties bij obese mensen zonder astma voor en na de operatie en bij obese mensen met astma die geen operatie ondergingen.
De uitkomst verraste haar: "Na de operatie verdween de astma als sneeuw voor de zon. De longfunctie was veel beter dan we hadden verwacht en patiënten hadden geen astmatische klachten meer. Een operatieve maagverkleining levert mensen met ernstig overgewicht altijd al een enorme gezondheidswinst op, maar voor de groep die ook astma heeft is de winst extra groot."

Er is een kleine tegenvaller: de kans op allerlei complicaties na de operatie, waaronder longontsteking en longfalen, is juist groter voor mensen die een slechte longfunctie hebben. "Maar dat risico is laag. Het weegt niet op tegen de enorme gezondheidswinst. Zwaarlijvigheid kan tot allerlei ziektes lijden en zelfs tot de dood."

Ontsteking
Ernstig overgewicht en astma gaan vaak samen, zo lijkt. Een hypothese is dat buikvetweefsel een lage ontsteking in het hele lichaam opwekt die de kans op een chronische luchtwegontsteking - de definitie van astma - vergroot. Aardenburg nam weefselmonsters van de luchtwegen van obese mensen met astma voor en een jaar na de operatie en onderzocht die op ontstekingsverschijnselen.
Tegen haar verwachting in vond ze geen sporen van ontsteking. "Astma heeft vele vormen en astma die samengaat met obesitas is een apart type. Dat heeft misschien andere ontstekingskenmerken dan de kenmerken die we onderzocht hebben", denkt ze. “Ik ga vanuit dat er een verband is tussen overgewicht en astma. Dat een maagverkleining helpt tegen astma is een aanwijzing daarvoor.”


Bron: 'Astma verdwijnt na maagverkleining' | NU - Het laatste nieuws het eerst op NU.nl


En nog meer voordelen... O-)
 
Zit nu al onder mijn BMI. Heb het vermoeden dat mijn astma niet over gaat bij een maagverkleining...
 
Desillusie

En weer een ervaring rijker en een illusie armer..... |(

Erich heeft zijn chopper verkocht aan een buurman, die hem heel graag wilde hebben. Morgen kan hij, als het goed is, zijn nieuwe fiets ophalen. Ik zal er nog wel een keer een foto van maken als we een tripje gaan maken.

Maar ik geef toe, het begon toch weer een beetje te kriebelen. Dus ik heb wat op de site van Motorrock zitten snuffelen en zag daar o.a. de Honda CB 500 F en CB 500 R. De tests, die ik op internet vond, waren in het algemeen erg goed. Dit leek me wel een geschikte fiets voor het Vietnamese verkeer. Niet te zwaar, je kunt er rustig mee rijden maar hebt zo nodig (heel) wat over om even snel in te halen.

Omdat er geen prijzen op de website staan heb ik Minh naar Motorrock in Nha Trang laten bellen. Om meerdere redenen vertrouw ik die kerel niet (hij was ook degene die een sleutel met een meter pijp als wringijzer gebruikte om mijn motorophangbouten “wat vaster te draaien” toen ik zei dat het geheel vibreerde). Volgens hem waren die Honda’s nog niet geimporteerd en was geen prijs bekend.

Dus aan Minh gevraagd of ze Motorrock in HCM wilde bellen. Het bovengenoemde antwoord klopte (uiteraard) niet: de eerste serie is reeds geïmporteerd en verkocht en volgende maand arriveert de volgende serie. Ook de prijs is daarom bekend: VND 385.000.000 + 5% belasting.

Ik wist al dat ze in NL ca. €5.700 - €6.200 kosten, afhankelijk van het model. Helaas, die VND 385M + 5% = VND 404M komt omgerekend op € 16.800!!! Een factor 3!! Waanzinnig! Rest van mijn tirade is terras en Dalatwijn.

Voor de zekerheid ook nog maar even geinformeerd bij de Honda-zaak in Nha Trang, maar die verkopen alleen “Vietnamese Honda’s”: in Vietnam geassembleerde motorfietsen.

