dochter wil ook gaan rijden

ik heb alleen A gehaald : rond mijn 20e
werd misselijk in een auto (als ik meereed)
mijn moeder heeft het zeker de eerste jaren nooit leuk gevonden
zo'n motor (zeker omdat ze steeds groter werden)

ik denk ook dat ik heel erg zou moeten wennen aan een auto-stuur
geen plannen om ooit nog B te halen....

wel VRO gedaan (bermvlucht , wipplank , bochten, beter kijken)
 
ik heb alleen A gehaald : rond mijn 20e
werd misselijk in een auto (als ik meereed)
mijn moeder heeft het zeker de eerste jaren nooit leuk gevonden
zo'n motor (zeker omdat ze steeds groter werden)

ik denk ook dat ik heel erg zou moeten wennen aan een auto-stuur
geen plannen om ooit nog B te halen....

wel VRO gedaan (bermvlucht , wipplank , bochten, beter kijken)
Het is nooit te laat om autorijles te nemen:

 
Goede instructeur uitzoeken, veel samen op stap gaan zodra het rijbewijs binnen is. Thats it!

De lange versie:
Bij ons thuis altijd fel verbod geweest op motorrijden. De voorwaarden waren niet roken, klemzuipen en scooter/motorrijden dan krijg je van pa en ma het autorijbewijs.
Op 50 jarige leeftijd stapte pa zelf op de motor omdat een vriend les nam wilde hij wel 1x mee. Toen was hij verkocht en heeft zelf zijn rijbewijs gehaald.

Ik was toen een jaar of 14, 4 jaar lang achterop gezeten. Nou ja, niet alleen achterop. Wat ritjes over de Moerdijk gemaakt waarbij pa achterop zat in plaats van ik. En ook diverse oefeningen op het lesterrein gedaan op zijn motor als hij zijn instructeur tegen kwam.

Goed, dan komt het moment dat ik 18word. Op dat moment gestart met auto en motorrijles. Op gegeven moment even gestopt met de motor. Auto eerst helemaal afgemaakt. Toen dat binnen was direct de motor weer opgepakt en afgerond. Tempo er in gehouden zodat ik nog onder de oude regels viel, 25kw regeling.
Auto’s stonden er thuis genoeg dus zelf een motor gekocht. (Stuk prettiger ook qua kosten als je nog op school zit.)

We hadden beide al communicatie setjes in de helm omdat ik al veel mee ging. Vervolgens zit je niet meer achterop maar rij je zelf. Ik voor en pa er achter voor zo’n 90% van de tijd. Ontiegelijk vaak gehoord “pas op voor die”, “denk aan dat”, “heb je dit wel gezien” en dergelijke.
Een enkele keer terrecht, maar nooit echt noodzakelijk geweest gelukkig.
Mooie tijd was dat!

Uiteindelijk komt de ervaring en vermogensbeperking is een wassen neus. Binnen die 2jaar 25kw ging ik al net zo vlot iedere bocht door als de 100pk waar m’n pa mee rijdt. Beide zijn we geen rustige rijders.

Als jij een instructeur vind die de risico’s/kwetsbaarheid kenbaar maakt tijdens het lessen denk ik dat je een mooie tijd samen met dochter (en schoonzoon) kan hebben.
Als dat rijbewijs binnen is gewoon lekker samen op stap gaan. Niet te veel zeuren over de details maar wel open en eerlijk situaties bespreken die jij opmerkelijk vind of anders gedaan zou hebben met jou kennis/ervaring.
En dat ergens op een terras, in de zon op een plek die onbekend is omdat jullie gewoon spontaan een ritje gingen maken. Is voor een ieder toch mooi, helemaal als papa zo lief is om ook af en toe de tank vol te gooien op zijn kosten.

Inmiddels is m’n pa wat ouder en ziek geweest en stapt niet zo vaak meer op.
Mis hem niet meteen maar zou er echt 0 problemen mee hebben als hij wel mee wil rijden.

Van moederskant is het verhaal een stuk korter. Die vind het niets, heeft nooit de moeite genomen om achterop te gaan zitten en drukt ons altijd op het hart dat we voorzichtig moeten doen.
Als zij de auto meeheeft en wij op de motor zijn worden we geboden achter haar aan te rijden. Al onze capriolen wenst ze niet te zien.

