Dieselproject

vandaag een 3 mm dikke vulplaat gedraaid.
Ik gebruik een oud type koppelingsplaat die is 9mm dik. de nieuwe type's zijn 6 mm dik.
Om de plaat niet tussen de beidde drukplaten totaal vast te pletten moet ik er een vulplaat tussen stoppen.
De gaten moeten nog overgenomen worden.
Het plaatje neerzetten lukt nu niet.
 
..... de verstuiver is een soort overdrukventiel die bij een bep. druk even diesel doorlaat en deze ook vernevelt, dan krijg je dus een plof en het blok loopt.
de brandstofpomp(plunjer oid) pompt onder kennelijk hoge druk pulsgewijs diesel naar de verstuiver.
Klopt, de brandstofpomp past steeds een klein beetje diesel af en perst dat naar de verstuiver. Aan die kant van de hogedrukleiding komt er dus net zoveel uit als er in gepompt werd en dat wordt door de verstuiver verneveld in de hitte van de samengeperste lucht.
De pomp werkt met plunjers, die hebben een schuine gleuf in de zijkant. Door de plunjer te verdraaien sluit de kamer boven de plunjer eerder of later af, en dat bepaalt hoeveel brandstof weggeperst wordt en dus hoeveel er ingespoten wordt. Dat verdraaien doe je (indirect) met het "gas"handle.

als je aan het gas trekt(vlieggewichtcentrifugaalmechanisme zit daar ergens) word niet alleen de hoeveelheid diesel vergroot, maar met het toerental verschuift het moment van inspuiting ook(om dezelfde renden als vooronst. bij een dieselblok)
de grotere ingespoten hoeveelheid duurt effe wat langer, over een aantal graden van het draaien voor het BDP. en begint ook eerder dus, naarmate het RPM stijgt. Dit samen(tijdstip en traject van injectie) is de inspuitingshoek(klopt dit?, zo niet leg het me SVP uit?)

hier dingen die ik niet snap;

door(bij dit blok) een Xtra pakking onder het deksel van de pomp te leggen, verlaat je de timing(is me aangeraden tegen nagelen en minder trillen). snappik. als de pomp door een nok wordt aangedreven, en je vergroot die afstand, laat die nok de pomp later pompen, en ook eerder mee ophouden..(vorm van de nok) maar de hoeveelhied ingespoten diesel neemt dan toch ook af logisch gezien????

Deze twee dingen gaan naar mijn idee niet samen. Je spreekt over een dieselplunjerpomp die bediend wordt door een (speciale) nok op de nokkenas; maar ook van inspuitvervroeging.
Bij mijn weten (maar ik weet ook niet alles) gaan die beide niet samen. Een pomp op de nokkenas wordt in oude eenvoudige dieseltjes toegepast, ik had er zo één in m'n vorige boot. Die dingen hebben niet eens inspuitvervroeging want dan zou de hele nokkenas t.o.v. de krukas moeten worden versteld.
Wat ze vaak wel hebben is een regulateur, dat is een centrifugaal mechanisme met vlieggewichten dat meedraait met het motortoerental en dat aan de hand van de uitslag van de gewichten de brandstoftoevoer en zo het toerental regelt, dus constant houdt. Dit mechanisme zit dus tussen het gashandle en de plunjerbediening in.

Inspuitvervroeging bestaat wel bij diesels, maar volgens mij niet bij het type pomp dat je beschrijft.
 
JA! dit ding schijnt zo'n vlieggewicht mechanisme te hebben!
verder heb ik begrepen dat als je de timing verlaat, de pomp wel degelijk minder naar de verstuiver pompt, maar dat de hoeveelheid ingespoten diesel gelijk blijft, omdat er zowieso een overmaat naar de verstuiver wordt gepompt.. vandaar de retourleiding..

verder heb ik me laten vertellen dat het nagelen minder wordt tijdens het inlopen..
We zien wel.
gezien ik niet over alle benodigde gereedschap beschik om o.a. goed te lassen, gaten te bore en schroefdraden te tappen.. zal het project minder vlug gaan dan ik wil....
 
Voor de drukplaat heb ik 6 verzonken schroeven nodig M8x1 lang 40-50 mm.
Die zijn dus nergens te koop. Wel 20 mm maar dat is te kort.
Ik ben nu van plan om inbusbouten te kopen M8 fijnmetrisch, 90graden af te draaien en die erin te schroeven.
 
m8x1 moet volgens mij in imbus (verzonken) best te krijgen zijn hoor

Ik heb fabory al gemailed, ze hebben het niet.
Ze willen wel een kleine serie maken, 10.000 stuks.

