Ervaring gezocht: Gebroken tap in aluminium oplossen

sanscorp

MF veteraan
21 sep 2010
4.720
985
Almere
Blind gat, in een volledig aluminium radiateur, (scheef) afgebroken m6x1 enkeltraps sneltap uit een helicoil set van de HBM. Gewoon goedkope troep, geen excessieve kracht gebruikt en gesmeerd met spiritus. Niet het eerste schroefdraad dat ik met de hand tap, wel de eerste keer dat het afbreekt.

Tap zit los maar is met diverse tangetjes niet naar buiten te draaien, zit dan vast. Onbekend hoeveel vlees er over is tot lekkage, maar het lijkt er op dat ik zeker nog 3mm rondom "over heb".

Ik lees iets over uitkoken (tap oplossen zonder aluminium aan te tasten) met Aluin wat je dan weer van van De vergulde hand (scheerbenodigdheden) in blokvorm kunt kopen.

Heeft iemand daar ervaring mee?
 
Heb net een order geplaatst van 5 budget staafjes. Maar dat gaat nog wel even duren voordat het binnen is.

Kampen is ook niet echt in de buurt :p
Maar wel vriendelijk bedankt voor het aanbod!

Hbm is soms leuk maar nu even niet. Gebruik het welgeteld 1x per jaar en dan koop je nu eenmaal geen set van 300 euro omdat een assortimentje aan spullen wel handig is
 
Alu tappen, smeren met WD-40.

Als het alleen voor een plastic kap is, lekker laten zitten en die kap met 1 boutje minder vast.
Of met kneedbaar aluminium/ epoxy of iets dergelijks een stukje draadeind er in plakken.
 
Heb net een order geplaatst van 5 budget staafjes. Maar dat gaat nog wel even duren voordat het binnen is.

Kampen is ook niet echt in de buurt :p
Maar wel vriendelijk bedankt voor het aanbod!

Hbm is soms leuk maar nu even niet. Gebruik het welgeteld 1x per jaar en dan koop je nu eenmaal geen set van 300 euro omdat een assortimentje aan spullen wel handig is
👍🏻 Met vijf staafjes kun je ook even oefenen.

Dat hbm setje had wellicht prima gewerkt als je het gat net wat groter had gemaakt.
 
6,3mm boor voor m6 tap. Volgende stap is 6,5mm

Had altijd een tap setje van de gamma, dat heeft het altijd goed volgehouden maar die tapt pas halverwege helemaal. Ook een sneltap.

Boven gamma, midden hbm gebroken onder hbm heel.
 

Bijlagen

  • 15623541229376705384279725855854.jpg
    15623541229376705384279725855854.jpg
    198 KB · Weergaven: 9
Ondanks dat ik die hand tapjes van de gamma ook mishandeld heb (in de schroeftol zetten bij plaatwerk) bleven ze het doen en ging het goed. Heb er ook geen gigantische ervaring mee, hier en daar een keer een reparatie, geen fabricage. Maar het ging verrassend makkelijk en goed tot nu toe haha.
 
Als het al gevuld moet worden wacht ik op de durafix :)

Radiateur is ook krom, moet eens kijken of ik dat kan "richten".
Dat is het laatst kromme aan de motorfiets.

Tussen 2 balken zou mooi zijn als de ophang beugels niet in de weg zouden zitten.

Daarvoor moet ik eerst de boel demonteren. Komt wel een keer
 
en voor de volgende keer dat je in een blindgat tapt daar zijn speciale tappen voor zodat de krullen naar buiten geleid worden in plaats van in het gat geduwd. dat voorkomt een hoop gebroken tappen.
DIN_371_blind.png
Niet dat ik nu erg ervaren ben, of dat ik denk dat het juiste gereedschap een slecht idee is.... Met een normale tap in een blind gat gewoon wat rustiger opbouwen. Dus niet 2 heen 1 terug tot je er bent maar na 2 of 3 stapjes er helemaal uit om alle rommel te verwijderen.

Te heeft er niets aan en misschien heb ik meer geluk gehad dan dat het zo kan maar ik deel dan ook enkel mijn beperkte ervaring.
 
en dan nog werkt een blind tap een stuk beter. ten eerste zit de volle draad op de tap veel verder naar het uiteinde zodat je meer bruikbare schroefdraad overhoud (en die paar windingen maken een enorm verschil in de kracht die je kan overbrengen op de schroefdraad). en doordat je de krullen naar buiten trekt wil de tap ook dieper het gat in en heb je ook niet dat de tap breekt bij het terugdraaien omdat die kluwe krullen zich vast zet. (de terugkant is niet geslepen om te snijden en meerdere krullen door te snijden. en ja je kan ook aanprutsen en heel vaak heen en weer gaan met een standaard machinetap en elke keer de krullen er uit prutsen. maar elke keer dat je heen en weer gaat met de tap loop je kans op breken van de tap (je hoeft maar een klein beetje scheve kracht te zetten en de tap breekt) en het eindresultaat blijft altijd slechter omdat je minder diep kan tappen met een machinetap.
 
Een tap voor een blind gat, waarvan ik ook niet wist dat ze bestaan, heeft zo te zien ook een scherpere aanzet. Waar bij een gewone (3traps) tap de schroefdraaad na 4 gangen volwaardig getapt is lijkt zo'n tappie dat al na één gangetje te doen... moet haast wel
 
Je hebt ook tappen die niet snijden maar vormen, heb je geen last van spanen, en je draad wordt nog sterker ook. Zelfde als draadrollen, alleen dan inwendig. Geen ervaring in Alu ermee, maar gebruiken we hier op t werk wel veel in RVS en Staal.
 
Dat durf ik met een dunne radiateur niet heel goed aan. Boren en tappen was al ff spannend :)

Heb nog geen tijd / zin gehad om hem er uit te prutsen. Van de week maar even kijken. Niet te lang laten zitten haha.
 
Terug
Bovenaan Onderaan