Dan nog een tip voor jezelf, rij niet constant in de dode hoeken als je er achter zit.
Mijn pa en ik lijken qua rijstijl heel erg op elkaar. Uiteindelijk voelt hij zich dus ook comfortabel genoeg om heel kort (schuin)achter mij te rijden. Wat als gevolg heeft dat ik soms echt goed moet spiegelen om hem te zien.
 
Weten die 2 koekwausen wel dat ze met hun leeftijd alleen een A1 rijbewijs kunnen halen?
11kw geeft niet echt een motorgevoel, kan je beter op je brommertje blijven rondtuffen en je poen besteden aan een B-rijbewijs.

Vanaf A2 (21 jaar) wordt motorrijden pas interessant.
 
Ben op m'n 18de begonnen. Ik wou sowieso mijn motorrijbewijs halen en om voor de nieuwe regeling aan te zijn moest het maar gelijk. Mijn ouders vonden het op zich prima. Was niet de eerste en reed ook al schakelbrommer. :)

Eerste 3 jaar motor gereden in weer en wind (en sneeuw). Ging prima want je wist niet beter. Wel paar keer een glijdertje gemaakt door dom gedrag maar niks ernstigs.


Nu op je 18de beginnen is wel wat onaantrekkelijk gezien je de eerste 2 jaar op een 15pk brommer mag rijden. Is niet echt breed inzetbaar met name op de snelweg.
 
Ik snap je zorg ergens wel, maar je kunt het ook omdraaien: als je eerst ervaring in het verkeer op doet met de motor, dan ben je bijna automatisch een betere automobilist, vooropgesteld dat je een beetje fatsoenlijke motorrijsschool uitzoekt. Als je begint met de auto dan leer je een boel dingen waar je als motorrijder niets aan hebt, en zul je sowieso v.w.b. verkeersinzicht, risicoperceptie en ruimtelijk inzicht i.c.m. snelheid (etc.) een heleboel moeten gaan bijleren op het moment dat je op een motor stapt. Terzijde, ik begon met een motorrijbewijs, en haalde uit louter praktische overwegingen pas 4 jaar later een autorijbewijs, welke ik na 2 lessen en 1 examen in ontvangst mocht nemen.
🙄👍

Dit dus ..

Als je voor het eerst het alfabet gaat leren, dan begin je toch ook niet met B🤔🤷

En wat is dat toch dat ouders tegenwoordig het rijbewijs willen betalen?!?
Laat ze dat lekker zelf bekostigen, dan weten ze wat het gekost heeft (als ze hem weer mogen inleveren bij Oom Agent).
 
Tja, die kotoers doen tegenwoordig toch wat ze zelf willen, wat je als ouder ook zegt. Het scheel echter wel als je ouders (of 1 daarvan ook rijdt) op de een of andere manier krijgen ze dat toch toch mee en weten vaak exact wat de voor en nadelen zijn van motorrijden. Ik heb begin jaren 80 mijn A gehaald en 10 jaar rondgereden voor ik een vriendinnetje kreeg met auto, toen pas mijn B gehaald, uitzonderingen daargelaten, maar ik denk dat ze betere weggebruikers worden als ze eerst hun A halen, tegenwoordig is de rijopleiding goed (uiteraard bij een goede lesschool) maar ze leren veel beter hoe of wat op de weg, anticiperen, reflexen en niet vertrouwend op alle veiligheidsdingen in een auto (ach, ik kan best harder rijden, want ik heb toch ABS, ETC, EBC, of hoe het allemaal moge heten. Uit persoonlijke ervaring weet ik dat ik beter autorij door mijn motorervaring, al is dat altijd een subjectief gegeven.
 
tja kids he .... dr gaat er hier een voor brommer rbw , (zoonlief) maar ja dr moet wel een 80 cc op anders loopt het niet ......
en wij mr roepen niets dr van ! leer eerst mr eens, rijden ....

stiekem deden wij vroeger ook niet anders, zo eigenwijs als wat ......
 