Ik haal eind deze week een stuk of 12 ingusbouten, 3 euro /stuk. Ik draai er een schuine kant aan en dan passen ze.
 
Ik heb fabory al gemailed, ze hebben het niet.
Ze willen wel een kleine serie maken, 10.000 stuks.

Ik haal eind deze week een stuk of 12 ingusbouten, 3 euro /stuk. Ik draai er een schuine kant aan en dan passen ze.
Bij welke Fabory kom je?

Ik ga meestal langs in Etten-Leur, tot nu toe bijna altijd geslaagd ... en als ze 't niet hadden ging ik bij Bagijn langs (is daar om de hoek) ...
 
Ik heb fabory al gemailed, ze hebben het niet.
Ze willen wel een kleine serie maken, 10.000 stuks.

Ik haal eind deze week een stuk of 12 ingusbouten, 3 euro /stuk. Ik draai er een schuine kant aan en dan passen ze.

Deze zijn zeker langer dan de standaard bouten? Anders zou je het eens bij Gossie kunnen proberen (www.ural.nl).
 
de M8x1 bouten met verzonken kop bij Gossie zijn max 20 mm lang.

Ik heb DE fabory gemailed. Ook in hun assortiment is wat dat betreft niets te vinden, ook niet bij de andere boutenboeren.

valt mij behoorlijk tegen dat dergelijke bouten niet gewoon worden gemaakt. nooit gedacht.
 
JA! dit ding schijnt zo'n vlieggewicht mechanisme te hebben!
verder heb ik begrepen dat als je de timing verlaat, de pomp wel degelijk minder naar de verstuiver pompt, maar dat de hoeveelheid ingespoten diesel gelijk blijft, omdat er zowieso een overmaat naar de verstuiver wordt gepompt.. vandaar de retourleiding..

Wat voor motor is het waar je het over hebt, heb je wat meer gegevens of een link ? Bij mijn weten zijn dit niet bepaald de lichtste en sterkste modellen, niet de meest voor de hand liggende keus voor een motorfiets....

Het verhaal van de hoeveelheid diesel die ingespoten wordt met een extra pakking onder het pomphuis vind ik op z'n minst bijzonder. De ingespoten hoeveelheid wordt puur bepaald door de plunjer van de pomp, niet door de verstuiver. De overmaat aan brandstof waar je van spreekt is waarschijnlijk de kleine hoeveelheid lekolie die afgevoerd wordt door de dunne lek leidinkjes. Er is bij een stukje hogedruk techniek als een verstuiver altijd wel een beetje lekkage, dat is geen drama. Die olie wordt direct terug geleid richting tank. Deze lekolie is wel heet, de inhoud van de brandstoftank schijnt behoorlijk warm te kunnen worden bij langdurige zware belasting en een vrijwel lege tank.
(Lekkage bij hogedruktechniek is niet vreemd of zo; sommige hydraulische pompen worden zelfs gesmeerd door de lekkende olie, zonder lekkage zou er geen smering zijn..... Ze hebben dan ook een aparte lekolie afvoer)

Mij lijkt dat zolang de roller van de pompplunjer de nok raakt alleen de plaats van de slag van de plunjer veranderd is. Ik vermoed dat er normaal gesproken weinig verschil te merken zal zijn, alleen in de extremen is er wellicht een verschil. Bijvoorbeeld een hoger stationair; maar dat kan ik mis hebben. Alleen als de plunjerroller loskomt van de nok zul je verschil kunnen merken in de timing, en dus ook in de lagere maximale opbrengst.
Ik ben geen dieselspecialist, het weinige dat ik ervan weet is uit interesse en sleutelen aan de voorgaande auto's, de tractor en mijn oude boot. Wat ik bedoel is dat ik het mis kan hebben.
 
Laatst bewerkt:
Ik heb de inbusbouten M8x1 50mm lang binnen. kwaliteit 12.9.
Vanmiddag (ik had vrij) de koppen 90 graden hoek schuin gedraaid.
12 stuks genomen voor wat reserve.

Weer een stapje verder.
 
Vliegwiel draait met de klok mee, net andersom dan andere motoren. Oppassen dus.

Gisteren heb ik de buurman geholpen met zijn boot, de keerkoppeling lekte; we hebben dat ding gedeeltelijk losgesleuteld om een paar keerringen te vervangen.

Zo zat ik verwonderd naar dat motortje te kijken, een Albin 0-21. Alles is anders dan wat je gewend bent, ondefinieerbare leidinkjes overal, gecombineerde startmotor/ dynamo met "V" snaren die plat om het vliegwiel liggen (dynastart), de carburateur zit aan het uitlaatspruitstuk dat blijkbaar ook de inlaatkanalen bevat...