Mijn “vriendje” van Motorrock Nha Trang meldde ook nog dat hij wel een CB300 had staan (die overigens niet op de website voorkomt O-) ). Maar VND 220M is een dikke €9.100 en dat vind ik voor een dergelijke fiets ook buiten alle proporties.

Omdat er ook veel fietsen vanuit Thailand komen heb ik even gegoogled voor die prijzen. Niet recent (ca. een jaar oud) maar de CB 500 F kost daar ca. 200.000 Baht, dat is ca. €5.200. Kijk, dat zijn tenminste prijzen. Waar blijft die dikke €11.000?

Ah, natuurlijk. Stom, stom, stom! Dat is “alles” tussen Bangkok en Ho Chi Minh city. Kopen in Bangkok, vrachtauto, uitvoeren in Thailand, invoeren in Cambodja, uitvoeren in Cambodja, invoeren in Vietnam, in de winkel, oppoetsen..... 8-)

Voorlopig maar op mijn Vietnamese vibrator blijven rondhobbelen.
 
(Des)illusie

Minh is eergisteren naar aanleiding van alle Motorrock-ellende (op het terras noem ik het Motorrock-zwendel maar dan heb ik al een paar glazen Dalatwijn in mijn kraag) nog eens aan het googlen geslagen en kwam met een alternatief. De Yamaha YZF R3. En in tegenstelling tot een vergelijkbare Honda bij Motorrock (220 M = ruim € 9.100) kost deze bij de officiële Yamaha dealer maar VND 150.000.000. Dat is ca. € 6.200 en aardig vergelijkbaar met de €6.000 die ik op Nederlandse websiter tegenkwam.

Met uitzondering van de vering kwam deze er eigenlijk ook overal erg goed vanaf. Kortom, iets om over na te denken. Iemand ervaring met deze fiets?

Minh belde gisteren het nummer dat op de Yamaha website staat en kreeg een call-center met een zeer competente dame. De motor kost VND 150 M. Daar komen nog kosten bij voor belasting (in feite een soort BTW: veel prijzen worden hier nog steeds zonder belasting gegeven) en kentekenplaat. Bij elkaar ca. 12M. In totaal komt hij dan op ca. VND 162 M = ca. €6.700. Iets duurder dan de € 6.000 in Nederland, maar hier zitten dan denk ik een deel van de kosten in, die in Nederland onder afleveringskosten vallen.

De dame gaf ook meteen de problemen aan. Om een hoge kwaliteit voor dit soort machines te handhaven heeft Yamaha hier Sport Service Centers opgericht. Op dit moment zijn dat er drie: in Hanoi, HCM en DaNang. Dat zijn meteen de enige plaatsen waar je de motor kunt ophalen. Ter vergelijking, een Rotterdammer gaat zijn motor in Parijs ophalen (hmmm, misschien nu iets minder geslaagd).

Dus HCM gebeld als “dichtsbijzijnde” optie. Voorlopig resultaat daarvan is dat we hem zelf op moeten halen en transporteren. Ze doen niets aan papierwerk, dus ook geen kentekenplaat. Die zal ik trouwens denkelijk hier in Nha Trang moeten halen omdat de plaats onderdeel van het nummer is (Nha Trang = 79). Daar moeten we dus verder induiken. Zo ook zaken rond onderhoud etc.

We moeten vandaag naar Nha Trang dus kunnen alvast op het station informeren wat het kost om een motor per trein te vervoeren. Word ik nog niet vrolijk van want de risico’s van beschadiging zijn vrij groot. En om meteen met een splinternieuwe fiets de A1 af te rijden...... (ok, ok, hij is dan wel gelijk ingereden, dat is waar). Maar het blijft absoluut een optie, mits ik hier tevoren een nummerplaat kan regelen.

We proberen ook om voor een officieel A2-rijbewijs te informeren. Die zijn in principe “levenslang” geldig. Van andere opties moet je dat maar afwachten.

