De zachte kant...een knutseltopic

Durf ik mijn zachte kant te tonen?

  • Uitsluitend op het toilet komt dat aan bod!

    Stemmen: 1 5,9%
  • Dat reserveer ik voor mijn meisje of vriendje! !

    Stemmen: 2 11,8%
  • Knutselen is voor watjes!

    Stemmen: 1 5,9%
  • Stiekum ben ik een fan van candlelicht!

    Stemmen: 0 0,0%
  • Eindelijk een topic waar ik thuis ben!

    Stemmen: 1 5,9%
  • Ik zit er echt mee!

    Stemmen: 1 5,9%
  • Ik ben een bikkel!

    Stemmen: 4 23,5%
  • Zijdezacht, voor minder doe ik het niet!

    Stemmen: 7 41,2%

  • Totaal aantal stemmers
    17

TingTing

MF veteraan
25 apr 2003
9.113
0
Rotterdam
full


De zachte kant van het motorrijden oftewel, het zadel, de buddyseat en tassen zijn erg slijtagegevoelig en vaak niet erg eenvoudig te vervangen. Kortom, dat kan kostbaar worden. Een brik op de weg houden is mooi, maar hoe blijf ik er aangenaam op zitten of neem ik wat spullen mee? Hoe ziet jouw zelf geknutselde zit/zakoplossing eruit? Stijlvast of fantasie, luxe of rat, aan de slag, een knutselrubriek met een hoogpolig tapijt huiskamergehalte, een naald en draadfuntopic voor de koude winterdagen, rond de kachel of naast de CVradiator. Mannenbroeders, brikkenbikers, laat hier je zachte kant zien, en dat geldt uiteraard ook voor de girls! *O* *O* *O* *O* *O* *O* *O* *O* *O* *O* *O* *O* *O* *O* *O*
 
Ik kweek gewoon wat meer vet om op te zitten..is goedkoopste O-)

:9


Voor meeste buddy's zijn prima overtrekjes te koop voor weinig...zien het er weer uit als nieuw ;)
 
Ik heb, zoals ooit eerder hier ergens vermeld, zelf een zitding gemaakt.
Wat staal, een lasapparaat en goede zin leverde mijn huidige zadeltje voor de CB400F op.
Eerst een frame-pje gelast en daarop een omgekeerd deck van een skateboard bevestigd (heeft een bolle vorm in die positie).
Het zadelframe scharniert op het originele scharnierpunt en sluit met de originele sluitpen. Het steunt op het motorframe door middel van afgedraaide RVS slotbouten, voorzien van kraanrubbers als "vering" / demping.
Als vulling een aantal lagen foam dat onder laminaatvloeren van IKEA gelegd moet worden, in vorm gebracht met een powerfile.
Het geheel overtrokken met rekbaar skai, vastgeniet op een, speciaal daarvoor gemaakte, houten rand aan de onderkant.
Het skai dekje voorzien van een rand door er een nylon touwtje in te naaien.

De keuze van het vulmateriaal bleek achteraf niet geweldig : na een rit van een dag was mijn achterwerk erin afgedukt om er nooit meer uit te gaan!
Ik zit sindsdien feitelijk direct op het skateboarddeck......
Beter is waarschijnlijk schuimrubber ( niet dat slappe spul dat voor kussens gebruikt wordt!).

Door een pc crash geen plaatjes meer van het maakproces beschikbaar.

full
 
11379467.jpg

was te lang

m41000212po.jpg

hier opengehaald en zadelpan al ingekort

m41000249co.jpg

hier zie je goed dat hij te lang is

m41000154zk.jpg

schuim ingekort en....

m41000028fk.jpg

netjes dichtplakken
 
Het is maandagmorgen vroeg en nu al ben ik diep ontroerd door de schitterende bijdragen op dit topic, het enthousiasme van Merlijn *O* , De Oude Brikker met zijn prachtige skaiskateboardsofa en inspiratiebron ;) en de zo op en top brikkensfeerfoto's van Bikos :P .
Home again en I luv't! Plakken en knippen, keep up the good work! Wat is een goede vulling? Zelf heb ik meters van een vrij hard foam staan voor isolatiedoeleinden en daar experimenteer ik al mee op het gebied van kleine tassen en wil nog een soloseat gaan fabrieken.