Bij afwezigheid van een kleppendeksel keek je zo op de kopbouten en het leek me wel een tweetakt totdat ik een oliepeilstok ontdekte. Geen tweetakt dus.
Verder redenerend moest het volgens mij een zijklepper zijn, de ontstekingsbox zit ook op een vreemd geplaatste hulpas; het is de nokkenas die hoog naast de cilinders ligt en direct de andersom geplaatste kleppen omhoog duwt.

De keerkoppeling zelf is heel compact, die zit direct tegen het blok gebouwd omdat het enorme vliegwiel open en bloot aan de voorkant op de krukas zit en dus ook rechtsom draait...
Vergelijkbaar met het door jou beschreven Chinese dieselmotortje.
 
Laatst bewerkt:
Albin is al een heel oude motorenfabriekant in Zweden. Maakt motoren voor (motorfietsen), Saab, Huskvarna, diverse scheepsmotoren.

Bij scheepsmotoren kijken ze niet zo naar gewicht en afmetingen. Het zijn altijd vrij zware blokken. keerkoppelingen zijn klein omdat er nagenoeg niets in zit, slechts een paar tandwielen en een druklager om de kracht van de schroef op te kunnen vangen.

Dan nog iets over het chinese V-blok van een paar post's geleden.
Het Chinese V-blok loopt vanaf het afneempunt (PTO) ,de as om iets aan te koppelen ,ook tegen de klok in, net als andere motoren. Maar ze hebben het vliegwiel aan de andere kant gezet.
Het V-blokje is wel te gebruiken in een BMW Moto-Guzzi, Ural en Dnepr maar dan moet je het vliegwiel naar de andere kant verplaatsen.
Gezien het werk dat nodig is om een drukgroep in het vliegwiel te plaatsen is dat een klein werkje erbij.
 
Laatst bewerkt:
hoeveelheid brandstof door de verstuiver? dat lijkt me ook niet.. als de plunjerpomp door een nok word gestuurd waar je dan een pakking tussen zet, wordt de traject(of hoek) van inspuiting toch kleiner?? lijkt mij logisch..
zoals vermeld(of niet?) is het een 1-cyl. yanmar imitatie, met een mm langere slag..weegt 50 kg.
dus niet zo spectaculair als waar kilowattknijper mee bezig is, en vereist ook niet zo veel aanpassingen..

ik vind het nog steeds errug knap wat je dar in elkaar kleid!! *O*
 
Pict. van het vliegwiel, compleet.

full
 
da's heel anders dan een dnepr vliegwiel!(waar iedere 10.000km de 6 studjes waar de platen overheen vallen verrot zijn..)
 
da's heel anders dan een dnepr vliegwiel!(waar iedere 10.000km de 6 studjes waar de platen overheen vallen verrot zijn..)

Ik ken het probleem, ik heb enkele jaren met een Dnepr zijspan MT10 rondgereden. In 1978 gekocht in Maassluis bij Henk Vink.
Ik ging voor een Jupiter (lekker goedkoop) , maar viel als een blok voor de Dnepr, toen ik hem daar zag staan.

Later een R60 blok in gezet. Reed echt prima en heel zuinig.

De dubbele kop.platen van de Dnepr zijn bedoeld om relatief hoog koppel op te kunnen vangen. Maar de druk t.p.v. de tussenplaten - pennen is erg hoog met als gevolg dat platen en pennen snel uitslijten.

De kop.plaat die ik nu heb is een diafragma-koppeling. Helaas slechts 1 plaat maar dat moet lukken want de zwaartste motoren van BMW hebben hetzelfde systeem.

Voordeel diafragmaplaat: In het werkgebied, op het eind dus als de platen moeten klemmen, is de veer het sterkst. Ingedrukt heb je iets minder kracht nodig.

De spiraalveren van de Dnepr hebben op het eind wanneer ze moeten klemmen de minste kracht, de veer ontspant zich naar het eind toe. Ingedrukt moet je dan een grotere kracht uitoefenen.
 
da's een mooi brok knutselwerk :}
heb je hem al op de weegschaal gehad? ik denk dat hij wel wat gaatjes kan gebruiken.
 
Het vliegwiel is uitgebalanceert op 1 gram onnauwkeurigheid.

Op dieselkrad heb ik vandaag een Dnepr met V-diesel gezien (Chinees blok). Mooi gemaakt. Het blok staat andersom, vliegwiel aan de voorzijde. Op de PTO is een koppelingshuis met Aluminium drukgroep gemaakt zoals bij de Dnepr. Bij de Dnepr is die alleen van staal.

Mooi machinewerk.
 
Laatst bewerkt:
Terug
Bovenaan Onderaan