• Hallo,

    Je ziet deze melding omdat je onze banners blokkeert. Motor-Forum kan alleen maar bestaan dankzij inkomsten uit advertenties. Vandaar ons verzoek om Motor-Forum te "whitelisten" in je bannerblocker.

Vietnam Deel 2

FredVN

MF veteraan
15 mrt 2013
3.160
11
Omg. Nha Trang, Vietnam
Bezoek Site
Bruiloft

Veel mensen hier uit de omgeving hebben niet voldoende geld om een restaurant af te huren voor een receptie bij een bruiloft. Je ziet dan gewoon een dergelijke tent langs de weg of soms gewoon erop staan…




…waar de gasten binnendruppelen voor een eenvoudige, doch voedzame maaltijd (en een potje karaoke :( ).

 

FredVN

MF veteraan
15 mrt 2013
3.160
11
Omg. Nha Trang, Vietnam
Bezoek Site
Weersatellieten

Ik las een paar dagen geleden, dat op Java de Merapi op punt van uitbarsten staat. Ik heb een geschikte overkomst uitgezocht, die ontvangen en gekeken, of er iets te zien zou zijn op de satellietfoto. Op deze foto van 12/5 in ieder geval nog niet. Ter info, 1 pixel hier = 1*1 km., dus het moet een behoorlijke rookpluim zijn wil het zichtbaar worden.

 

FredVN

MF veteraan
15 mrt 2013
3.160
11
Omg. Nha Trang, Vietnam
Bezoek Site
Weersatellietontvanger

De foto van gisteren is ontvangen met mijn nieuwe weersatellietontvanger. D.w.z. het ontvangstgedeelte links onder is nieuw en voor mij gebouwd en afgeregeld door twee leden van de Werkgroep Kunstmanen. Het gepriegel met smd-onderdelen is voor mijn slechte ogen een onmogelijkheid. De rest is deels zelf gebouwd en had ik al langer in gebruik.




Het geheel is nu ook in een kast gebouwd. Het zwakke punt van zo ongeveer iedere zelfbouwer. Een foto van de frontplaat moet ik nog krijgen, dan kan ik die printen en monteren. Kap erover en klaar.

De ontvanger en het decoderprogramma voor de nieuwe satellieten METOP en FengYun is volledig door een aantal leden van de Werkgroep ontwikkeld. Er zijn echt maar een handjevol amateurs op de wereld die dit met eigengebouwde apparatuur kunnen ontvangen.

Voor wie is geinteresseerd, a.s. zaterdag wordt in Utrecht weer de 2-maandelijkse bijeenkomst gehouden. Je kan deze altijd een keer gratis bijwonen. Zie Home
 

FredVN

MF veteraan
15 mrt 2013
3.160
11
Omg. Nha Trang, Vietnam
Bezoek Site
Yep. Writersblock, lege duimen etc.

Hopelijk zijn de foto's, die ik maak en selecteer, een waardige vervanger.
Ik neem nu regelmatig op mijn (motor)fietstochten mijn grote camera mee. Dus vandaar.

Dat alles onder het motto: "een plaatje zegt meer..." O-)
 
Laatst bewerkt:

FredVN

MF veteraan
15 mrt 2013
3.160
11
Omg. Nha Trang, Vietnam
Bezoek Site
Welvaart

Zowaar, na mijn wat deprimerende mail van gisteren is er plotseling weer wat nieuws te melden. Ook ons plekje in the middle of nowhere gaat mee in de vaart der volkeren en deelt mee in de alsmaar groeiende welvaart.

Nee, nee, onze karaoke-installatie is nog niet gearriveerd. O-)

Beter nog. Zeer binnenkort wordt ook hier twee keer per week het huisvuil opgehaald. We hoeven dat niet meer op een paar kilometer afstand op een speciaal daarvoor aangewezen plaats te deponeren (waarvan de muurtjes binnen de kortste keren waren verdwenen om als tuinpad o.i.d. te dienen). Men hoeft het ook niet meer stiekem langs de kant van de weg te gooien zoals hier de gewoonte is (“milieu” is nog niet in het Vietnamees vertaald).