Wordt vervolgd.
 
Hond in huis verlaagt risico op astma'

Blootstelling aan honden of boerderijdieren lijkt het risico dat kinderen astma ontwikkelen te verlagen.
Dit blijkt uit een onderzoek van de Zweedse Uppsala universiteit.
Eerder onderzoek heeft aangetoond dat opgroeien op een boerderij het risico op astma ongeveer halveert. De wetenschappers wilden weten of een huisdier hetzelfde effect heeft.
De onderzoekers gebruikten gegevens over alle kinderen die in Zweden geboren werden tussen 1 januari 2001 en 31 december 2010: in totaal ruim een miljoen jongens en meisjes. Ze keken naar het gebruik van astmamedicatie en de diagnose astma en combineerden deze informatie met gegevens over geregistreerde honden en boerderijen.

Minder kans
Ze ontdekten dat kinderen die opgroeien met een hond in huis, 15 procent minder kans hebben op het ontwikkelen van astma dan kinderen uit een gezin zonder hond.
De studie bevestigde ook de resultaten van het eerdere onderzoek waaruit het 'boerderijeffect' naar voren kwam: ook kinderen die op een boerderij woonden, kregen minder vaak astma.
Het is nog niet duidelijk waarom een hond in huis ervoor zorgt dat kinderen minder vaak astma krijgen. Mogelijk zorgt de blootstelling aan microben bij aan de ontwikkeling van een gezond immuunsysteem.
Het positieve effect geldt overigens alleen voor kinderen die nog geen astma of allergie hebben. Als kinderen eenmaal allergisch zijn voor honden, kunnen ze deze beter vermijden.


Bron: 'Hond in huis verlaagt risico op astma' | NU - Het laatste nieuws het eerst op NU.nl


Hmmm, minder ingrijpend dan die maagverkleining. Maar je mist wel alle andere voordelen.... :+
 
(Des)illusie

Minh is eergisteren naar aanleiding van alle Motorrock-ellende (op het terras noem ik het Motorrock-zwendel maar dan heb ik al een paar glazen Dalatwijn in mijn kraag) nog eens aan het googlen geslagen en kwam met een alternatief. De Yamaha YZF R3. En in tegenstelling tot een vergelijkbare Honda bij Motorrock (220 M = ruim € 9.100) kost deze bij de officiële Yamaha dealer maar VND 150.000.000. Dat is ca. € 6.200 en aardig vergelijkbaar met de €6.000 die ik op Nederlandse websiter tegenkwam.

Met uitzondering van de vering kwam deze er eigenlijk ook overal erg goed vanaf. Kortom, iets om over na te denken. Iemand ervaring met deze fiets?

Minh belde gisteren het nummer dat op de Yamaha website staat en kreeg een call-center met een zeer competente dame. De motor kost VND 150 M. Daar komen nog kosten bij voor belasting (in feite een soort BTW: veel prijzen worden hier nog steeds zonder belasting gegeven) en kentekenplaat. Bij elkaar ca. 12M. In totaal komt hij dan op ca. VND 162 M = ca. €6.700. Iets duurder dan de € 6.000 in Nederland, maar hier zitten dan denk ik een deel van de kosten in, die in Nederland onder afleveringskosten vallen.

De dame gaf ook meteen de problemen aan. Om een hoge kwaliteit voor dit soort machines te handhaven heeft Yamaha hier Sport Service Centers opgericht. Op dit moment zijn dat er drie: in Hanoi, HCM en DaNang. Dat zijn meteen de enige plaatsen waar je de motor kunt ophalen. Ter vergelijking, een Rotterdammer gaat zijn motor in Parijs ophalen (hmmm, misschien nu iets minder geslaagd).

Dus HCM gebeld als “dichtsbijzijnde” optie. Voorlopig resultaat daarvan is dat we hem zelf op moeten halen en transporteren. Ze doen niets aan papierwerk, dus ook geen kentekenplaat. Die zal ik trouwens denkelijk hier in Nha Trang moeten halen omdat de plaats onderdeel van het nummer is (Nha Trang = 79). Daar moeten we dus verder induiken. Zo ook zaken rond onderhoud etc.

