Voortandwiel losgekomen, schroefdraad op as kapot

Jurrien

Die hard MF'er
20 apr 2005
879
6
Hallo,

Gisteren schoot m'n Yamaha Fazer op de snelweg ineens in de toeren en ik had geen aandrijving meer. Ik dacht eerst aan een geknapte ketting, maar die lag er nog gewoon op. Het voortandwiel bleek er af te zijn gelopen.

vUaEdvU.jpg


Het draad van de as is weg. Het draad van de moer, die in het kapje is blijven liggen, is ook weg. Ik kan de moer zo vrij over de as heen schuiven.

Wat is nu de beste reparatie? As vervangen, of is er nog een mogelijkheid met minder werk?

Dan de vraag, hoe kan dit gebeuren? Ik snap er niks van. Ik heb zelf de kettingset een paar duizend km geleden vervangen. Netjes de boel schoongeborsteld, moer met de momentsleutel vastgezet op het moment wat het boekje vertelt, borgplaatje er op twee plekken overheen gevouwen.. Alles zat goed. En nu opeens het draad van zowel as als moer weg.
 
Heb ik gedaan, maar ik kom er niet uit, het zal wel te maken hebben met mijn beperkte facebook-kennis en mijn beperkte motor-kennis.

Jurrien, ik hoop dat jij er wel uit komt, succes ermee!
Ik werd nieuwsgierig, maar zag hem eerst ook niet. Ik ben geen Facebook gebruiker. Als je er op klikt dan kun je op de foto's met een pijltje naar rechts een 5e foto vinden. Daar staat commentaar onder: origineel M18x1, nu getapt M17x1.

Knap werk. Zo'n harde as lijkt me moeilijk tappen.
Iets voor de specialist.

Dat verklaart nog niet waarom het tandwiel er af gelopen was. Ik denk dat hij onvoldoende vast gedraaid zat. Of misschien moet er Loctite op. Zie wphb.
 
Dat verklaart nog niet waarom het tandwiel er af gelopen was. Ik denk dat hij onvoldoende vast gedraaid zat. Of misschien moet er Loctite op. Zie wphb.

Er zijn meer mensen die zich dat afvragen.
Vooral mensen met een Yamaha. Zeker de wat oudere modellen FZR e.d. Op eoa manier lopen daar alle voortandwielen vroeg of laat er een keer af.

Daar geweest, dat gedaan. Stap na m'n werk op, in de 1, geef een streep gas terwijl ik m'n voeten op de stepjes zet en.... zet voeten terug op de grond en laat t toerental weer vanaf 23.000 terug zakken.
Voortandwiel eraf.
Tandwiel terug geschoven, naar huis gereden en motor weggegeven aan eoa M-Fér. }) :P
 
Laatst bewerkt:
Terug
Bovenaan Onderaan