Z750 2008 loopt op 2 of 3 cilinders

KawaWouter

Rookie
18 sep 2016
22
0
26
Grubbenvorst
Hoi,

Ik sta in frankrijk stil met mijn z750.

Motorbegon te stotteren en kreeg een f1 melding op het scherm. Deze ging soms weg maar kwam elke keer terug. We moesten nog een klein stukje tot het hotel dus even door gereden. Begon de pen bobine vN de 4de cilinder te roken.

Nieuwe gehaald bij de dealer inclusief nieuwe bougie. Maar hij vonkt nog steeds niet.

Waar moet ik het gaan zoeken?!!

Gr

Wouter
 

niekske

Rookie
13 nov 2006
14
0
31
nispen
Ik heb een soortgelijk probleem gehad met mijn Z750.

Na enige tijd zoeken bleek dat de signaaldraad tussen de 1 van de bobines en de ECU kortsluiting maakte naar massa, doordat deze doorgeschuurd was.

De bobines worden allen aan 1 zijde continue voorzien van 12V door 1 gezamelijke voedingsdraad. Vervolgens loopt er per bobine een eigen signaaldraad naar de ECU.
Simpel gezegd legt de ECU intern deze signaaldraden 1 voor 1 zeer kort aan massa, om een vonk te creëren.
In mijn geval lag de kabelboom tegen de brandstoftank aan, waardoor de isolatie van een signaaldraad doorgeschuurd was en contact maakte aan de onderzijde van de brandstoftank. Het gevolg is dat er continue stroom gaat lopen door de desbetreffende bobine, wat er voor zorgde dat deze uiteindelijk doorbrandde.
De desbetreffende cilinder liep dus niet/ zeer slecht. De overige cilinders vonkten ook minder goed, doordat deze minder stroom krijgen.
Bij het doorbranden van de zekering (goed mogelijk na een doorgebrande bobine) zal er geen van de cilinders meer vonken.

De FI-code kan je meer informatie geven, deze kun je zelf uitlezen.
FI-code 51 t/m 54 zijn van de stick-coils.
 

KawaWouter

Rookie
18 sep 2016
22
0
26
Grubbenvorst
Kijk, hier komen we een stuk verder mee. Hij loopt op 3 cilinders ja. Vandaag nog een nieuwe bobine geprobeerd. Deze werd na 5 seconde alweer erg heet. Heb de motor daarna maar weg gebracht. Maar ik zal dit verhaal doorgeven aan de monteur. Hij had ook nog geen idee wat het zou kunnen zijn. Hopen dat het meevalt.

Had jij ook al deze verschijnselen?

In ieder geval bedankt voor je reactie.

De spanningsregelaar heeft hier denk ik niets mee te maken. Verder werkt alles goed.
 

niekske

Rookie
13 nov 2006
14
0
31
nispen
Ik had inderdaad dezelfde verschijnselen.
Omdat de originele bobine "ontploft" was door de kortsluiting heb ik deze toen vervangen. Net als bij jou werd de nieuwe bobine gelijk heet. Dit omdat er continue stroom doorheen bleef lopen ipv. pulsjes.
Na het repareren van de kabelboom was dit opgelost.
 

KawaWouter

Rookie
18 sep 2016
22
0
26
Grubbenvorst
Precies. Die van mij is de eerste keer ook ontploft.
Ik had geen idee waar ik het moest zoeken.

Nu kan ik de motor eigenlijk wel terug halen als ik dit zo lees:p
 

KawaWouter

Rookie
18 sep 2016
22
0
26
Grubbenvorst
Vandaag de motor weer opgehaald. Er lag dus inderdaad eem kabel bloot.

Eerste kilometers liep hij goed. Maar daarna begon hij weer wat in te houden en de stotteren bij gas geven in hoge toeren vooral.

Nog niet opgelost dus.....

Zou dit toch weer met de bobine te maken hebben? Er zit nu eem gebruikte in.
 

niekske

Rookie
13 nov 2006
14
0
31
nispen
Of het aan je bobine ligt kun je checken door deze te wisselen met een andere cilinder. Als nu de FI-code ook een andere cilinder aangeeft weet je dat hij kapot is.
 

KawaWouter

Rookie
18 sep 2016
22
0
26
Grubbenvorst
De foutcode heeft hij nu niet gegeven. Ben rustig, zonder hoog in de toeren te komen, terug naar de motorzaak gereden. Dan rijdt hij normaal.

Misschien dat de cdi hier iets mee te maken heeft? Doordat ik een aantal kilometer heb doorgereden met de kabelbreuk?
 

Woutert

MF veteraan
13 apr 2006
2.106
12
31
Twente
Wellicht heeft de bougie ook op z'n donder gehad, heb je de bougies die achter de defecte bobine zaten ook proberen te vervangen?
 

KawaWouter

Rookie
18 sep 2016
22
0
26
Grubbenvorst
De bougie is ook vervangen Woutert.

Bedankt voor je bericht Tommy. Ik zal daar eens na kijken. Maar ik hoop dat je ongelijk hebt.

Probleem word naar mate hij warmer word ook steeds erger. Misschien nog nuttige informatie.
 

Woutert

MF veteraan
13 apr 2006
2.106
12
31
Twente
Kun je niet een ECU wisselen van een andere z750 om te testen?

Warmer worden... tja een slechte soldering of een scheurtje in een printplaat zou dan ene rol kunnen spelen. Massa lijkt me wel in orde als het probleem maar op 1 cilinder zit.

Het kan ook nog aan de brandstof kant zitten, al is er minder aanleiding voor in dit geval.
 

KawaWouter

Rookie
18 sep 2016
22
0
26
Grubbenvorst
Nee helaas niet.

Gister is hij uitgelezen en geeft allemaal foutcodes op bobine 4.

Het probleem zit dus waarschijnlijk in de bekabeling. Dinsdag verder zoeken.
 

KawaWouter

Rookie
18 sep 2016
22
0
26
Grubbenvorst
Het is opgelost.

Er bleek dus ook nog een kabelbreuk of iets dergelijks te zitten in het stuk kabelboom dat de vier bobines op 1 aansluiting laat komen.

Vervangen en hij reed weer als vanouds.