We moeten vandaag naar Nha Trang dus kunnen alvast op het station informeren wat het kost om een motor per trein te vervoeren. Word ik nog niet vrolijk van want de risico’s van beschadiging zijn vrij groot. En om meteen met een splinternieuwe fiets de A1 af te rijden...... (ok, ok, hij is dan wel gelijk ingereden, dat is waar). Maar het blijft absoluut een optie, mits ik hier tevoren een nummerplaat kan regelen.

We proberen ook om voor een officieel A2-rijbewijs te informeren. Die zijn in principe “levenslang” geldig. Van andere opties moet je dat maar afwachten.

Wordt vervolgd.

Zou je niet eerst een testritje maken voor je moeite in alle uitzoekwerk steekt? Misschien bevalt je dat ding helemaal niet :). Of zijn testritjes niet gebruikelijk of niet mogelijk in Vietnam?
 
Ook het woord “testrit” is nooit in het Vietnamees vertaald. Je mag wel een soort ritje maken als je eerst je handtekening hebt gezet dat je de betreffende fiets koopt. Het was zelfs niet mogelijk voor Minh haar fiets, wat toch een zeer veel verkocht type is.

Op zich kan hij nooit slechter zijn dan mijn huidige. Zadelhoogte en stuurbreedte zijn gelijk aan die van mij. En laten nu de zitpositie en de claxon zo ongeveer de twee enige goede punten van mijn motor zijn.

Maar je hebt gelijk, het zou beter zijn. Ik wil dan ook iets tijdens mijn komende vakantie in NL proberen. Er is minstens één zaak, niet ontzettend ver van waar ik verblijf, die een dergelijke mogelijkheid biedt. Alleen, ik koop heb daar natuurlijk niet, dus ik twijfel nog over “open kaart spelen”. Persoonlijk vind ik dat overigens wel zo netjes.

Ik denk er nog over na.
 
Teachers day

Afgelopen vrijdag was het weer teachers-day. Die dag werden er al een taartje en wat vruchten gebracht door een oud-studente, die nu op de universiteit zit.

Zaterdag moesten we naar Nha Trang dus toen zijn alle lessen afgelast. De rest van het weekend zijn er nog wat speciaal voor Minh gemaakte gerechten meegenomen, verder o.m. een beeldje, fruit, stof voor kleding en een set met glazen.

Het blijft leuk.
 
Internet

EINDELIJK!!!!!

Het is later dan beloofd (dat was medio dit jaar) maar afgelopen zaterdag werd Minh gebeld door de internet-monteur dat ze in de buurt bezig zijn met glasvezelkabel. (Is eigenlijk wel logisch, er staat sinds kort ook vlakbij een nieuw pand van de People Committee O-) )

De monteur kent me inmiddels vrij aardig, dus hij had het formulier alvast ingevuld vertelde hij aan Minh. :+ Tja, toch nog niet goed genoeg want hij had de goedkoopste van de 3 opties ingevuld, resp. 10, 14 en 20 Mbps. We zitten nu op ca. 5.

Het geheel is een promotieactie. Als je voor 2 jaar tekent wordt het gratis aangelegd, krijg je het modem gratis en als je ook MyTV neemt wordt de kabel doorgetrokken tot aan de TV en krijg je het TV-modem ook gratis.

En na wat rekenen vond ik dat ik voor de snelste optie + MyTV nog net iets minder kwijt ben dan nu voor internet met TV van K+.

Ergens in de komende 2 weken wordt de zaak bij ons aangesloten. Vóór dat moment moeten we een beslissing nemen over de snelheid en al dan niet MyTV: ons abonnement voor K+ loopt nog door tot volgend jaar augustus.