Hoewel, het kost wat (Minh heeft nog niet gehoord hoeveel), dus of het in de berm gooien nu afgelopen is…

Twijfel, twijfel, twijfel… O-)
 

FredVN

MF veteraan
15 mrt 2013
3.160
11
Omg. Nha Trang, Vietnam
Bezoek Site
Low-end dining in Vietnam is lots of fun!

The biggest challenge with humble eating in Vietnam is not the food or the service, it’s those darned kiddie stools! By Rick Ellis / Tuoi Tre News Contributor


Foreign tourists enjoy food in Da Lat, a resort town in the Central Highlands of Vietnam. Photo: Tuoi Tre


If you’re planning a visit to Vietnam or you’re already here and curious to become more familiar with local offerings and eating atmosphere, here are a few ideas about how to get into the low-end food scene.

The biggest challenge with humble eating in Vietnam is not the food or the service, it’s those darned kiddie stools! I wish you heartfelt luck squatting down far enough to sit on the stools found at most street stalls and simple restaurants in Vietnam.

Insider’s tip: Stack a second (and third if needed) matching stool on to the original stool before starting the Vietnamese limbo dance. Vietnamese people are cool – they get it.
There is enough variety in Vietnamese cuisine that we could eat something different every day for months on end, so you’ll never get bored. If you can’t try Vietnamese food in your home country, there are endless foodie channels and free clips and articles about Vietnamese food on the Internet. You may already be sick of hearing pho analyzed ad nauseum in every food blog around but out of respect for tradition, pho is the place to begin.

The classic beef noodle soup served with flat white rice noodles and an array of fresh greens has put Vietnam on the international food map over the last 20 years.
But pho is just the start….

Some of the most common dishes you’ll easily find anywhere in Vietnam include bun bo Hue, mi Quang, bun rieu, bun cha, cha gio also known as nem ran, bun thit nuong, plus any other dishes from a list a mile long, and good old-fashioned mixed rice dishes such as com tam and xoi – the former is steamed rice and the latter sticky rice, both served with various meat and vegetable goodies.


Bun rieu cua – crab with tomato noodle soup


Then come specialty dishes such as lau (hotpot) that contain any of a myriad of options, meats, vegetables, seafood, broths or oils, and cooking styles depending on which part of Vietnam you’re in. You could easily eat a different type of hotpot every day for weeks on end.
Banh xeo, the delightful turmeric-based fried pancake also deserves mention. It’s usually served with pork, shrimp, mung bean, and bean sprouts. Banh xeo is eaten in bit-sized chunks wrapped in lettuce and dipped in fish sauce.

I could fill a book with all the various Vietnamese dishes – there are nearly 3,000 of them!
Search on the Internet to create your own list of dishes you want to try but be careful to include the accents on the Vietnamese letters so that people will understand if you show the words to them. Just one little slip and that “duck noodle soup with bamboo shoots” will come out as “cement duck noodle”!

For handy access, copy and store photos on your phone of each everyday dish that you think you’ll like.

Check out snacks and quick “back-up” meals that you can go to when you don’t have a lot of time or choice within reach: banh bao (steamed bun), banh mi sandwiches, various grilled delights such as bap dai (sweet corn), khoai lang (sweet potato), and banh trang nuong (sausages, cheese, hot dogs, shallots, and goodies barbecued on a sheet of rice paper that resembles pizza).


Bun mang vit – duck noodle soup with bamboo shoots


You don’t have to worry about the degree of spiciness as is often the case with Asian cuisines because Vietnamese food usually features chili and fish sauces served on the side, so you can use at your discretion.

Next up is to scope out the restaurants during your trip to Vietnam. The low-end places don’t serve all day long without interruption as do the tourist-oriented higher class establishments. One vendor will rent the premises or set up shop in an alley or on a side street and serve the early shift, from 6:00 am until the mid-morning or beyond. That vendor will sell out, clean up, and pack up so all is ready for the next vendor who would typically start selling in the early afternoon until the late afternoon or early evening.

