Hoe voelen nieuwe banden ?

espa joe

MF'er
21 nov 2015
42
0
gent
hallo iedereen

Heb nu een Bridgestone battlax 160/60/17 ( en 110/70/17 voor) op m'n Fazer 600 liggen en de band is aan vervanging toe.
Ik ga beide banden vervangen en een fellow-biker raadt de Metzeler sportec m7 RR aan.

Maar m'n belangrijkste vraag is eigenlijk de volgende:

Hoe voelen nieuwe banden aan (na inrijden)?? Ik ben bang dat ik onvoldoende ervaring heb om echt verschil te "voelen".
Iedereen reageert altijd met 'waauw man, wat een verschil, ze plakken gewoon aan de weg!'
De Battlax is een kwaliteitsband, dus het kan toch niet zijn dat het verschil zo voelbaar is??

Ik rijd niet als gek ( pas enkele 1000-en km rij-ervaring) maar wil wel geleidelijk aan m'n grenzen verleggen en vooral vertrouwen (in de bike én de banden) opbouwen.

Kan iemand me uitleggen hoe ik het verschil "voel"??
 
nieuwe banden zijn altijd mooi rond en dat stuur lekker neutraal en geleidelijk.

je geeft niet aan wat voor type battlax je hebt, dat maakt ook verschil onderling en het kan ook aangeven hoe oud je band is, hoewel dat met de dotcode ook gewoon op de band staat aangegeven.
die metzelers zijn prima banden, gewoon doen.

wel regelmatig je bandenspanning controleren.
 
Laatst bewerkt:
Het hangt er ook vanaf hoe erg versleten de oude band is. Als deze echt heel erg vierkant is gereden dan moet je die soms met veel meer moeite de bocht om duwen. Dat doe je misschien niet bewust, maar dat sluipt er na verloop van tijd vanzelf in. Stap je dan over op nieuwe banden, dan heb je opeens weer mooie ronde band die zich veel soepeler de bochten in laat leggen. Dat verschil ga je wel merken.

Heb je een band die minder vierkant gesleten is, of een band die van origine wat minder rond is, dan zal de stap naar nieuwe banden minder zijn en merk je daar ook minder van.

Dat plakken aan de weg klinkt leuk, maar je kunt je afvragen in hoeverre iemand dat verschil merkt. Een band die bijna versleten is, heeft op een droge en schone weg procentueel waarschijnlijk niet heel veel minder grip dan een nieuwe. Vraag is dus of je dat extra plakken gaat voelen. Bij een hele oude band is dat weer een ander verhaal.

Vertrouwen in de motor komt vanzelf, en als jij gewoon goede banden hebt dan is er geen enkele reden om geen vertrouwen in de banden te hebben.
 
Laatst bewerkt:
De DOT code van mijn achterband leert me dat hij van 2004 is !!
Heb ooit gelezen dat je een band ouder dan 8 jaar sowieso zou moeten vervangen?

Exacte leeftijd is niet helemaal te bepalen aangezien dit afhankelijk is van factoren zoals temperatuur en luchtvochtigheid waarin de band is gebruikt. Ook al rij je niet, dan nog slijt een band. Maar na 8 tot 10 jaar wordt het wel een keer tijd om ze te vervangen. Zoals in jou geval zou ik niet te lang meer wachten.
 
Zeker weten! Gisteren de mijne nog eens gedaan met zo'n digitaal metertje van een tientje. Bleek dat er achter toch bijna 0,3 bij mocht en voor 0,2. Het verschil merkte zelfs ik als onervaren rijder nog op!

Een verschil van 0,2 bar !!! Hoe voel je dat dan??

Toen ik m'n motor kocht, had de verkoper zich vergist en 3,9 bar op m'n achterband gezet ipv 2,9!
Heb er 250km mee gereden voordat ik spanning nakeek en er 1bar uitliet. Maar om te zeggen de ik direct verschil voelde... :N

De spanning van een nieuwe bike zal er ook wel voor iets hebben tussen gezeten, waardoor ik er niet op gelet heb. ( was een ktm 600 enduro, met noppen zo groot als oma's tepels :o , gewend (15 jaar geleden) en dit is m'n 1e baanmoto...)

Ik ben normaal erg sensitief ( doe 80.000k/jaar met de auto en merk elk verschilletje snel op) maar op de moto moet ik dit nog allemaal leren voelen.
 
Op het moment dat je de motor in wat grotere hoeken gaat duwen en wat beter door de bochten gaat dan ga je verschil in banden, vorm, grip en temperatuur beter aanvoelen.
De gemiddelde motorrijder zal hier naar mijn mening niet bijzonder veel mee bezig zijn, aangezien de meeste rijders ongeveer een kwart of meer van de band niet gebruiken.