Wat zal ik dan mijn posts snel op het forum hebben. O-)



Bovenstaande post stond klaar voor over een dag of 2. Gisteravond veranderde dat. De monteur kwam langs om het formulier te laten tekenen. Het blijkt dat de aanbieding nu is dat we voor dezelfde prijs als we nu betalen als promotie de snelste optie van 20 Mbps krijgen. Geen seconde verder over nagedacht. DOEN!

MyTV vergeten we voorlopig. Ten eerste omdat ons kontrakt met K+ nog doorloopt. Maar belangrijker, in het aanbod van kanalen van MyTV zit maar 1 FOX-kanaal. Je zal dus zien dat MotoGP, Formule 1 en Eredivisie (als dat een keer wordt uitgezonden) per definitie net op het andere kanaal zitten. Eurosport zit al helemaal niet in het pakket, dus bv. ook geen Tour de France etc. We schuiven dit gewoon door naar volgend jaar en bekijken het dan opnieuw.

In principe staan ze vandaag voor de deur. Vandaar de aanpassing van deze post. Eén klein probleempje. De monteurs en wij denken compleet anders over hoe de kabel langs het huis moet lopen. Zoals het er nu uitziet wordt het zelfwerkzaamheid: zij trekken de kabel tot aan de eerste pilaar, ik bevestig hem langs het huis, boor een gat en trek de kabel naar binnen en zij monteren de zaak aan het modem. Iedereen (hopelijk) gelukkig.

Duimen dat er morgen weer een post is. O-)
 
Met 20Mbps kan je ook nog wel een livestream pakken. Dan kan je ook nog Eredivisie kijken.
Ik ben alleen benieuwd of dat nog gescreend word in Vietnam...
 
Livestream is iets waar ik nog in moet duiken. Gezien de snelheid van de afgelopen jaren was dat absoluut onmogelijk. Screenen verwacht ik eigenlijk niet: Vietnamezen zijn gek op voetbal. Aan de andere kant wordt Fox uitgezonden door K+, een overheidsbedrijf. Dus...... ik weet het echt niet.
 
Livestream is iets waar ik nog in moet duiken. Gezien de snelheid van de afgelopen jaren was dat absoluut onmogelijk. Screenen verwacht ik eigenlijk niet: Vietnamezen zijn gek op voetbal. Aan de andere kant wordt Fox uitgezonden door K+, een overheidsbedrijf. Dus...... ik weet het echt niet.
Gewoon trial on error...
 
Internet (2)

Gisteren is de kabel gelegd. Uiteindelijk hebben de monteurs hem zelf aangelegd volgens ons idee en Minh heeft hun daarvoor naar goed Vietnamees gebruik geld gegeven. Ik heb zelf ook nog een klein beetje meegeholpen en op verzoek van de monteurs het gat naar binnen geboord. Nee, ik heb nog niets gehad. :+

Ik had tevoren gekeken en de boor zou lang genoeg moeten zijn om net door de muur heen te komen. Ik kon dan vanaf de andere kant het gat op maat maken. Uiteraard dus net niet. Ik moest een paar klappen met een hamer op de losse boor geven om daadwerkelijk een gat te krijgen met als gevolg dat er toch nog wat van de verf afsprong.

Heel misschien nog vandaag en anders morgen komen andere monteurs de zaak aansluiten. Nog even wat geduld uitoefenen dus....

Het eerste wat ik ga doen is de snelheid controleren. O-)
 
Laatst bewerkt:
YouTube werkt nu flitsend. Ik kan gewoon een film van 30 minuten opstarten en meteen op 28 minuten klikken. Dan gaat hij bijna onmiddellijk op die plaats verder. Vroeger moest je soms minuten wachten.

Live streams geen ervaring mee dus dat moet ik nog uitzoeken. Komt nog wel een keer.

Er is natuurlijk wel zo dat niets zo snel went als snelheid. Ik ben wel benieuwd hoe lang het duurt eer deze snelheid voor mij normaal is. Ik gok uiterlijk morgen. En helaas, 20 Mbps is het maximum...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Terug
Bovenaan Onderaan