Hell's Highway

MajorFear

Die hard MF'er
27 jun 2008
425
216
Almere
's Morgens de spulletjes bij elkaar gezocht om de route Hell's Highway uit het motorboek te rijden. Het moet wel veilig vanwege COVID19 dus brander en koffie gaat mee, bammetjes voor onderweg gesmeerd. Waterflessen gevuld en het geheel in de zijkoffers gepakt. Uiteindelijk rij ik om half negen de deur uit. De route start in Lommel België, maar dat gaat niet natuurlijk niet. Dus ik rij naar Budel dat is het eerste plaatsje in Nederland. Het is fris maar mijn motorjas beschermt mij tegen de koude. Rond 10:00 uur kom ik in Budel aan start met eerst met een bakje koffie.
IMG_20201019_101932.jpg
Er komt een man op de fiets een praatje maken. Ik zou hem ook een bakkie aan willen bieden helaas heb ik maar één beker bij me. Het bakje smaakt goed, ik neem nog de intro voor een filmpje op. Dan berg de spulletjes snel op en rij in noordelijke richting. Route gaat oost om Eindhoven via smalle landwegen. Wat me opvalt is de snelheidsbeperking, 30 Km door dorpjes, dan val je nog net niet van je motorfiets en 60 km op landweggetjes. Nu hoeft het niet hard te gaan, je hebt alle tijd om je heen te kijken. De omgeving is mooi en ik geniet met volle teugen.
original_1dd982c6-6358-4b3b-84d2-53ea510b03f5_IMG_20201019_113906.jpg
Ik ben deze keer alleen op pad, dat komt eigenlijk nooit voor, van ene kant mis de gezelligheid van de andere kant is het ook wel lekker dat je gewoon kan doen wat je wil. Als je wil stoppen om een foto te nemen of aan de camera te rommelen is er niemand die daar last van heeft. Tussen Son en Veghel kijk of er nog iets van de strijd te zien is die daar in september 1944 heeft gewoed, dit is Hell's Highway. Maar helaas, of misschien gelukkig maar is daar niets meer van te zien. Rond het middag uur is het tijd voor de lunch. Ik spot weer een picknick tafel en dat is weer een perfecte plek. Eigenlijk zie je dat veel te weinig, in de flevopolder waar ik woon zijn ze er wel maar zijn vaak onbereikbaar voor motorfietsen aan fietspaden. Ik zet water op voor koffie en een bakje bouillon en heb niet zomaar bammetjes gemaakt, maar van lekker maisbrood belegd met cranberry paté en verse roomkaas met pepertjes. Het smaakt me heerlijk en de koffie en soep warmen me op. Van de actioncam is helaas de batterij leeg en ik ben de powerbank vergeten. Beetje jammer dus van de tweede deel geen beelden. Ik vraag me af of dat door de temperatuur komt, ik heb slechts een uur of drie de camera op de helm.
IMG_0552[1].jpg
Nadat ik opgeruimd heb, is weer tijd om op te stappen. Ik inspecteer de omgeving nog even of ik niets vergeten ben. Ik volg de route richting Grave. Rijd toch wel goed met een gevulde buik. Ik speur nog steeds de omgeving af maar pas bij de John Thompson brug in Grave staat er een bunker met een beschrijving. Er is ook een zuil waar je luisteren naar het verhaal van de verovering van de brug. Ik neem de tijd om een aantal foto's te maken.
IMG_0559[1].jpg
Vanuit de bunker gaat in westelijke richting naar Groesbeek. Geen tijd meer om de Waco glider te rijden maar bij het bevrijdingsmuseum stop ik toch even voor een foto, het bezoek moet maar wachten op een regenachtige dag. Groesbeek weer uit kom je bij Berg en Dal, zeer mooie omgeving om te rijden.
IMG_20201019_150011.jpg
En dat gaat het op richting Nijmegen, daar zit kennelijk een foutje in de route want ik wordt aangehouden door en handhaver dat de weg alleen voor aanwonenden is. Ik verontschuldig me en zeg dat ik kennelijk een bord gemist heb. De handhaver toonde begrip en vroeg me om deze weg niet meer te rijden. Het is nog maar een klein stukje tot het eind van de weg, ik hoef van hem niet te keren. Hij wenst mij een fijne voortzetting van de rit en ik ga weer verder. Nijmegen is het oppassen geblazen het is druk. Daarna wordt het weer landelijk en kom je in land van Maas en Waal. Na het vastlopen van de operatie Market Garden ontstaat in dit gebied een stellingen oorlog. De burgers vluchten er blijven enkel mannen om haard en haven te bewaken. De Duitse troepen verdedigen hardnekkig om dat zij bang zijn dat de geallieerden dan direct naar Duitsland kunnen doorsteken.
Hell's Highway.jpg IMG_0562[1].jpg
Het kapelletje is na de oorlog gebouwd als plek van bezinning, en daar wordt het nog steeds voor gebruikt getuige het schriftje dat in de kapel ligt waar bezoekers soms hun hart hebben uitgestort. Terwijl ik foto's maak in de omgeving komt een stel een kaarsje aansteken. Op dit moment is ook de batterij van de telefoon leeg en daarmee geen mogelijkheid meer om te vloggen, maar ik heb zojuist gezien dat ergere dingen in het leven zijn dus stap ik weer op Xena en even later rij ik op de rijndijk. Bij Driel is er nog een monument op de dijk.
IMG_0568[1].jpg
Het gaat inmiddels tegen vijf uur dus snel maar weer verder. Ik schat in dat ik niet de hele route kan afmaken en rij dus snel weer verder. In Arnhem is natuurlijk de John Frost brug, maar ik besluit verder te rijden. In Oosterbeek stop ik bij de oude kerk om foto's te maken. De Kerk deed tijdens de Operatie Market Garden dienst als hospitaal en circa 250 Britse militairen zijn hier verzorgd.
IMG_0571[1].jpg
IMG_0570[1].jpg
Van dit punt besluit ik om het restant van de route niet meer te rijden en rechtstreeks weer richting huis te rijden, zijn tenslotte ook nog een kleine honderd kilometer. Bij de boogjes stop ik nog even voor een burger en voor een tankstop. Met het laatste licht van deze dag duw ik rond 19:00 uur de motor weer in de mancave. Was weer een goeie.
 