Het zadel op de openingsfoto is van mijn 'rat', een soes gs 750. De bodemplaat verzaagd, de originele scharnieren en slot behouden en met watervast multiplex verlengd. Origineel was het een dikke sportbuddy waarvan de achterkant omhoog kwam, zeg maar een 'kont'. Dat was in feite een beklede metalen constructie met schuimvullig tegen het opstaande deel. Die schuimvulling van een tamelijk harde kwaliteit heb ik platgelegd hergebruikt. Ik heb van de bodemplaat de neerwaarts omgebogen rand afgezaagd omdat ik de hoogte wilde wijzigen, een platter dek wilde hebben. Wat ikzelf het mooiste vindt is dat het zadel met echt leer is bekleed. Met de tijd wordt het er mooier op, de glans die het krijgt, ook wel patina genoemd is opmerkelijk. Dat kent echter ook grote nadelen, regen erop is K....... en ook levende organismen als schimmelvorming treden bij niet onderhouden, invetten snel op! Jakkie, jakkie wat een heerlijk topic!

Binnenkort meer pics van homemade motorproducts binnen de zachte sfeer, een paar tasjes!

Ik vraag me af wie die bikkel, hard van buiten, zacht van binnen is van het polletje. ;) *O* -O- *O* -O- *O* -O- *O* -O- *O* -O- *O* :W
 
Laatst bewerkt:
Hallo medebrikkers,

In de rubriek 'soft' presenteer ik jullie het *O* 'doptasje' *O* voor op de tank! Net even handiger als een grote tanktas als het om kleine zaken gaat. Poserzonnebril bijvoorbeeld of een borstel, kammetje, klein mutsje, kauwgum etc. etc. Een rijdend boudoirtje a.h.w. Snel te openen, geen gerits door compleet overhuivende kap met klittenband of anderzins snelle sluiting. Optimale zijwaartse bescherming tegen het uitvallen van de kleine zaken. De kern bestaat uit een soort van isolatieschuim, tot de zichtbare vorm aaneengeplakt en daarna is het bekleed met leer afkomstig van diverse oude afgedragen jasjes. *O*

:} *O* :}

full
 
Volgens mij heb je er een gesloopte panter / luipaard onderliggen...
Valt ook wel iets poserigs mee te doen 8-)

Hoe staat dat bolhoedtasje eigenlijk OP de Guzzi?
Ploaties dus! :Y

Ik heb zelf overwogen echt leer voor mijn minisofa te gebruiken. :Y
Hoe eraan te komen?
Wel, je ziet regelmatig een bankstelletje buiten staan, wachtend op de reinigingsdienst. Vaak is het leer daarvan nog OK (rugzijde sowieso), dus ik tijden lang met een scalpel in de auto rondgereden om, zodra ik zoiets in het vizier zou krijgen, de lappen leer eruit te snijden.
Juist op dat soort momenten zie je dus niets van je gading en al helemaal niet in de goede kleur : zwart.
Onderwijl kreeg ik een aanbod voor een lap skai, gratis te bekomen.
Dus zo is het gekomen.

En inderdaad echt leer en regen is niet een optimale cobinatie!
Ik heb dat gemerkt met een lederen trapfietszadel ; 1 en al schimmel na een ritje in de stortregen!
 
full


Geopend wordt het duidelijk, het deksel ontneemt het eigenlijk tasje geheel aan het oog. De afwerking van dit proefmodelletje is hier wat minder maar zoals gezegd valt dat gesloten minder op. Bewust is de opening wat kleiner gehouden om kleine zaken beter aan boord te houden, kortom even 'grabbelen' of tasten. In de praktijk zal worden ondervonden of het handig is of dat overzichtelijkheid door een grotere toegang te prefereren is.

Het interieur is ook geheel met leer bekleed. Niet onbelangrijk, het aaibaarheidsgehalte ligt onwaarschijnlijk hoog. O-)
 
Jaah, een presentatie in stijl, oude brikker! Onder dat katoenen panterprintje staat de Guzzi. Vooruit een pic met het tasje. De tank is bekleed met een Bagster. De bijbehorende tanktas is zo vierkant als een koffer. Groot en handig voor op reis. Iets minder voor de dagtoer. Ik hou ervan om voor op de motor een aantal zaken direct onder handbereik te hebben. Vandaar dit experiment.

Leer voor de buddy heb ik gekocht en schimmelt als een gek! Maar leer poetsen is een genoegen. Het leer voor de tas is veel dunner en ik heb me voorgenomen wat oude jasje te scoren. Zal wel wat gaan kosten.

full
 
Heb mijn buddy voor 45 pop laten hervullen & opnieuw bekleden, ga ik niet zelf voor prutsen (hoewel dat eigenlijk wel leuker is, maar kostte me even teveel tijd).
 
Zelf een bodemplaat gemaakt van twee dunne platen aluminium. Dat buigt lekker makkelijk. Daarna de twee platen op elkaar gepopnageld en toen was het lekker stevig.

