Afknijpen Honda XR 600R

Me

Die hard MF'er
16 mrt 2004
272
0
Hoogvliet (R'dam)
Een tijdje geleden heb ik een Honda XR 600R uit '85 gekocht. Omdat ik nog niet met het volle vermogen mag gaan rijden als ik eenmaal m'n rijbewijs gehaald heb (duurt nog even, ben pas 16 '( :+ ) ben ik op zoek naar een goede, legale manier om m'n motor op 20 kW te krijgen (motor weegt rond de 130 kg, dus zit je al gauw aan het limiet van 0,16 kW/kg).
Op de site www.xl600.de heb ik een inlaatspruitstuk gezien die hiervoor zorgt, maar voor de XR 600 kan ik een dergelijk spruitstuk nergens vinden. Weet iemand of en evt. waar zo'n spruitstuk te koop is voor de XR? Het lijkt me namelijk de beste manier om hem zo af te knijpen omdat je hem dan kunt laten keuren bij de RDW, en dus op het kentekenbewijs staat dat het een 'lichte' motor is (een agent zal geen boodschap hebben aan een vermogensuitdraai lijkt me).

Of zit ik nu helemaal fout, en kan je ook je motor laten keuren bij de RDW als je zelf op de één of andere manier de motor hebt geknepen (dus zelf het inlaatspruitstuk veranderen oid)?

Alvast bedankt :}
 

Martijntje

MF veteraan
28 feb 2003
7.813
1
NL
rdw keurt heel simpel als je het met een goedgekeurd kitje doet. Aangezien deze kitjes niet bestaan voor xr, zul je hem echt opnieuw moeten laten keuren..

nadeeltje. Motor moet volledig voldoen aan de dingen die het originele model ook heeft.
Dus andere wielen, afgekeurd, geen knippers (als die erop zaten) afgekeurd, blabla, afgekeurd.
Schijnt best streng te zijn.

Bel de RDW, vraag hoe het zit..en post het hier.
Als het niet teveel moeite is, dan doe ik het op dezelfde manier als jij, aangezien met een uitdraai niet 100% waterdicht is.
 

Me

Die hard MF'er
16 mrt 2004
272
0
Hoogvliet (R'dam)
K, ik zal één dezer dagen de RDW bellen, een vermogensuitdraai vind ik ook niks, als je het doet moet het goed gebeuren...

Jij bent toch je XR aan het ombouwen tot een SM, Tijntje? Wat heb je allemaal al veranderd, en dan doel ik vooral op de wielen (je topic over de banden/wielen heb ik al gelezen). Heb gezien op internet dat er iemand CBR 600 wielen op heeft gezet ( http://users.pandora.be/vanruyskensvelde/ ).
 

road-racer

Die hard MF'er
7 mei 2004
528
0
33
Echt
Www.busjeenzo.nl
de aller enigste manier om je xr600 op 25kw te krijgen is door hem te exporteren naar duitsland en dan weer importeren.
dit is een hele rompslomp.
en kost je toch een aantal duiten.
denk zo met ristrictor en al rond de 500~600 euro.

dat in en exporteren moet je motor 100% inorde zijn.
alle remmen moeten goed werken enzo.
het ergste is dat je ook aan geluid moet voldoen.
aangezien dat een xr600 nogal lawaai geeft denk ik ook niet dat ie makkelijk door die test komt.

ik wacht lekker dat ik 21 ben. met 18 maar een xl500 of xr250 rijden.
daarna een xr600 kopen.
 

Martijntje

MF veteraan
28 feb 2003
7.813
1
NL
hmmm kan wel kloppen idd...
Je kunt hem wel laten keuren (typekeuring) maar waarschijnlijk krijg je em dan niet op 25kw, dan pakken ze gewoon weer het fabrieksvermogen.
 

Me

Die hard MF'er
16 mrt 2004
272
0
Hoogvliet (R'dam)
De e-mail die ik van de RDW teruggekregen heb:

> Geachte heer,

> In reactie op uw e-mail, bericht ik u het volgende.

> Voor de wijziging van de verlaging van het aantal kW's naar 25 kW is de
> importeur verantwoordelijk. Deze stelt een verklaring van de ombouw
> conformiteitsverklaring)op.

> Deze verklaring stuurt u samen met het originele Voertuigbewijs/kentekenbewijs
> deel I, het Tenaamstellingsbewijs/kentekenbewijs deel II, het
> overschrijvingsbewijs/kopie deel 3 met een begeleidende brief naar de RDW.

> Het adres is:
> RDW
> Unit VRD
> Postbus 30.000
> 9640 RA VEENDAM

> Ik adviseer u om voor uzelf een kopie te maken en de originelen aangetekend te
> versturen.

