Olie bijvullen met ander merk?

major goodvibes

Die hard MF'er
3 okt 2004
615
0
Amsterdam
Ik wil de olie van mijn CBR600F bijvullen. Alleen weet ik niet welk merk olie er nu in zit. Maakt het wat uit als ik een ander merk olie gebruik om de huidige olie mee aan te vullen? Alvast bedankt voor de reacties! :}
 
In theorie mag je geen verschillende soorten met elkaar mengen. In de praktijk zal het niet veel uitmaken als je een half litertje minerale olie bij een syntheet gooit. Als ik jou was zou ik gewoon bijvullen met halfsyntheet, kleine hoeveelheden kan geen kwaad. (in ieder geval niet meer kwaad als rijden met te weinig olie)
 
De meeste olie-sites hebben een FAQ / "olie-mythe" rubriek. Niemand zal natuurlijk expliciet aanbevelen dat mengen "beter" is, maar afgezien van heel specialistische olie-soorten lees je bij de meesten dat olie-soorten mengen niet schadelijk is, zolang iedere olie op zich maar geschikt is voor de motor in kwestie. Je leest op motorforums vaak de meest wilde verhalen, b.v. dat je je motor compleet moet doorspoelen voor je van soort A naar B wilt overstappen.
 
Wel oppassen dat het geen auto-olie mag zijn, zoals ik op dit Forum leerde, in verband met toevoegingen die de natte koppeling zoals die aan de meeste motoren zit, om zeep helpen.
 
Ik zat van de zomer bij Titisee en toen zat ik zonder olie, naja, het lampje begon te knipperen dan ga je toch naar de eerste de beste pomp om olie te halen. Geen verstand van olie, maar een motorrijder op de fles en 4t op het etiket maakten dat ik tot aankoop overging. Ik wist wel dat ik 10w40 moest hebben en dat klopte.

Nu begin ik iets meer van olie af te weten. Er zat dus Castrol half-synthetisch in en ik vulde bij met Shell vol synthetisch.

Ik rijdt nu al anderhalve maand met afwisselend een vastgebakken of een normale schakelpook. Dan moet ik hem echt even lostikken soms, of door een dikke massa heen helpen. Voor het rijden maakt het verder niet zo uit en ik heb vandeweek weer met Shell bijgevuld en de problemen nemen af, de half-syntheet zal er wel langzaamaan uitgaan.

mengen? probeer het uit zou ik zeggen :P ik doe dat iig niet meer.
 
Wat ik begrepen heb van de motordealer is dat het in America verplicht is dat je alle merken olie met elkaar moet kunnen mengen zonder dat ze afbraak op elkaar doen. Wel is het zo dat de verschillende merken andere smerings methoden hebben en als jij op den duur half om half rijd heb je dus 2 methoden die niet optimaal werken. Bijvullen kan dus prima, maar zou na een liter tot 2 liter denken aan vervangen van het hele zootje.
 
aight, gaat om een half litertje olie wat erbij moet. Volgend seizoen laat ik alles eruit kieperen en aanvullen. Thanks
:z Ja doe volgend jaar maar verversen, is niet belangrijk joh. O-)

Voor behoud van je motor kan je beter verse olie hebben, en als je al niet weet wat er in zit dan neem ik aan dat je hem pas gekocht hebt met misschien een onbekende onderhoudshistorie. :?


Sowiezo is het voor de winterstalling aan te raden hem weg te zetten met verse olie, omdat oude olie zuur is en je pakkingen gaat aanvreten.

Olie verversen, het kan niet vaak genoeg. :+
 
alles aftappen en nieuwe erop.
Nieuw filterje (zijn de kosten ook niet) en je hebt een goede nulstand.Bedoel ik mee .... weet je precies wanneer er nieuwe olie en filter er op zijn gekomen en wat voor olie.

@ndré.
ps. ik vervang om de acht á negen duizend kilometer alles.
Behoud van je motor.( heb nu 75000 km op mijn sp gereden en loopt nog als een tiet en nog géén andere onkosten op gehad)
 
Terug
Bovenaan Onderaan