Often the vendors share the rent to keep costs down, or sometimes the landlord rents out individual shifts. Other sellers just camp out in a convenient area right on the street and spread those kiddie stools around them. It makes for a great, intimate atmosphere! Make no mistake about it: the locals will be thrilled that you’re joining them, so don’t be shy.

It’s easy to spot the cream of the crop as you wander around: the vendor sits near a large cauldron or grill surrounded by bowls, noodles and vegetables that are served with their dish. The seller has prepared the dish fresh at home and transported the cauldron to the street stall or restaurant, so it couldn’t be fresher if it came off your mother’s stove.
The second telltale sign is there is usually a contingent of locals getting their fix.


A typical informal Vietnamese restaurant


Above is a textbook example of the type of operation you’ll be looking for. The woman running the place is on the extreme left barbecuing pork for bun thit nuong while her second dish is a soup in a large cauldron just inside the door.

She begins serving those two dishes daily at 1:00 pm or a bit earlier if I appear with tongue hanging out. Usually only one item is served, sometimes two as in the above example. When someone makes a living from cooking and serving just one thing, you know it’s going to be good!

If that cauldron or grill is nearing empty, you’ve come along a bit late. Doesn’t mean there is anything wrong with the remaining food, but you’ll get the freshest earlier in the shift. Ignore garbage that may be strewn around under tables – that’s normal in Vietnam wherever there is popular food, a large turnover, and a limited serving schedule. You’re not eating off the floor anyway, so let it slide.

Ideal is a sink with soap but don’t always count on that because most of the street stalls don’t have a water supply. But if you do go into a proper restaurant with a toilet and a sink without soap, keep going, it means neither customers nor staff are washing their hands.

Wipe utensils and chopsticks with a napkin for good measure, avoid tea out of shared glasses – the locals can tolerate a lot more bacteria than we can. If you order a drink in a bottle it should always be served with the top sealed – if not, don’t accept it.

If you’re on a short visit to a new destination armed with your hit list of dishes to try you won’t have the luxury of wandering around for days or more to find the tastiest options. Get networking with that receptionist, driver, or local friend and they’ll be delighted to show you where you can find the best versions of your favourites.

Some visitors get a mildly upset stomach because the water used to wash the meat and vegetables is not tolerated by the uninitiated Western metabolism. Those tummy upsets often subside within a few days or a week as your system becomes accustomed.

Food poisoning is riskiest when eating cooked or raw food that has been exposed to the heat or simply kept too long. Within a few hours in hot temperatures most foods are mildly contaminated and can cause minor stomach upsets, and from there it only gets worse.

This risk is minimized by observing the serving schedule and getting food first and freshest plus by eating food that is cooked fresh and served hot as opposed to lying around on stands and steam tables exposed to the elements.

Also, avoid uncooked vegetables and meats, chili sauces and other condiments that you aren’t used to, and only eat fruit that is peeled.

Before you enjoy your meal, take a photo of it and of the related page in the menu if there is one along with the address.

Oops, one more thing: I forgot to mention that getting up off those stools can even be more difficult than sitting down on them, but by now you already know it was all well worth it!



Bron: TEMPLATE | HOME


Een uitstekend artikel over de do’s en don’ts als je in een lokaal Vietnamees restaurantje gaat eten. Zelf deed ik vrijwel niets anders: je zag me eigenlijk nooit in de restaurants, waar je alleen maar toeristen zag.
 

FredVN

MF veteraan
15 mrt 2013
3.160
11
Omg. Nha Trang, Vietnam
Bezoek Site
Buitenhuis

Voor wie nog een leuk buitenhuisje zoekt, ik kwam deze tegen in een op moment van fotograferen karaoke-vrij gebied. Rustiek gelegen met naar alle kanten een fraai uitzicht op een landschappelijk mooi bergachtig gebied. Eigen vrije toegang met hek.




Er moeten nog wel een paar nieuwe dakpannen op, maar daar hebben wij er zo nodig nog wel “wat” van liggen, dank zij het briljante rekenwerk van onze aannemer na de tyfoon… O-)




Staat nog niet op Funda dus wees er snel bij…