  • Haha
Waarderingen: Tcat
Mijn dochter van 17 heb ik beloofd dat ik haar rijbewijs zal betalen. Ze is al een tijdje op zoek naar een rijschool maar heeft nog geen lessen. haar vriendje van 19 heeft al wel zijn autorijbewijs maar geen auto.
Vorige week heb ik mijn nieuwe motor opgehaald. Dat heeft iets aangewakkerd bij beide. Ze zijn dol enthousiast over de motor en willen nu b beide ook gaat motor rijden. Vriendje van 19 heeft volgende week al zijn eerste motor rijles en mijn dochter heeft gevraagd of ik ook voor motorlessen ipv autolessen wil betalen. Ik heb geen nee gezegd maar maak me wel zorgen. Ik vind het super leuk dat ze beide willen gaan rijden maar maak me wel erg veel zorgen omdat ze geen enkele rijervaring hebben als ze straks op de motor stappen.
het is een cliché maar iedereen weet dat je pas leert rijden als je je rijbewijs hebt. En dan gaat het om ervaring opdoen in het verkeer. Als je met de auto een foutje maakt dan zijn de consequenties minder groot dan op een motor. En daar zit mijn grote zorg bij 2 van die jonge mensen. Helemaal als ze straks bij haar vriendje, een jonge van 19 achterop zou stappen...
Ik ga motorrijlessen niet verbieden. Dat zou ook oneerlijk zijn omdat ik zelf ook rij. Maar ik heb er wel gesprekken met haar over.
Hoe staan andere (ouders) hier in? ben benieuwd naar ervaringen. Maar ook wel van de jonge rijders die hier op het forum zijn.
Dat is duidelijk jouw probleem en niet het hare. Gewoon aanmoedigen, geef haar zo veel mogelijk goede raad, deel je enthousiasme en laat 't gaan.
 
Dit is behoorlijk kort door de bocht. Je begint al met een aanname die nergens op gebaseerd is. Je zet daarna helemaal in op eigen verantwoordelijkheid. Je eigen verantwoordelijkheid nemen is inderdaad belangrijk in het verkeer. Maar je bent niet de enige verkeersdeelnemer; er zijn genoeg debielen onderweg die door hun gedrag het voor jou kunnen verkloten. Gedrag van andere weggebruikers inschatten is ook iets wat je door ervaring leert. En het kan een veiliger gevoel geven als het nageslacht dat eerst voornamelijk leert vanuit een auto, i.p.v. op een motor. En als je dan toch eens een klap vangt, door de schuld van een ander of door een eigen rookie mistake, dan kom je daar misschien met iets minder kleerscheuren vanaf. Dus ik snap de reserveringen van de topicstarter wel.

Ik denk dat we de motor-discussie later hier in huis ook gaan krijgen als de hummels een stuk groter zijn. Ik weet nu al dat we gaan sturen op dat ze éérst het autorijbewijs gaan halen. Uitgangspunt gaat zeer waarschijnlijk worden dat als ze dat eerst doen, dat wij het B-rijbewijs voor ze gaan betalen. A-rijbewijs mogen ze daarna ook halen, maar wel op eigen kosten. Willen ze per sé eerst het A-rijbewijs halen, dan zullen er wel een paar goede en constructieve gesprekken volgen. Ook gelet op hoe handig het is om auto te kunnen rijden (door het ballenweer, als je veel spullen moet ophalen/brengen, carpoolen, etc...). Maar als ze echt willen dan zal het motorrijbewijs er uiteindelijk voor hen ook wel komen. Ook al is dat even spannend. Ik ben zelf achter de rug om van mijn ouders gestart met motorlessen. Ik wil er voor zorgen dat dat hier niet gaat gebeuren, door alles gewoon bespreekbaar te maken.

Achja, dat duurt allemaal nog wel even. De jongste is dit weekend pas één jaar geworden :W
@Yale
En dan lees je hier volledig overheen in mijn stukje:
Kan je accepteren of negeren maar ertegenin gaan discussiëren heeft bij mij geen enkel nut. Ieder zijn eigen mening en gedachte en dat heb je maar te respecteren en te accepteren

Begrijpend lezen is een probleem voor jou neem ik aan?
Dus verder discussiëren over wat ik zeg heeft geen enkel nut.
 
🙄👍

Dit dus ..

Als je voor het eerst het alfabet gaat leren, dan begin je toch ook niet met B🤔🤷

En wat is dat toch dat ouders tegenwoordig het rijbewijs willen betalen?!?
Laat ze dat lekker zelf bekostigen, dan weten ze wat het gekost heeft (als ze hem weer mogen inleveren bij Oom Agent).
Is volgens mij aardig normaal als je in een dorp woont, mijn ouders kregen in de jaren 70 al een rijbewijs (en auto..). En daarvoor nog een brommert.
 