> Ik vertrouw erop u hiermee van dienst te zijn geweest.

> Met vriendelijke groet,

> Medewerker Klantenservice RDW

Als ik de mail zo lees zou het dus mogelijk moeten zijn om 'm als lichte motorfiets op kenteken te laten zetten, mits de importeur meewerkt. Heb ook al een mailtje naar de importeur gestuurd met de vraag of er een aangepast inlaatspruitstuk te koop is (was voordat ik de mail naar de RDW stuurde). Als ik eindelijk antwoord heb op deze mail zal ik wel eens vragen wat de mogelijkheden zijn...iig weer een stap(je) verder :+
 

SpeedYveS

MF veteraan
10 jan 2003
2.328
0
Of je zoek na of jouw bouwjaar standaard als minder dan 25Kw staat ingeschreven, ik denk dat ze alle op +- 10 Kw staan, en maak hem standaard.
 

Me

Die hard MF'er
16 mrt 2004
272
0
Hoogvliet (R'dam)
> Heb gisteren een nette brief van Honda Nederland gekregen:

Hiermee bevestigen wij de ontvangst van uw e-mail via de website. Het verheugt ons dat u de eigenaar van een XR600R bent.
Naar aanleiding van uw vraag kunnen we u meedelen dat, wanneer de XR600R geheel origineel is, behoort er tussen de carburateur en het inlaatspruitstuk een restrictorplaat te zitten. In die originele uitvoering bedraagt het vermogen minder dan 25kW.
Vertrouwende u voldoende te hebben geïnformeerd, wensen wij u nog vele veilige XR600R kilometers toe.

> Weer een ander verhaal :) :X Hoop overigens wel dat ze goed op het bouwjaar ('85) gelet hebben, want ik heb gezien dat een nieuwere XR een enkele carb heeft...iig heb ik nu weer een mailtje gestuurd naar de RDW of ze na willen nakijken met welk vermogen de XR (uit '85) geregistreerd staat.
Of die restrictorplaat er bij mij zit weet ik niet, is me iig niet opgevallen toen ik de carbs weer vastzette aan het inlaatspruitstuk (nadat 'ie door de inlaat een plof had gegeven, zodat alles op half zeven hing).
 

Me

Die hard MF'er
16 mrt 2004
272
0
Hoogvliet (R'dam)
aha dus een XR600R is origineel 25kW? En hoe zit het met De 0,16kW/kg dan? Is het trouwens bij een XL600R ok op deze manier te doen?
'In die originele uitvoering bedraagt het vermogen minder dan 25kW.' staat er in de brief. Waarschijnlijk is het vermogen dan maximaal 20kW, omdat je dan voor de XR aan de regel 0,16kW/kg voldoet. Of de motor ook echt geregistreerd staat als lichte motorfiets weet ik niet...daarom heb ik gisteren een e-mail gestuurd naar de RDW

Voor de Honda XL is volgens mij een aangepast inlaatspruitstuk te koop, kijk eens op www.xl600.de (is echt een goede site met veel informatie). Ga voor een foto van dat inlaatspruitstuk naar http://www.technik.xl600.de/ en klik dan op 'Detailfotos'. Ik weet niet of dit inlaatspruitstuk ook in Nederland door RDW erkend wordt...zou iig wel heel mooi zijn!
 

Mark_K

MF'er
15 mrt 2004
134
0
35
Voor een originele Honda XR 600R uit 1991 is er het volgende bekent (bron www.bikez.com):

Gewicht: 139,0 kg
Power: 27.00 HP (19.7 kW)) @ 5800 RPM

Dit zou dus in feite moeten betekenen dat de Xr (Uit 1991 iig )een toegestane 25kW fiets is. Hij voldoet nl ook aan de max 0,16 kW per kilo regel, hij heeft er afgerond 0,14.

Het rare aan dit hele verhaal is dat de RDW (een log ambtenaren apparaat met efficiency uit het jaar 0 :Z ) blijkbaar zomaar wat op de kW aanduiding van het kentekenbewijs zet, waardoor de XR 600r geen geregistreerde 25kW fiets blijkt te zijn |( , erg jammer....
 

Me

Die hard MF'er
16 mrt 2004
272
0
Hoogvliet (R'dam)
Daar lijkt het idd op, maar als ik naar de e-mail kijk die de RDW mij gestuurd heeft - op 07-10 gepost in dit topic - zou het ook mogelijk moeten zijn dat de importeur een conformiteitsverklaring opstelt, hij voldoet tenslotte al aan de 0,16kW/kg-regel (die uit '91 iig). Zodoende zou de motor dan toch als lichte motorfiets geregistreerd kunnen worden, als alles wat in die e-mail staat mogelijk is natuurlijk. Ik vraag me af of dit wel vaker gedaan wordt via een importeur die zo'n conformiteitsverklaring opstelt, en of die importeur ooit van zo'n verklaring gehoord heeft...maar voor nu wacht ik het mailtje van de RDW wel af...zou beter zijn als 'ie al als lichte motorfiets geregistreerd staat (niet dat ik dat echt verwacht B| :] ).
 