Van dat zachte materiaal gehaald, erop geplakt, en een beetje in vorm gesneden.

Daarna heeft een meubelstoffeerder het voor mij bekleed met leer. Kosten toen 80 gulden.
Is denk ik een jaar of 5 geleden en zit nog steeds goed. Er is nog geen stukkie losgekomen oid, dus ook een meubelstoffeerder doet niet onder voor de dure gespecialisseerde bedrijven.
 
Zelf een bodemplaat gemaakt van twee dunne platen aluminium. Dat buigt lekker makkelijk. Daarna de twee platen op elkaar gepopnageld en toen was het lekker stevig.

Van dat zachte materiaal gehaald, erop geplakt, en een beetje in vorm gesneden.

Daarna heeft een meubelstoffeerder het voor mij bekleed met leer. Kosten toen 80 gulden.
Is denk ik een jaar of 5 geleden en zit nog steeds goed. Er is nog geen stukkie losgekomen oid, dus ook een meubelstoffeerder doet niet onder voor de dure gespecialisseerde bedrijven.

Eerst even op Ralfie reageren. Ik veronderstel dat jij gewoon de buddy hebt laten repareren. Niets bizonders in feite. Daar zou ik ook geen tijd aan besteden.

De Highlander daarentegen komt met een oplossing waarover ik ga nadenken. Ik wil een mooi solozadel maken en de vorm daarvan al door de grondplaat bepalen. Het vulmateriaal zal er comfort en body aan geven. Ik overweeg het gebruik van verschillende materialen. Polyesther vraagt om een mal en bij een eenmalig product is dat niet interessant. Ik heb ook ervaring met het gebruik van een zeer dun watervast houtverlijmd plaatmateriaal. Zeer sterk en enigzins veerkrachtig vindt ik dat wel een uitdaging. Hout en motoren, why not? Meer voor de hand ligt aluminiumplaat. Dun plaat en dat in lagen met elkaar verlijmd en met wat popnagels lijkt mij een heel mooi alternatief. Zeker eens uitproberen! ;)
 
Hout en motoren, why not? Meer voor de hand ligt aluminiumplaat. Dun plaat en dat in lagen met elkaar verlijmd en met wat popnagels lijkt mij een heel mooi alternatief. Zeker eens uitproberen! ;)
Ik heb een klein onderframepje van het zadel dat van ijzer is, dit is ook de bevestiging op het frame. Daar op zit geimpregneerd underlayment met als bodemplaatje alu. (bodemplaatje alu is ook weer deel van achterkantje) Als het goed is komt dus op de underlayment de vulling met het leer. Zo komt het leer dus gekneld tussen het underlayment and aluminum.

Dacht dat dat wel een redelijk oplossing was. Open to improvements of course. :Y
 
Je kunt wellicht ook met polyester en glasmat aan de gang als je gebruik maakt van een "verloren" mal.
Maak de bodemplaat van gaas of geperforeerde staal of alu plaat (bijv. 5mm vierkant perforatie).
Dat vervormt gemakkelijk doch is niet zo stevig.
Als de gewenste vorm verkregen is kan je het geheel dubbelzijdig inpakken in polyester-met-glasmat.
Daarmee krijgt het de gewenste stevigheid.
 
Op zich een leuk idee en knap gemaakt, je alternatieve tanktas.
Ik vind de vorm echter niet zo erg passen bij die van de tank.
Een wat meer ei-vormig uiterlijk zou het mi beter doen.

Oude leren jasjes wellicht voor een prikkie bij de kringloopwinkel?
 
hpim2291klein2az.jpg


het 'zadel' van mijn afgetrapte brommertje,
let wel: de helm hangt aan de tankdop, k zit op het stuk erachter
 
Het grootste probleem met zadels is dat de stiksels loslaten en daarna het foam d'r aan alle kanten uitbulkt.
Ik heb gewoon het oude zadel leeg geplukt: alle foam d'r uit, en daarna het leer weer vast geplakt aan de zadelpan met ductape. Zit iets harder, maar nog steeds zeer comfortabel; gewoon ff wennen. Mocht na jaren mijn zitvlak het leer te zeer gesleten hebben kan er een nieuw lappie op.
 
haha roger, k heb 2 zadels liggen maar dan komt eht stuur tegen me knieen ( ben geen kleine japanse dame maar gemiddelde nederlandse pummel èej)

maar dat zadel lijkt me aardig origineel pc50 of niet?

edit: zo ja: kost geen fuck , geef aan mij O-)

;)
 
Laatst bewerkt:
Terug
Bovenaan Onderaan