  • Wow
Waarderingen: Tcat
Wilde suggestie; laat ze een proefles nemen op een A1.
Bij enthousiasme; ga met junior naar een motorkleding specialist.
Steek je kind volledig in een hoogwaardige 4 seizoens outfit, van het rijbewijs budget.
Dan heb jij als ouder het initiatief genomen om "veiligheid te kopen" voor zover het te koop is.
(altijd frustrerend als er na een rijbewijs en een motor geen geld meer is voor een fatsoenlijk motorpak bij de eerste kwetsbare km).
 
  • Eens
Waarderingen: Tcat
Ik denk dat je het moet leren accepteren. Net zoals het accepteren van haar eerste vriendje, dat zal ook knap lastig zijn.

Zelf heb ik mn auto rijbewijs op mijn 17e gehaald, maar heb de auto nooit mee mogen nemen. Ook niet nu ik al 7 jaar rijervaring heb.
Op mn 18e heb ik zo snel mogelijk mijn motorrijbewijs gehaald en praktisch al mijn rijervaring opgedaan op de motor (A1 -> A2 -> A). Bij mij is het altijd goed gegaan. Natuurlijk heb ik blunders gemaakt, maar A1 is een opgevoerde brommer en als je daarmee een serieus ongeluk weet te krijgen dan weet ik het ook niet meer. Ooit zal ze het moeten leren. Meteen achterop bij het vriendje lijkt me onverstandig, maar dat snappen ze zelf waarschijnlijk ook wel (en het is ook geen doen met A1)
 
Dank voor alle reacties.
Ik ga het niet verbieden. Maar probeer wel te sturen. Zelf heb ik les gehad van een KNMV instructeur en leerde ik tijdens het lessen al hoe ik door de berm kon uitwijken b.v. Als ze start met de motor dan wil ik invloed hebben waar ze dat doet. Ik wil b.v. niet dat ze bij een autorijschool haar motorrijbewijs gaat halen. Dat er iemand in de auto achter haar aanrijdt. Dus wel echt de instructeur ook op de motor.
Ik kan zeggen dat ik haar een autorijbewijs heb beloofd maar dat vind ik flauw. We hebben een heel goede band en alles is altijd bespreekbaar. Dus ze staat ook open voor mijn zorg. Ik vind het super gaaf dat ze wil gaan motorrijden maar ik vind haar ook nog zo jong en onervaren. En ik vertrouw haar wel maar ik vertrouw al het andere verkeer waarmee ze te maken krijgt niet...

Dat geldt voor de auto en op de fiets natuurlijk net zo goed.
Alleen voelt auto wat veiliger...
Maar bij jong en roekeloos rijgedrag kan het in de auto net zo hard mis gaan.
Vorige week nog berichten in de krant :(

Alleen al puur voor het gemak dat je makkelijker aan een auto kunt komen (lenen, meerijden, ...)
is het praktischer om eerst met autorijbewijs te beginnen.
Daarmee ook meteen verkeerservaring opdoen.
En dan aansluitend voor motor gaan.

Jouw "eis" van welke rijschool het moet worden is helemaal niet verkeerd.
Je kunt goed onderbouwen waarom je dat graag wilt.
Zo te horen staat ze daar best voor open.

Ik denk dat jullie er best wel uit komen.
 
We zijn er uit. Zoals ik al schreef, ik ga het niet verbieden. En ik snap dat het loslaten volledig en alleen bij mij ligt.
Ze heeft met wat vrienden gesproken en die gaven aan dat auto duurder is dan motor. Dus altijd het duurste kiezen :) (lekkere puber logica) Maar los daarvan, ze zit vaak bij mij achterop. We hebben het dan vaak over situaties en gedrag van automobilisten onderweg. Het onvoorspelbare. En dat je het gedrag leert lezen door ervaring. Je kunt nog zo goed rijden, je kunt altijd iemand tegenkomen die je zomaar van je motor afrijd. Heb het zelf meegemaakt, staat hier nog wel ergens in de spelonken van MF. Ze heeft zelf besloten toch eerst haar B te halen om praktische overwegingen en daarna haar A. We gaan samen rijden als ze haar A heeft. Ik moedig het helemaal aan. Maar ze zijn nog zo jong en zien de gevaren vaak niet. Dus helemaal niet gek dat ik me als ouder zorgen maak toch.
Dank voor alle reacties.
PS, iemand schreef, mijn mening, kun je tegenin gaan maar heeft geen nut <- da's jammer. Luisteren naar andere meningen maakt je wijzer. Daarom stel ik vragen en heb ik ook jouw mening tot mij genomen. Doe er je voordeel mee :)
 