Tmanneke

Die hard MF'er
10 mrt 2020
836
589
Mooi verslag man. Nooit eerder gehoord van de Hell's Highway. Weer wat geleerd, dan q ! :]
Enne: een usb aansluitingkje op je motor waar je GoPro en Smartphone kan op aansluiten lijkt me wel handig voor je. :t
 

OSJ

Die hard MF'er
6 nov 2019
347
880
Had ik ook nog niet van gehoord, lijkt een leuke rit! Heb je de route trouwens ergens opgeslagen?
 

mean-machine

uut Ee
3 jun 2013
6.934
2.465
Veluwe
Hell's Highway was mij wel bekend.
In onze regio Zuid Veluwe worden de gevechten van 1944 nog altijd ruimschoots herdacht.
Als je geïnteresseerd bent kan je in museum in Villa Hartenstein Oosterbeek nog heel veel zien. De villa was tijdens de gevechten HQ.

Operatie Market Garden liep in 1944 hier bij Oosterbeek/ Arnhem volledig vast.
Hier vlakbij op de Ginkelse Heide zijn ieder jaar ter herinnering nog steeds luchtlandingen.
Tot voor kort ook nog parachutisten door veteranen die ooit zelf nog hebben meegevochten. Nu zijn ze te oud geworden.
 