Martijntje

MF veteraan
28 feb 2003
7.813
1
NL
dus als ik het goed begrijp....moet je een bewijsje lospeuteren bij de importeur (wie is dat?) en dit, plus al je papieren opsturen naar de RDW?

btw..aangetekend lijkt me idd wel verstandig :)

ik MOET ook mn xrretje op licht krijgen :)

edit: hoe moeilijk zou zon conformiteitsverklaring los te peuteren zijn bij de importeur?
 
Laatst bewerkt:

Me

Die hard MF'er
16 mrt 2004
272
0
Hoogvliet (R'dam)
Het lijkt me dat de importeur Honda Nederland is, daar heb ik immers ook het bericht van gekregen dat de XR eigenlijk standaard minder is dan 25kW...dat lospeuteren van een conformiteitsverklaring (pff...wat een woord) lijkt me niet moeilijk, als natuurlijk zeker is dat de XR standaard een lichte motorfiets is. Die restrictorplaat zullen ze dan controleren, en aan de hand daarvan dan zo'n verklaring maken. Misschien zetten ze hem ook nog op een rollenbank.

Wat ik me meer afvraag is of die importeur daar wel zin in heeft, hoewel het natuurlijk zo kan zijn dat wij niet als enigen een XR als lichte motor willen hebben.

Nog steeds het langverwachte mailtje niet gekregen van de RDW ;( :+
 

Martijntje

MF veteraan
28 feb 2003
7.813
1
NL
die gasten zijn ook niet dom
die weten dat 80% van de mensen de restrictie er direct uitdondert...of dat er kans op is...

dus geven ze die verklaring gewooon af..... :+

btw..ik heb nog een ring liggen die ik in mn inlaat kan douwen..desnoods stop ik een doek in mn luchtfilter...wil best moeite doen voor zon verklaring

keep me up the hight (ofzo)
 

Me

Die hard MF'er
16 mrt 2004
272
0
Hoogvliet (R'dam)
Dat zou nog best wel eens tegen kunnen vallen hoe makkelijk ze een verklaring afgeven. Inderdaad: de meeste mensen zullen de restrictie eruit halen, maar als de importeur een verklaring afgeeft zal toch ook te controleren moeten zijn door de RDW dat die restrictieplaat er werkelijk zit. Maar aan de andere kant: volgens die eerste mail van de RDW hoef je alleen de verklaring en de papieren op te sturen, en hoeven ze dus helemaal nix te controleren....veel ????? dus :+

Maar ik zal je up the hight keepen ;)
 

Martijntje

MF veteraan
28 feb 2003
7.813
1
NL
nauw....de verantwoordelijkheid ligt dus bij de importeur...

als zij die verklaring gewoon afgeven...en de rdw of de politie komt zeuren... dan zeggen ze gewoon van...huh...hij was gewoon 25kw hoor...anders geven we die verklaring niet af...ze hebben zelf de restrictie eruit gesloopt.

hooguit overeenkomstje met de koper ofzo..

zou leuk zijn als het zo makkelijk gaat.
Als je zo'n verklaring maar los kunt peuteren zou ik allang blij zijn...alles dichtpurren dat ie nog maar weinig heeft...
 

Me

Die hard MF'er
16 mrt 2004
272
0
Hoogvliet (R'dam)
Hier de mail die ik ontvangen heb van de RDW:

> Ombouw naar een 25 kw motorfiets, geschiedt via de officiële
fabrikant/importeur. Deze verklaart dat de motorfiets is aangepast aan een
goedgekeurde variant en verzorgt de aanpassing van het kentekenbewijs. De
fabrikant/importeur stuurt de ombouwverklaring rechtstreeks naar de RDW [
afdeling VRD]in Veendam.
> Invoer motorfiets
Bij invoer wordt het kenteken één op één overgenomen.
Indien de aanvrager geen gebruik wil of kan maken van de hierboven vermelde
mogelijkheid, kan deze zich (voorlopig) rechtstreeks wenden tot de afdeling IKS
te Zoetermeer [ bereikbaar met nummer 0900-0739, 10 eurocent/min]. Daar kan
worden besloten of eventueel aanwezige buitenlandse testrapporten kunnen worden
geaccepteerd of dat alsnog testen moeten plaatsvinden voordat het kentekenbewijs
kan worden aangepast. De aanvraag wordt verder door IKS afgehandeld.
> Ter informatie.
De mogelijkheid blijft bestaan om een motorfiets te exporteren conform de
exportprocedure en deze vervolgens in de aangepaste staat in het buitenland te
laten kentekenen. Als deze motorfiets daarna opnieuw wordt ingevoerd wordt het
oude kentekenbewijs (her)uitgereikt met een gewijzigd motorvermogen.
Ik vertrouw erop u hiermee van dienst te zijn geweest.