Mijn dochter van 17 heb ik beloofd dat ik haar rijbewijs zal betalen. Ze is al een tijdje op zoek naar een rijschool maar heeft nog geen lessen. haar vriendje van 19 heeft al wel zijn autorijbewijs maar geen auto.
Vorige week heb ik mijn nieuwe motor opgehaald. Dat heeft iets aangewakkerd bij beide. Ze zijn dol enthousiast over de motor en willen nu b beide ook gaat motor rijden. Vriendje van 19 heeft volgende week al zijn eerste motor rijles en mijn dochter heeft gevraagd of ik ook voor motorlessen ipv autolessen wil betalen. Ik heb geen nee gezegd maar maak me wel zorgen. Ik vind het super leuk dat ze beide willen gaan rijden maar maak me wel erg veel zorgen omdat ze geen enkele rijervaring hebben als ze straks op de motor stappen.
het is een cliché maar iedereen weet dat je pas leert rijden als je je rijbewijs hebt. En dan gaat het om ervaring opdoen in het verkeer. Als je met de auto een foutje maakt dan zijn de consequenties minder groot dan op een motor. En daar zit mijn grote zorg bij 2 van die jonge mensen. Helemaal als ze straks bij haar vriendje, een jonge van 19 achterop zou stappen...
Ik ga motorrijlessen niet verbieden. Dat zou ook oneerlijk zijn omdat ik zelf ook rij. Maar ik heb er wel gesprekken met haar over.
Hoe staan andere (ouders) hier in? ben benieuwd naar ervaringen. Maar ook wel van de jonge rijders die hier op het forum zijn.
Je gaat al de mist in bij het feit dat ze een vriend heeft. Denk je de rest nog te kunnen redden?

:)
 
@Yale
En dan lees je hier volledig overheen in mijn stukje:
Kan je accepteren of negeren maar ertegenin gaan discussiëren heeft bij mij geen enkel nut. Ieder zijn eigen mening en gedachte en dat heb je maar te respecteren en te accepteren

Begrijpend lezen is een probleem voor jou neem ik aan?
Dus verder discussiëren over wat ik zeg heeft geen enkel nut.
Beetje jammer zo'n kinderachtige reactie (en ook opnieuw het e.e.a. aannemen, maar laten we dat pad maar niet inslaan). Ik respecteer en accepteer dat jouw post jouw mening is, en dat jij schijnbaar niet open staat voor andere meningen. Prima, mag je lekker zelf weten. Desondanks vind ik jouw standpunt kort door de bocht en dat deel ik graag aan de andere deelnemers in dit topic mee. Het is een forum, wij zijn hier niet met z'n tweeën.

@Rookie:
Fijn dat jullie eruit zijn 👍
Lijkt me een goede oplossing.
 
Fijn dat jullie eruit zijn gekomen. Een idee wat ik nog had is dat ipv direct na haar B rijbewijs te halen meteen voor motor gaat, en dus met A1 begint en daarna nog minimaal een keer opnieuw alle examens moet doen om voor volledig A te kunnen gaan. zou je haar ook de optie kunnen geven om te wachten tot ze 21 is en dan voor Code 80 te gaan. Ze is de eerste 2 jaar dan wel beperkt tot A2 motoren, maar dat zijn naar mijn mening toch al veel meer echte motoren dan A1 motoren. Na 2 jaar wordt het automatisch volledig A en mag ze alles rijden, zonder opnieuw examen te moeten doen. Dat scheelt weer geld.
 