Frazer

MF veteraan
Donateur
4 apr 2007
8.340
5.423
Krommenie (Zaanstad)
Leuk verhaal! Hells Highway kende ik wel, maar leuk om er zo'n verhaal bij te maken. Het filmpje had ik gister stiekem al op YT gezien
 

MajorFear

Die hard MF'er
27 jun 2008
425
216
Almere
Hell's Highway was mij wel bekend.
In onze regio Zuid Veluwe worden de gevechten van 1944 nog altijd ruimschoots herdacht.
Als je geïnteresseerd bent kan je in museum in Villa Hartenstein Oosterbeek nog heel veel zien. De villa was tijdens de gevechten HQ.

Operatie Market Garden liep in 1944 hier bij Oosterbeek/ Arnhem volledig vast.
Hier vlakbij op de Ginkelse Heide zijn ieder jaar ter herinnering nog steeds luchtlandingen.
Tot voor kort ook nog parachutisten door veteranen die ooit zelf nog hebben meegevochten. Nu zijn ze te oud geworden.
Dat weet ik, maar dank voor de reactie. Mijn camera en telefoon waren leeg, ik wilde nog bij meer punten stoppen om te vloggen.
 

jean-pie

Die hard MF'er
20 jan 2015
962
441
Ik ken de route ook , heb de route van motor.nl , staan verschillende routes op die met de 2e wereld oorlog te maken hebben.

Zal er de route bijvoegen in verschillende bestanden ,ZIP bestandje die je bij motor.nl van de site afhaal bij deze route .
Onderaan dit bericht de extra bijlagen , dus wel zelf uitpakken


Screenshot_20201022-201941.png
 

Bijlagen

  • Liberty_Road_3.zip
    199,8 KB · Weergaven: 11
Laatst bewerkt:

jean-pie

Die hard MF'er
20 jan 2015
962
441
Je heb ook nog Liberty road II , deze start van uit de Ardennen , Bastonge en sluit op deze route aan .
 

MajorFear

Die hard MF'er
27 jun 2008
425
216
Almere
Je hebt ook de route voie de Liberté, deze start in Saint Mère Eglise en loopt tot Bastogne, staat ook nog op de verlanglijst. Daarnaast staat er op motor.nl ook de bevrijdingsroute die start in Mesch onder de rook van Maastricht tot voorbij Groningen. Ik ben nu aan het puzzelen over een interessante route in Nederland. More to come.
 

mean-machine

uut Ee
3 jun 2013
6.934
2.465
Veluwe
Die voie-route zet ik ook op mijn lijstje. zie: Voie de la Liberté
Wellicht een optie als door corona nog veel gebieden zijn afgesloten.

Paar jaar terug was ik nog in Sainte-Mère-Église. (je weet wel met die para hangend aan de kerktoren)
Als je geïnteresseerd bent in WO2, kan je in die regio makkelijk een tijdje doorbrengen met oorlogs-musea. Ik vond erg bekijken waard!

20170813_133507.jpg
 

mean-machine

uut Ee
3 jun 2013
6.934
2.465
Veluwe
Deze foto was van aug 2017
Ik verwacht dat ie er nog steeds hangt. (althans, dat ze mss tussendoor die pop al een paar keer hebben vervangen)
 

Rob RD

Call it wot ya wanna call it Im a Fuckin Alcoholic
Donateur
25 aug 2002
38.330
51.678
Rèswèk
Deze foto was van aug 2017
Ik verwacht dat ie er nog steeds hangt. (althans, dat ze mss tussendoor die pop al een paar keer hebben vervangen)
Ja hangt er nog, ben er pas nog geweest... Ik ga meestal in de herfstvakantie, hebben ze daar niet, maak je teminste geen fotos met hele drommen mensen er op.

Het was trouwens John Steele, en hij hing aan de andere kant, maar daar ziet niemand hem, nouja niemand, ik had me hotel daar. Op het hoekje daar lekker bieren en lullen met de Amerikanen, First Light Infantry, The Big Red One...
 
Bovenaan Onderaan