Zolang je niet extreem sportief rijdt zou ik me er niet al te druk om maken, gewoon gezond rubber eromheen en de juiste bandenspanning ;)
Als je wat harder gaat rijden moet je er zacht rubber op laten leggen, maar dat slijt wel weer een stuk harder.

Ik kan je uit ervaring vertellen dat je met een oude band sneller op je plaat gaat, terwijl je bij normaal rijden gewoon grip denkt te hebben, een band kan heel plots een groot gedeelte van zijn grip verliezen.

Drukverschillen voel je in het stuurgedrag en soms heb ik bij te lage druk een beetje het gevoel alsof de voorvork "zwabbert" bij max hellingshoek, ik weet verder niet waarom dat is maar ik denk dat de wang van de band dan gewoon vervormt.
De banden zet ik nooit te hard ik denk dat je dat minder zal voelen en gewoon grip verliest omdat de band niet goed kan vormen.

my 2 cents
 
Laatst bewerkt:
naar mijn idee is vooral een te lage bandenspanning goed te merken. o.a. door lastiger insturen en moeilijker evenwicht houden bij zeer langzaam rijden.

Bij banden die meer dan 10j oud zijn zou je het verschil met nieuwe banden ook moeten kunnen voelen omdat de oude banden uitgehard zullen zijn en daarom veel lastiger op temperatuur te krijgen zijn en met name in koud/nat weer gewoon duidelijk minder grip hebben. ( denk aan eerder een stapje opzij zetten van de motor, eerder tractie problemen en rem blokkeren.)
Met goeie nieuwe banden met daarin correcte bandenspanning liggen de grenzen gewoon verder weg. Je hebt veel meer grip reserve.
 
Als warme appeltaart

12710061ec1b8ec6b7fa09807a2b4f6c7c208950ddab1952d95037fcb0c754fc.jpg


ONTOPIC

Het grootste verschil is inderdaad dat de band weer lekker rond is. Rij w/w 90% snelweg en nieuwe banden zijn gewoon bijna eng, zo makkelijk gaat hij opeens de bocht om :+
 
Laatst bewerkt:
Ik zweer tegenwoordig bij de T30 Evo :Y

Das nog steeds een kutband, of je wilt van glibberen en glijden houden .... *D

De Battlax is een kwaliteitsband,

Daar ben ik gestopt met lezen.

8 jaar oud? Best kans dat het een BT014 is dan. Die geldt hedendaags als dè referentie op het gebied van k*tbanden...

_O-

@TS
Ik vind dat je op banden en eigenlijk onderhoud in algemeen van een motorfiets NOOIT moet besparen.

Ik zou heel snel een setje nieuwe banden laten monteren, zoek uit wat voor rijstijl je hebt, en natuurlijk wat voor soort motor speel hierin ook een rol.

Je gaat het absoluut merken, ook al ben je een beginnende motorrijder.
Bij simpele dingen al zoals remmen, ga je merken dat er verschil inzit.
Stuurkarakteristieken ga je ook merken, je moet misschien zelfs wel even wenen aan hoe een nieuwe set stuurt.

Dat had ik b.v komend van een Michelin Pilot Power, naar een Dunlop sportsmart.
Voor de voorband voelde erg "raar" aan, je went eraan en dan ga je ervan houden of juist niet.
 
Het verschil tussen versleten en nieuwe banden is zo groot, dat bijna iedereen denkt dat de nieuwe banden veel beter zijn. Een bekende bandenhandelaar vertelde mij eens: "daarom heb ik zo'n dankbaar beroep".
 
Ten eerste hebben we hier het grote motorbandentopic voor: Alles over motorbanden vraag je hier, deel 6

Je moet nooit meer naar jouw vriend luisteren, hij geeft je verkeerd advies. Jouw voorbandmaat is helemaal niet leverbaar als M7-RR.
Advies krijg je van de motorbandenspecialisten of uit vakliteratuur. Motorbanden is een typisch onderwerp waar bijna iedereen wel een mening over heeft, en die mening wordt dan gepresenteerd als een vaststaand feit. (die-en-die motorband is de allerbeste!) |(
 
Let er trouwens wel op dat nieuwe banden een coating hebben die glad kan zijn. Ga dus niet vol de bocht Door gedurende de eerste kilometers. En dat vertel ik uit ervaring... (Gelukkig zonder schade)
 
Terug
Bovenaan Onderaan