We zijn er uit. Zoals ik al schreef, ik ga het niet verbieden. En ik snap dat het loslaten volledig en alleen bij mij ligt.
Ze heeft met wat vrienden gesproken en die gaven aan dat auto duurder is dan motor. Dus altijd het duurste kiezen :) (lekkere puber logica) Maar los daarvan, ze zit vaak bij mij achterop. We hebben het dan vaak over situaties en gedrag van automobilisten onderweg. Het onvoorspelbare. En dat je het gedrag leert lezen door ervaring. Je kunt nog zo goed rijden, je kunt altijd iemand tegenkomen die je zomaar van je motor afrijd. Heb het zelf meegemaakt, staat hier nog wel ergens in de spelonken van MF. Ze heeft zelf besloten toch eerst haar B te halen om praktische overwegingen en daarna haar A. We gaan samen rijden als ze haar A heeft. Ik moedig het helemaal aan. Maar ze zijn nog zo jong en zien de gevaren vaak niet. Dus helemaal niet gek dat ik me als ouder zorgen maak toch.
Dank voor alle reacties.
PS, iemand schreef, mijn mening, kun je tegenin gaan maar heeft geen nut <- da's jammer. Luisteren naar andere meningen maakt je wijzer. Daarom stel ik vragen en heb ik ook jouw mening tot mij genomen. Doe er je voordeel mee :)
Goede oplossing.

Mijn dochter is 18 en bezig met haar autorijbewijs.
Ze wil wachten met haar motorrijbewijs, zodat ze straks geen 3 motorrijbewijzen hoeft te halen voordat ze een vol A rijbewijs heeft.

Wel wil ze het liefste vandaag al het circuit op met een motor :Y
Ik heb gezegd dat ze pas het circuit op mag, wanneer ze haar A-rijbewijs heeft.
Dus dat zal nog een paar jaar duren (gelukkig volgens mevrouw JBT)
 
Ben wat laat maar voor wat het waard is, ik snap je dilemma. Cross zelf al sinds m'n 12de en heb hier en daar wel wat minder frisse botten en gewrichten in het lijf. Toen onze kinderen aangeven dat ze ook wilde gaan crossen heb ik gedaan wat ik daarvoor al eens tegen m'n vrouw had gezegd toen we naar een yamaha PW keken, gewoon rust besproken wat de gevaren zijn, nog eens door het lijstje gebreken heen gelopen. En vervolgens toen ze nog steeds heel enthousiast waren in de auto gestapt om naar geschikte motoren te gaan kijken. (mijn eigen yz450 ziet er namelijk niet uit met kleine wielen :-) is een werkend excuus om ze daar vanaf the houden). Je kan niet alle risiko's weg nemen, als het mis moet gaan gaat het toch wel mis en als dat niet met de motor is dan is het wel als ze oversteken of zo. Inmiddels is de oudste met zn rijbewijs bezig en ik hoop wel van harte dat hij mijn voorbeeld mee neemt want zelf rij ik sinds m'n 18de ook op de weg en heb daar nog nooit iets gehad (waar is dat stuk hout om het af te kloppen)
 
1496788_Vuren 44x70.jpg
 
als eerste 2 manieren om je A te halen, vanaf 18 t/m 20 A1, 11 kw, dat is helemaal ruk.
Dan A2 van 20 t/m 22 en dan A, steeds opnieuw examen doen.
Dan heb je tegenwoordig ook A code 80, dat is vanaf je 21e afrijden op een A motor, dan 2 jaar verplicht op een A2 motor rijden voor ervaring en daarna wordt je A code 80 automatisch A, zonder extra examen.

Mijn zoon wacht, tot zijn grote verdriet maar tot die 21 is. (Rijdt al crossmotor vanaf 5 jaar)

Daarmee heb je meteen een klein beetje tijdwinst geboekt. :)

Verder hebben mijn zoon (20) en mijn dochter (18) beide hun B rijbewijs gekregen, dat omdat een B rijbewijs in mijn ogen gewoon een must is en zeker ook nodig voor de rest van je leven, en denk aan 's nachts, regen, storm, winter, sneeuw ect. Een A is heel leuk, maar niet nodig.

Verder moet je ze los laten, hoe lastig ook, mijn dochter is 5 dagen met een vriendin naar Parijs geweest voor haar verjaardag, stond ik nu ook niet echt bij te springen. Verhalen achteraf ook niet echt. Maar verbieden vond ik ook niet gezond.

En hun A moeten ze gezien hun leeftijd maar zelf gaan regelen, en als ze zover zijn en ze gaan het ook echt doen, ach, dan zal er best geholpen (deels meebetaald) worden. En daarna nog een motor nog, pffff
 
Terug
Bovenaan Onderaan