Als het goed is zal dus alleen die eerste alinea van toepassing zijn, we het via de importeur willen spelen. De bepalende factor is nu dus de importeur. Als zij de motor ombouwen/een verklaring afgeven moet het cirkeltje rond zijn, toch?

Binnenkort zal ik een mailtje naar de importeur sturen met de vraag of ze dat willen doen. (Heb ik dus nog steeds geen antwoord gekregen op de vraag of mijn XR al als lichte motorfiets geregistreerd staat bij de RDW :r :X )
 

Mark_K

MF'er
15 mrt 2004
134
0
35
Dat bovenste punt gaat iig wel op bij het plaatsen van een begrenzing, bij een motor die al officieel op 25 kW tezetten is. Dit heb ik ook gedaan bij mijn Suzuki GS500e. Begrenzer in laten bouwen bij officieel suzuki dealer, en zij hebben papierwinkel naar RDW gestuurd, en later kenteken ontvangen.

Het punt is in deze dat je alleen een verklaring geregeld krijgt als de fiets al toegestaan 25kW is (dat lijstje is geloof ik op oa anwb.nl te vinden). Fietsen waar geen officiele typegoedkeuring voor bestaat, een XR 600 bijvb, zal een importeur/dealer geen bewijs opsturen omdat ze dit niet mogen en omdat het gen nut heeft, de RDW erkent de fiets immers niet als lichte motorfiets

Erg jammer dat de RDW gewoon een standaard mailtje stuurt die eigenlijk geen concreet atwoord geeft op je vraag.

Het mag nu dus hoogstwaarschijnlijk niet, vanwege het feit dat er geen typegoedkeuring voor bestaat, maar wij moeten daar verandering in zien te krijgen omdat we gegronde redenen hebben waarom het wel zou moeten mogen. (reden: gewicht kW-verhouding en aantal kW)
 
Laatst bewerkt:

Me

Die hard MF'er
16 mrt 2004
272
0
Hoogvliet (R'dam)
Inderdaad, nu ik er zo over nadenk achteraf heb ik helemaal geen antwoord gekregen op m'n vragen, gewoon hetzelfde als de eerste brief alleen dan met het verhaal van invoeren/uitvoeren erbij...welke vragen ik allemaal gesteld weet ik niet precies meer, normaal sla ik dit soort mailtjes op.

Wat je zegt ben ik het idd mee eens, het slaat nergens op dat er maar een bepaald aantal motorfietsen zijn die (legaal) op licht te krijgen zijn. Als een motorfiets niet meer levert dan toegestaan is voor een licht rijbewijs, is het toch gewoon een lichte motorfiets :?

Wat jij gedaan hebt Mark is via de dealer. Er zal toch wel verschil in zitten of het via de importeur of via de dealer gedaan wordt? Bij die dealer wordt er gewoon een goedgekeurd kitje ingebouwd waarschijnlijk, maar bij de importeur zullen ze toch wel wat meer kunnen? Of zal het zo zijn dat 'de importeur' alleen een of ander groot kantoorgebouw is en de rest van de praktijkgerichte handelingen door de dealers gedaan worden.
 

Martijntje

MF veteraan
28 feb 2003
7.813
1
NL
Wat zou de importeur hier nou van zeggen?

Als je nou gewoon zegt dat je een conformiteitsverklaring wilt hebben voor 25kw van je Xr600...
krijg je waarschijnlijk wel duidelijk antwoord. Zeggen ze van: kom maar langs met dat ding ..doen we dit en dat, geven we de boel af (en sturen op naar RDW)

of ze zeggen...kan niet bij dit type motorfiets.

GOddamn wat begin ik nederland te haten...
 

Me

Die hard MF'er
16 mrt 2004
272
0
Hoogvliet (R'dam)
Dat ga ik ook doen, had alleen ff geen zin om zo'n mail op te stellen hoor :+ :Z

Dat een motor legaal op 0,16kW/kg zetten zo veel moeite moet kosten zeg, gelukkig heb ik de tijd voordat ik mag gaan rijden(aan de andere kant ook weer heel jammer :) )